Mardok Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 Tylko że na xtreme zalecają NIE przekraczać 1,65v dla 0,09u i 1,75v dla 0,13u wiec coś kiepsko z tym twoim uwiarygodnieniem… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VerB Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 misobol podaj nam linka do XS gdzie jada na takich V na 0.09u Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 W poniedziałek wreszcie kupiłem płytę główną i powoli, ze względu na brak czasu, zacząłem testować platformę. Procek to: ADA3000DIK4BI CBBHD 0449MPM 4448970A52119 kupiony w Amasoft :? Mój komputer wygląda teraz mniej więcej tak: http://members.lycos.co.uk/and777rew/A64/PICT1213.JPG Kręciłem według wskazówek Raptora zawartych w tym wątku: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...0entry1249410 Zacząłem od sprawdzenia możliwości płyty jeśli chodzi o max htt. Doszedłem do htt 350 - wyżej nie sprawdzałem (na razie ;) ) Przeskoczyłem testowanie możliwości pamięci (na to przyjdzie czas później), przeszedłem do testów proca: Zacząłem od 9x220 na 1,40 vcore Duży skok, pominąłem pośrednie ustawienia 9x250 na 1,45 vcore – musiałem podnieść vcore 9x260 na 1,45 vcore 9x270 na 1,45 vcore 9x280 na 1,45 vcore 9x290 na 1,47 vcore – musiałem podnieść vcore: http://members.lycos.co.uk/and777rew/A64/9x290.JPG 9x300 nawet na max vcore – błędy pod SuperPI: http://members.lycos.co.uk/and777rew/A64/9x300.JPG Jak widać ustawiałem skoki co 100 MHz Czy zmiana ustawień umożliwi osiągnięcie 2700MHz czy też nie i kresu możliwości procesora trzeba szukać gdzieś pomiędzy 2600 i 2700? Wszystko robione na fabrycznym wentylu. Czy zmiana chłodzenia na WC coś da? Wymiana zasiłki na Tagana 480? Co ewentualnie można zmienić w biosie, żeby sięgnąć 2700? Wasze opinie o tym procku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 @AndyN: Zmian chłodzenia BARDZO dużo da, np. przykład miałem procesor co na 100% robił 2,7GHz ale nie było szans na BOX nie zależnie od V, zmiana na WC i problemy jak ręką odjął… Co do procesor, no więc ma potencjał ino go schłodź a powinieneś mieć 2,7GHz bez problemu, wyżej już wątpię ale kto wie… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assarhadon Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Mam pytanie, szukam jak najwyższej magistrali no i pojawił się problem: moja płyta ma podnoszenie napięcia co 0.025V tylko do 1.55V, następny krok to już 1.65V :cry: . Co sądzici o takim napięciu dla tych procesorów. Tylko puszczać do testów, czy też można na codzień? Aha, czym sprawdzacie temperaturę procka, bo po przesiadzce na A64 Everest zwariował, przy ledwie chłodnym radiatorze pokazuje 72C, a w MBM nie ma mojej płyty i też są jakieś chore wyniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Moze kiedy ty chodziles na elektornike i fizyke uczyc sie tori ja przerabialem praktyke. Wystarczy poczytac pare postow na www.xtremesystems.org zeby moje informacje dla Ciebie sie uriarygodnily. 1348005[/snapback] zarowno praktyka jak i teoria mowi ze istnieje takie napiecie ze pomimo niskich temp rzedu +30-40*C istnieje takie napiecie ze jego przyloznie powoduje nie odwracalne zmiany w domieszkowaniu proca ... itd a to oznacza pewna smierc dla niego, wiem ze sie martwicie o swoje proce ale przeciez kazdy jest inny inaczej sie kreci inaczej grzeje z innej czesci wafla wiec ciezko jest cos takiego uogolnic kazde podkrecenie wiarze sie ryzykiem uszkodzenia sprzetu nie ma czegos takiego jak bezpieczne podkrecanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 @Assarhadon: Osobiście nie dałbym 1.65v na co dzień, ale na forum jest kilka osób co z takim napięciem „latają” i jakoś im chodzi, ważne tylko aby temp w miarę możliwości nie przekraczała 50stC. Bo 50stC było dobre na AXP gdzie dopuszczalny max wynosił ~85stC natomiast na A64 0,09u ten max jest o wiele mniejszy, mianowicie 65stC wiec 50stC na Procku to już dużo ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Czy wszyscy tu chlodza sie WC ??? Ja np nie moge miec wc ze wzgledu na to, iz komp jest wlaczony 24/h bez nadzoru ;-((( Pentagram 120mm sobie nie poradzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 @flasht: Ke ? Dobrze zrobione najlepiej na markowych częściach (ale nie koniecznie) WC może sobie łazić bez problemów i 24/7 bez nadzoru więc to żaden argument… Co do Zalmana to tak poradzi sobie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 :)+Mar 26 2005, 23:34--> CYTAT(Mardok =:) @ Mar 26 2005, 23:34) @flasht: Ke ? Dobrze zrobione najlepiej na markowych częściach (ale nie koniecznie) WC może sobie łazić bez problemów i 24/7 bez nadzoru więc to żaden argument… Co do Zalmana to tak poradzi sobie. 1352129[/snapback] Dobrze zrobione ;-) Hehehe... wlasnie. O a tak OT... Wesolych Swiat! :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwo Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 ja mam WC i mi komp chodzi praktycznie 24/7 (mam neo bez limitów :) ). wystarczy, że założysz cybanty na węże i nie ma prawa nic przeciekać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 (edytowane) Tak jak u Iwo, nawet neo się zgadza :D .... Edytowane 27 Marca 2005 przez Outlander Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 Też my myśle o tym procku tylko nie jestem pewien czy mój zasilacz (podpis) podoła OC na poziomie 2500MHz. No i czy będe mógł wtegy zapodać GF6800GT? Podoła zasilacz? Zastanawiam się taż na chłodzeniem, czy Arctic Freezer 4 podoła temu zadaniu - ma "fajną" cenę i jest b. cichy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 (edytowane) Jak moja 350-ka sobie radzi to i twoje 400-ka pociągnie. Co prawda moja grafa to nie GF6800GT ale też sporo ciągnie :D Edytowane 27 Marca 2005 przez Outlander Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 ja mam WC i mi komp chodzi praktycznie 24/7 (mam neo bez limitów :) ). wystarczy, że założysz cybanty na węże i nie ma prawa nic przeciekać 1352166[/snapback] Niestety.... 1. jakbym robil WC, to pierwszy raz w zyciu, wiec raczej byloby cos zle... 2. moj komputer serio jest wlaczony 24/h i czasami zagladam do niego raz w tygodniu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 Niestety.... 1. jakbym robil WC, to pierwszy raz w zyciu, wiec raczej byloby cos zle... 2. moj komputer serio jest wlaczony 24/h i czasami zagladam do niego raz w tygodniu... 1353366[/snapback] Jak nie masz czasu na zagladanie do kompa to odpusc sobie WC ( tak zalezy Ci na tych kilkunastu/kilkudziesieciu MHZ? ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 Dorwalem ostatnio 0450VPFW i sie pochwale, jak dla mnie zegar jest spoko bez zmiany napiecia :) Niestety pamieci w singlu 2T, czas w Super PI do poprawy ;) http://members.chello.pl/j.waz/2500.jpg Przy okazji ktos wie jak obliczyc ile taki proc pobiera W? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 (edytowane) Dorwalem ostatnio 0450VPFW i sie pochwale, jak dla mnie zegar jest spoko bez zmiany napiecia :) Niestety pamieci w singlu 2T, czas w Super PI do poprawy ;) 1354141[/snapback] Możesz podac dokładne oznaczenie procka :-P Możecie napisac kiedy wychodzi seria EO bo zgłowy mi kompletnie wyleciało. :mur: Już znalazłem początek kwietnia :) Edytowane 27 Marca 2005 przez Nierealny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 Dorwalem ostatnio 0450VPFW i sie pochwale, jak dla mnie zegar jest spoko bez zmiany napiecia :) Niestety pamieci w singlu 2T, czas w Super PI do poprawy ;) 1354141[/snapback] Na benchmarku jest taki kalkulatorek .. Od biedy wystarczy ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 http://www.benchmark.pl/kalkulator/ Tu nie ma 0.09u jednak widze ze malo pradu pobiera :) Nierealny ADA30000DIK4BI CBBHD0450VPFW 1167479L40589 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gulises Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 Też my myśle o tym procku tylko nie jestem pewien czy mój zasilacz (podpis) podoła OC na poziomie 2500MHz. No i czy będe mógł wtegy zapodać GF6800GT? Podoła zasilacz? Zastanawiam się taż na chłodzeniem, czy Arctic Freezer 4 podoła temu zadaniu - ma "fajną" cenę i jest b. cichy. 1352709[/snapback] jak bys sie wkoncu odezwał na gg to bym ci odpowiedzial na kilka rzeczy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boryna Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 (edytowane) Mialem tam kupic swoje mobo. Ale podswiadomie wiedziony instynktem, wybralem jednak oferte z 1310243[/snapback]Ja tez sie pisze na wyjazd. Na moje DFI czekam juz prawie miesiac, dalem im ostateczny termin na pojutrze (sroda) jak nie to zwrot kasy :mad: Aha i VerB usun prosze tego posta powyzej (nie robmy smietnika). Ja juz swojego usunalem bo nic nie wnosil do topika, a przez pana adasia z amasoftu i tak troche sie tu nasmiecilo (ale to ku przestrodze ewentualnych klientow :mur:) Edytowane 28 Marca 2005 przez boryna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0lid Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 (edytowane) Ja tez sie pisze na wyjazd. Na moje DFI czekam juz prawie miesiac, dalem im ostateczny termin na pojutrze (sroda) jak nie to zwrot kasy :mad: 1355489[/snapback] No ja kasy nie mam do dzisiaj -_- Kiedy jedziemy? Chyba czas zrobić wreszcie konkretny topic o tym. Koniec OT. Mardok nie krzycz ;) Edytowane 28 Marca 2005 przez .:Solid_Snake:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 No ja kasy nie mam do dzisiaj -_- Kiedy jedziemy? Chyba czas zrobić wreszcie konkretny topic o tym. Koniec OT. Mardok nie krzycz ;) 1355519[/snapback] Żartujesz że ci kasy jeszcze nie oddał. Ja bym mu najazd zrobił już dawno, na twoim miejscu. A na gg co odpiuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boryna Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 (edytowane) W poniedziałek wreszcie kupiłem płytę główną i powoli, ze względu na brak czasu, zacząłem testować platformę. Procek to: ADA3000DIK4BI CBBHD 0449MPM 4448970A52119 kupiony w Amasoft :? (...) Mam tez tego proca z AMASOFTU (ta sama seria ale 0444), ale DFI od nich jeszcze nie dojechala (czekam juz prawie miesiac :mad:) Jak dojdzie to potestuje na Freezerze 64 bo sobie zakupilem. Mam nadzieje ze tez tak ladnie mi sie bedzie krecil :D Oczywiscie zdam relacje :D Edytowane 29 Marca 2005 przez boryna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 (edytowane) Mam tez tego proca z AMASOFTU (ta sama seria ale 0444), ale DFI od nich jeszcze nie dojechala (czekam juz prawie miesiac :mad:) Jak dojdzie to potestuje na Freezerze 64 bo sobie zakupilem. Mam nadzieje ze tez tak ladnie mi sie bedzie krecil :D Oczywiscie zdam relacje :D O ile dojdzie .... Zobacz: http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=2341095 Koleś od dłuższego czasu ma zablokowane konto Zgłaszałeś się do Allegro? Że tak długo czekasz? Edytowane 28 Marca 2005 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Możesz podac dokładne oznaczenie procka :-P Możecie napisac kiedy wychodzi seria EO bo zgłowy mi kompletnie wyleciało. :mur: Już znalazłem początek kwietnia :) 1354154[/snapback] Masz już namiar na kogoś kto będzie miał procki "EO", daj ew. namiar. Chętnie też sobie sprawie takiego "wypasa"... do tego mobo DFI i będzie miodzio. :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cro Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Boxster Ehh nie EO tylko E0, poza tym tego jeszcze nie ma więc jak chcesz, żeby Ci to ktoś sprzedał :blink: ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Boxster Ehh nie EO tylko E0, poza tym tego jeszcze nie ma więc jak chcesz, żeby Ci to ktoś sprzedał :blink: ?? 1356581[/snapback] Chyba E3 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 (edytowane) Boxster Ehh nie EO tylko E0, poza tym tego jeszcze nie ma więc jak chcesz, żeby Ci to ktoś sprzedał :blink: ?? 1356581[/snapback] Sorx jasne że "E0", ja tylko bezmyślnie podałem po "nierealnym". Pytam, bo może jest jakaś firma u której się zaopatrujecie i która załatwia takie "kruczki" - jakiś pewniak u którego można się przyczaić na towar. :lol: Chyba E3 :wink: 1356641[/snapback] Nie... pewnie chodziło mi o targi "Expo"! :mur: Bez złośliwości. Edytowane 29 Marca 2005 przez Boxster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...