Skocz do zawartości
Szymek

Rozciągliwość węża

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak najbardziej udało wam się rozciągnąć wąż powyżej jego średnicy nominalnej przez podgrzanie ?

Przepraszam że pytam ale chcę się dowiedzieć zanim złożę zamówienie bo nie wiem czy brać złączke redukcyjną czy nie...

Mam pompkę MJ1000 i ma ona wylot o średnicy aż 16mm ! Mam zamiar używać węży 9mm w obiegu zamkniętym, czyli musze jakoś połączyć ten wylot 16mm z wężem 9mm...

Co proponujecie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja na kolanka 15mm naciągnąłem wąż 12mm metodą ciepłej wody :) wydaje mi sie ze bedziessz musiał kupic redukcje bo wąż moze nie wytrzymać jak nie od razu to po jakimś czasie i bedziesz miał zonka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Wąz po kilku miesiacach... a nawet tygodniach... PEKNIE:/ i bedziesz miał problem... Nawet jezeli go załozysz( watpie) wiec odradzam

2. Lepiej dodać te pare zł... i miec pewność ze WC bedzie pewne i nie zobaczysz wielkiego spiecia :P Wiec doradzam kupno... Szczegolnie ze weże masz 9mm!! kup złaczke!!

Powodzenia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedzmy tak , jak szymek kupi waz ehaima to podejzewam ze on nie peknie tak szybko , ja mialem w swoim pierwszym wc orbitala na kroccach sm9/12 i waz 9/12 musialem naciagac na krocce kadeta czyli 15 mm zew , naciagnac naciaglem ale zwykly waz po miechu mi pekl :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymek jestes pewien ze MJ ma srednice wlotu 16mm ?? Z tego co ja pamietam jak mierzylem to chyba bylo przeszlo 18mm. Ja mialem na wlot zlozony wezyk 16/20 i bylo git. W poprzedniej rev. mojego WC mialem glownie 12/16 i w paru miejscach 16/20. Niezle sie trzeba nameczyc zeby zalozyc waz 12 na kolanka 16.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podjąłem decyzję

kupuje jednak wąż 12/16 i nową pompkę hydor bo eheim troszkę drogi...

A ten MJ Ci nie starczy? to dobra pompka. Weze to i tak duzo zalezy od producenta (rozciagliwosc). Musisz pokombinowac bo takie suche przeliczanie wymiarow weza to wiele nie da. Najlepiej skoczyc do jakiegos budowlanego marketu i sobie popatrzec na rozne weze. W takich marketach maja sporo rzeczy (kolanka, mufki, trojniki o roznych rozmiarach), mozna wiec poprzmierzac do danego weza :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi