Skocz do zawartości
mikaelus

hmm.... koszt/cena strony internetowej? :/

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko się nie gniewajcie :P

Mam okazję zarobić trochę grosza, bo mógłbym dla niedużej firmy zrobić stronkę internetową, nie wiem jednak jak ją sobie wycenić, żeby ani nie zrazić "klienta" ani też nie pracować za grosze.

Znalazłem właściwie tylko dość ogólne informacje, że koszt średnio skomplikowanej strony waha się od 200 do 1500zł co nie jest specjalnie wąskim przedziałem :P

Stronka rzeczywiście nie byłaby duża (5-10 podstron), nowoczesny lay graficzny (mam w grafice trochę doświadczenia, bo od 1,5 roku robię zlecenia na różne opracowania papierowe), czysty HTML lub PHP (tu jeszcze nie wiem, bo z PHP nie miałem bliższej styczności), zapewne galeria produktów, może elementy flash'a itd.

Ogólnie średnio złożony projekt, bez wielkich fajerwerków, ale porządny i "profesjonalny" ;).

Jak myślicie - ile moja praca mogłaby być warta (bez większej znajomości branży ciężko mi samemu ocenić)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szwistak - chyba nie znasz realiow branzy ;]

mikaelus - dla firmy zrobienie takiej strony to same korzysci:

1. reklama

2. wpisanie wszystkiego w koszty

Wiem co mowie bo sam robilem www.

Bierz co najmniej 1000zl, zreszta popatrz na cenniki w necie, nikt ci za 100zl strony nie zrobi ;] (no chyba ze tzw. wizytowke).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc :)

Dziś, po pierwszej rozmowie telefonicznej, widzę, że 500 to absolutny maks, ale realnie ustawiam się pod 200-300, bo stronka będzie HTML-only na jakimś darmowym serwerze i podpięta pod prv.pl.

Każda kasa się przyda ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz co najmniej 1000zl, zreszta popatrz na cenniki w necie, nikt ci za 100zl strony nie zrobi ;] (no chyba ze tzw. wizytowke).

Mylisz się, wejdz na forum.webhelp.pl do działu WebBazar i tam jest mnóstwo tzw. "dzieciaków" którzy zrobią ci lay za 20 zł + 10 zł potną do html'a, a jak im dasz 100 zł to juz wogóle, oskryptują ci (oczywiscie darmowymi skryptami) i wrzucą na własny serwer, a przez ostatnie 3 miesiace nawet by ci dali domene *info (oczywiscie domeny info mozna rejestrowac za darmo do konca tego roku...).

Sama grafika serwisu, jeśli robisz dobrą to minimum 200zł, jeśli robisz profesionalną to ceny zaczynają się od 700zł za samą grafikę...

Dodatkowo jeśli klient chce pociętej grafiki do xhtml'a z arkuszem styli css to minimum 100zł.

Gdyby klient chciał cms'a z panelem admina itd. to ceny zaczynają się od 2000zł w zaleznosci od funkcji tego csm'a..

Za 200 - 300zł to mozna zrobić średniej klasy grafikę, pociąć, poskładać do html'a, i wypełnić treścią ;).

Ceny zalezą od firm robiących strony, u jednej firmy Pana który by przyszedł i powiedział ze ma 300 zł na strone to by go wyśmiali, a w drugiej firmie by skakali wokół niego jak... :) Wszystko zalezy od tego jak się człowiek/firma ceni, jaką ma wyrobioną markę i jakiej jakości robi strony.

Jeden człowiek postawi na jakość a drugi na cenę...

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w tej "branzy" nie siedzie jakos bardzo ale wiecie co - za stronke w HTMLU dla firmy [niekoniecznie duzej] to mysle ze spokojnie do 1k dojedziesz - jakbys umial PHP [i go potrzebowal] to naprawde troszku wiecej - ale myslze ze jak zaproponujesz 1000 a oni powiedza ze "za duzo" to powiesz 800 i bedzie git :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://hl2-forum.info/web4testing

Layout + pociecie = 270zl

Codowanie full(ciagle robione) = 100zl

=========================

Wg. mnie ceny nie ktorzy daja z ksiezyca. Ale jak uslyszalem ile placil moj stary za strone dla firmy to az mnie zakrecilo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi