Plastik Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 mam płyte asus p4p800 delux dwa dyski samsunga sp0802 połączone w macierz raid 0 i chodza wolniej niz pojedynczy dysk (porownywalem z wynikami w ranking top 10 chip'a). w sandrze jeden ma buferred read 58 MB a ja mam w raid 0 39 MB. Drivr index wychodzi 55. Połączone mam tak: pierwsza tasma samsung 80 gb master + ibm 30 slave druga tasma samsung master + caviar 6 gb slave. sterownik via 6410 ze stony asusa zainstalowany podczas instalacji win xp (bo bez tego inaczej nie widzi kontrolera) potem w windowsie jeszce raz go zainstalowalem ale nie poprawilo to osiągów. co mam zrobic żeby to chodziło szybciej a nie wolniej niz pojedynczy dysk?? przecierz celem tworzenia macierzy raid 0 jest zeby chodzilo wszystko szybciej. z góry dziekuje za pomoc naktórą bardzo licze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 przecierz celem tworzenia macierzy jest zeby chodilo wszystko szybciej. z góry dziekuje za pomoc naktórą bardzo licze. Mylisz sie. Celem macierzy jest stworzenie redundantnego ukladu dyskow, co czyni calosc mniej podatna na awarie. Oczywiscie predkosc tez sie liczy, ale nie zawsze jej wzrost jest bardzo widoczny (sa rozne poziomy macierzy RAID i rozne rozwiazania sprzetowe). Nota bene w przypadku RAID 0 w mysl definicji nie mamy macierzy tak naprawde (ale za to mamy calkiem szybki "dysk"). :-) Ale to spor ideologiczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plastik Opublikowano 30 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2004 Jak widac w opisie wyzej nie chodzi mi o rozne macierze a o macierz raid 0!! nie rozumiem jaki zwiazek i jaka pomoc niosa dla mnie twoje wywody filozoficzne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 30 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2004 Samsungi wrzucic na 1 kanal a "zabytki" na 2 kanal albo odlaczyc na probe zabytki i zostawic same Samsungi na roznych kanalach - bo moze cos sie pierniczy z kontrolerem i dyski spowlania np Caviar (pewenie ata-33) :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewthx Opublikowano 30 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2004 Mylisz sie. Celem macierzy jest stworzenie redundantnego ukladu dyskow, co czyni calosc mniej podatna na awarie. . nie sądzę by macierz w RAID 0(chociaż nie jest zaliczana do RAID)była mniej podatna na awarie-wręcz przeciwnie przy 4 dyskach,na 2 kanałach za dużo się nie wyciśnie,Radzę testowo odłączyć te 2 -non raid dyski.W win xp znany jest problem z bodajże-buforowaniem zapisu w takim układzie(raid 0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...