subox Opublikowano 1 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2005 Potrzebuję odczytać z pliku dane do struORT: ORT: ORT: ktury. Robię to jedynym znanym mi sposobem i kompilator nie chce mi tego skompilować:| ( przy "do" się zatrzymuje), nie wiem dlaczego. Poniżej podam początek programu. [php:1:6111d39954]FILE *plik; plik=fopen("quiz.sub","r"); struct pytanie { char *pyt; char *a,*b,*c; char odp; }; pytanie test[] = { do{ ch=fgetc(plik); printf("%c",ch); }while(ch!=EOF); };[/php:1:6111d39954] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinEc Opublikowano 1 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2005 Dżizas! Co to za herezja?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subox Opublikowano 1 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2005 Jak zrobić aby zamiast tego kodu: [php:1:8496cf8fc3] do{ ch=fgetc(plik); printf("%c",ch); }while(ch!=EOF); [/php:1:8496cf8fc3] Odczytało z pliku takie takie cos: [php:1:8496cf8fc3]"Ilosc plynu w organizmie wynosi", "60%", "70%", "80%", 'a',[/php:1:8496cf8fc3] w takiej formie jakiej jest.(nie chce aby to był string, chce poprostu aby wkleiło w miejscu od "do{...};" powyższe dane) Próbowąłem na wiele sposobów ale nic nie idzie:/. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinEc Opublikowano 2 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2005 Naucz się lepiej programować w C/C++. A w C++ to będzie: [php:1:543e445da4] #include <iostream> #include <fstream> using namespace std; class Pytanie { public: void read(istream &is); void print(ostream &o); protected: string pyt; string a,b,c; char odp; }; void Pytanie::read(istream &is) { const streamsize bufsize = 1024; // to juz do wyboru zeby sie zmiescilo :> char buf[bufsize] = {0}; is.getline( buf, bufsize ); pyt = buf; is.getline( buf, bufsize ); a = buf; is.getline( buf, bufsize ); b = buf; is.getline( buf, bufsize ); c = buf; is.getline( buf, bufsize ); // zjadamy cala linie :) odp = buf[0]; } void Pytanie::print(ostream &o) { o << pyt << 'n'; o << a << 'n' << b << 'n' << c << endl; o << "Odp: " << odp << endl; } int main() { Pytanie p; ifstream ff("quiz.sub"); p.read( ff ); p.print( cout ); } [/php:1:543e445da4] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...