Skocz do zawartości
mikaelus

Allegromarket ?? :]

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.allegromarket.com/

To adres strony, a oto mail, który dostałem - WIADOMOSC

Na pierwszy rzut oka wszystko jest cacy, ale zobaczcie co jest napisane w prawym górnym rogu - www.AllegroMarket.com nie jest częścią serwisu aukcyjnego Allegro.pl.

Czyżby kolejny wałek? A może ktoś jest po prostu tanim naciągaczem?

Ktoś jeszcze dostał takiego maila?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aleegro to albo po lacinie albo po grecku albo w innym podobnym jezyku znaczy szybko,zywo czy jakos podobnie, wiec za nazwe nie bardzo moga. z ale za lay out stronki allegro sie przyczepi ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli allegro ma zastrzeżoną markę to już to nie jest takie zgodne z prawem.

Zauważ że gościu używa znaków towarowych które mogą być zastrzeżone (ta łapa w górnym lewym rogu, lub super-sprzedawca). Co do lay-out'a to chyba polskie prawo nic na ten temat nie mówi. Jest natomiast prawo, które chroni znak towarowy, a takim jest nazwa "Allegro"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nazwa "Allegro" nie jest i nie moze byc nazwa "towarowa", nie moze tez byc chroniona. Jak juz ktos wczesniej napisal, slowo allegro to "szybko,zywo czy jakos podobnie" ;]

Co innego znaki firmowe, towarowe. Ale ta "ta łapa w górnym lewym rogu" tez nim nie jest, bo uzywa go serwis aukcje24.pl (nawet czcionki i layout maja ludzaco podobny...)

azyl - a ty widziales chociaz ta strone www ? gdzie sie tam wpisuje jakiekolwiek dane/login/haslo ? Jest tylko lipny formularz gdzie podajesz adres email (chyba tylko po to zeby wiecej spamu dostawac...)

Zanim cos napiszesz to dwa razy sie zastanow ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo właściciel Aukcji24 i Allegro to chyba ta sama firma :)

Co do tego że nazwa nie może być zastrzeżona to nie wiem. Wiem natomiast że istnieją takie firmy jak: Groszek, Żabka, Biedronka i tym podobne nazwy które są w "powszechnym" użyciu. Ale tu już prawnika trzeba pytać o to, bo ja nie wiem ;)

Tak czy owak, kopiowanie layoutu może nie jest zabronione ale jest naganne moralnie :P (ale to można sobie w pupę wsadzić jeśli chodzi o sprawy biznesowe)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każda nazwa może i powinna być zastrzeżona, ale oczywiście przy każdej w jakiś sposób określa się zakres działalności przedsiębiorstwa , także może się zdarzyć np. piekarnia i linie lotnicze o tej samej nazwie :P ;)

Jak dla mnie użycie layoutu i podobnej nazwy już może być podciągnięte pod jakieś wykroczenie, zwłaszcza, że została tu użyta możliwość kontaktu z userem Allegro w celu innym od jej przeznaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każda nazwa może i powinna być zastrzeżona, ale oczywiście przy każdej w jakiś sposób określa się zakres działalności przedsiębiorstwa , także może się zdarzyć np. piekarnia i linie lotnicze o tej samej nazwie :P ;)

Jak dla mnie użycie layoutu i podobnej nazwy już może być podciągnięte pod jakieś wykroczenie, zwłaszcza, że została tu użyta możliwość kontaktu z userem Allegro w celu innym od jej przeznaczenia.

ale jest wzmianka, ze to nie jest TO Allegro....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi