michal_aniol Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 Czyli twoim zdaniem edycja szósta jest najlepsza. Bo ja mam 1.04 w tej chwili. O którym z tych mówisz ( 1279605[/snapback] Własnie pojawiła się edycja siódma (7th) http://www.micheldeboer.nl/firmware/3520_104_7th.zip I zapewne za chwile sobie zrobię upgrade :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwek86 Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 hmmm - faktycznie ciekawe co to sa te "I-O Data" - maja wyzsza numeracje wiec na chlopski rozum powinny byc lepsze a teraz pojawil sie biosik o ktorym mowi michal aniol ze starym nr tylko nowsza edycja :neutral: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 (edytowane) Wczoraj zapodałem sobie tą 7-ą wersje ale nie zauważyłem jakiś zmian. Może dzisiaj kupie płytki Platinum, które mi wcześniej wolno nagrywała i sprawdze. Pewnie nic więcej poza nowymi nośnikami nie dołożyli. p.s. Chodzi mi o wypalanie CD bo DVD jest oczywiście wszystko malina. Edytowane 16 Lutego 2005 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thorton1973 Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 Ja mam od soboty 3520a nagrywałem na esperanzach i jakieś noname kupiłem je po 1.2zł, wypala cichutko i bezbłędnie inne napędy nie mają problemu z odczytem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 co dają opcje przy biosach: Rip Lock (domyslam sie, ale prosze o wyjasnienie) BitSettings (tez mam bardzo blade pojęcie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ApyNet Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 W jakim czasie nagrywa wam płytki. Bo mi standartowe CD ( iso np. windowsa 2003 ) nagrało w 5:30 A DVD z drobnymi plikami ( ok. 4,3 GB ) łącznie z buforem ok. 40 ( według Nero ) i według zegarka 45 minut. Jak to z czasem jest u was ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 45 minut ???????????????????????????????????????????? :OOO chyba, ze miales dvdr x1 ? :) u mnie na pioneer 108 dvd x8 nagrywa x12 i czas nagrania 4,5 GB (czyli pelnej plyty dvd) to ok. 6 minut przy x8 ok. 7- 7,5 minut x4 ok. 12 minut Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ApyNet Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 Nie nagrywałem na Verbatim DVD+R 8x Ale tak jak pisałem na bardzo, bardzo drobnych plikach tzn: 4.31 GB w 44 547 plików, oraz 4 019 katalogów. Czy przy takiej ilości to długo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 ja nagrywam czesto mp3, tez w duzych ilosciach i teledyski, wiec plikow tez jest bardzo duzo wszystko najpierw sie zrzuca do bufora programu, a pozniej nagrywa musialbym zrobic test z taka iloscia plikow, ale podejrzewam, ze nie bedzie jakiejs wielkiej roznicy w czasie, napewno nie 45 minut :) jesli sie wydluzy czas o 50% to maks. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ApyNet Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 Czyli czego to może być przyczyna ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 DVD+RW x2 wypalało mi się około 15 minut więc daleko do 40! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_aniol Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 Fakt - buforowanie plików długo trwa, ale 40 minut to chyba za długo... po prostu przy kolejnej płytce zobacz ile buforuje a ile nagrywa i juz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwek86 Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 co dają opcje przy biosach: Rip Lock (domyslam sie, ale prosze o wyjasnienie) BitSettings (tez mam bardzo blade pojęcie) 1280496[/snapback] Do godziny 15 dzisiejszego dnia bylem zielony w tym temacie ale wystarczylo spedzic pare chwil na http://forum.cdrinfo.pl/ i sie diametralnie moja wiedza powiekszyla :D Polecam to forum - jest tam kilka tematow na temat tego NECa. 1. Rip Lock jest to ograniczenie predkosci ripowania plytki - NEC ma ograniczenie do 4X - mamy sie z czego cieszyc bo z tego co wyczytalem to zazwyczaj Rip Lock ogranicza predkosc ripowania plytki do 2X. 2. Bitsetting jest to opcja ktora pozwala "przerabiac" plytki DVD+R/RW na DVD-ROM tak aby stacjonarne DVD nie mialo zadnych problemow z czytaniem ich. W biosie 1.25 I-O Data opcja ta w przeciwienstwie do biosow 1.04 jest automatyczna. Ludziki z CDRinfo.pl polecaja wlasnie bios 1.25. PS. Moj NEC juz jest w drodze :D jutro do mnie dotrze. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daFojtek Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 Czyli czego to może być przyczyna ... 1280999[/snapback] zobaczy w systemie czy nie wylaczylo ci sie przypadkiem DMA dla nagrywary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 Do godziny 15 dzisiejszego dnia bylem zielony w tym temacie ale wystarczylo spedzic pare chwil na 1281083[/snapback] Wielkie dzieki, tez juz spedzilem tam troche czasu i coraz wiecej wiem. Moj NEC przyszedl wlasnie dzis i zastanawiam sie ciagle nad biosem, nie wiem czy wgrywac modowalnego czy oryginalnego (najnowszego). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ApyNet Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 zobaczy w systemie czy nie wylaczylo ci sie przypadkiem DMA dla nagrywary 1281203[/snapback] Sprawdzałem w Biosie i mam coś takiego Nec - PRIMARY IDE MASTER PIO MODE : 4 ASYNC DMA: MULTI WORD DMA ULTRA DMA : ULTRA DMA 2. Mam też pod spodem ręcznie do ustawienia Typ, PIO Mode, DMA Mode. Czy dobrze jest ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daFojtek Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 Sprawdzałem w Biosie i mam coś takiego Nec - PRIMARY IDE MASTER PIO MODE : 4 ASYNC DMA: MULTI WORD DMA ULTRA DMA : ULTRA DMA 2. Mam też pod spodem ręcznie do ustawienia Typ, PIO Mode, DMA Mode. Czy dobrze jest ?? 1281321[/snapback] ustaw recznie dma i zobacz jak bedzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ApyNet Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 Ale jak ręcznie. Jest kilka możliwości do wyboru ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 pioneer 108 ma udma 4 :) zwieksz bufor w nero ! poiwninen byc 80 MB lub uzywaj innego softu :) nero jest taki sobie.... np. alcohol ma 120 MB bufor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lalas115 Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 Ale jak ręcznie. Jest kilka możliwości do wyboru ... 1281586[/snapback] Tesh od dzisiaj posiadam ten sprzęcik właśnie nagrywam płytke, i jest lekka kupa, płyta tdk x 4 w tej chwili jest 50% nagrania i 15 minut już to trwa, bufor odczytu ma 50% a bufor nagrywary skacze od 10 do 60 %, tak ma być :unsure: Wcześniej miałem CD-RW Teac i tam bufor odczytu był 100% zresztą bufor nagrywarki też, kurde tą płyte będzie ma inagrywał 30 minut, co za shit :mur: W napędach wszędzie mam u-dma ustawione, nie wiem o co chodzi :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daFojtek Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 Ale jak ręcznie. Jest kilka możliwości do wyboru ... 1281586[/snapback] ustaw ten tryb DMA Mode wiem ze czasami ludzia sie przelacza na roznych nagrywarkach na tryb pio i czas nagrywania drastycznie wzrasta, zazwyczaj pomaga ustawienie na tryb dma :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_aniol Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 Eh... widzę że sporo ludzi ma problemy. Więc: 1. Nagrywarkę podpinamy na OSOBNEJ taśmie, NIE razem z dyskiem. Transfery przy nagrywaniu dochodzą do 21MB/s i gdy jest HDD i nagrywarka na jednej tąśmie to są kolizje i wszystko działa strasznie wolno. 2. Aby ustawić tryb DMA: panel sterowania->system->sprzęt-> menedżer urządzeń-> Kontrolery IDE ATA/ATAPI i usuwamy (odinstalowujemy) podstawowy i pomocniczy kanał IDE - to w przypadku gdy próbujemy to ręcznie zmienić a Windows po ponownym uruchomieniu wraca do PIO. 3. Ten bufor 120MB to chyba lekka przesada. Ja mam ustawione na automatyczne i chyba nie przekracza 100MB przy nagrywaniu. 4. Nagrywam Nero i jest ok, natomiast raz nagrywałem plytkę Alcoholem z prędkością 8x (tak pisało w logu) a faktycznie leciał z 4x lub nawet z 2x. Nie wiem może to kwestia ustawienia w Alcoholu (było wtedy ustawione na maxymalną możliwą prędkość nagrywania - w Nero na takiej samej płytce - Platinum - szło na 12x) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 to, ze w nero pisze x12 to tak jak z predkoscia transferu pokazywana w windowsie :)) hehehe alcohol podaje rzeczywista predkosc nagrywania, ktora przewaznie wzrasta i dopieor pod koniec nagrywa z maksymalna. przy dvd im wiekszy bufor tym lepiej. wraca do PIO ? moze lepiej zainstaluj swiezego windowsa, bo cos masz skopane :/ to wcale nie prawda, ze instalacja dysku twardego i np. dvd rw spowalania te druga, bo przewaznie dyski pracuja znacznie ! szybciej niz dvd romy, jednak z racji napedu optycznego lepiej jest ustawic dvd jako master oczywiscie ustawienie na osobnych tasmach jest najlepszym wyjsciem, dvd jako master jednak jak sie ma kilka dyskow twardy i inne napedy to nie mozliwe raczej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_aniol Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 to, ze w nero pisze x12 to tak jak z predkoscia transferu pokazywana w windowsie :)) hehehe alcohol podaje rzeczywista predkosc nagrywania, ktora przewaznie wzrasta i dopieor pod koniec nagrywa z maksymalna. przy dvd im wiekszy bufor tym lepiej. wraca do PIO ? moze lepiej zainstaluj swiezego windowsa, bo cos masz skopane :/ to wcale nie prawda, ze instalacja dysku twardego i np. dvd rw spowalania te druga, bo przewaznie dyski pracuja znacznie ! szybciej niz dvd romy, jednak z racji napedu optycznego lepiej jest ustawic dvd jako master oczywiscie ustawienie na osobnych tasmach jest najlepszym wyjsciem, dvd jako master jednak jak sie ma kilka dyskow twardy i inne napedy to nie mozliwe raczej :) 1282021[/snapback] Wiem że alkohol pokazuje realną prędkość, tylko dziwne że nero nagrał płytkę w 6 minut a alkohol w 15... Ja mam z windowsem wszystko ok, napisałem to bo niektórzy mają taki problem (chodzi o PIO). Reszta mniej więcej się zgadza ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 nie moze byc :) moze masz alc cos nie za bardzo :) alc nagrywa szybciej i przede wszystkim pewniej niz nero dvdrw x4, pelna, 4,5 GB nagrywa w 12 minut i 10 sekund Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_aniol Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 nie moze byc :) moze masz alc cos nie za bardzo :) alc nagrywa szybciej i przede wszystkim pewniej niz nero dvdrw x4, pelna, 4,5 GB nagrywa w 12 minut i 10 sekund 1282140[/snapback] Może coś z alc jest. Nie wiem - ja uważam ten program za bardzo dobry. Pewnie ten jeden raz coś nawaliło ;) Na razie nie chce mi się tego sprawdzać - leń ze mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lalas115 Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 Może coś z alc jest. Nie wiem - ja uważam ten program za bardzo dobry. Pewnie ten jeden raz coś nawaliło ;) Na razie nie chce mi się tego sprawdzać - leń ze mnie. 1282164[/snapback] No ja mam akurat nagryware na taśmie z napędem dvd, jest ustawiona jako master, poróbuje z taśmami i kanałami IDE i zobacze co będzie, na razie jak zwykle problemy niech to szlag :mur: Nagrałem 2 płyty, jedna tdk x4 w locie i trwało to 26 minut, potem wsadziłem memorexa też x 4 i nagrywałem z obrazu, lącznie zrobienie obrazu i wypalenie płyty też cos koło 26 minut, i co najważniejsze komp podczas tego procesu jest tak zmulony że hej, a faktyczne wykorzystanie proca to miedzy 15-30% a ramu coś koło 325 Mb (posiadam 512)... Kurcze jeszcze jakieś rady macie :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 lalas115 ja mialem podobny problem. Okazalo sie ze u mnie winny jest program do nagrywania tj nero!!!!!! Plytka nagrywala sie 15-20 (razy 4), a zrobienie obrazu trwalo okolo 23 minuty i komp mi wogole nei mulil, nagrywalem alkoholem120. pokombinuj z softem moze jakis darmowy bedzie lepszy od nero. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lalas115 Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 lalas115 ja mialem podobny problem. Okazalo sie ze u mnie winny jest program do nagrywania tj nero!!!!!! Plytka nagrywala sie 15-20 (razy 4), a zrobienie obrazu trwalo okolo 23 minuty i komp mi wogole nei mulil, nagrywalem alkoholem120. pokombinuj z softem moze jakis darmowy bedzie lepszy od nero. 1282253[/snapback] Jak dorwe gdzieś alkohol to sprawdze :D, na razie nie jestem zbyt zadowolony z zakupu, wogóle mam jakiś burdel odczyt płyty w nero cd speed na pionierze jest różnie od 3 do max 8 wydaje mi się że powinien być max 16, natomiast w nec-u sprawdzaęłm i odczyt jedej z płytk był faktycznie 16 :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ApyNet Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 (edytowane) Mam problem z nagryarką. Zjarała mi juz kilka płyt. Ostatnio pojawia sie komunikat Edytowane 17 Lutego 2005 przez ApyNet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...