Yoda Opublikowano 1 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2005 Witam Moja aktualna maszynka niestety się zestarzała, i trzeba ją wymienić. Szybko odrzuciłem pomysł zakupu intela, z którym mam przykre doświadczenia. Mój wybór padł na 64 bitowe Athlony. Próbowałem znaleźć jakieś materiały, jednak sam niewiele mogę z nich wywnioskować, po prostu za mało się na tym znam. Dlatego chciałem prosić o polecenie dobrego modelu AMD 64 (i płyty pod niego), jednak z niezbyt wysokiej półki. Na Zestaw (płyta + procesor) planuję wydać w granicach 1500-1600 zł. Z góry dziękuję za pomoc P.S. Wszystkim forumowiczom życzę Szczęsliwego nowego roku :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Archimonde Opublikowano 1 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2005 Płyta+proc za 1600 to raczej już całkiem wysoka półka, ale o to właśnie chodzi.Problem w tym, że dobry byłby nforce 4, ale jeśli nie masz grafiki na Pci-ex to lipa. Jednak można kupić na NF3: Microstar K8N Neo2 Platinum MS-7025 + AMD Athlon 64 3200+ BOX s939. Razem 1441 na Barwkompie. Podaj kartę graficzną jaką masz. Ps. Aha, Szczęśliwego nowego roku 2005 elo elo Pozdro 600!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 1 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2005 Heh, napisałem o niższej półce, bo nie stać mnie na żaden z tych kombajnów za 3000 zeta :wink: Grafkę mam GF4 Ti 128 (Winfast A280 Leadteka) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Archimonde Opublikowano 1 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2005 To w takim razie jeśli masz GF4ti i nie chcesz zmieniać na Pci-e to kup to co podałem w poprzednim poście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 1 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2005 więc tak jak chcesz A64 na s754 to DFI LP nForce3 Ultra 250 + A643000+ jeśli na s939 to ja bym poczekał na DFI na ten socket i do tego A64 3400+ z USA, ja bym oscylował w taki sprzęt... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Archimonde Opublikowano 1 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2005 3400? A jest albo będzie taki na 939? Nie wiem czy komuś to się przyda(i czy to wogóle jest wiarygodne) ale i tak podam tabelkę z większością A64 i Sempronów http://img4.allegro.pl/photos/oryginal/37/...7792/37779219_2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 1 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2005 Dzięki za wszystkie posty. Ostatecznej decyzji jeszcze nie podjąłem, jako, że w najbliższych dniach wyjaśni się moja ostateczna sytuacja finansowa, może się zdarzyć, że zastawnowię się nad wymianą grafki. Dlatego "na zapas" chciałbym też poprosić o polecenie dobrej płyty na nForce 4. I wogóle, czy opłaca się brać płytę na nForce 4 tylko po to, żeby grafkę wymienić na PCI-E ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Archimonde Opublikowano 1 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2005 Narazie nie ma za dużego wyboru ani wyników poszczególnych płyt, jednakże najczęściej spotykaną jest ta:http://barwkomp.pl/index2.php?id2=menu_pro...NSLI&kat=&pkat=. Aczkolwiek lepiej byłoby poczekać na płytę od DFI o której temat jest tu. Najlepsza (sądząc po pozostałych płytach DFI) podkręcalność i fajny wygląd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdun Opublikowano 2 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2005 nom, na nForce 4 wyboru póki co nie ma. Ja znam tylko 3 płytki na tym chipsecie (te co można kupić w polsce): Gigabyte GA-K8NF-9 nVidia nForce4 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15512 Asus A8N-SLI Deluxe nForce4 SLI PCIex http://sklep.tweak.pl/index2.php?id2=menu_prod&id3=sek_opis&kod_p=PLASA8NSLID&kat=&pkat= Asus A8N-SLI nForce4 SLI PCIex http://sklep.tweak.pl/index2.php?id2=menu_prod&id3=sek_opis&kod_p=PLASA8NSLI&kat=&pkat= Z tym że te 2 płyty asusa "obsługują" SLI - czyli możliwość podłączenia dwóch kart graficznych. Ja mam na oku płytke GIGABYTE'a, a jej cena na giełdzie osiąga nawet 430 zł !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yahve Opublikowano 5 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2005 To moze ja sie podczepie z moim dylematem. Z przyczyn ode mnie niezaleznych musze w ciagu najblizszych paru tygodni zmienic kompa z tego, co w podpisie, na cos nowego. Wybor padl na Athlona 64. Konfiguracje, o ktorych mysle, to: 1) A64 3200+, MSI K8N Neo2 Platinum (wtedy zostaje moj Radek 9700) 2) A64 3000+, ktoras z plyt na NF4 (pewnie ASUS A8N-SLI Deluxe), nowa grafika na PCI-E (pewnie GF 6600GT) W obu przypadkach zostaje moj RAM 2*256. W obu przypadkach rowniez nalezy doliczyc jeszcze karte sieciowa WiFi w standardzie 802.11g (ok. 180 zl) A dylemat mam taki - czy jesli wybiore opcje numer 1, za kilka miesiecy kupie jakas dobra, nowa grafike na AGP jeszcze? Radek na razie wystarcza (aczkolwiek nie przy natywnej rozdzielczosci mojego monitora, 1280*1024, przynajmniej nie z AA i AF), ale w drugiej polowie roku pewnie nie bedzie juz tak rozowo. Opcja nr 1 wychodzi z karta WiFi ok. 1600 zl, opcja nr 2 cos tak ok. 2300. Roznica jest wiec zasadnicza... Czy moje obawy co do dostepnosci dobrych kart graficznych na AGP za kilka miesiecy warte sa 700 zl? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ricky44 Opublikowano 5 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2005 Na stronie www.amdboard.com są wszystkie płyty na AMD. W tym kilkanaście na nForce 4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ricky44 Opublikowano 5 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2005 Ja mam na oku płytke GIGABYTE'a, a jej cena na giełdzie osiąga nawet 430 zł !! Z tym że ta płyta ma wymontowane wszystko co sie da w porównaniu z bogatszą (i niestety 300 zł drozśza wersją Sigma) Nie ma Dual Biosu, Karty stabilizującej napięcie, Serial Ata II i chyba podwójnej karty sieciowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 5 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2005 Ja mam na oku płytke GIGABYTE'a, a jej cena na giełdzie osiąga nawet 430 zł !! 1202873[/snapback] w w krakowie są od 400-420 w sklepach ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...