Skocz do zawartości
dlugi1

GIGABYTE GA-7N400-L jak zwiększyć napięcie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kilka dni temu zakupilem ta plytke i (GA-7N400-L) odrazu podkrecilem fsb na 210 niestety zabieg ten wymagal podniesienia napiecia o 10%, chialbym jeszcze cos wycisnac z tej plytki i mojego semprona 2400+ ale nie wiem jak zwiekszyc napiecie w biosie nie mam innych opcji poza 2,5%; 5%; 7% i 10%. Jak zwiekszam fsb powyzej 210MHz wywala mi sie w prime :(.

Pomocy!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kilka dni temu zakupilem ta plytke i (GA-7N400-L) odrazu podkrecilem fsb na 210 niestety zabieg ten wymagal podniesienia napiecia o 10%, chialbym jeszcze cos wycisnac z tej plytki i mojego semprona 2400+ ale nie wiem jak zwiekszyc napiecie w biosie nie mam innych opcji poza 2,5%; 5%; 7% i 10%. Jak zwiekszam fsb powyzej 210MHz wywala mi sie w prime :(.

Pomocy!!!!

Mozan wsadzać druty w socket

btw. moze pamieci ci nie wyrabiają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm, dobra, powiedzmy że masz te Kingstony CL 3 400MHz. Zjedź troszke z timingami, pozostam powiększone napięcie na VDIMM i testuj. Jeszcze zapomniałem o najważniejszym, jaką masz zasiłkę?

PS. koło swoich postów masz przycisk "Edytuj", używaj go czasem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmienilem timingi na 9 3 3 3 wczesniej byly 9 4 4 3 nizej nie chca zejsc robi mi teraz prawie 200 punktow wiecej w pc mark, ale pozatym nic to nie zmienilo wiecej niz 210 i tak nie chce byc stabilne.

Czy da sie cos pokombinowac z drucikami w sokecie ? i na ile jest to bezpieczne??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro ma przyjsc nowe chlodzenie na proca i radiatorek na suoth bridge bo sie mi strasznie grzeje, wiec zaraz wezme sie za drutowanie :)

ps. nadal nie wiem o co chodzi z tym edytowaniem :) bede chyba musial poczytac jakis poradnik :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmienilem timingi na 9 3 3 3 wczesniej byly 9 4 4 3 (...)

AaaAAaaaAAA.... Taż chcę! Gdzie to "znalazłeś" w BIOSie. Ja szukałem i (wstyd się przyznać) nie znalazłem !!! Myślałem że ten bios tak ma. Tak jak nie znalazłem nigdzie banalnego on/off dla SMART. Jakaś "tajna" klawiszologia, co by sie w te opcje dostać ? ! ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AaaAAaaaAAA.... Taż chcę! Gdzie to "znalazłeś" w BIOSie. Ja szukałem i (wstyd się przyznać) nie znalazłem !!! Myślałem że ten bios tak ma. Tak jak nie znalazłem nigdzie banalnego on/off dla SMART. Jakaś "tajna" klawiszologia, co by sie w te opcje dostać ? ! ?

Wchodzisz do BIOS'u i wciskasz tajemniczą kombinację klawiszy CTRL+F1 i masz dostęp do zaawansowanych opcji menu 8) SMART tez tam jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wchodzisz do BIOS'u i wciskasz tajemniczą kombinację klawiszy CTRL+F1 i masz dostęp do zaawansowanych opcji menu 8) SMART tez tam jest.

:oops:

No i tak stoi w instrukcji 8O

Robiłem i... nic. Widoczne źle. :cry:

Ale sprawdze raz jeszcze (skoro jednak "się da") :roll:

thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może naciskasz ALT ? ja tak robiłem na początku ;)

Heh... możliwe! Faktycznie - układ CTRL + F1, jest dość nietypowy. Może góre wziął "odruch" kombinacji klawiszowych. :lol: Wylączyłem mózg a waliłem w alt+f1 ... hmmm (?) :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze jest jakis nowy bios z wieksza iloscia opcji??

Jest by TicTac - wersja F6 - sam nie testowałem. ;/

http://spookiepl.w.interia.pl/oc/7n400l.rar

Jak odpalasz primie to jakie masz Vcore na pamięciach ? - ja jak daje +0,2V to mam 2,85 ale podczas prime strasznie skacze nawet do 2,6V ! u ciebie tez tak jest.. na procku mam małe wahania ale pamieci strsznie skaczą....

w biosie nie mam innych opcji poza 2,5%; 5%; 7% i 10%.

hmm napewno dobrze piszesz ? - ba ja na mam +5%,+,7,5%,+10%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kilka dni temu zakupilem ta plytke i (GA-7N400-L) odrazu podkrecilem fsb na 210 niestety (...)

Podpowiesz co zrobiłeś ? Mam na tej płycię Sempa 2200+ (podobno najbardziejwypaśliwy do kręcenia) i kiszka. Co prawda nie robiłem nic tylko "gołe" podbicie samej magistrali (manual) na 195 (x9). Każda próba na 200, to czarny ekran. Co Ty zmianiałes oprócz fsb, zeby na 210 polecialo? Mam 7N400-L, Sem2200+, 1x512Ram DDR TwinMoss 2.5CL, sprawna (nowa) zasiłka 350...

I jeszcze jedno. Bawiąc się FSB mocno odbija się to na AGP?

Mam w biosie FSB AGP na auto. Może coś zmienić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NF2 ma zablokowane PCI/AGP na stałe więc możesz FSB ustawiać jakie chcesz, nie będzie się to wogóle odbijać na AGP..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla AGP nie ma znaczeni jakie masz FSB możesz mieć 100 lub 250 i tak nie ma róznicy.

http://s6.invisionfree.com/underclock/inde...hp?showtopic=10 - tutaj jest link do biosu F6 niestety ten link nie dziła kiedyś pisałem na jakims zagranicznym forum chyba nforc .e.com czy jakoś tak i udało mi się jednego kolesi uprosić aby mi własnie przesłał ten biosik

podaje 2 gi raz link : http://spookiepl.w.interia.pl/oc/7n400l.rar

tutaj lista zmian:

Gigabyte GA-7N400-L wink.gif

Features

- CPU Internal Cache

- CPU External Cache

- Quick Power On Self Test

- Boot Others Device

- MPS Version For OS

- Boot to OS2 or DR-DOS

- System Bios Cacheable

- Video Ram Cachable

- ACPI Function

- FSB Spread Spectrum

- AGP Spread Spectrum

- Primary Master PIO

- Primary Slave PIO

- Secondary Master PIO

- Secondary Slave PIO

- IDE Prefetch Mode

- IDE DMA Transfer Access

- Power Management

- Video Off Method

- HDD Power Down

- Dimm Overvoltage Control : Add +0.3v option

- Memory Timing: add Aggresive option

Kto próbuje ?

podobno opcja Vdimm + 0,3 nie zawsze działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kilka dni temu zakupilem ta plytke i (GA-7N400-L) odrazu podkrecilem fsb na 210 niestety (...)

Podpowiesz co zrobiłeś ? Mam na tej płycię Sempa 2200+ (podobno najbardziejwypaśliwy do kręcenia) i kiszka. Co prawda nie robiłem nic tylko "gołe" podbicie samej magistrali (manual) na 195 (x9). Każda próba na 200, to czarny ekran. Co Ty zmianiałes oprócz fsb, zeby na 210 polecialo? Mam 7N400-L, Sem2200+, 1x512Ram DDR TwinMoss 2.5CL, sprawna (nowa) zasiłka 350...

Sorki ze tak pozno odpisuje fsb 200 poszlo od reki bez jakichkolwiek innych zmian, co do 210 to musialem juz zwiekszyc napiecie i dopiero + 10% zapewnilo stabilnosc w prime, tym oto sposobem skonczyly mi sie mozliwosci dzwigania napiecia :( dlatego bede sie chwytal za drut mody. Niestety coolerek jeszcze nie przyszedl moze jutro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...