kosmitka Opublikowano 5 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2005 Mam procesor Pentium 4 1716MHz . Chodzi o to, że od jakiegos czasu moj komp albo sie zawiesza albo restartuje, po jakims czasie jest spokoj, a potem znowu to samo :( . Slyszalam ze przyczyna moze byc przegrzewanie sie procka . Zainstalowalam program do sprawdzania temperatury CPUCool, ktory pokazuje trzy rozne temperatury. Jaka jest maksymalna dopuszczalna temperatura mojego procesora ??? i jak zapobiec tym ciaglym restartom??? z gory dziekuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radomek Opublikowano 5 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2005 Max. temp tak na pewnie okolo 80*C jak sie przegrzewa to wymien wentylatora na procu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 5 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2005 Max. temp tak na pewnie okolo 80*C jak sie przegrzewa to wymien wentylatora na procu :) 1203018[/snapback] Sadze ze to moze byc spowodowany 3 rzeczami , albo na procesorze zatarl Ci sie wiatrak i sie nie kreci albo w zasialczu sie zatarl albo masz brudno w zasialczu i na radiatorze ( co powoduje wzrost temperatury ) albo ( imo najbardziej sensowne ) zasilacz Ci siada i dlatego takie glupawki masz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2005 albo ci sie cos z pasta termiczna zaczelo dziac!! zestarzala sie i popenkala!! mialem tak na GF3:) poprostu wymien!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grygiel Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 A może pamięć ma jakieś błędy ,przyczyn może być naprawdę dużo, sa programy którymi mozna sprawdzić stabilność procka i pamięci , poza tym nie wiadomo czy to procesor Ci się przegrzewa, nie napisałeś jakie masz te temperatury. :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosmitka Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 A może pamięć ma jakieś błędy ,przyczyn może być naprawdę dużo, sa programy którymi mozna sprawdzić stabilność procka i pamięci , poza tym nie wiadomo czy to procesor Ci się przegrzewa, nie napisałeś jakie masz te temperatury. :? 1204332[/snapback] Ten program co sciagnelam CPUCool pokazuje temperature 42-45 stopni... A jakie to programy do sprawdzania stabilnosci procka i pamieci i czy sa dokladne, tzn czy na pewno wykaze mi ze to wina procka czy pamieci ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grygiel Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 45 stopni to w normie tylko nie napisałeś czy w idle czy w stresie zakłądam że gdy procesor jest obciążony , wtedy może być taka temp. Jest taki program prime95 tyle że on sprawdza pamięć i procesor i trudno powiedzieć jeśli błąąd wyskoczy czego on dotyczy. Jezeli masz dwie kosci pamięci to wyjmij jedną i sprawdź ,pozniej to samo z drugą ,mało prawdopodobne żeby obie były uwalone. I zobacz tą temperaturke to po godzinie testowania prime95 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosmitka Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zrobilam test tym programem Prime95, po godzinie pisalo cos w stylu "test passed...". Wiec to znaczy ze wszytsko w porzadku ??? A niestety nie mam dwoch kosci pamieci :( wiec nie moge tak sprawdzic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 a jakie miałeś temp po tym teście ? procka mb i aux ? ja też mam pentiuma 4 tylko 2400mhz i temp mam trosze wyżesz w idle około 48-50*C a stres to 55-60*C mam zainstalowane 2 wentyle 1 z przodu obudowy wciąga powietrze drugi na górze wyciąga. a ty jak masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grygiel Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 Test w prime95 robi się tak : options-torture test-Blend(testuje ram i procka) ewentualnie test-In place large FFt( to bedzie tylko procka testował) i tak możesz testowac nawet całą noc sam muszisz przerwać poprzez Test-stop. No chyba że ci wywali jakiś błąd to wtedy ta ikonka z prima która jest podczas testu czerona zrobi się żółta. Generalnie jeżeli po 6 godzinach nie będzie błędu to raczej jest ok. Wtedy obserwuj temperature procka tyle że u mnie cpucool sie podczas testu wieszał i odwieszał się niestety dopiero jak konczyłem test :cry: . Dobrze spisywał się speed fan. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosmitka Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 Dziekuje za pomoc, przyczyną prawdopodobnie bylo to ze mialam zabrudzony wiatraczek i wykruszyla mi sie pasta, teraz po przeczyszczeniu temperatura jest niższa i jak na razie sie nie zawiesza ani nie resetuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...