masterdomin Opublikowano 1 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2005 Podkrecilem Sempronka +2600 @ +3400 BOX (FSB 400 2200 mHz mnożnik 11) przy włączonym Q-Fanie (1500 rphm) po 2 godzinkach pracy proacek nagrzewa się do 60C bez pomocnego chłodzenia. Z szybkości jestem zadowolony na maxa ale ta temp. mnie niepokoii chcem zeby bylo cicho i wydajnie dlatego włnaczam Q-Fana. Powiedzcie czy ta temperatura nie jest zabójcza dla mojego procka ?? jeśli tak to jakie polecacie chłodzenie ?? :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gent Opublikowano 1 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2005 Pisze bo chciałem pochwalić :lol: te poczucie humoru... jeli temperatura za wysoka to zmien chodzenie :wink: mogles nie zakladac tego tematu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound_Lab Opublikowano 1 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2005 Mam pytanko: Podnosiles napiecie na procku i jesli tak to do jakiego poziomu? Pyta dla tego ze tez mam Semprona 2600+ i u mnie sie kreci niestety tylko do FSB 195 (2145 MHz) stabilnie (przechodzi testy prima95) poszedl na FSB 199 ale niestabilnie, a jak dam FSB 200 to komp nie startuje. Pewnie jest niedowoltowany, ale niestety skonczyla mi sie skala w biosie:) (w tym Gigabycie podniesiona o 10%). PS: jesli chodzi o chlodzenie to dziala pentagram QC 80 Cu, a zasilacz chieftec 360W df. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masterdomin Opublikowano 1 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2005 dzieki ze piszesz Sound_Lab ja też procka męczyłem prime 95 i temp non-stop 60C nie wiem czy to jest dobra temp. dla niego. ja podkręciłem do o 20% równe 200mHz na poącztku tez mi komp niiestartował i zostawilem go na +2800 niedawno kupiłem sobie zasiłke tracer 400w i teraz jest ok :) myśle ze dalej tez by polecial ale narazie starczy mi +3400. napięcie podniosłem do 1.80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alienth Opublikowano 1 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2005 Nie pekac ja na swoim sempronie 2400+ krecony na 10x220Mhz = 2200MHz przy Vcore 1.8V mam temp w spoczynku ok 50* - 55* w stresie (no prime) ~60* Przy testowaniu prime temp podskoczyla do 68* i wszystko dzialalo przez dlugi czas stabilnie i proc zyje :] Chlodzony jest pentagramem QC 80 AlCu 2000rpm. Wiec chlopaki nie pekajcie bo temp macie spoko :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 1 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2005 U jednego pujdzie spoko i przy 70C a u innego ta temperatura po pewnym czasie zabije proca. 60C to jest górna granica bezpieczeństwa, nic nie powinno się stać ale polecam zmianę chłodzenia na coś wydajniejszego. Będziecie mieli zapas a nie wykluczone że procek odwdzięczy się kilkoma MHz więcej stabilnie. Pozdrawiam i polecam korzystać z opcji szukaj. Znajdziecie mnóstwo topiców na ten temat jak i na inne które was interesują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masterdomin Opublikowano 2 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2005 alienth ja dzisiaj patrzyłem i na maxa wyciagne z tego procka (po znianie zasiłki na Tracera 400w) 2600 mHz ale nie przy tym chłodzeniu temp w normalnej pracy 55-60. a przy 2600 odrazu skoczylo na 64C :) hehe jak kupie jakies dobre chłodzenie to pomysle nad podkreceniem go jeszcze bardziej zastanawiam sie nad Pentagramem jakimś dobrym. ale zeby był cichy i wydajny co polecasz ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturjan Opublikowano 2 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2005 A na jakim biosie jedziesz @masterdomin,że ci wykrywa go jako semprona 3400+ bo u mnie powyżej @2000Mhz pokazuje że to sempron i nic więcej,tak samo się dzieję jak z sempronka2300+@1900Mhz i wtedy jest 2800+ a jak ma 2000Mhz to też jest sempron 2800+. Co zrobić by w biosie pokazywał przynajmniej semprona3000+. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 2 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2005 pentagran to CQ80 jakwejdzie to nawet madel CQ120 cena jakieś 135zł. za ten duży Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alienth Opublikowano 2 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2005 alienth ja dzisiaj patrzyłem i na maxa wyciagne z tego procka (po znianie zasiłki na Tracera 400w) 2600 mHz ale nie przy tym chłodzeniu temp w normalnej pracy 55-60. a przy 2600 odrazu skoczylo na 64C :) hehe jak kupie jakies dobre chłodzenie to pomysle nad podkreceniem go jeszcze bardziej zastanawiam sie nad Pentagramem jakimś dobrym. ale zeby był cichy i wydajny co polecasz ?? Jakie masz pamieci :?: Pentagram moze i da rade ale ciszy mial nie bedziesz :roll: te 2600MHz jest stabilnie :?: czy tylko komp wystartowal :?: na jakim napieciu :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masterdomin Opublikowano 2 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2005 komp wystartowal bez problemy z poziomu biosa napiecie dalem na 1.85V przez 20 min chodzil normalnie jak by ta temp. nie byla taka wysoka to bym zostawil go w takim stanie saki byl ! pamięci mam OEM-y bo kasy niestarczylo Dual RAM DDR 2x256/400 cl 2,5 (podkrecalem) firma to GOOD RAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 2 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2005 może zamknie ktos ten temat ?? ;-] masterdomin - wyraźnie poza nauczeniem się jak włączyć biosa nie podłapałeś nawet podstaw o/c,,, 2600mhz na tym sepronie ? jak masz 1,8 przy 2200? jesli a7v880 ma fsb do 227 (*11=2497mhz),,, o czym ty mówisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masterdomin Opublikowano 2 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2005 arturjan mi w biosie tez nie poakzuje powyzej 3000+ jak mialem jeszcze +2800 to pokazywalo a jak jest powyzej +3000 to jak mam teraz +3400 to juz nie pokazuje pisze tylko częstotliwośc procka i to wszytko ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masterdomin Opublikowano 2 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2005 forest kila zbila poważnie tak bylo wiem ze moja plyta moze na maxa 227 podkrecilem go o 30% pod windowsem nie widac bylo nic a AIDA pokazywala 2600mHz a teraz latam na 2200mHz temp spadła do 55 i sie tak utrzmuje :) Jestem zadowolony dzieki ja podpowiedzi musze teraz troche uzbierac kasy i chyba wciagne jakiegos PENTAGRAMA :) TEMAT UWAŻAM ZA ZAMKNIĘTY :) see ya jak cos to siem jesscze odezwe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_z Opublikowano 2 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2005 60-65 stopni to górna granica jaka może utrzymywac się przy dluższej pracy procesora. Widziałem ostatnio Athlona 1300, który był eksploatowany z małym radiatorem przy tórym nagrzewał się do 68 stopni pod Prime, a wcześniej ponoć działał z jeszcze mniejszym radiatorem. Efekt był taki że proc niby działał, a w praktyce zawieszał wszystko pod 3D i to nawet z zalożonym dżym radiatorem. Eksploatacja procka przy której nagrzewa się on do ponad 60 stopni w niedługim czasie go zamęczy i szybko zaczniecie szukać dlaczego jakaś gierka sie wam wiesza. Dla ciekawości dodam że Prime 95 na tym Athlonie 1300 mógł dzialać nawet godzinę (na więcej nie miałem czasu) i wszystko było wporzatku, zero błedów, a wystarczyło odpalić CPU test z 3D Marka 03 i najwyżej 20 sekund wytrzymywał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masterdomin Opublikowano 2 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2005 no ja własnie dlatego załozylem ten temat zeby sie dowiedziec czy to dobra temp czy nie i jednak nie jest za wesoło ! w testach zadne dłedy nie wyskakuja ale w takim razie musze zmienic chlodzenie z Box-a na cos lerpzego dzieki ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturjan Opublikowano 5 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2005 @Masterdomin czy w biosie pokazuje Ci go jako semprona 3000+,bo mnie cały czas pokazuje 2800+ czy top jest ustawiony na czestotliwości @1900,czy @2000Mhz. Jaki bios masz w swojej płytce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masterdomin Opublikowano 5 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2005 w biosie pokazuje 2200mHz powyżej +2900 juz tylko mHz lecą ! wersje biosa mam jakoś z końcówką 1007 podmieniałem go pdrazu po zakupie płyty ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grogi Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 Dla ciekawości dodam że Prime 95 na tym Athlonie 1300 mógł dzialać nawet godzinę (na więcej nie miałem czasu) i wszystko było wporzatku, zero błedów, a wystarczyło odpalić CPU test z 3D Marka 03 i najwyżej 20 sekund wytrzymywał. 1202000[/snapback] Thunderbird to ładna grzałka. Jesteś pewien, że to nie zasiłka padała? U mnie było podobnie - CPU Test z 3Dsmarka sie wywalał. Po wymianie chodzi ok - podkrecilem go jeszcze bardziej. A teraz ciekawe zjawisko przyrodnicze: Aktorzy: Duron 1600 przerobiony na Athlona electronem. Chodzi stabilnie jako XP 2600+ przy defaultowym VCore (12.5x166, 1.5V). Fajny, bo ma odblokowany mnożnik. Asus A7V880 Memory - 512MB Hynix D43 Scena pierwsza Podręcam pamięć - FSB dochodzi do 175 MHz przy 3-3-3-8. Przy 180 już MemTest sypie błędami. Mówie kurde, niemożliwe... Podniosłem napięcie na ram, dalej to samo... :mur: Dodam, ze procek szedł z mnożnikiem 5.0 Scena druga Chciałem zobaczyć jak działa ram w asyncro na tej płycie. I... Stabilnie DDR430 przy FSB 178... Więcej nie idzie... Hmmm.... Epilog Aby uruchomić komputer stabilnie przy FSB>175 muszę zwiększyć napięcie VCore procesora... W przeciwnym razie, obojętnie jak ustawię pamięć, są błędy dostępu do ramu... Nawet 5.0x200 nie idzie stabilnie, podczas gdy 12.5x166 full stable. Wystarczy, ze podniosę VCore, i już conajmniej 10x200 OK... Strange, czyż nie? Co to może być - wygląda że płyta chyba... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hitman4PL Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 Witam <<<>>> Tą temperature masz za wysoką powina byc 55max mniałem AMD 2.2 XP+ a odczytywał mi 1.8ghz podkrenciłem go na 2.1 i to był max a temperature mnialem 57 st C <<<>>> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masterdomin Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 no wiem ze jest zaduza ! kupiem paste silver arctic (jakos tak :) i temp spadła do 45 a w stresie 50C jestem zadowolony ! i to wszystko na BOX-ie ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jojent Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 No ja też mam semprona i nie jestem z tego wcale zadowolony. <_< Mój sempron 2400+ poleciał na 210x 10 przy napięciu 1,75 i własnie go testuję, ma 55 w stresie przy wichurze arctic cooling copper silent 2tc. Zobaczę co jeszcze da się z niego wycisnąć i napiszę. Dodam że mam pamięci hyniksa które są ustawione na 333 MHz (cienko się kręcą) i jakiś cienki zasilacz 300 Wat bezfirmówkę. B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masterdomin Opublikowano 28 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2005 (edytowane) TEMAT UWAŻAM ZA ZAMKNIĘTY ! (kupiłem paste arctic silver zamontowałem ponownie wentyla i temp (+3400) idle: 45C max: 52C) --- zbieram na WC :D poprawka teraz po niezłych kombinacjach mam w idle 42C max 48 :D Edytowane 29 Marca 2005 przez masterdomin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...