Skocz do zawartości
bokos

Różnica między cl 2.5, a cl 3.0

Rekomendowane odpowiedzi

roznica pomiedzy 2-2-2-6 a np 3-3-3-8 na kompie jak w moim podpisie moze byc mneij wiecej ok 300MB w odczycie w everescie , 100MB/s zapis , do tego roznica w grach w rozdzialkach typu 1024 full det do 5fps i oczywiscie wolneijsza kompresjia avi i pakowanie plikow na oko 10 sekund przy pakowaniu pliku 300MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie, przed czyszczeniem kompa miałem cl2,5.. w everescie okolo 3025MB/s odczyt i 1210MB/s zapis.. przeczyscilem kompa i chcialem ustawic cl 2.5 memtest sie wysypał:/ Ale nic sobie myśle.. i tak mialem za dobrze:) Ustawilem CL3 i memtest bez problemów przeszedl. Włączam everest, a tam różnica zaledwie kilku MB/s ... odczyt około 3014MB/s i zapis 1203MB/s.. powiedzmy różnica błędu pomiarowego w moim przypadku, nie wiem jak to jest z innymi pamięciami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sprawdzałem i samo zmienianie z cl3 na cl2,5 nie ma sensu już lepiej zmienic reszte parametrów na niższe a cl zostawić w pokoju

1205627[/snapback]

heh, jestes w błędzie :) ma to duze znaczenie, praktycznie najwieksze :) wszystkie wartosci musisz zmienic, suma najnizszych liczb to jest :

CL + RAS TO CAS DELAY + RAS PRECHARGE ma byc rowna = Cycle Time

1:1 ideał :]

czyli calemu cyklowi zegarowemu,wtedy uzsykasz max wydajnosc, jesli ustawisz CL 2 a innych wartosci nie zmienisz to duzo ci to nie da,czasem zmiana z 6 na 7 lub z 7 na 8 Cycle time daje wiekszy wzrost niz cl poniewaz akurat stosunek tej sumy do CT jest lepszy :]

a wiec lepiej jest miec:

2-2-2-6

2-2-2-7

niż :

2-2-4-6

2-3-4-6

tutaj cl jest niski a wiec dobry ale coz tego jak reszta jest źle skonfigurowana :]

co ciekawe ! :

2.5-3-3-7

będzie wydajniejsze od:

2-4-3-6

pokombinuj a zobaczysz:]

pozdrawiam

lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lukaszrz: teoria tak mowi, ale co innego jest w praktyce na nforcach

kiedys juz byl o tym topic

ustaw sobie np 3-3-3-9 zrob jakies testy (3dmark,sisoftsandre)

a pozniej np 3-3-3-11

to samo mozesz zrobic z nizszymi timingami

u mnei optymalne ustawienia to 2,5-3-3-11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi