hotkey Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 FFFFkońcu!! Wiiii!! AAAA!! ..... No dobra już czuje się dobrze :) Strasznie się ciesze. Czym?? jak to czym. Nową graficzkę mam. Gigabyte Radeon 9000Pro Maya. Ale zacznijmy od początku. Już od odawna nosiłem się z zamiarem kupna grafy(cio niektórzy zdążyli zauważyć :). Ale jakoś się nie składało. Wkońcu udało się. Dzisiaj rano zadzwoniłem do Krakowskiego PCProjektu. Wszystko spox, tylko miałem na przejechanie całego Krakowa ok. 40min. Jakoś poszł. W sklepie pogadałem sobie z kolesiami(bardzo fajni ludzie i znający się na rzeczy), po czym włożyli kartę. Działała(wbrew pozorom nie jest to zasadą, a w każdym razie nie w moim przypadku :). Niestety Win98 musiał dać o sobie znać nie pozwalając zainstalować dwóch grafik. Dwóch?? Tak, bo z tego cio wiem to Radki te(i nie tylko te) mają dwa układy Ramdac. Pierwsza poszła spoko, druga nie chce się za cholere zainstalować(chwilowo, zaraz robie format d: :). Obraz jest bardźo fajny(w rozdziałce 1024x768 <- wyżej nie wchodzę, bo ojciec nic nie widzi :). Zagrałem sobie w CS. Super. Ktoś wie jak się tam sprawdza ilość FPS?? Nio i jeszcze śakie sterowniczki do tej karty, bo jak dotąd nie miałe nigdy styczności z kartą ATI. Zgóry ThX. Acha, teścik postaram się rzucić za kilka-kilkanaście h. To traktujcie jako zapowiedź :) CZE PS. 3DMark 2001(wersja w której zaniża wyniki Ati) pokazuje na razie 4213ptk. To mało(nawet bardzo mało :( ale zaraz to się zmieni :) tylko podajcie śakie sterki. Nio i jeszcze ile można zyskać jak 3DMark jest "sprawiedliwy" ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ModdingKing Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 a ja czekam na przyszłość czyli ATI R9500 Pro bo to karta która ma przyszłość DX 9 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 a ja czekam na przyszłość czyli ATI R9500 Pro bo to karta która ma przyszłość DX 9 Powiem Ci Thorn, że sam bym z chęcią poczekał, ale możliwe, że za jakiś 1-1,5 roczka będe wymieniał sprzęta. Karta jest "przejściowa", ponieważ mam ok. 1,5 komputera(fajnie to brzmi :) tzn. mam jeden monitor na dwa kompy nio i miałem jedną grafikę. A jak się domyślasz potrzebuje dwa kompy. Nio i chciałem serdecznie podziękować ludziom, którzy pomogli mi w tym wyborze, że wymienię Dextera, berkuta, czy mikaelusa. BiG ThX for you Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 IMHO wynik masz calkiem spoko jak na swoj procesor. U mnie jest 6080 ale mam ciut szybszy procek. Ta karta pokaze co potrafi dopiero jak zmienisz procka i plyte. Kreceniem tej karty nie masz sie co bawic bo jak uzyskasz przyrost 100 pkt to sie zdziwie. Kombinuj z prockiem bo to dopiero da wzrost punktow. Co do instalowania sterow to fakt w systemie instaluja sie 2 karty u mnie jest to wykrywane jako R9000 i druga R9000PRO. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 Dexter mój proc, to jak na razie 800Mhz, a nie jak w podpisie 933. Chwilowo nie kręciłem, bo nie miałem po co(jak miałem 8MB Matroxa). A teraz nie zabardzo mogę, bo mam Winde 98, a ona zazwyczaj zwisa po zmianie fsb z 100 na 133 :( Nio i jeszcze pamiątką ustawie CL 2. Karty nie będe podkręcał, bo jak sam mówisz nie ma po co. Nie wiesz jakie sterki wgrać i skąd?? Z góry thx. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peterq Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 ja tak BTW zapytam, ile dales za karte??? :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 ja tak BTW zapytam, ile dales za karte??? 560 złotych. Ha, nie wiedziałem, że jest wydajniejsza od Matroxa Parhelia 512(przynajmniej tak twierdzą na bechmark.pl :):) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 Acha. Jeszcze jedno. Teścik najwcześniej jutro, bo się óczyć muszę :) :( <- nie wiem, czy się śmiać, czy płakać :lol: :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remik Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 Ale nie w wersi Pro :( 3DMARK 2001 7450 bez oc 200mem 250core A co do jakosci obrazu 2D to niestety brakuje Digital Color (czy jakos tak ) z NVIDI MX :( I niczym niemoge dziada podkrecic podkrecem jakims programem i przy wejsciu w jakies 3d przestawia sie samoczynnie na standardowe :( Szkoda bo spokojnie by szla 250/320 trzeba bedzie poczekac na nowsze tweakery. Pasza... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 Dexter mój proc, to jak na razie 800Mhz, a nie jak w podpisie 933. Chwilowo nie kręciłem, bo nie miałem po co(jak miałem 8MB Matroxa). A teraz nie zabardzo mogę, bo mam Winde 98, a ona zazwyczaj zwisa po zmianie fsb z 100 na 133 :( Nio i jeszcze pamiątką ustawie CL 2. Karty nie będe podkręcał, bo jak sam mówisz nie ma po co. Nie wiesz jakie sterki wgrać i skąd?? Z góry thx. Ja zapuscilem te z plytki i chodza spoko. Sa oparte na najnowszych 7.73 i nic zlego sie nie dzieje wiec je zostawilem. Jezeli przyjdzie Ci ochota na wyzszy wynik w 3DMarku to musisz pokombinowac z procem. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axcel Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 Do Parhelii wyszły nove stery i zyskała podobno ponad 20% na wydajności 8O Hotkey, przesiądź się na innego OS i zwiększ FSB. Chyba, że te 4213ptk Ci wystarcza :) Ja tymczasem szykuje się na zakup NV30, jednak NVIDIA zapoviedziała, że cena nie będzie niska :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 Hotkey, przesiądź się na innego OS i zwiększ FSB. Chyba, że te 4213ptk Ci wystarcza Jezeli przyjdzie Ci ochota na wyzszy wynik w 3DMarku to musisz pokombinowac z procem O ja :!: :!: Zapuściłem proca na 7x133(933) i poszedł na Win98(a już 8x133 nie chce chodzić <- ktoś to rozumie??). Mało tego wynik podniusł się do....... 5031 ptk. :!: :!: :!: WoW. Jestem pod wrażeniem. Jutro zobacze cio mi da 1066Mhz :) Acha. Axcel o jaki konkretnie os ci chodzi?? XP?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daFojtek Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 FFFFkońcu!! Wiiii!! AAAA!! ..... No dobra już czuje się dobrze :) Strasznie się ciesze. Czym?? jak to czym. Nową graficzkę mam. Gigabyte Radeon 9000Pro Maya. Ale zacznijmy od początku. Już od odawna nosiłem się z zamiarem kupna grafy(cio niektórzy zdążyli zauważyć :). Ale jakoś się nie składało. Wkońcu udało się. Dzisiaj rano zadzwoniłem do Krakowskiego PCProjektu. Wszystko spox, tylko miałem na przejechanie całego Krakowa ok. 40min. Jakoś poszł. W sklepie pogadałem sobie z kolesiami(bardzo fajni ludzie i znający się na rzeczy), po czym włożyli kartę. Działała(wbrew pozorom nie jest to zasadą, a w każdym razie nie w moim przypadku :). Niestety Win98 musiał dać o sobie znać nie pozwalając zainstalować dwóch grafik. Dwóch?? Tak, bo z tego cio wiem to Radki te(i nie tylko te) mają dwa układy Ramdac. Pierwsza poszła spoko, druga nie chce się za cholere zainstalować(chwilowo, zaraz robie format d: :). Obraz jest bardźo fajny(w rozdziałce 1024x768 <- wyżej nie wchodzę, bo ojciec nic nie widzi :). Zagrałem sobie w CS. Super. Ktoś wie jak się tam sprawdza ilość FPS?? Nio i jeszcze śakie sterowniczki do tej karty, bo jak dotąd nie miałe nigdy styczności z kartą ATI. Zgóry ThX. Acha, teścik postaram się rzucić za kilka-kilkanaście h. To traktujcie jako zapowiedź :) CZE PS. 3DMark 2001(wersja w której zaniża wyniki Ati) pokazuje na razie 4213ptk. To mało(nawet bardzo mało :( ale zaraz to się zmieni :) tylko podajcie śakie sterki. Nio i jeszcze ile można zyskać jak 3DMark jest "sprawiedliwy" ?? ja na podobnej kafiguracji mam 4700 w 3d marku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 Link do zajebiscie dokladnego testu Radeona 9000 Pro http://www.neoseeker.com/resourcelink.html?rid=50328 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 Wyprgonozujcie mi wynika na takim Radonku ;) Konfig jak w podpisie i GIGABYTE MAYA Radeon 9000 Pro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daFojtek Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 Wyprgonozujcie mi wynika na takim Radonku ;) Konfig jak w podpisie i GIGABYTE MAYA Radeon 9000 Pro jak dobre poojdzie to wycgniesz kolo 7000tys Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 Wyprgonozujcie mi wynika na takim Radonku ;) Konfig jak w podpisie i GIGABYTE MAYA Radeon 9000 Pro jak dobre poojdzie to wycgniesz kolo 7000tysTO ja chce zeby dobrze poszlo... ;) Kumpel mnie zestresowal. Ma kompa z P4 2400 MHz 1GB DDR 333 MHz oraz Radeonem 9700, z tym, ze gosc siedzi w stanach. W 3DMarku ma 14560 punktow, wydaje sie, ze to slaby wynik ;) :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daFojtek Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 Wyprgonozujcie mi wynika na takim Radonku ;) Konfig jak w podpisie i GIGABYTE MAYA Radeon 9000 Pro jak dobre poojdzie to wycgniesz kolo 7000tysTO ja chce zeby dobrze poszlo... ;) Kumpel mnie zestresowal. Ma kompa z P4 2400 MHz 1GB DDR 333 MHz oraz Radeonem 9700, z tym, ze gosc siedzi w stanach. W 3DMarku ma 14560 punktow, wydaje sie, ze to slaby wynik ;) :) Testowalem swoja grafe ostatnio u kumpla na Athlonie XP 1700+ wynik mielismy ponad 7000tys wiec mysler ze na 1600+ bedzie podobnie wkoncu jest wolniejszy tylko 70MHz od 1700+. Ja w czwartek kupuje Athlona XP 1600+ wiec pochwale sie testami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axcel Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 Hotkey; XP povinien być jak najbardziej odpoviedni, albo Win2k (jest stabilny, ale mało na nim podkręcałem i nie viem jak się może zachować po O/C). SpiderMan; na R9700 i P2.4 to można navet 15tys. bez podkręcania uzysać :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 ja na podobnej kafiguracji mam 4700 w 3d marku Jejku. Zapomniałem włączyć AGP x4 :oops: po przygodach z Gainwardem GF3 450. Może tio cioś pomoże. Pozatym mam troszkę skopany Win98(na jakim OS -sie robiłeś test??) nio i jeszcze mam starą wersję 3DMarka(ta która zaniża wyniki Ati). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 Ale nie w wersi Pro :( 3DMARK 2001 7450 bez oc 200mem 250core A co do jakosci obrazu 2D to niestety brakuje Digital Color (czy jakos tak ) z NVIDI MX :( I niczym niemoge dziada podkrecic podkrecem jakims programem i przy wejsciu w jakies 3d przestawia sie samoczynnie na standardowe :( Szkoda bo spokojnie by szla 250/320 trzeba bedzie poczekac na nowsze tweakery. Pasza... heheheh ladny wynik :))))) ja na 1900+ mam 6298 3dmarków2001 tez na 250/200 ... szkoda ze mam KT266 (nie ta przepustowosc pamieci :( i tez mi zaden tweaker nie dziala!!!!!!!! nawet po artefact testerze wraca mi do defaultowych ustawien ... a probowalem juz r3dtweaka3.6, radeonatora 2.0 CHOLERA!!!!!!!!!!! rdzen juz mam z wentylatorkiem jakoms od celka , i spoko na 275-300 by poszedł, a pamiec .... samsund ... do 230 mam nadzieje dojsc ... ale czekam na program edytujacy bios w 9000 albo nowszy tweaker :(((((( jakiej firmy ty masz to 9000 ????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daFojtek Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 ja na podobnej kafiguracji mam 4700 w 3d marku Jejku. Zapomniałem włączyć AGP x4 :oops: po przygodach z Gainwardem GF3 450. Może tio cioś pomoże. Pozatym mam troszkę skopany Win98(na jakim OS -sie robiłeś test??) nio i jeszcze mam starą wersję 3DMarka(ta która zaniża wyniki Ati). na win98SE a 3dmarka mialem starego na nowym jest kolo 4800 wiec nie wiele wiecej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir Afeen Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 Wyprgonozujcie mi wynika na takim Radonku ;) Konfig jak w podpisie i GIGABYTE MAYA Radeon 9000 Pro Wczoraj robilem tescik na 1700xp, 256ddr i r9000 supergrace i w 3dmarku se wyszlo jakies 7800 z kantem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 Wyprgonozujcie mi wynika na takim Radonku ;) Konfig jak w podpisie i GIGABYTE MAYA Radeon 9000 Pro Wczoraj robilem tescik na 1700xp, 256ddr i r9000 supergrace i w 3dmarku se wyszlo jakies 7800 z kantem 9000 czy 9000pro ... roznica jest ogromna ... jaki chipset na MOBO ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remik Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 Ale nie w wersi Pro :( 3DMARK 2001 7450 bez oc 200mem 250core A co do jakosci obrazu 2D to niestety brakuje Digital Color (czy jakos tak ) z NVIDI MX :( I niczym niemoge dziada podkrecic podkrecem jakims programem i przy wejsciu w jakies 3d przestawia sie samoczynnie na standardowe :( Szkoda bo spokojnie by szla 250/320 trzeba bedzie poczekac na nowsze tweakery. Pasza... heheheh ladny wynik :))))) ja na 1900+ mam 6298 3dmarków2001 tez na 250/200 ... szkoda ze mam KT266 (nie ta przepustowosc pamieci :( i tez mi zaden tweaker nie dziala!!!!!!!! nawet po artefact testerze wraca mi do defaultowych ustawien ... a probowalem juz r3dtweaka3.6, radeonatora 2.0 CHOLERA!!!!!!!!!!! rdzen juz mam z wentylatorkiem jakoms od celka , i spoko na 275-300 by poszedł, a pamiec .... samsund ... do 230 mam nadzieje dojsc ... ale czekam na program edytujacy bios w 9000 albo nowszy tweaker :(((((( jakiej firmy ty masz to 9000 ????? Jak poczytalem to wszyscy maja problemy z kreceniem 9000 dziwne ze 9000 Pro podkreca sie bez problemu chyba jest to spowodowane ze 9000 jest taktowany asynchronicznie CHIP/MEM. Ale to nieproblem trzeba czekac na nowy "Radedit" i edytowac bios juz mam nowego "ATIFLASH" ktory suportuje 9000 i 9700. Moja karta to "Gygabyte". Niewiem jakie masz pamieci u mnie Hynix 5ns i z tego co testowalem w "ArtifactTeste " to moge liczyc najwyzej na 250 Mhz. Chyba ze w "Radedit" zmienic timingi pamieci na Cas 3... Wiec niewiem z kad ta pewnosc ze u ciebie pamieci wytrzymaja na 275 ????. A co do chipa to podejrzewam ze spokojnie nawet do 320 Mhz wersia bez Pro ma lepszy radiator ale niema wentyla wiec zakladasz wetyl i jazda. Remik... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 ja mam pamieci samsunga a to na co licze jest malo istotne ... po prostu zobaczymy ile wyciagne :)))) PS. pamieci pisalem do 230 ... a rdzen 275-300 Mhz :)))) czytaj dokladniej ... jaki masz chipset na mobo ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remik Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 ja mam pamieci samsunga a to na co licze jest malo istotne ... po prostu zobaczymy ile wyciagne :)))) PS. pamieci pisalem do 230 ... a rdzen 275-300 Mhz :)))) czytaj dokladniej ... jaki masz chipset na mobo ??? No faktycznie niezauwazylem :wink: A chipset to Intel 845D Remik.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 Ja mam Hynixy 3,6ns. Według moich obliczeń w teorii powinny najwyżej działać na 277Mhz. Podkręcać jeszcze nie próbowałem <- ciągle nie mam czasu :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir Afeen Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 Wyprgonozujcie mi wynika na takim Radonku ;) Konfig jak w podpisie i GIGABYTE MAYA Radeon 9000 Pro Wczoraj robilem tescik na 1700xp, 256ddr i r9000 supergrace i w 3dmarku se wyszlo jakies 7800 z kantem 9000 czy 9000pro ... roznica jest ogromna ... jaki chipset na MOBO ? Na radku 9000 i na Msi na kt333 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 Nio ludzie cóś cio mnie strasznie wqrwiło. Sorki, za słownictwo, ale włączam sobie GTA3, a tu : pyk, pyk, pyk. Da się grać, ale w 640x480 chodzi dość wolno. Przypomniałem sobie, że była taka stronka z patchami do Ati. Wszedłem i tam pisze chyba, że nie ma mgły w normalnych sterach. Sprawdziłem i fktycznie nie ma. Kazali mi ściągnąć jakieś sterowniki CATALYST 02.3. Gdzieś słyszałem, że one spowaninają troszkę grafę. Czy to prawda?? Zainstalować te, czy może ściągnąć sterki ze stronki Gigabyte(niestety dość stare -chyba z lipca). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...