Skocz do zawartości
konios

wymienic tasmy w kompie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!!

Chcialem wymienic moje tasmy w kompie na jakies taie okragle czy jakos tak. Te tasmy strasznie duzo miejsca zajmuja i zasmiecaja tylko wnetrze obudowy. Mozecie podac jakies konkretne linki to takich rzeczy??? A slyszalem tez o jakis takich swiecacych czy cos taiego. wymienic chcialem tasme od HDD oraz od mojego cd-romu oraz satcji dyskietek. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

www.angela.pl

www.4max.pl

www.proline.pl

ale ja bym skorzystał z tego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

udaj sie wpierw do sklepu komputerowego i zapytaj o tasmy okrągłe.. podejrzewam ze mają.. :lol:

co do tego ATA33 to nie rozumiem chyba.. mój smiga na 100 rezaem z cdromem.. chyba ze o czymś nie wiem... :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiersz :)

Urządzenia na taśmie wprawdzie identyfikują się jakopracującej na swojej maks szybkości, lecz pracują z prędkością najwolniejszego urządzenia na taśmie.

A co do taśm okrągłych - nie kupuj nie firmowych taśm do urządzeń ata66/100/133 - nie trzymają norm co owocuje tragicznym transferem (ofkoz nie wszystkie, ale wiekszość).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba nie... taki transfer (najwolneijszego urządzenia) masz jesli czytasz z tego urządzenia... chcesz mi poweidziec ze moja barakuda z podpietym cdromem nie jedzie 100? a kopiowanie z predkoscią 30MB/s to niełaska? .. jak miałem barakude 4 to kopiowała conajwyzej 10MB/s... moge sie mylic... ale taki transfer masz jesli uzywasz tego wolnego urządzenia.. dac maj opinion...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wyczytałem teraz.. to wynika ze mastera powinno sie umieszczac na końcu taśmy.. a cdroma (slave) w srodku. Akurat większosc ma na odwrót.. bo po drodze ze złacz IDE do cdroma jest hdd :]

ale nic o tym ze barakuda bedzie mi smigac na DMA/33 nie znalazłem :lol: sory.. jesli krytykujesz juz moje zdanie Sarenka to podałbyś argumenty... namiary na nową teorię... innej krytyki nie przyjmuje :]

urzadzenia na jendej tasmie pracuja w trybie urzadzenia najwolniejszego

moze to i prawda.. ale czy nie zapomniałes dodać ze to ma miejsce TYLKO podczas transferu miedzy tymi urządzeniami? :lol:

wszyscy tutaj mówią o podrkęcaniu a nie słyszałem zeby ktoś oddzielnie montował cdroma zeby mu dysku nie spowalniał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszyscy tutaj mówią o podrkęcaniu a nie słyszałem zeby ktoś oddzielnie montował cdroma zeby mu dysku nie spowalniał...

ja ZAWSZE montuję oddzielnie dysk i napęd, nawet jeśli tylko te 2 urządzenia są w komputerze....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze to i prawda.. ale czy nie zapomniałes dodać ze to ma miejsce TYLKO podczas transferu miedzy tymi urządzeniami?

Standard narzuca dostosowanie taśmy do najwolniejszego urzadzenia na taśmie. OSy próbują to omijać udając wyłaczenie wolnego urządzenia itp lecz to i tak odbija się na wydajnoci. W momencie, gry działą wolne urządzenie transfer odbywa się z maksymalną szybkością najwolniejszego urządzenia - tzn., np. gdy masz dysk sytetmoy i CDROM na jednej taśmie, to zawsze, gdy następuje odczyt CD oba urządzenia pracuje z szybkością maksymalna, na jaką pozwala CD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi