kovalek Opublikowano 2 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2005 Od pewnego czasu posiadam dysk ST3160023A (160GB 8MB Cache, PATA). Podczas gdy dysk pracuje co jakiś czas słyszę "pyk". Coś jakby głowica nagle przeskakiwała w inny rejon dysku... W nocy jest to dość denerwujące. Gdy wezmę dysk do ręki i poruszam nim (w czasie spoczynku), to słyszę jakby w nim coś luźno "latało". Z dyskiem nie ma najmniejszych problemów, poza tymi hałasami. Kolega ma taki sam dysk i u niego nie słyszę tego "pykania". Czym ono jest spowodane? Czy ktoś się już z tym spotkał i wie jak temu zaradzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
>PePeK< Opublikowano 2 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2005 Ja mam taki dysk jak ty, ale niemam takiego problemu. Ale w moim wcześniejszym Segate 40GB miałem taki problem jakby głowica stawała i wina tkwiła w temp. dysku. Miał za ciasno między napędami i grzał sie. Ja poprostu dałem go na sam dół obudowy i stukanie znikneło. 8) A co do tego, 8O że coś lata w środku jak nim poruszasz to niewiem u mnie nic takiedo niewystepuje, może to wada fabryczna mechaniczna. :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kovalek Opublikowano 2 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2005 Sam nie wiem. Może to faktycznie jakaś wada jest? Ale pewnie nie mam szans, żeby gwarancja to objęła... A do tego pewnie od ręki mi nie wymienią na nowy... :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c42 Opublikowano 5 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2005 mam taki sam model i wszystko jest OK glowice slysze w nocy a tak to cisza :-) chyba masz cos walnietego :-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uneek Eth Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 U mnie również cichutko. Spróbuj defragmentacji. Sprawdź co się dzieje jak przegrywasz np. film i wystapi taki "stuk" - pewnie spada transfer - ja bym reklamował... pozdro... B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kovalek Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Hmmm sam już nie wiem... W zasadzie te "pykanie" nie ma wpływu na prace dysku... W stanie idle się to dzieje, jak i podczas odczytu/zapisu. Myślałem, że nowe twarde tak mają, ale wychodzi na to że jednak nie. Nie wiem co teraz robić :-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...