Skocz do zawartości
poligon

[PROBLEM] Co jest grane ?!

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zaczęła mnie niepokić praca mojego komputera:

Po pewnym czasie od włączenia komputera zaczna dziać się coś dziwnego - polecenia wydawane myszką są ignorowane, a klawiaturą wykonywane z dużym opóźnieniem [jakieś 5 sekund po naciśnięciu klawisza następuje reakcja] przez mój komputer... Dodam, że gry i programy dalej chodzą płynnie.

Robiłem już:

skanowanie ad-aware

skanowanie mks_vir online

gruntowne skanowanie dysku

oczyszczanie, żeby pozostawić chociaż 10%

czyściłem wnętrze komputeraz z kurzu

przeglądałem wtyczki i porty

Wszystko co udało mi się osiągnąć to spadek temperatury mojego procesora o 5 stopni [aktualnie wynosi około 60 stopni]...

Dodam, że kiedyś padł mi zasilacz, ale udało się go reanimować a wiarak komputerac hodzi dość głośno od kiedy tylko pamiętam, więc może mój problem jest z tym powiązany?

Chciałbym się dowiedzieć, czy problem leży w software, czy w harware i gdzie dokładniej??

Z góry dziękuje i pozdrawiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aktualnie wynosi około 60 stopni...

Za duzo troche... problemy z chlodzeniem sa...?

Dodam, że kiedyś padł mi zasilacz, ale udało się go reanimować

Podziwiam odwage, ale jesli to mozesz, to zmien na cos nowego i pewnego...

a wiarak komputerac hodzi dość głośno od kiedy tylko pamiętam

i kolejna rzeczy do wymiany - jesli nie, to na pewny wymaga przeczyszczenia

ale nie od zewnatrz - rozbierz go i zajrzyj do srodka, znajdziesz pewnie troche kurzu...

Czym temperature sprawdzasz? Programem? Jesli tak, to daj sobie spokoj i zobacz raczej w bios (menu: PC Health czy jakos tak) - tam sa bardziej wiarygodne dane..

No i format zalecany..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiatrak czyscielm od srodka wlasnie, faktycznie masa kurzu.

temp sprawdzam progsem, ale zaraz zajrze do BIOS'a...

//upd

63.5 :/

zmienilem taktowanie procka na mniejszy, wiec moze troche zejdzie, ale generlanie chodzi mi o to, zeby problem sie nie powtarzal... czego to jest wina ?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj konfig kompa może Ci czujnik zawyża. Dotknij radiator blisko proca, jeśli parzy to szukaj już jakieś konkretniejsze chłodzenie bo w stressie to pewnie temp dochodzi do 70C a to już jest bardzo niebezpieczne.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi