Skocz do zawartości
cloot

zasilanie nowego wentyla na GPU

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie dokonałem drobnej modyfikacji i nie jestem pewien jak najlepiej rozwiązać zasilanie.

Z mojego Radka 9700 pro (FIC) zdjąłem osłonkę i firmowy wentylek (chałaśliwy) i na odsłoniętym w ten sposób radiatorze zamontowałem Noiseblockera S1.

Wszystko fajnie, ale gniazdo zasilające od poprzedniego fan'a to 2-pin, a przy nowym jest 3-pin i przejściówka na molex. przy kablu zasilającym samą kartę jest z kolei rozgałęzienie na dwa molexy - jeden (z pinami) łączy się z kablem od zasilacza, a drugi (z otworami) jest wolny.

Właśnie do tego drugiego molexa chciałbym podpiąć wentylator (przez przejściówkę oczywiście, poza tym kontroler obrotów ale to już nie jest tu ważne).

2 pytania:

- czy to wogóle będzie działać?

- czy zasilanie zrobione w ten sposób będzie odpowiedniej jakości, czy lepiej puścić zasilanie wentyla no osobnej linii z zasilacza?

schemat poglądowy:

[zasilacz]

|

|

(molex-molex)

| ____(molex-molex)---(3pin-3pin)---(kontroler obrotów)---(3pin-3pin)---[wentylator karty]

| /

/

|

|

[karta]

a może pociągne kabel do gniazda system-fan na płycie i przynajmniej będę miał monitoring obrotów; tylko z kablem niewygodnie.... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi