Skocz do zawartości
aliceq

extremalne temperatury - pomocy potrzeba

Rekomendowane odpowiedzi

(mam nadzieje ze dobry dzial, jak widac jestem tu nowa)

Problem - komp qmpeli, nie podkrecany stoi jak stoi, odkurzany regularnie (aero, zaden odkurzacz), o kompie wiem tyle ze to Athlon 1600+ nie mam do niego fizycznego dostepu. Odczyt robiony przy odpalonym -> gadu + winamp + emule..... rano powinnam dostac odczyt na swiezo wlaczonym kompie bez odpalonego czegokolwiek, ale tak czy siak jak na te 3 progsy to temperaturki kosmiczne (sprawdzane takze innym softem).

Co poradzic i jakie moga byc tego koszty orientacyjne pi razy oko przez drzwi?

Sorka za glupie pewnie pytanie ale ja siedze na starym grzybie i na nowych czesciach sie nie znam za bardzo aktualnie dopiero bede modernizowac cokolwiek, jak narazie poradzilam by na jutro jesli odczyt na czystym tez bedzie kosmiczny ponownie odkurzyla wszystko dokladnie wentyla z procka, zasilacz, kable i tasmy tak by nie zaklocaly obiegu powietrza, po weekendzie dostanie ode mnie drugi wiatraczek do obudowy juz na wszelki wypadek (halas jej nie przeszkadza).

Dołączona grafika

Acha rowniez rano dokladnie posprawdzamy co dokladnie jest odczytem CPU (wg FAQ tutaj)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) odkurzanie faktycznie pomaga byle by to robiła osoba która wie co jest czym w kompie

2) Zdjąć cooler, wyczyścić, nałożyc ponownie pastę (coś przyzwoitego, nie jakies H4 albo jeszcze gorzej) i zainstalować zwracając uwage na poprawną instalację. Być może cooler źle przylega do procka

3) Byc może cooler jest za mały - jakieś małe badziewie do celeronów. Jesli zdecyduje się na nowy bierz coś z 8cm wentylatorem, mogą być niskie obroty. Polecam to - http://www.proline.pl/shop.php?prodid=434d...d304c5f53494c45

4) wentek do obudowy raczej niewiele pomoże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o porządną pastę to polecam Arctic Ceramique, A Silver 3/5, ewentulanie OCZ.

W obudowie musi być obieg powietrza, z przodu u dołu obudowy wciągający, z tyłu obudowy wyciągający. Bez tego temperatury mogą wzrosnąć spokojnie o 15C procka.

Cooler na cpu też może być zbyt słaby, pewnie aluminiowy z małym i szybkim wentylatorem.

Jeśli to Athlon 1600+ to pewnie Palomino a te nieźle się grzeją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi