Skocz do zawartości
ropersik

10 minutowe zapuszczanie sie win xp-help co siada?????

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegos czasu u mojej baby windows zapuszczal sie coraz dluzej wczesniej bylo ok. pare sek i po klopocie -stwierdzilem ze trzeba przeinstalowac windowsa i tak zrobilem -qupa-nic nie pomoglo-co moze byc nietak a oto sprzet:

ECSk7s5a-stabilny duron 1gh-niepokoi mnie na nim temp-47 stopni w samym widowsie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też tak było na Win 98SE i przeszłem na Win XP pro i po kłopocie. Ale na win W98 tekie coś pojawiało sie czasami po 2 miesiącach a czesami po 3, 4 starcie systemu. Zmieniłem bios i też nic. Ale napewno U MNIE nie był to dysk, ani o/c bo wszystko ustawilem standardowo.

Moja rada: zainstaluj Win XP pro (ale tylko to a nie dwa systemy->nowa, zaawansowana instalacja)

Może pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powodem długiego wczytywania może być zmienianie konfiguracji biosu przez acpi. spróbuj odpalić kompa np bez cd-romu i innych kart. spróbuj też odpalić uruchamianie selektywne (msconfig -> tylko najpotrzebniejsze sterowniki, tzw uruchamianie diagnostyczne), cholera, nie pamiętam na 100% czy 98 to ma, ale chyba tak. i wtedy zobacz jak długo się odpala. nie myśle oczywiście o trybie awaryjnym - ten wchodzi godzinę :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powodem długiego wczytywania może być zmienianie konfiguracji biosu przez acpi. spróbuj odpalić kompa np bez cd-romu i innych kart. spróbuj też odpalić uruchamianie selektywne (msconfig -> tylko najpotrzebniejsze sterowniki, tzw uruchamianie diagnostyczne), cholera, nie pamiętam na 100% czy 98 to ma, ale chyba tak. i wtedy zobacz jak długo się odpala. nie myśle oczywiście o trybie awaryjnym - ten wchodzi godzinę :wink: .

sorki ze nie dopisalem ale ten komp chodzi na xpeku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki ze nie dopisalem ale ten komp chodzi na xpeku
tym bardziej :D xp ma to na 100%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powodem długiego wczytywania może być zmienianie konfiguracji biosu przez acpi. spróbuj odpalić kompa np bez cd-romu i innych kart.

Arkady, czy moglbys powiedziec cos wiecej na ten temat? Swego czasu mialem w w2k prof sytuacje, ze po odlaczeniu cd-rom'u komp uruchamial sie ok. 1 minute krocej. Nie udalo mi sie dojsc przyczyny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powodem długiego wczytywania może być zmienianie konfiguracji biosu przez acpi. spróbuj odpalić kompa np bez cd-romu i innych kart.

Arkady, czy moglbys powiedziec cos wiecej na ten temat? Swego czasu mialem w w2k prof sytuacje, ze po odlaczeniu cd-rom'u komp uruchamial sie ok. 1 minute krocej. Nie udalo mi sie dojsc przyczyny...

najprawdopodobniej chodziło o to, że komp ustalał tryb pio pracy napędu, warto wejść w ustawienia kontrolerów i ustawić dma dla cdromów a szczególnie dla cdrw (większość je obsługuje). warto zobaczyć czy w biosie jest opcja przydzielenia dma dla kontrolerów. warto ustawić w biosie napędy cd. podstawą jest ustawnienie na master cdrw i na slave cd jak są na jednej taśmie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...