Skocz do zawartości
MeHow

Antek 2000+,czy oplaca sie odblokowac mnoznik???

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Antka 2000+ chodzi mi teraz na FSB 148. czyli tak jakby 2300+ (heh...nawet takiego procka nie ma)... no i mam dylemat. Czy warto by bylo sobie w nim odblokowac mnoznik? Jakie bym mial wtedy mozliwosci? Uprzedzam, ze w biosie max mnoznik jaki moge zapodac to 15x. Powiedzcie co moge zrobic jak go odblokuje, czy to ma sens itd.

Czekam na odpowiedzi

MeHow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak możesz podać w biosie większy mnożnik - to odblokuj - bo np. mnie szybko zatrzymały ramy przy kręceniu fsb - a i u mnie mnożnik kończy się na 12,5 bo wycisnąłbym coś jeszcze ... :twisted:

Ale czy mi proc ruszy na mnozniku 15x ??? Czy sie aby nie spali... przeciez to bedzie prawie 2ghz przy fsb 133 !!! Cos mi sie nie widzi, zeby to poszlo na AC i zeby w ogole ruszyl ten procek na takiej szybkosci. Moze ma ktos jakies inne opinie?

A moze obnizyc mnoznik i podwyzszyc FSB??? Co lepiej 12,5x133 czy 11x151 ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koleś o ksywie GeForce4 miał spore problemy z mnożnikiem na Athlonie XP 2000+ gdyż nie mógł ustawić więcej jak 13 (w takim przypadku pozostaje tylko wymiana mobo lub kręcenie przez FSB).''

Jeżeli u ciebie jest 15 :D to odblokuj L1 i zmieniaj mnożnik (i FSB) w biosie (jeżeli mash taką możliwość). Chyba, że chcesh ustawić mnożnik na stałe - wybór należy do ciebie. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym odblokowal i jechal na maksa z FSB. Zapusc najmniejszy mnoznik i jedz w gore z FSB. Jezeli zauwazysz ze cos sie dzieje niedobrego to wtedy zmniejsz troszke FSB i kombinuj jaki mnoznik do tego pasuje najlepiej i komp sie nie wiesza. Ja wlasnie tak zrobilem ze swoim TB jak w podpisie i na przekreconym FSB o 45% mam wydajnosc rzedu 20% wieksza niz podkrecony do 1GHz (10x100) na SDRAM.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym odblokowal i jechal na maksa z FSB. Zapusc najmniejszy mnoznik i jedz w gore z FSB. Jezeli zauwazysz ze cos sie dzieje niedobrego to wtedy zmniejsz troszke FSB i kombinuj jaki mnoznik do tego pasuje najlepiej i komp sie nie wiesza. Ja wlasnie tak zrobilem ze swoim TB jak w podpisie i na przekreconym FSB o 45% mam wydajnosc rzedu 20% wieksza niz podkrecony do 1GHz (10x100) na SDRAM.

Pozdro

Dexter

Dobra, dobra... ale teraz pytania dwa:

1. Odlokywywac tak jak wszystkie athlony czyli lakierem po L1 ?

2. Jak bedzie z PCI ??? Czy mi sie modem :lol: :lol: albo Baracuda nie sieknie?

Szczerze mowiac jestem bardzo ciekaw co by sie dzialo jakbym go puscil na 2400+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy mi proc ruszy na mnozniku 15x ???

pewnie ze nie ruszy. AXP2000+ ma mnoznik 12,5x. Jest to najwyzszy mnoznik obslugiwany przez specyfikacje gniazda socketA. Mnozniki powyzej 12,5 biora sie z emulacji mnoznikow innych wartosci. Kazdy Athlon ma tzw tabele translacji dokonujacej "tlumaczenia" wartosci jednego mnoznika na inny (np. z aktywna tabela 12,5 w takich procach jest widziany jako 13, a 5 jako 13,5). W AXP do 2000+ jest ona nieaktywna. W AXP od 2100+ jest ona juz aktywna. Dokonuje sie tego przez mostki L10. Sa one jednak tak ustawione ze musisz przeciac jeden i polaczyc drugi by to dzialalo. Bez tego masz dostep tylko do najwyzszego obecnego mnoznika 12,5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy mi proc ruszy na mnozniku 15x ???

pewnie ze nie ruszy. AXP2000+ ma mnoznik 12,5x. Jest to najwyzszy mnoznik obslugiwany przez specyfikacje gniazda socketA. Mnozniki powyzej 12,5 biora sie z emulacji mnoznikow innych wartosci. Kazdy Athlon ma tzw tabele translacji dokonujacej "tlumaczenia" wartosci jednego mnoznika na inny (np. z aktywna tabela 12,5 w takich procach jest widziany jako 13, a 5 jako 13,5). W AXP do 2000+ jest ona nieaktywna. W AXP od 2100+ jest ona juz aktywna. Dokonuje sie tego przez mostki L10. Sa one jednak tak ustawione ze musisz przeciac jeden i polaczyc drugi by to dzialalo. Bez tego masz dostep tylko do najwyzszego obecnego mnoznika 12,5

Hmmmm... czyli co... musialbym ciac jeszcze L10 ? Moze sa gdzies jakies instrukcje z obrazkami :lol: ? A poza tym jaka mam pewnosc, ze moj proc ruszy na mnozniku 14 albo 15 ? Czy to w ogole jest mozliwe???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm... czyli co... musialbym ciac jeszcze L10 ? Moze sa gdzies jakies instrukcje z obrazkami :lol: ? A poza tym jaka mam pewnosc, ze moj proc ruszy na mnozniku 14 albo 15 ? Czy to w ogole jest mozliwe???

tak. musisz przeciac jeden mostek i polaczyc przeciwny. nie masz oczywiscie zadnej gwarancji ze ci ruszy no i tracisz gware na procka. Do tego nie mozesz juz bez ponownego polaczenia wczesniejszego mostka zejsc z mnoznikiem ponizej 13. Lepiej i wydajniej krecic prze FSB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MeHow a jaka masz teraz temperature kompa?

Przypuszczam, ze chodzi ci o procka... otoz... mam na nim cooler titana (nie chce mi sie szukac pudelka, zeby sprawdzic jaki to model dokladnie) poza tym wyjalem zasilacz za obudowe, zdjalem obie scianki i daszek :lol: na gorze radiatora postawilem wentyl titana 80x80, z ukosa na radiator nawiewa tez 2 wentyl titana 80x80 , tak wiec... mam w idle przy 23C w domu 43C na procku. Procek chodzi na FSB148 przy napieciu 1.850, czyli maxymalnym. Jest to jak widac w moim podpisie takjakby AthlonXP 2300+.

BTW czemu cie to tak zaciekawilo? Myslales, ze bede mial 70? :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te MeHow a nie lepiej skurczybykowi zmniejszyć mnożnik, a te magistralke dać na 166 (uruchomi sie dzielnik 1/5 i wszystko bedzie działało tak jak działa tera (pci 33mhz itd)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te MeHow a nie lepiej skurczybykowi zmniejszyć mnożnik, a te magistralke dać na 166 (uruchomi sie dzielnik 1/5 i wszystko bedzie działało tak jak działa tera (pci 33mhz itd)

lepiej, lepiej ... a czemu ty nie zrobiles unlocka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takiego samego proca czyli Athlona XP 2000+ i jak złoże do kupy WC to zamierzam go ustawić 166x10,5 =1750 MHz lub o ile się da 166x11 = 1833 MHz. narazie najwięcej co z niego wykręciłem to 12,5x150 = 1875 MHz, a mówią że na GIGABYTE nie da się kręcić ja złoże WC to zobaczymy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takiego samego proca czyli Athlona XP 2000+ i jak złoże do kupy WC to zamierzam go ustawić 166x10,5 =1750 MHz lub o ile się da 166x11 = 1833 MHz. narazie najwięcej co z niego wykręciłem to 12,5x150 =  1875 MHz, a mówią że na GIGABYTE nie da się kręcić ja złoże WC to zobaczymy :)

I to ma być dużo - magistrala 150!!!

Skoro ta płyta jest na kt333 to jeśli wynik będzie poniżej 175-180 to będzie naprawdę marnie...

Bo nawet 190 magistralkę trzaskali na kha+ (ktoś z forum niestety nie pamiętam nicka ale chyba Tom.O), bo do 166 to ja teżna swoim taniutkim shuttle dochodziłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takiego samego proca czyli Athlona XP 2000+ i jak złoże do kupy WC to zamierzam go ustawić 166x10,5 =1750 MHz lub o ile się da 166x11 = 1833 MHz. narazie najwięcej co z niego wykręciłem to 12,5x150 =  1875 MHz, a mówią że na GIGABYTE nie da się kręcić ja złoże WC to zobaczymy :)

I to ma być dużo - magistrala 150!!!

Skoro ta płyta jest na kt333 to jeśli wynik będzie poniżej 175-180 to będzie naprawdę marnie...

Bo nawet 190 magistralkę trzaskali na kha+ (ktoś z forum niestety nie pamiętam nicka ale chyba Tom.O), bo do 166 to ja teżna swoim taniutkim shuttle dochodziłem

No tak... ja max tez mialem 150 fsb i mysle, ze jest to granica, przy ktorej proc juz nie wytrzymuje i sie nie chce dalej bawic :lol:

Dobra teraz pytanie... o ile % zwiekszy mi sie performance procka jezeli zmniejsze mnoznik, a ustawie wieksze fsb ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...