Skocz do zawartości
PioTe

Który lepszy procesor, Nortwood czy Prescott ??

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się ktory lepszy....

lepszy Nortwood z FSB-800 Mhz i 512 cashe

czy może Prescott z FSB-533 Mhz i 1024 cashe :?:

Wiem że najlepiej jest jak się ma FSB-800 Mhz i 1024 cashe

Ale nie ma na takie coś tyle kasy.

Wiem też również że Prescott się bardziej grzeje,ale nie o to mi chodzi.

Pytam który wydajniejszy i proszę o pomoc :!: :!: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na sieci jest pelno testow Northwood VS Prescott. Prawie na kazdym dobrym serwisie znajdziesz taki test(np. pclab, TwojePC.pl, TwojePC Benchmark itd... )

Prescott mimo to ze wiecej sie grzeje to wiecej mozna z niego wycisnac(czemu znajdziesz w artykulach ;) ). Ma poprawione HT i wieksze cache L1/L2, dluzszy potok wykonawczy itd.

Co nie oznacza ze Prescott jest szybszy od Northwood o tym samym zegarze bo nie jest(w 90% testow ;) ). Wybor nalezy do Ciebie. Artykuly powinny rozjasnic troche w glowie.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz wybierac między northwoodem z fsb800 i HT a prescottem z fsb533 i bez HT to raczej na pewno northwood bedzie lepszym rozwiazaniem:)

ale jak wybierasz miedzy northwoodem z fsb800 i HT a prescottem z fsb800 i z HT to oba procesory sa bardzo dobre. roznic wydajnosci praktycznie nie odczujesz (poza kodowaniem MP3) ale prescott sie bardziej grzeje i lepiej podkreca (choć dobry northwood na M0 ma takie same mozliwosci w tym zakresie co prescott)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi