gulises Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 no niestety panowie. powyrzej 2700 podnoszenie Voltaga niedaje korzysci , prędzej super chłodzonko :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 No ja mam temp raczej OK. ale powyżej 2,7GHz już nie jest za wesoło trzeba podnosić napięcie dal kilku MHz i to znacznie wiec póki co podarowałem sobie i zająłem się „katowaniem” ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V_i_c_t_o_r Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 (edytowane) dzisiaj wyslalem moje mbo do reklamacji:/ (ten cholerny abit an8:/) wczesniej nie rzucilem okiem na serie proca, a teraz mam okazje:P no ale tu chyba niezbyt ciekwe info poznalem:/ ADA3200DIK4BI CBBID 0451EPMW :mur: kojaze z cpu-z rev proca E0 ale nie jestem pewein... jedyne co udalo mi sie zrobic zanim mbo padlo to fsb 240 httx5, napiecie nominale, i winda chodzila, niestety nie odpalilem niczego testujacego bo nie mialem czasu... :-| myslicie ze da sie z niego cos wydusic....? mbo wroci najwczesniej za tydzien:/ taki proc i w kartoniku lezy a ja na celeronie 333 lece :angry: Edytowane 7 Marca 2005 przez V_i_c_t_o_r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 (edytowane) E0 ? Nie ma jeszcze E0… A wydusić pewnie coś się da ale za dużo sobie nie obiecuj… Zawsze lepszy niż jakikolwiek (póki co) z 2005 roku, przynajmniej teoretycznie. Edytowane 7 Marca 2005 przez Mardok =:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BESSA Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 (edytowane) Witam Gdzie kupiliscie selekcjonowane 64 3000+ s939?? Szukam i szukam i nigdzie znalezc nie moge .. a na ogloszenie nikt nie odpowiada Z góry dzikei za info Musze cos kulpic w tym tygodniu Edytowane 7 Marca 2005 przez BESSA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 jeżeli taka kiszka z procam to chyba pozostaje czekać na stepping E0 - ale ten będzie pewnie od 3800+ - znowu wydatki chyba że nowsze niż 0505 coś pokażą 1314362[/snapback] Tutaj piszą że E0 pojawi się od 3200+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 @BESSA: Na PW/GG do Interloper lub rapra z tego co wiem to tylko oni zajmują się selekcjonowaniem CPU na tym forum… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 :)+Mar 7 2005, 22:40--> CYTAT(Mardok =:) @ Mar 7 2005, 22:40) @BESSA: Na PW/GG do Interloper lub rapra z tego co wiem to tylko oni zajmują się selekcjonowaniem CPU na tym forum… 1316190[/snapback] Mozej mu wyselekcjonuja ale max pewnie z 2400 :( bo procków z tamtego roku to raczej juz sie nei znajdzie, jest na allegro aukcji, podawalem link kilka stron wczesniej (jak ktos mocno chce to poszuka) z prockami z 50 tygodnia, zaryzykowalem i kupilem biega ponad 2.6Ghz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BESSA Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Dzieki za pomoc. Chyba poczekam na sobotnia gielde na Batorego w Wawie. Cos przez te narty spoznilem sie z kupnem :( Interloper oraz rapra na GG jacys zaspani z odpowiedzia Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 1316088[/snapback] Hmm, czyli w sklepach za rozsadną cenę będą pewnie na koniec lata 2005.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rarog Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 (edytowane) ... jedyne co udalo mi sie zrobic zanim mbo padlo to fsb 240 httx5, napiecie nominale, i winda chodzila, niestety nie odpalilem niczego testujacego bo nie mialem czasu... :-| mbo wroci najwczesniej za tydzien:/ taki proc i w kartoniku lezy a ja na celeronie 333 lece :angry: 1315952[/snapback] A czemu HTx5 :blink: ??? 240 x 5 = 1200MHz - wszyscy trabią że powyżej 1000 nie jest wskazane, nie mówiąc juz o tym że nie daje żadnego efektu. ja jadę HT 3 x 300 = 900MHz i pamiatki mam ustawine na DDR266, skutkiem czego faktycznie są taktowane częstotliwością 195MHz :lol: czyli poniżej standardu, ale dzieki temu mam je ustawione na maksimum wydajności (timingi) i komp jest stabilny jak cholera :rolleyes: przy wydajności jak widać niżej :) Witam Gdzie kupiliscie selekcjonowane 64 3000+ s939?? Szukam i szukam i nigdzie znalezc nie moge .. a na ogloszenie nikt nie odpowiada Z góry dzikei za info ja kupiłem na Warszawskiej Giełdzie komputerowej (wersja OEM) od sprzedawcy który prowadzi sklep pod nazwą ING Polska C.H.U Bemowo (pawilony 48,75) Bessa, nie słuchaj Pitera :) cała giełda jest "zasypana" wersjami OEM 3000+ (po jakieś 530zł) które pochodzą z tej samej serii jak moja - czyli 50 tydzień 2004. jeszcze tydzień temu co drugi stragan miał takie modele. tel. (22) 498-01-91 mail. pc_bemowo@o2.pl Edytowane 8 Marca 2005 przez Rarog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 Eee co ? A ty widzisz różnicę miedzy prockiem z giełdy z 50 tygodnia a selekcjonowanym ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rarog Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 :)+Mar 8 2005, 13:37--> CYTAT(Mardok =:) @ Mar 8 2005, 13:37) Eee co ? A ty widzisz różnicę miedzy prockiem z giełdy z 50 tygodnia a selekcjonowanym ? 1316858[/snapback] Masz mnie za debila - myślisz że nie rozumiem słowa selekcjonowany ??? Piter napisał z prockami z 50 tygodnia, zaryzykowalem i kupilem biega ponad 2.6Ghz. I tylko o to mi chodziło. mam z tej samej serii i chciałem jeno polecić Bessi że może tak samo zaryzykować, skoro nikt jej nie odpisuje na propozycje sprzedaży selekcjonowanych egzemplaży. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 Rozumiem ze to pierwsze pytanie to retoryczne tak ? A co do dalszej części to on pytał skąd macie SELEKCJONOWANE procesory, czytanie ze zrozumieniem się kłania bo to że ci się udało NIE znaczy ze innym też… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0lid Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 No i du.pa. Pan z Amasoft powiedział że kase wysle w piątek. Kasy nie bylo wczoraj, dzwonie, powiedział mi z wyrzutem ze "przecież dzisiaj wysłał" czyli w poniedziałek. No dobra, czekam do dzisiaj (wtorek) i nie ma kasy. Mówi ze bedzie dzisiaj napewno i zebym do sesji czekał w banku. Sesja niby miała być o 17:30. Teraz jest 20:30 i kasy nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 hmmm....jak wyjdzie E0 to ja zacyznam szukać kupca na swojego procka :D takze będzie do sprzedania proc z tak poszukiwanego teraz 49 tygodnia :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 hmmm....jak wyjdzie E0 to ja zacyznam szukać kupca na swojego procka :D takze będzie do sprzedania proc z tak poszukiwanego teraz 49 tygodnia :P 1317624[/snapback] nie ty jeden :D p.s. mój jest z 44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BESSA Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 Witam, @Rarog - Dzieki za pomoc, podany sklep ma tylko boxy nie selekcjonowane jak nic nie wymysle to jade na gielde i losowanie :) @Rarog&Mardok :) - PAX!!! @.:Solid_Snake:. - Amasoft sprzedaje przez allegroz tego co widzialem. Mialem od nich kupic DFI Lanparty UT NF4 Ultra-D i chyba kupie w innym sklepie .. maja sporo negatywow i maja Escrow. A na marginesie to jak kasa jest przesylana miedzy roznymi bankami to sesja ELIXIRu o 17.30 (jesli taka jest) bedzie u ciebie na koncie nastepnego dnia rano - wiec nie masz co sprawdzac co chwile. Ale aby srodki nie doszly to trzeba przelew robic przed 15 lub pozniej. PS Wiecie moze gdzie w Wawaie mozna kupic ta DFI Lanparty UT NF4 Ultra-D od reki .. bo juz mi sie nie chce kombinowac przez net...za dlugo to trwa a przypadek .:Solid_Snake:. dobitnie pokazuje ze wychodzi to dosc slabo. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
De_Xter Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 Mozej mu wyselekcjonuja ale max pewnie z 2400 :( bo procków z tamtego roku to raczej juz sie nei znajdzie, jest na allegro aukcji, podawalem link kilka stron wczesniej (jak ktos mocno chce to poszuka) z prockami z 50 tygodnia, zaryzykowalem i kupilem biega ponad 2.6Ghz. 1316225[/snapback] A po co 8 x mnoznik ? Przeciez wysokie FSB nic nie wnosi poza mozliwosciami ustawienia ramu. Szyna HTT robi swoje i obnizanie mnoznika juz nie przynosi takich korzysci niestety jak na nf2. No i zapewniam Cie, ze idzie wyselekcjonowac procka - tylko sie nie patrzy na serie bo w A64 to jedna wielka lotieria jest, wiec z prockiem miales po prostu duzo szczescia. Mi rapra znalazl tydzien temu 2580mhz @ 1,4V. Wiec chyba niezle. Nawte nie pytajcie jaka seria bo srednio mnie to interesowalo ( nawet nie patrzylem ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 hmmm....jak wyjdzie E0 to ja zacyznam szukać kupca na swojego procka :D takze będzie do sprzedania proc z tak poszukiwanego teraz 49 tygodnia :P 1317624[/snapback] Zanim wyjdzie to jeszcze trochę wody w Wiśle upłynie. IMHO to trochę paranoja, wymieniac procka co fika na rozsądnym napieciu 2,7GHz na taki co pójdzie w podobnych warunkach powiedzmy 2,8GHz. Venice da nam SSE3 i co wiecej (pomijam "megowe" San Diego, bo cena nie będzie zbyt atrakcyjna)? Sztuka dla sztuki Panowie... Tylko nie mówcie, że mocy Wam za mało przy takich konfigach o jakich tu rozmawiamy. Niektórzy zastanawiają się czy już czas przesiaść sie z Thoroughbreeda 1700+ na powiedzmy Bartona 2600+, a tu inni zagonieni magią cyfr rozprawiają o kupnie czegoś co widnieje na papierze. Trochę rozsądku, chyba, że nie macie co z kasą robić.... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 A po co 8 x mnoznik ? Przeciez wysokie FSB nic nie wnosi poza mozliwosciami ustawienia ramu. Szyna HTT robi swoje i obnizanie mnoznika juz nie przynosi takich korzysci niestety jak na nf2. No i zapewniam Cie, ze idzie wyselekcjonowac procka - tylko sie nie patrzy na serie bo w A64 to jedna wielka lotieria jest, wiec z prockiem miales po prostu duzo szczescia. Mi rapra znalazl tydzien temu 2580mhz @ 1,4V. Wiec chyba niezle. Nawte nie pytajcie jaka seria bo srednio mnie to interesowalo ( nawet nie patrzylem ). 1317912[/snapback] A co Ci da wysokie FSB (HTT) przy ustawianiu ramu ? i tak innych czestotliwosci nie uzyskasz, bez roznicy czy proc bedzie taktowany 8x333 czy 9x296 to i tak uzyskasz identyczne czestotliwosci taktowania pamieci przy odpowiednim dzielniku, i tu jest lipa :( Dla 2.6Ghz moge ustawic 236Mhz, 260Mhz, 288Mhz i innych posrednich czestotliwosci pomiedzy 260 a 288 nie uzyskasz przy 2.6Ghz chyba ze ty potrafisz to masz NOBLa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 Hym E0… 2x 512 MB 200 Oraz: 4x 256MB 200 -> 1T 4x 512MB 200 -> 1T A nie jak teraz… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rarog Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 (edytowane) ADA3200DIK4BI CBBID 0451EPMW :mur: kojaze z cpu-z rev proca E0 ale nie jestem pewein... 1315952[/snapback] Twój procek to: AMD Athlon 64 Desktop 2000 MHz 939 Pin Lidded CµPGA 1.40 Volt max. Temp. 65°C 512 KB L2 Cache CPUID Model F1 (max. 1 CPU) Rev. D0 - 0,09µm A co Ci da wysokie FSB (HTT) przy ustawianiu ramu ? i tak innych czestotliwosci nie uzyskasz, bez roznicy czy proc bedzie taktowany 8x333 czy 9x296 to i tak uzyskasz identyczne czestotliwosci taktowania pamieci przy odpowiednim dzielniku, i tu jest lipa Dla 2.6Ghz moge ustawic 236Mhz, 260Mhz, 288Mhz i innych posrednich czestotliwosci pomiedzy 260 a 288 nie uzyskasz przy 2.6Ghz chyba ze ty potrafisz to masz NOBLa Hmmm... nie bardzo zrozumiałem, ale wydaje mi sie nie całkiem jest tak jak piszesz. Ustawienie HTT w jasny i prosty sposób przekłada sie na ustawienia ramu - (ustawiając w biosie typ pamieci np. DDR 400 lub inny - definiujemy jednocześnie tzw. mnoznik dla pamieci 1:1 dla DDR400 lub 5:6 dla DDR333) daltego obnizając mnoznik HTT możemy uzyskać te same ostateczne wyniki wydajności, ale przy wyższym taktowaniu zegara HTT co przekłada się na wyższe taktowanie pamięci. jakkolwiek pomimo całej tej filozofii, jestem zdania że to absurdalne podejście do tematu OC. W końcu chodzi o to zeby wykręcić procka a nie pamięci, które przy wysokim zegarze zwykle maja kiepskie timingi - co na to samo wychodzi pod względem wydajności a wpływa jedynie na niestabilność systemu (poprzez przetaktowane pamięci :) ) Zobaczcie jakie mam wyniki wydajnościowe a pamięci mam taktowane zegarem 194MHz hehe (czyli poniżej normy dla DDR400) Pozrawiam Edytowane 9 Marca 2005 przez Rarog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 (edytowane) Twój procek to: AMD Athlon 64 Desktop 2000 MHz 939 Pin Lidded CµPGA 1.40 Volt max. Temp. 65°C 512 KB L2 Cache CPUID Model F1 (max. 1 CPU) Rev. D0 - 0,09µm A co Ci da wysokie FSB (HTT) przy ustawianiu ramu ? i tak innych czestotliwosci nie uzyskasz, bez roznicy czy proc bedzie taktowany 8x333 czy 9x296 to i tak uzyskasz identyczne czestotliwosci taktowania pamieci przy odpowiednim dzielniku, i tu jest lipa Dla 2.6Ghz moge ustawic 236Mhz, 260Mhz, 288Mhz i innych posrednich czestotliwosci pomiedzy 260 a 288 nie uzyskasz przy 2.6Ghz chyba ze ty potrafisz to masz NOBLa Hmmm... nie bardzo zrozumiałem, ale wydaje mi sie nie całkiem jest tak jak piszesz. Ustawienie HTT w jasny i prosty sposób przekłada sie na ustawienia ramu - (ustawiając w biosie typ pamieci np. DDR 400 lub inny - definiujemy jednocześnie tzw. mnoznik dla pamieci 1:1 dla DDR400 lub 5:6 dla DDR333) daltego obnizając mnoznik HTT możemy uzyskać te same ostateczne wyniki wydajności, ale przy wyższym taktowaniu zegara HTT co przekłada się na wyższe taktowanie pamięci. jakkolwiek pomimo całej tej filozofii, jestem zdania że to absurdalne podejście do tematu OC. W końcu chodzi o to zeby wykręcić procka a nie pamięci, które przy wysokim zegarze zwykle maja kiepskie timingi - co na to samo wychodzi pod względem wydajności a wpływa jedynie na niestabilność systemu (poprzez przetaktowane pamięci :) ) Zobaczcie jakie mam wyniki wydajnościowe a pamięci mam taktowane zegarem 194MHz hehe (czyli poniżej normy dla DDR400) Pozrawiam 1318585[/snapback] To powiedz mi jak bys ustawil np pamieci na 270Mhz lub cos z zakresu 270-285Mhz dla czestotliwosci 2.6Ghz, poprostu sie nieda, dzielniki do pamieci maja malo wspulnego z HTT, glównie zalezy od czestotliwosci taktowania procesora. A co do twoich wyników to ja w super Pi robie 13:23 na 2.6Ghz i pamieciach 260Mhz 2.5-4-3 Edytowane 9 Marca 2005 przez PITer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 Albo ja nie wiem co jest grane albo ktoś coś miesza przecież MHz dla pamięci są z podzielonych MHz dla CPU a nie HTT wiec co tu ma do gadania HTT ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0lid Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 Środa godzina 18:30. Pieniedzy od firmy amasoft nadal nie ma! Przypominam ze kasa miała wg ustaleń być wysłana w piatek czyli w poniedziałek być u mnie. Coś wątpie czy w ogóle została wysłana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 A ja przypominam że to nie „książka życzeń i zażaleń” ! Od tego masz GG/mail… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 hmmm czy nie wie ktos czy ta seria e0 ma byc drozsza od zwykłes? wg mnei chyba nie, aha i od jakich proców bedzie rev e0 dobrze jakby 3000/3200 byly na e0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 @Dawidsfuturx: 1. Przynajmniej nie powinna. 2. Podobno od 3200+ lecz to się jeszcze okaże, bo inne źródła mówią że od 3800+ lub 3500+. 3. Następnym razem szukaj bo było... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 (edytowane) W końcu doczekałem się procesora od firmy AMASOFT Jego oznaczenia: ADA3000DIK4BI CBBHD 0449MPM 4448970A52119 Nie mogę go na razie wypróbować, nie mam jeszcze mobo. Wiem, że to wyklęte pytanie, ale: na co mogę liczyć jeśli chodzi o potencjał procka? Bo na sprawdzenie będę musiał trochę poczekać :/ Jeśli chodzi o AMASOFT: nigdy więcej. Tak, Panie Adamie ..... Edytowane 9 Marca 2005 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...