Skocz do zawartości
Pinki

WD Caviar 80GB WD800JB 8MB Cache :)

Rekomendowane odpowiedzi

Sam węsze dokoła tego dysku a mam troche informacji na temat dysków WDC i powiem ci że nie ma konkurencji pod względem prędkości. Co do decybeli to powiem iż powinien być na poziomie Maxtora, ale prawdą jest że sie rozkręci i pokaże na co go stać - będzie troche głośniejszy. Jest to pierwszy z dysków na rynku z 8MB, goni go BV, który wydaje mi się że będzie szybszy ale ile będzie kosztował i kiedy w ogóle będzie w Polsce to nie wiem. IBM zrobił dysk 8MB ale tego to kijem nie tknę i radze zrobić to samo, wątpie czy ta firma jeszcze czymś mnie miło zaskoczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe, tez mam ten dysk i wogoole go nie slysze, grzac to po 12 godzinak jest ledwio ciply, zadne chlodzenie niepotrzebne.....sam sie zdziiwlem bo czytalem jak to one sie niby grzeja!!!moj jest jakis dziwny...bo sie nie grzeje;) :twisted: a co do testu HD tachem to rzeczywiscie masz kiepski wynik :( 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki dysk(teraz BIV60gb stala sie jego niewolnikiem ;) ) i w sumie jedyny słyszalny dźwięk jaki można z niego uchwycić to nieco głośne wyhamowanie talerzy podczas wyłączania kompa(ale to chyba nie powinno ci przeszkadzać :) ). Co do wydajności- hmmm winzgroza się szybciej wgrywa, to fakt :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Odpalilem ostatnio HD Tach i oto co uzyskalem  :evil: 

czy ktos moglby mi wyjasnic, skad taki posiatkowany wykres??

Buuuu a jakie czasy dostepu :) . I to ma byc ta wielka predkosc w windowsie .

A tak na powanie to wez defragmentacje zapodaj i bedzie dobrze .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fireman - najszybszye dyski IDE dostepne na dzien dzisiejszy to IBM ILC .. TAK te psujace sie mogace pracowac 8h na dobe :D, jaktylko sie pokasza nowe IBMy z serii 180GXP to zjedza wszystko co bylo dotychczas ..

Boss to jest NORMALNE , kazdy dysk ma kilka glowic/taleszy i takie szarpniecia na wykresie sa normalne

inna sprawa ze u ciebie to wyglada fatalnie (acces time) :/ ty masz wogoole wlaczone DMA ? :P jak masz podpiety HDD ? sam na tasmie ? w co wpiety ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj wynik to na tym Caviarze 80GB (sorki, ze nie wyrazilem sie wczesniej jasno) :oops:

MOBO: Abit BE6-II

dysk chodzi na kotrolerze ATA66, bo na mobo nie mam 100 :/

dysk faktycznie jest lekko zdefragmentowany, ale i tak, jak wytlumaczyc ten 'pik' siegajacy do 60.000 - przeciez to nie sensu! :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boss to jest NORMALNE , kazdy dysk ma kilka glowic/taleszy i takie szarpniecia na wykresie sa normalne

inna sprawa ze u ciebie to wyglada fatalnie (acces time) :/ ty masz wogoole wlaczone DMA ? :P jak masz podpiety HDD ? sam na tasmie ? w co wpiety ?

Mam DMA, az takim lamerem nie jestem, heh :oops:

fakt, ze to nie ata 100, tylko 66, ale czy to az taka roznica..?

HDD hula na osobnym kontrolerze jako master i nic innego nie wisi na tasiemce... jakies sugestie..? :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fragmentacja nie ma zadnego wplywu na wyniki z HDTacha, on nie operuje na plikach a na sektorach dysku

jestes pewien..? zaczynam sie martwic, czy nie mam uszkodzonego dysku... :( moze wlasciciele tego modelu pokwapia sie tez zrobic test i niech sie wypowiedza, czy to normalne...??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm, po prostu po uruchomieniu dysk zawsze cichy co jakies 20 15 min "strzelal" wiem ze to dziwne ale dzwiek byl jakby spadal glowica z dysq i wtedy windows sie zatrzymywal na jakies 3 s, a potemd zialal normalnie.....ale za godzine znowu....nieregularnie, ale wqrzajace raczej, zanioslem, powiedzialem zeby mi dali nowy... na poczatq nie chcial ale spojrzalem wymownie o dal;)))))))) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm, po prostu po uruchomieniu dysk zawsze cichy co jakies 20 15 min "strzelal" wiem ze to dziwne ale dzwiek byl jakby spadal glowica z dysq i wtedy windows sie zatrzymywal na jakies 3 s, a potemd zialal normalnie.....ale za godzine znowu....nieregularnie, ale wqrzajace raczej, zanioslem, powiedzialem zeby mi dali nowy... na poczatq nie chcial ale spojrzalem wymownie o dal;)))))))) :D

faktycznie, niezbyt przyjemne! ale u mnie nie ma tych objawow - jedyne co, to ten dupny wynik w HD Tachu.. BadSectorow nie mam, wiec CO JEST QRVA? :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

boss ale o co ci chodzi ? tylko acces time masz dziwny , jusz pisalem ze te skoki sa NORMALNE ! testowalem kupy dyskuf i wszystkie tak maja , Fujitsu maja gladziej nisz ty , IBMy maja jeszcze bardzoiej poszatkowany wykres

Masz ten HDD na hajpojncie ? sciagnij najnowsze stery i bios .. albo przepnij na ATA33 na plycie i zroob test HDTachem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zeby cie nie dobijac powiem, ze moj wykres nie jest tak posuiatkowany, tylko bardziej ciagly, cpu masz starsznie duze a acses time to ja mialem chyba 8,9;) burst wyszedl dfaleko poza skale....info dla RusHa,: nie mow mu zeby przepoil na 133, bo sam powiedzial ze nie ma;), a taki kiepski wyniko to naprawde moze byc przez ata66.....na 90% myskle ze dysk jest ok

:roll: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...