mikaelus Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 http://www.allegromarket.com/ To adres strony, a oto mail, który dostałem - WIADOMOSC Na pierwszy rzut oka wszystko jest cacy, ale zobaczcie co jest napisane w prawym górnym rogu - www.AllegroMarket.com nie jest częścią serwisu aukcyjnego Allegro.pl. Czyżby kolejny wałek? A może ktoś jest po prostu tanim naciągaczem? Ktoś jeszcze dostał takiego maila? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 Nie, nie dostałem... IMHO facet chce tym wystojem przyciągnąć ludzi... Bo sprzedaje ebooki ktore pozwolą ci: itd.itp. Jestem ciekaw jak to długo pożyje - kiedy się Allegro doczepi.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 jak dla mnie walek :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 aleegro to albo po lacinie albo po grecku albo w innym podobnym jezyku znaczy szybko,zywo czy jakos podobnie, wiec za nazwe nie bardzo moga. z ale za lay out stronki allegro sie przyczepi ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 Nie tyle walek co poprostu ktos chce zarobic wykorzystujac marke Allegro... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saabotaz Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 Albo to któryś z adminów chce sobie dorobić, wtedy nikt stronki nie usunie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 Hehe - mysle ze to po prostu zwykly oszust - nie wszyscy zobacza ze tam na gorze jest taki malutki napis... IMO sciema - zamkna dopiero jak sie dorobia ladnej mamony IMO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 IMO nic im nie zrobia, bo prawo nie jest w tym wypadku lamane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 Jeśli allegro ma zastrzeżoną markę to już to nie jest takie zgodne z prawem. Zauważ że gościu używa znaków towarowych które mogą być zastrzeżone (ta łapa w górnym lewym rogu, lub super-sprzedawca). Co do lay-out'a to chyba polskie prawo nic na ten temat nie mówi. Jest natomiast prawo, które chroni znak towarowy, a takim jest nazwa "Allegro" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azyl Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 hmmm, jak dla mnie to gosc zrobil podobna stronke do allegro zeby udzie mysllei ze kupuja cos przez alegro , logowali sie na to i w ten sposob ziomek przejmuje dane na temat kont o urzytkownikach allegro ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 Nazwa "Allegro" nie jest i nie moze byc nazwa "towarowa", nie moze tez byc chroniona. Jak juz ktos wczesniej napisal, slowo allegro to "szybko,zywo czy jakos podobnie" ;] Co innego znaki firmowe, towarowe. Ale ta "ta łapa w górnym lewym rogu" tez nim nie jest, bo uzywa go serwis aukcje24.pl (nawet czcionki i layout maja ludzaco podobny...) azyl - a ty widziales chociaz ta strone www ? gdzie sie tam wpisuje jakiekolwiek dane/login/haslo ? Jest tylko lipny formularz gdzie podajesz adres email (chyba tylko po to zeby wiecej spamu dostawac...) Zanim cos napiszesz to dwa razy sie zastanow ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 Bo właściciel Aukcji24 i Allegro to chyba ta sama firma :) Co do tego że nazwa nie może być zastrzeżona to nie wiem. Wiem natomiast że istnieją takie firmy jak: Groszek, Żabka, Biedronka i tym podobne nazwy które są w "powszechnym" użyciu. Ale tu już prawnika trzeba pytać o to, bo ja nie wiem ;) Tak czy owak, kopiowanie layoutu może nie jest zabronione ale jest naganne moralnie :P (ale to można sobie w pupę wsadzić jeśli chodzi o sprawy biznesowe) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 Ja mysle ze tak czyinaczej moga dostac czape za to ze sie podszywaja... Znak towarowy + design + opcja + patenty + pomysly MOga miec problem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 Każda nazwa może i powinna być zastrzeżona, ale oczywiście przy każdej w jakiś sposób określa się zakres działalności przedsiębiorstwa , także może się zdarzyć np. piekarnia i linie lotnicze o tej samej nazwie :P ;) Jak dla mnie użycie layoutu i podobnej nazwy już może być podciągnięte pod jakieś wykroczenie, zwłaszcza, że została tu użyta możliwość kontaktu z userem Allegro w celu innym od jej przeznaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 Każda nazwa może i powinna być zastrzeżona, ale oczywiście przy każdej w jakiś sposób określa się zakres działalności przedsiębiorstwa , także może się zdarzyć np. piekarnia i linie lotnicze o tej samej nazwie :P ;) Jak dla mnie użycie layoutu i podobnej nazwy już może być podciągnięte pod jakieś wykroczenie, zwłaszcza, że została tu użyta możliwość kontaktu z userem Allegro w celu innym od jej przeznaczenia. ale jest wzmianka, ze to nie jest TO Allegro.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 Tak, ale nie zmienia to faktu, że użył danych (czy też możliwości dotarcia) z serwisu Allegro, w celach reklamowych, a to chyba nie jest do końca zgodne z prawem (?). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...