Skocz do zawartości
DeathEvil

winchester 3000+ nowy krol OC!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe rzeczy mówisz. Widać więc ,że co za dużo to nie zdrowo ;) Szczerze współczuję.

Ja w każdym razie swojego podkręciłem na 3500+(9x245=2205) i to mi w zupełności wystarczy. Chodzi na standardowym napięciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Winchester zaczyna chyba mi się kończyć, aż nie mogę w to uwierzyć. Drastycznie spadają jego możliwości w podkręcaniu. Zaczęło się od tego, ze miesiąc temu przestał chodzić jak w podpisie, wiec zjechałem drastycznie z napięcia: 1.60V na 1.425V i ustawiłem mu zegar na poziomie 2340MHz  - magistralą 260 synchronicznie razem z pamięciami. Oczywiście wszystko było full stabilne SPI, Prime.

W czwartek służąc pomocą, Pure sprawdzał u mnie swojego Venica, nie obyło się bez błędów w systemie, po całym zabiegu włączyłem Prime i ku mojemu zdziwieniu Wini przestał być stabilny.

W ciągu pięciu miesięcy straciłem ponad 200MHz, ciekaw jestem czy jestem jedyny?

Na defaultowym napięciu teraz działa mi na 2300MHz i ile bym mu nie dawał Voltów to SPI 16M, oraz Prime w ciągu jednej godziny wywala błędy.

Temperatury raczej procka nie wykończyły, strasznie mnie kusi by mu zerwać tą blache , ale stracę wtedy gwarancję i nie mam pewności że to coś pomoże.

Pozdrawiam

1446855[/snapback]

Kilka dni mnie nie było , bo testowałem inne biosy - problemy ze stabilnością na Hynix-ach . Ale z tego co piszesz , to zastanawiam się czy jest sens walczyć o wyższą szyne niż osiągnąłem do tej pory . Wychodzi więc , że 9x275 w DUAL- u z pamięciami , to nawet za dużo , bo może mi paść procesor . Dopóki jest na gwarancji , to spoko , ale co gdybym chciał go pózniej odsprzedać ? Ktoś może się zorientować , że zasłabł po wcześniejszym przetaktowywaniu . Muszę to jeszcze przemyśleć . Temperatury mam w normie ( 36 - 44 stopnie ) . Napięcie też nie za wysokie 1,5 V , więc niby jest ok . Ale strzeżonego ...... ! Wcześniej podobne problemy , choć nie takie same , opisywał już ktoś na forum , niestety nie pamiętam kto . Jednym słowem wszystko do czasu . Oczywiście "strachy na lachy" , wszystko nadal pod kontrolą . Będą i tacy którzy wezmą to jako przestrogę . Mimo wszystko jeszcze potestuję , a dopiero później ustalę sobie szynę do codziennej pracy . I oby proc żył jak najdłużej . Posprawdzam jeszcze najnowsze biosy z maja . Jak te będą się spisywać z Hynix-ami . Czy , też mi komputer nie będzie na nich startował , tak jak na innych . Dotychczas jeden jedyny stabilny w miarę to 414-1 i jako tako 310 , ale ogólnie słabo . Reszta , to jak już pisałem wcześniej totalna porażka .

Pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze sie cieplej zrobilo memkom albo plycie i dlatego oc spadlo ...

1447355[/snapback]

Fakt, trzy miesiace temu zmienilem wentyle na słabsze, ale niebawem przesiąd się na BigTower Chieftec BA-01B-B-B, wrzuci się wieksze wiatraczki, może to coś pomoże.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka dni mnie nie było , bo testowałem inne biosy - problemy ze stabilnością na Hynix-ach . Ale z tego co piszesz , to zastanawiam się czy jest sens walczyć o wyższą szyne niż osiągnąłem do tej pory . Wychodzi więc , że 9x275 w DUAL- u z pamięciami , to nawet za dużo , bo może mi paść procesor . Dopóki jest na gwarancji , to spoko , ale co gdybym chciał go pózniej odsprzedać ? Ktoś może się zorientować , że zasłabł po wcześniejszym przetaktowywaniu . Muszę to jeszcze przemyśleć . Temperatury mam w normie ( 36 - 44 stopnie ) . Napięcie też nie za wysokie 1,5 V , więc niby jest ok . Ale strzeżonego ...... ! Wcześniej podobne problemy , choć nie takie same , opisywał już ktoś na forum , niestety nie pamiętam kto . Jednym słowem wszystko do czasu . Oczywiście "strachy na lachy" , wszystko nadal pod kontrolą . Będą i tacy którzy wezmą to jako przestrogę . Mimo wszystko jeszcze potestuję , a dopiero później ustalę sobie szynę do codziennej pracy . I oby proc żył jak najdłużej . Posprawdzam jeszcze najnowsze biosy z maja . Jak te będą się spisywać z Hynix-ami . Czy , też mi komputer nie będzie na nich startował , tak jak na innych . Dotychczas jeden jedyny stabilny w miarę to 414-1 i jako tako 310 , ale ogólnie słabo . Reszta , to jak już pisałem wcześniej totalna porażka .

Pozdrawiam .

1447375[/snapback]

Ja używam RightMark CPU utility. Pod windą gdy nic nie robię to mam ustawiony mnożnik na 4x i vcore 1,04V.

Jak gram, etc. wtedy przełączam power state profile na maximum :)

Pozdrawiam.

Edytowane przez SAVER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno trzeba przyznać 3x łatwiej upewnić się czy Wini jest stabilny niż Venice no przynajmniej w moim przypadku. Zresztą po raz pierwszy tyle BSOD widziałem na właśnie na Venice zanim go ustabilizowałem. Zresztą Wini miał tendencje do wywalania już kultowych błędów PI w Venice zamiast tego dostajemy freezy lub właśnie wyżej wspomniane BSOD…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno trzeba przyznać 3x łatwiej upewnić się czy Wini jest stabilny niż Venice no przynajmniej w moim przypadku. Zresztą po raz pierwszy tyle BSOD widziałem na właśnie na Venice zanim go ustabilizowałem. Zresztą Wini miał tendencje do wywalania już kultowych błędów PI w Venice zamiast tego dostajemy freezy lub właśnie wyżej wspomniane BSOD…

1448430[/snapback]

Może odrazu żeby uprzedzić pytania :) BSOD = Blue Screen Of Death

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam RightMark CPU utility. Pod windą gdy nic nie robię to mam ustawiony mnożnik na 4x i vcore 1,04V.

Jak gram, etc.  wtedy przełączam power state profile na maximum :)

Pozdrawiam.

1448130[/snapback]

Ja niestety nie mogę pozwolić sobie na takie rozwiązanie . Korzystam z komputera do spółki z całą rodzinką ( żona , syn , córka ) . Jeśli komuś przyjdzie do głowy grać ostrzej lub wykonać bardziej skomplikowane operacje , to mogłoby się coś zrąbać . A w biosie mam stały mnożnik na procu x9 i HTT x3 . Niżej schodzić chyba nie będę , bo traktowanie szyny zbyt wysoko nie da aż takiego kopa komputerowi . Musiałbym obniżać dość znacznie taktoawanie pamięci - mam Hynix - y , które i tak dają mi popalić na tej płycie - DFI . Zostaję przy tym co mam , potestuję tylko biosy te najnowsze i zobaczę , czy coś wniosły w obsłudze pamięci Hynix . Grunt , to się nie poddawać zbyt szybko . A ja jestem cierpliwy .

Pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie zadnych blue screenow na Venice nie zaobserwowalem. Jak wywalalo Prime lub SPI, to poprostu dostawalem komunikat odpowiedni i tyle. Ale system dzialal dalej normalnie - zadnych zwisow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to raczej się „ujawnia” przy potocznie mówiąc „przegięciu” ;) Mam namyśli np. 2,7GHz na def i do windy, wini dawał rady (mówię o boot windy nie stabilności) a Venice już się „gubi” po drodze i sypie BSOD poza tym tak jak już pisałem to były tylko moje spostrzeżenia nic więcej…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja cosik powiem, bo widze cosik sie dzieje.

Mam jak wiecie winchestera i bardzo czesto dochodzi u mnie do zwisow i freezow oraz ebootow. BSOD nie mam zadnego od kilku miesiecy - przestalem katowac pamiec.

Najwiecej rebootow mialem podczas liczenia seti !!! oraz prime !! Czasem gdy testowalem primem, nie wywalal bledy, tylko po 15 minutach po prostu reboota sobie walnol. Zwalam wsio na brak chlodzenia, bo przewaznie dzieje sie tak przy duzych MHz i Vcore(np 2700 z 1.65). Wykluczam zasilacz: Antec TP550 a obciazony plyta, prockiem X8000XL 300/300(w windzie tak mam) + DVD + 2x160 GB...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta ja mam pytanie z innej nieco beczki :)

Być może niedługo zakupie taki oto radiator :

http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...&id_towaru=1051

Czyli Thermaright XP-90 C(to samo co wersja aluminiowa tylko z miedzi).

Mam pytanie do użytkowników XP-90 - czy nie ma kłopotów ze stykaniem się go z innymi elementami na plycie głównej(MSI K8N Neo2 PE), a głównie z kartą graficzną?

Mam Ledateka A400 TDH 6800@6800 GT.

Bedę wdzieczny za pomoc :)

Edytowane przez SAVER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niewiem gdzeie zadac takie pytanie dlatego zadam je tu czy ktos zna jakis ciekawy programik dzieki ktoremu bede mogl poustawiac fajne rzeczy pod windowsem oczywiscie w moim Athlonie 3000+ 64 glownie chodzi mi o uruchamianie spod windy Cool-n-Quiet ale tez innymi gadzetami ale najbardziej mi zalezy na Cool-n-Quiet?? przepraszam za offtop:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj max narazie to:

Dołączona grafika

Ale sprobuje wiecej osiagnac, choc napewno nie wrzuce mu napiecia >1,7V bo IMO jest to bezsensu...

Prime nie puszczalem bo troche goraco, a przy 1,648 wole sie nie bawic.

PS. Jak ktos mi powie ze Chieftec 360W spokojnie wystarczy do krecenia winchesterka to go chyba zabije... Niestety przy dwoch dyskach, dwoch nagrywarkach, hubie usb i innych badziewiach proc z niewiadomych przyczyn nie chcial przejsc PI na 9x270. Dopiero po odlaczeniu nagrywarek poszedl wyzej... :huh:

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Za ile by dało rade sprzedać 0503 który kręci sie dodupistycznie. Wersja box? Nie mam zadnej gwary pisemnej ani dowodu zakupu (thx to mr Adaś), ale zestaw cały jest. Orientuje się ktoś moze za ile takie coś można pusic, bo sie chce na wenecje przesiąść no i mieć gware ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Za ile by dało rade sprzedać 0503 który kręci sie dodupistycznie. Wersja box? Nie mam zadnej gwary pisemnej ani dowodu zakupu (thx to mr Adaś), ale zestaw cały jest. Orientuje się ktoś moze za ile takie coś można pusic, bo sie chce na wenecje przesiąść no i mieć gware ;)

1468950[/snapback]

Wystaw na allegro od 1zł to sie przekonasz ile jest wart :)

Gwarancje powinien miec, bys musial moze zadzwonic do NTT (wydaje mi sie ze od nich Adaśko bral te CPU) i podac nr seryjny procka aby sprawdzili czy jest od nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystaw na allegro od 1zł to sie przekonasz ile jest wart :)

Gwarancje powinien miec, bys musial moze zadzwonic do NTT (wydaje mi sie ze od nich  Adaśko bral te CPU) i podac nr seryjny procka aby sprawdzili czy jest od nich.

1469030[/snapback]

Na pudełku mojego kupowanego od Amasoft była naklejka Proline

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jesteś w stanie od tego typa wydusić faORT: ORT: ORT: ktury?

1469339[/snapback]

No właśnie nie. Ale w pon ide na komisariat. Zobaczymy co wtedy będzie. Może wreszcie wywalcze to, na co wydałem kase ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No oko dostaniesz kolo 400zł oczywiście zawsze może znaleźć się potocznie mówiąc „frajer” i możesz dostać znacznie więcej ;) Z drugiej strony wybrałeś najgorszy moment na sprzedawanie Winiego, teraz Venice jest „na fali” trzeba było myśleć kilka tygodni temu to byś dostał z 600zł jak nie lepiej, ale cóż…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilka tygodni temu to mógł jeszcze nie mieć winchesterka...

na noc puściłem prime'a. niby nic takiego bo 2,5 na 1,4V +15% ale jest...

Dołączona grafika

PS. I tak pracuję teraz na 8x305 1,5V, div166 czyli ciut ponad 240 mhz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Winchester zaczyna chyba mi się kończyć, aż nie mogę w to uwierzyć. Drastycznie spadają jego możliwości w podkręcaniu. Zaczęło się od tego, ze miesiąc temu przestał chodzić jak w podpisie, wiec zjechałem drastycznie z napięcia: 1.60V na 1.425V i ustawiłem mu zegar na poziomie 2340MHz  - magistralą 260 synchronicznie razem z pamięciami. Oczywiście wszystko było full stabilne SPI, Prime.

W czwartek służąc pomocą, Pure sprawdzał u mnie swojego Venica, nie obyło się bez błędów w systemie, po całym zabiegu włączyłem Prime i ku mojemu zdziwieniu Wini przestał być stabilny.

W ciągu pięciu miesięcy straciłem ponad 200MHz, ciekaw jestem czy jestem jedyny?

Na defaultowym napięciu teraz działa mi na 2300MHz i ile bym mu nie dawał Voltów to SPI 16M, oraz Prime w ciągu jednej godziny wywala błędy.

Temperatury raczej procka nie wykończyły, strasznie mnie kusi by mu zerwać tą blache , ale stracę wtedy gwarancję i nie mam pewności że to coś pomoże.

Pozdrawiam

1446855[/snapback]

Ja u siebie tez zaobserwowalem podobne zjawisko....

Moj Winchester 3000+ smigal na 2450MHz przy 1,5 V... ktoregos razu postanowilem zmienic chlodzenie i od momentu wyjecia i ponownego wsadzenia procka w plyte glowna nie dzialal juz mi stabilnie na takiej czestotliwosci!!! Sprawdzalem ze 100 razy czy nic tam sie nie stalo (czy cos sie nie skrzywilo itp), chlodzenie tez zmienialem na stare, napiecia zmienialem... i [gluteus maximus]. Nie wiem co jest grane. Mam plyte glowna GIGABYTE K8NF-9 (bios F5a) teraz mam o 100MHz mniej i jest oki. Ale jak dla mnie ta sytuaja pozostaje zagadkowa?!?

Dodam jeszcze ze pracka uzywalem od 2 miesiecy.

pozdroofki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi