^NiuNiek^ Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 Mam pytanko jak polaczyc 2 zasilacze , jeden ma 300W(atx) a drugi 230W(at) , czy jest to mozlive? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ENIGMA Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 Mam pytanko jak polaczyc 2 zasilacze , jeden ma 300W(atx) a drugi 230W(at) , czy jest to mozlive? było juz o tym na tym forum - poszukaj sobie - było całkiem niedawno ale że jestem litościwy :D to masz tu linka http://tntgroup.hitnews.pl/index.php?stron...cze_atx/atx.php - łączysz na zasadzie przekaźnika - ale to już się domyslisz chyba sam :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^NiuNiek^ Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 THX :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 tylko ze sposob z przekaznikiem ma 1 podstawowa wade brak wspolnej masy :!: inaczej jak na masach beda roznice potencjalow to moze byc nieciekawie :!: IMHO taki sposob lepszy http://www.burningissues.net/how_to/power/psu.htm taki "kabel" przedluzajacy ATX mozna kupic w firmach majacych cos wspolnego z komputerami przemyslowymi a w Warszawie jest dostepny w firmie Artland Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ENIGMA Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 tylko ze sposob z przekaznikiem ma 1 podstawowa wade brak wspolnej masy :!: inaczej jak na masach beda roznice potencjalow to moze byc nieciekawie :!: IMHO taki sposob lepszy http://www.burningissues.net/how_to/power/psu.htm taki "kabel" przedluzajacy ATX mozna kupic w firmach majacych cos wspolnego z komputerami przemyslowymi a w Warszawie jest dostepny w firmie Artland tak się składa że też jestem elektronikiem (no prawie :)) i jeśli chce dodatkowy zasilacz na wiatraki czy diody to nie ma problema. Taka sama masa może i tak ale nie przy zasilaczach impulsowych. Niby takie zasilacze możana łączyć ze sobą by np uzyskać 24V ale jest to ryzykowne. Nigdy zasilacza nie łączy się równolegle bo dopiero wtedy może być totalna klapa. A zasilacze nie są identyczne i przy szereku oba mają wydajnośc tego słabego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 tylko ze sposob z przekaznikiem ma 1 podstawowa wade brak wspolnej masy :!: inaczej jak na masach beda roznice potencjalow to moze byc nieciekawie :!: IMHO taki sposob lepszy http://www.burningissues.net/how_to/power/psu.htm taki "kabel" przedluzajacy ATX mozna kupic w firmach majacych cos wspolnego z komputerami przemyslowymi a w Warszawie jest dostepny w firmie Artland ale chodzi tu o dwa zasilacze połączone, w celu uzyskania wiekszego napięcia (np. te 24v), czy 2 zasilacze połączone w celu uzyskania więszych zasobów prądu? jeżeli ten drugi to raczej wspólna masa nie ma tutaj nic do rzeczy. jedno urządzenie podlączasz do jednego, drugie do drugiego - po kiego grzryba im wspólna masa? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 chodzilo mi o 2 zasialcze polaczone rownolegla jak w linku ktory podalem - a wspolna masa chocby dlatego ze moze byc sytuacja gdzie MoBo bedzie zasilal 1 zasialcz a HDD, CD'ki 2 zasilacz - a przeciez napedy i MoBo sa tez ze soba polaczone - tak BTW to dla zasialania samych wiatrakow i diodek nie oplaca sie ladowac 2 zasialcza ATX/AT tylko jakis uniwersalny (mniejsze gabaryty) PS jak pisalem nie jestem elektronikiem - tylko napisalem co radzilo mi 3 znajomych elektronikow, kazdy niezaleznie od pozostalych :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ENIGMA Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 chodzilo mi o 2 zasialcze polaczone rownolegla jak w linku ktory podalem - a wspolna masa chocby dlatego ze moze byc sytuacja gdzie MoBo bedzie zasilal 1 zasialcz a HDD, CD'ki 2 zasilacz - a przeciez napedy i MoBo sa tez ze soba polaczone - tak BTW to dla zasialania samych wiatrakow i diodek nie oplaca sie ladowac 2 zasialcza ATX/AT tylko jakis uniwersalny (mniejsze gabaryty) PS jak pisalem nie jestem elektronikiem - tylko napisalem co radzilo mi 3 znajomych elektronikow, kazdy niezaleznie od pozostalych :!: Pisałem przeca. Nie wolno łączyć zasilaczy równolegle :!: :!: :!: - to jest totalną pomyłką. Zapamiętaj na zawsze nie łączyć RÓWNOLEGLE zasilaczy impulsowych. jeśli już to tylko w szereg ale i tak się tego nie powinno robić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turdrassel Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 Jest na ten temat kompletny art. na www.moded-kompz.prv.pl , jesli ta strona jeszcze istnieje. pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 chodzilo mi o 2 zasialcze polaczone rownolegla jak w linku ktory podalem - a wspolna masa chocby dlatego ze moze byc sytuacja gdzie MoBo bedzie zasilal 1 zasialcz a HDD, CD'ki 2 zasilacz - a przeciez napedy i MoBo sa tez ze soba polaczone - tak BTW to dla zasialania samych wiatrakow i diodek nie oplaca sie ladowac 2 zasialcza ATX/AT tylko jakis uniwersalny (mniejsze gabaryty) PS jak pisalem nie jestem elektronikiem - tylko napisalem co radzilo mi 3 znajomych elektronikow, kazdy niezaleznie od pozostalych :!: Pisałem przeca. Nie wolno łączyć zasilaczy równolegle :!: :!: :!: - to jest totalną pomyłką. Zapamiętaj na zawsze nie łączyć RÓWNOLEGLE zasilaczy impulsowych. jeśli już to tylko w szereg ale i tak się tego nie powinno robić. ENIGMA nikt tu nie mowi o laczeniu rownoleglym , chodzi tylko o to ze jak jeden zasilacz zasila HDD , FDD , CD a drugi MoBo to przydala by sie wspolna masa !!!! nie laczenie "+" do "+" tylko w jednym punkcie polaczyc MASY obu zasilaczy i nic wiecej , zadnych "+" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 tak dla lepszego zrozumienia sie , ze nie chodzi o rownolegle laczenie zasilaczy tylko polaczenie MASY w dowolnym punkcjie , np. obudowy zasilacza , czy kablami czarny do czarnego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 Pisałem przeca. Nie wolno łączyć zasilaczy równolegle :!: :!: :!: - to jest totalną pomyłką. Zapamiętaj na zawsze nie łączyć RÓWNOLEGLE zasilaczy impulsowych. QURCZE :!: :!: :!: przeciez miales linka podanego a tam jak drut jest ze tylko wspolna MASA i wspolny ZIELONY KABELEK - nie maja polaczonych ze soba zadnych napiec itd no ale najgorzej jak komus nie chce sie zerknac do linka i robi tylko zamieszanie :( PS co do rownoleglego laczenia to sie zle wyrazilem - co wynika z tego ze nie jestem elektronikiem - ale jak ktos zerknal do linka to wiedzial o co biega :!: a to dla leniwych - uprzedzam pytanie - PIN8 dlatego polaczony z masa bo jest on odpowiedzilany za sygnal ze wszystko OK z napieciami +5V i +3.3V (a bez tego sygnalu niektore zasialcze nie chca sie uruchomic - wg autora tekstu) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZOh1w2 Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 A czy nie wystarczy że oba zasilacze są przykrecone do obudowy - czy po przez obudowe nie bedą uzyskiwały współnej masy ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 pragne kurde belek przypomnieć że zasilacze at nie mają zielonego kabelka - a on chce połączyć atx z at - ekiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 A czy nie wystarczy że oba zasilacze są przykrecone do obudowy - czy po przez obudowe nie bedą uzyskiwały współnej masy ?? o ile buda od wewnatrz nie jest pomalowana to wystarczy ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 pragne kurde belek przypomnieć że zasilacze at nie mają zielonego kabelka - a on chce połączyć atx z at - ekiem. w takim razie stosuje metode przekaznikowa , przekaznij jest zasilany z ATX1 , styki przekaznika zalaczaja napiecie 220V na wejscie zasilacza AT i dziala :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ENIGMA Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 Pisałem przeca. Nie wolno łączyć zasilaczy równolegle :!: :!: :!: - to jest totalną pomyłką. Zapamiętaj na zawsze nie łączyć RÓWNOLEGLE zasilaczy impulsowych. QURCZE :!: :!: :!: przeciez miales linka podanego a tam jak drut jest ze tylko wspolna MASA i wspolny ZIELONY KABELEK - nie maja polaczonych ze soba zadnych napiec itd no ale najgorzej jak komus nie chce sie zerknac do linka i robi tylko zamieszanie :( PS co do rownoleglego laczenia to sie zle wyrazilem - co wynika z tego ze nie jestem elektronikiem - ale jak ktos zerknal do linka to wiedzial o co biega :!: a to dla leniwych - uprzedzam pytanie - PIN8 dlatego polaczony z masa bo jest on odpowiedzilany za sygnal ze wszystko OK z napieciami +5V i +3.3V (a bez tego sygnalu niektore zasialcze nie chca sie uruchomic - wg autora tekstu) nic już nie napiszę bo brak mi czasu na bezsensowne tłumaczenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 ... nic już nie napiszę bo brak mi czasu na bezsensowne tłumaczenia to wytlumacz o co Tobie biega - ze co niby to zly pomysl z polaczeniem bo cos sie sfajczy czy jak :?: osobiscie znam 3 gostkow ktorzy maja taki bajer i nic zlego sie nie dzieje - poza tym ze zaoszczedzili kupe kasy (np jeden znajomek ma polaczone 2 zasilacze GREEN 235W czyli laczna moc wynosi 470W a koszt 80zl - wiec chyba warto za taka cene miec takie mocne zasilanie) 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 7 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2002 juz wiem o co chodzi ENIGMIE o roznice potencialow np jak napedy beda zasilane z jednej zasilki a mobo z drugiej to moze byc taki ZoNk ze cos trafi np. jak bedzie jakas roznica potencialow pomiedzy zasilaniem HDD a mobo to po IDE moga sobie plynac jakies lewe prądyy i ogolne moze byc nieciekawie gdzies tez moga niechcacy spotkac sie dwa "plusy" z osobnych zasilaczy tez przykladem moze byc zlacze IDE " plyta i HDD maja osobne zasilacze " i wtedy pomieczy +5V HDD a +5V plyty moze wystapic fajny "DUZY naprawde DUZY przeplyw pradu" w wiekszosci przyoadkow takie cos nie wystepuje , ale moze sie trafic i jak ktos ma pecha zjara sobie np. HDD + MoBo wystarczy ze jeden zasilacz ma 5V a drugi 4,9V wiecie jaki wtedy pradzik poplynie jak spotkaja sie dwa "plusy" :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emge Opublikowano 7 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2002 IMHO wydaje sie ze za duzo tu kombinowania kompletnie sie na tym nie znam - a mam i zrobilem sam. polaczone 2 zasilacze 1st ATX300W (zasilanie plyty) & 2nd AT200W (zasilanie urzadzen zewnetrznych). napiecie do 2giego zasilacza poprowadzilem prosto ze wtyczki tego 1szego (razem z masa ze wszystkim) po drodze jest stycznik ktory po otrzymaniu napiecia 12V zamyka obwod. tak wiec po wlaczeniu pc'ta kiedy napiecie podawane jest przez 1szy zasilacz - zamykany jest obwod dla 220V 2giego zasilacza - wiec ten normalnie rozpoczyna swoja prace. czyli najprosciej mowiac wyglada to tak jaby 2wa zasilacze podlaczone byly ta sama "zlodziejka". wszystko chodzi i dziala poprawnie i jak do tej pory nie sprawialo zadnych problemow. i przede wszystkim bylo bardzo tanie. jako 2gi zasilacz wykorzystalem starego staruszka a stycznik kosztowal mnie jakies 3zl. Im Prosciej Tym Lepiej :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...