bokos Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 Witam !!! Jaka jest różnica między pamięciami z cl 2.5, a cl 3.0 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gent Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 ze Cl 2.5 sa szybsze :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bokos Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 heh no ale jakos znacząco? Duża jest między nimi różnica ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gent Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 Czyja wiem czy duza... najlepiej sprawdzisz na sobie ;) Ustaw CL 3 i np. Everestm, a potem CL 2.5 :wink: pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 chyba nie zawsze, mi hynixy na fsb 242 dzialaja na cl3 i w goldmemory jak jes ta przepustowosc pamieci maja o 2 pkt wyzsze niz jak sa na cl2.5 i do tego na 2.5 wywala czasami errorka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$McFly$ Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 roznica pomiedzy 2-2-2-6 a np 3-3-3-8 na kompie jak w moim podpisie moze byc mneij wiecej ok 300MB w odczycie w everescie , 100MB/s zapis , do tego roznica w grach w rozdzialkach typu 1024 full det do 5fps i oczywiscie wolneijsza kompresjia avi i pakowanie plikow na oko 10 sekund przy pakowaniu pliku 300MB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bokos Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 Spoko, a gdzie zmienia się tą opcje cl ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bokos Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 Spoko, a gdzie można zmienić ustawienia tego cl ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredziu Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 W biosie płyty główne w zakładce Advanced Chipset Features lub coś podobnego z nazwy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robin64 Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 różnica między pamięciami z cl 2.5, a cl 3.0 na płytach pod Pentium 4 jest bardzo mała, ale pod AMD ma to już większe znaczenie dla wydajności Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krolik Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 ja na tym co mam to wielkiej roznicy nie odczuwam w aida32 roznica jest zaledwie kilku, klkunastu MB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peseq Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 U mnie, przed czyszczeniem kompa miałem cl2,5.. w everescie okolo 3025MB/s odczyt i 1210MB/s zapis.. przeczyscilem kompa i chcialem ustawic cl 2.5 memtest sie wysypał:/ Ale nic sobie myśle.. i tak mialem za dobrze:) Ustawilem CL3 i memtest bez problemów przeszedl. Włączam everest, a tam różnica zaledwie kilku MB/s ... odczyt około 3014MB/s i zapis 1203MB/s.. powiedzmy różnica błędu pomiarowego w moim przypadku, nie wiem jak to jest z innymi pamięciami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <kAiN> Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 Ja sprawdzałem i samo zmienianie z cl3 na cl2,5 nie ma sensu już lepiej zmienic reszte parametrów na niższe a cl zostawić w pokoju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 Ja sprawdzałem i samo zmienianie z cl3 na cl2,5 nie ma sensu już lepiej zmienic reszte parametrów na niższe a cl zostawić w pokoju 1205627[/snapback] heh, jestes w błędzie :) ma to duze znaczenie, praktycznie najwieksze :) wszystkie wartosci musisz zmienic, suma najnizszych liczb to jest : CL + RAS TO CAS DELAY + RAS PRECHARGE ma byc rowna = Cycle Time 1:1 ideał :] czyli calemu cyklowi zegarowemu,wtedy uzsykasz max wydajnosc, jesli ustawisz CL 2 a innych wartosci nie zmienisz to duzo ci to nie da,czasem zmiana z 6 na 7 lub z 7 na 8 Cycle time daje wiekszy wzrost niz cl poniewaz akurat stosunek tej sumy do CT jest lepszy :] a wiec lepiej jest miec: 2-2-2-6 2-2-2-7 niż : 2-2-4-6 2-3-4-6 tutaj cl jest niski a wiec dobry ale coz tego jak reszta jest źle skonfigurowana :] co ciekawe ! : 2.5-3-3-7 będzie wydajniejsze od: 2-4-3-6 pokombinuj a zobaczysz:] pozdrawiam lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muttzz Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 lukaszrz: teoria tak mowi, ale co innego jest w praktyce na nforcach kiedys juz byl o tym topic ustaw sobie np 3-3-3-9 zrob jakies testy (3dmark,sisoftsandre) a pozniej np 3-3-3-11 to samo mozesz zrobic z nizszymi timingami u mnei optymalne ustawienia to 2,5-3-3-11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...