Skocz do zawartości
cocroack

komputer wariuje, samoistna zmiana mnoznika

Rekomendowane odpowiedzi

hmm nie wiem co o tym myslec. nie wiem czy to jeszcze wplyw alkoholu po nocnej zabawie czy inne dziwo.

otoz o co chodzi. moj komputer to ecs l7s7a2 AXP2000 tnt2m64 32mb. komputer chodzil caly czas bez problemow. mnoznik mam zablokowany ustawiony fabrycznie na 12.5, na tak gownianej plycie fsb ustawione synchro z pamiatkami nie dalo sie ustawic wyzej niz 166 potem brakowalo napiecia, a bios ograniczal to skutecznie. kiedy wrocilem do domu i uruchomilem komputer winXP pokazalo sie okno awaryjne z zapytaniem co zrobc (uruchom normalnie, tryb awaryjny itd)uruchomilem ponownie jednak zauwazylem ze komputer widzi procesor jako AXP 1600, wszedlem do biosu i okazalo sie ze zmienione byly ustawienia. ustawilem wszystko i ponownie uruchomilem jednak komputer przy takich samych ustawieniach ma mniej mocy.

Teraz odpalilem wcpuid i widze ze ZMIENIL SIE MNOZNIK z 12.5 na 10.5. Jak to mozliwe???!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm nie wiem co o tym myslec. nie wiem czy to jeszcze wplyw alkoholu po nocnej zabawie czy inne dziwo.

otoz o co chodzi. moj komputer to ecs l7s7a2 AXP2000 tnt2m64 32mb. komputer chodzil caly czas bez problemow. mnoznik mam zablokowany ustawiony fabrycznie na 12.5, na tak gownianej plycie fsb ustawione synchro z pamiatkami nie dalo sie ustawic wyzej niz 166 potem brakowalo napiecia, a bios ograniczal to skutecznie. kiedy wrocilem do domu i uruchomilem komputer winXP pokazalo sie okno awaryjne z zapytaniem co zrobc (uruchom normalnie, tryb awaryjny itd)uruchomilem ponownie jednak zauwazylem ze komputer widzi procesor jako AXP 1600, wszedlem do biosu i okazalo sie ze zmienione byly ustawienia. ustawilem wszystko i ponownie uruchomilem jednak komputer przy takich samych ustawieniach ma mniej mocy.

Teraz odpalilem wcpuid i widze ze ZMIENIL SIE MNOZNIK z 12.5 na 10.5. Jak to mozliwe???!!!!!

może masz odblokowany mnożnik w procku ?

A które napięcie ci nie wyrabia ? to na pamięciach czy na procku ?

ja mam taką samą płytkię - i mam 1.85V - przy tym napięciu procek hula mi całkiem stabilnie na 10.5x200 synchro z pamięciami

stabilny jak diabli. Dla mnie ta płyta miała best stosunek cena/jakość. Biorąc pod uwagę to, że dałem za nią 125 zł i gratis dostałem czytnik kart 6 in 1 (który sam kosztował 100 zł) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odblokowany mnoznik na procku, hmm nie sadze, samoczynnie

z napieciami mam wszystko ok, komputer chodzi stabilnie po zmianie mnoznika na 10,5

pobawie sie jeszcze moze cos wymysle, jak nic nie pomoze to zostawie to w spokoju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...