Skocz do zawartości
kovalek

HDD Segate 160GB i głośna praca

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu posiadam dysk ST3160023A (160GB 8MB Cache, PATA). Podczas gdy dysk pracuje co jakiś czas słyszę "pyk". Coś jakby głowica nagle przeskakiwała w inny rejon dysku... W nocy jest to dość denerwujące. Gdy wezmę dysk do ręki i poruszam nim (w czasie spoczynku), to słyszę jakby w nim coś luźno "latało".

Z dyskiem nie ma najmniejszych problemów, poza tymi hałasami.

Kolega ma taki sam dysk i u niego nie słyszę tego "pykania". Czym ono jest spowodane? Czy ktoś się już z tym spotkał i wie jak temu zaradzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taki dysk jak ty, ale niemam takiego problemu. Ale w moim wcześniejszym Segate 40GB miałem taki problem jakby głowica stawała i wina tkwiła w temp. dysku. Miał za ciasno między napędami i grzał sie. Ja poprostu dałem go na sam dół obudowy i stukanie znikneło. 8)

A co do tego, 8O że coś lata w środku jak nim poruszasz to niewiem u mnie nic takiedo niewystepuje, może to wada fabryczna mechaniczna. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm sam już nie wiem...

W zasadzie te "pykanie" nie ma wpływu na prace dysku... W stanie idle się to dzieje, jak i podczas odczytu/zapisu.

Myślałem, że nowe twarde tak mają, ale wychodzi na to że jednak nie.

Nie wiem co teraz robić :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi