Skocz do zawartości
brujah

Złe rozpoznanie Sempron 2200+ BOX na K7VT4A+

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. W CPU-Z wygląda to mniej więcej tak:

Name: AMD Athlon MP

Code Name: Throughbred

Core Speed: 899.1MHz

Multiplier: x9.0

FSB: 99.9MHz

Bus Speed: 199.8MHz

Moj sprzęt:

AMD Sempron 2200+ BOX (to już wiecie :wink: )

K7VT4A+ (to też :lol: )

Sparkle Geforce4 MX440 64MB

TWINMOS DDRAM 256/400 CL2,5

RAM swoją drogą też mi chyba źle rozpoznaje:

Frequency 131.6MHz

FSB-DRAM: FSB+33MHz

Na płycie głównej moge zmienić jakieś FSB Jumpers na: 200MHz(tak mam w tej chwili - od początku nic nie zmieniałem), 266MHz, 333MHz, 400MHz.

Czytałem podobne posty na tym forum i z tego co wiem to musze coś przestawić w BIOSie albo na płycie głównej albo tu i tu. :lol: Zamiast jednak kombinować i coś popsuć wole posłuchać fachowej rady. Napiszcie tylko tak żebym wiedział o co chodzi. Dzięki, pzdr. No i szczęśliwego nowego roku! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze, System rozpoznaje Ci proca jako Athlona ponieważ najprawdopodobniej masz starą wersję biosu. To nic złego więc nie musisz sie przejmować.

Drugie: źle masz ustawione FSB, w tym Sempronie powinno lecieć na 333 MHz więc sobie przestaw.

Trzecie: pamięci w biosie powinieneś ustawić na wartość "by SDP", lub "Auto". Dodam także że ta pamięć to dobry wybór...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na plycie masz zworki ktore musisz ustawic na 166MHz w instrukcji obslugi masz napisane /// FSB Jumpers ustaw na 333 zeby bylo synchro

FSB masz teraz 100 i dlatego chodzi ci wolniej bo masz lacznie 900MHz ustaw na 166 a bedziesz mial ~1500 i bedzie ok

niemasz sie co bac poniewaz to jest proste w instrukcji jest wyraznie napisane nawet jak bys ustawi na 400 (czego nie polecam bo nie wiem jakie masz chlodzenie) to zakumasz to po temperaturach

Dzieki i nawzajem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie manual do mojej płyty głównej jest wyjątkowy ubogi. BIOS mam najnowszy jaki wyszedł. W każdym razie już jest wszytko jak należy. Wystarczyło, że przestawiłem zworke FSB Jumpers na 333Mhz i w BIOSie przestawiłem RAM na DDR400. Fajna sprawa - najpisałem posta, obejrzałem film, wróciłem i już mam odpowiedź. :) Dzieki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi