boryna Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 (edytowane) Po 6 tygodniach oczekiwania nareszcie dotarla do mnie plyta DFI z amasoftu :?. Wzialem sie wiec za podkrecanie mojego łinczestera i oto co zmeczylem: Zaczalem od razu ostro: Test1 1,5V (w biosie) a 1,424 w CPUZ 280MHz x 9 SPI16M Stable Test2 1,6V (w biosie) a 1,536 w CPUZ 290MHz x 9 SPI16M Stable Test3 9 x 300MHz, napiecie 1,677 (bios) a 1,616 real (CPUZ) winda sie odpalila i stabilna juz ponad godzine, SPI16M wywalilo sie na 22 iteracji. Pewnie jakbym jeszcze podniosl napiecie to PI by przeszlo, ale nie chce dawac napiecia powyzej 1,65V (chociaz moze dla zasady sie skusze:)). Procek ten co w podpisie B) Edytowane 8 Kwietnia 2005 przez boryna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mars77 Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 no co ty??? dostales cos z amasoftu ;) ja na sam zwrot kasy teraz czekam juz 2 tydzien jak freezer sie spisuje bo tez chce go zakupic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Podłącze sie o pytanie o freezera 64:P ile stopni w stresie miałeś przy 1,6v?? Bo takiego pewnie potrzebuje żeby mieć full stable 310*9 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boryna Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 (edytowane) Podłącze sie o pytanie o freezera 64:P ile stopni w stresie miałeś przy 1,6v?? Bo takiego pewnie potrzebuje żeby mieć full stable 310*9 :P 1376203[/snapback] Okolo 50 C w stresie przy ustawieniach jak w drugim tescie przy 2300obr/min, ale jeszcze dokladniej sprawdze, jak znajde czas. W idle nie przekracza 35C :) Freezer jest zaje....isty Edytowane 8 Kwietnia 2005 przez boryna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greebqu Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 u mnie przy napieciu 1,4V i 250x9(tak teraz jade na codzien) nie mam wiecej jak 45*C na BOXie. w idle te 28-32*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anomandarist Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 no i mam zonka:( moja płyta od kilkunastu restartów podaje mi zarówno w biosie jak i pod windą że temp procka mam od 8-13 stopni:( i jak ja mam teraz tego dziada kręcić? skoro nie znam prawdziwej temp? narazie chodził stabilnie na 9x250 przy 1,5v, jak dałem na 277x9 to się winda załadaowała i za chwile sie zresetował, jak dałem 1,55v problem znikł ale nie wiem ile ma stopni więc boje się nawet prima puszczać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 no i mam zonka:( moja płyta od kilkunastu restartów podaje mi zarówno w biosie jak i pod windą że temp procka mam od 8-13 stopni:( i jak ja mam teraz tego dziada kręcić? skoro nie znam prawdziwej temp? narazie chodził stabilnie na 9x250 przy 1,5v, jak dałem na 277x9 to się winda załadaowała i za chwile sie zresetował, jak dałem 1,55v problem znikł ale nie wiem ile ma stopni więc boje się nawet prima puszczać. 1376904[/snapback] A jaki BIOS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anomandarist Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 1,6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matriks1111 Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Jako, że przerabialiście już swoje boje z tym prockiem, więc może utorujecie moją drogę przez mękę z tym prockiem. Mam A64 Winchestera 3000+ CBBID 0448SPMW I wygląda to tak, wczoraj po raz piewszy go wrzuciłem do kompa na nowym mobo i zabrałem się za jego wstępne OC, na 260x9@1.5V wstał odrazu... dziś, już nie chce... co się dzieje ?? Zacząłem więc bawić się wedle poradnika, 6x300 - reset przy ładowaniu windy... narazie max co osiągnąłem to 232x9@1.4V - to nie jest to, czego się po tym procku spodziewałem. Nie wiem, co może być nie tak, pamiątki idą asynchro, więc to raczej też nie ich wina... HELP PS. Biosa mam nowego 1.6 (kumpel go używa i jest zadowolony, jego CPU idzie na 2.7 Ghz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Odwazylem sie zdjac blache oslaniajaca jadro i musze przyznac ze temp ładnie spadły, pozniej sie pochwale dokladnymi wynikami i fotkami :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo23 Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) przecierz to jasne blacha ta tylko daje dodatkowy opor cieplny pomiedzy jadrem a blacha, w samej blasze i blacha a radiatorem a teraz masz tylko opor miedzy jadrem a radkiem.... proponuje przeprowadzic test na oc ile max temp wysrobuje ten athlon bez radiatora :D(pamietacie testy tomshardware na athlonach i ich temp okolo 300 C) do tego celu powinienes posluzyc sie fotooptycznym czujnikiem temperatury :) Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez olo23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matriks1111 Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Nikt mi nie pomoże ?? Dodam tylko, że dzieje się coś dziwnego - wczoraj grałem sobie w CS:S i nagle...restart (na 232x9@1.4V)... a grałem - ja wiem - może 20 minut, a wcześniej primem skatowałem tego procka przez 2 godziny i stabilny... sam już nie wiem. Testowałem 1.8 dziś całą noc i działa, więc procek raczej chodzi, ale jak to jest, raz stabilny 2 godziny, a nagle po 20 minutach grania reset :( Co jest grane :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 moze za ostre timingi na pamieci dales? podnies napiecie dla ramu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoZy Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 no i mam zonka:( moja płyta od kilkunastu restartów podaje mi zarówno w biosie jak i pod windą że temp procka mam od 8-13 stopni:( i jak ja mam teraz tego dziada kręcić? skoro nie znam prawdziwej temp? narazie chodził stabilnie na 9x250 przy 1,5v, jak dałem na 277x9 to się winda załadaowała i za chwile sie zresetował, jak dałem 1,55v problem znikł ale nie wiem ile ma stopni więc boje się nawet prima puszczać. 1376904[/snapback] U mnie "na co dzień" jadę tak jak Ty 9x250. No możę 253 też by szło. Ale jak np. ustawię 9x256 to SP2004 dla samego CPU i RAM robi bezbłędnie co najmniej godzinkę. Ale jak zapodam blend test to wywala się po 2-10 minutach :? nie podnosiłem co prawda napięć znacznie bo tylko 1,45 (Chipset 1,6 V). Nawet na popuszczeniu timingów z 2,5-3-3-6 na 2,5-3-3-7 nie poprwiło styuacji (nie 2 a 10 minut chodził. Przy czy Pi nie liczy - na 16M wywala błąd w granicach 21-22 iteracji albo zaraz na począdku :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 @Matriks1111: Przeleć GoldMemory ewentualnie MemTest-em (tylko pod DOSa) po pamięciach aby się dowiedzieć czy to nie one przypadkiem, bo stawiam właśnie na nie no chyba że mnożnika HTT/LTD nie obniżyłeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) Narazie przesmarowalem tylko jadro AS5 i zalozylem blache, temp spadly nawet o 10 stopni, widac byle ze blacha dobrze nie przylegala, byla poduszka powietrzna. Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez PITer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Ale skatowałeś tą blachę ;) No 10stC w duł nieźle… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 @PITer Lepsze OC, lepsze temp., ale za to brak gwarancji... ale coś za coś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Lepsze O/C ? Wreszcie O/C bo PITer miał straszne problemy z temp tego A64… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) @PITer Lepsze OC, lepsze temp., ale za to brak gwarancji... ale coś za coś. 1382161[/snapback] Dobrze sie postarasz to przyklejisz i nikt nie zauwazy, nie takie walki sie robilo :) Blacha wyglada tak brzydko bo niestety kamyczek kiedys wpadl miedzy proca a radiator i sie wbil w procka, musialem go przeszlifowac :) Procek taktowany 2600Mhz 1.42v, wentylator Glacialtech 7200 Light temp przed zabiegiem: Idle 37 stress 56 do nawet 62 stopni. Po zabiegu: Idle 31 stres 45 stopni :) Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez PITer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 sory za maly ot.... jakie polecacie serie, oznaczenia... a64?? zamierzam sobie wlasnie taki sprawic, ale nie mam pojecia jak odroznic lepszego od gorszego... cos wyczytalem ze lepsze sa z zeszlego roku... moze ktos podac jakis przyklad co brac, a czego nie - albo linka do stronki gdzie to mozna wyczytac z gory dzieki i jeszcze raz sorki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) sory za maly ot.... jakie polecacie serie, oznaczenia... a64?? zamierzam sobie wlasnie taki sprawic, ale nie mam pojecia jak odroznic lepszego od gorszego... z gory dzieki i jeszcze raz sorki 1382265[/snapback] Powodzenia. :) Wszystkie procki z tego roku to masakra. Ciekaw jestem, jak to będzie wyglądać z Venice... Każdy procesor z 2004 roku będzie dobry, a w zasadzie wszystko poniżej/lub z 50 tygodnia. Na przykład takie coś: http://members.chello.pl/xt/a64/proc.jpg :D Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez Radek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 ja posiadam plyte gygabte nForce 3 i proca 3000+ winchester i mam taki problem: ustawiam sobie tym programem CG-NVNF3 no i ustawiam 255fsb i jest spoko ale jak ustawie 260 to w 3dmarku 2k1 sa artefakty a przeciez nie krecilem karty (6600gt) a zasilka chieftec 360 chlodzenie proca pantegram 92cu a sprawdzilem nawet na nizszych mnoznikach niz 9 np 7 i jest to samo! o co chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 ok - to jeszcze tylko 1 glupie pytanie - czy wszystkie winchestery maja odblokowane mnozniki?? jak nie, to jak to rozpoznac czy jest zablokowany czy nie bez zakladania proca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VerB Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 kazdy winch ma odblokowany mnoznik ... ale tylko w dol :lol: w zwyz nic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 ok - to jeszcze tylko 1 glupie pytanie - czy wszystkie winchestery maja odblokowane mnozniki?? jak nie, to jak to rozpoznac czy jest zablokowany czy nie bez zakladania proca 1382424[/snapback] Wszystkie proce K8 mają odblokowany mnożnik tylko w dół jedynie FXy mają całkowicie odblokowany. Wszystko wskazuje na to że mobilne teżmają zablokowany w góre :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matriks1111 Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) @Matriks1111: Przeleć GoldMemory ewentualnie MemTest-em (tylko pod DOSa) po pamięciach aby się dowiedzieć czy to nie one przypadkiem, bo stawiam właśnie na nie no chyba że mnożnika HTT/LTD nie obniżyłeś. 1382049[/snapback] Spoko, wprawdzie je testowałem (ale może za krótko)... dzielnik mam tak ustawiony, że mem idą na max jak dotąd FSB 170, a HTT dałem na x3... może zasilacz ?? Bo kiedyś miałem wskazania, że mi 12V nie trzyma w pełni (to nawet wyszło w jednym teście - 11.86V)... bo jeżeli coś przechodzi Prime, a wiesza się w głupim CS:S, to chyba już nie wina procka... Co do procka... wszyscy pisali, że wszytko poniżej 50 tyg się dobrze kręci... ja mam takiego z 48 i co... jakiś lipny jest... ale wstał najpierw nawet na 2.5Ghz, a teraz nie chce, co jest grane - kto mi powie !!! Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez Matriks1111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Dobrze sie postarasz to przyklejisz i nikt nie zauwazy, nie takie walki sie robilo :) Blacha wyglada tak brzydko bo niestety kamyczek kiedys wpadl miedzy proca a radiator i sie wbil w procka, musialem go przeszlifowac :) Procek taktowany 2600Mhz 1.42v, wentylator Glacialtech 7200 Light temp przed zabiegiem: Idle 37 stress 56 do nawet 62 stopni. Po zabiegu: Idle 31 stres 45 stopni :) 1382167[/snapback] a ile max OC się zwiększyło ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matriks1111 Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Hmm... według speedfana (póki co, miernika nie mam) mam 12.6V (przy 12V) i temp. w normie - ustawiłem sobie teraz 230x6@1.4V i dałem test Prime "bleed" (ten ostatni) i co... i okazało się, że po niecałej minucie Prime zgłosił errora i tyle... dałem to drugie ustawienie w teście (środkowe) i jak dotąd Prime leci już 15 minutę, bez błędu... o czym to świadczy ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 eh - ja zawsez mialem cos takiego, ze prime albo latal bez problemu calymi godzinami, albo w kilka minut zawieszal mi kompa... dlatego teraz prime wogole juz nie wlaczam jakie macie zasilacze do swoich konfigow ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...