Skocz do zawartości
Mateoosh

Aqua Clear Power Head 402 vs. Aquarium systems MJ1000

Rekomendowane odpowiedzi

Hej a jak się ma to że 802 wydziela ponad 20W MJ1000 14W a 402 tylko 10W. Czy jest znaczna różnica w temp.??

Mateoosh, mylisz pojecia, te pompki tyle mocy pobieraja, tylko czesc tego jest "wydalana" jako cieplo.

Nie przejmowalbym sie tym wcale, nie przy tej mocy :)

Fakt :oops: . Klasyczny błąd pierw napisałem później pomyślałem :oops: .

Hehe :)

Poprostu tym razem ja szybciej pomyslalem :)

BTW, nie przejmuje sie cieplem wydzielanym przez pompke tej mocy :)

Nie wdaje sie w to, kto pomyslal szybciej. Ale faktem jest, ze jezeli mowimy o pompkach zatapialnych, to CALA moc pobierana przez pompke laduje w wodzie. Czesc jako cieplo, reszta zamieniona na prace wirnika rowniez 'trafia' do wody. A dodatkowe 20W to jest jakies 30% srednio podkreconego XP wiecej, czyli calkiem sporo... Kiedy dodamy potem blok na grafe, zasilacz, dysk itd nagle tych watow robi sie sporo.

Mysle, ze do potencjalnych 1-2 blokow wez 402, 1-3 MJ1000, i 802 do wiekszej ilosci. Zakladam oczywiscie, ze chlodnica bedzie jakos tam w linii z reszta systemu, a nie na oddzielnej petli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !!!

Chcialem na wstepie zaznaczyc ze nie jestem za bardzo w temacie WC...

a mam kilka pytan, dotyczacych tego systemu chlodzenia.

Zainteresowalem sie WC nawet nie ze wzgledu na to ze mozna na nich dobrze podkrecic proca, ale ze wzgledu na to ze sa prawie nieslyszalne- i tu pierwsze pytanie !

Czy to prawda ze WC dziala ciszej od wentylatora ?

Pytanie drugie:

Ile trzeba wybulic za taki podstawowy zestaw WC?

I ostatnie pytanie :

Gdzie w wawie znajduje sie sklep gdzie mozna nabyc WC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej a jak się ma to że 802 wydziela ponad 20W MJ1000 14W a 402 tylko 10W. Czy jest znaczna różnica w temp.??

Mateoosh, mylisz pojecia, te pompki tyle mocy pobieraja, tylko czesc tego jest "wydalana" jako cieplo.

Nie wdaje sie w to, kto pomyslal szybciej. Ale faktem jest, ze jezeli mowimy o pompkach zatapialnych, to CALA moc pobierana przez pompke laduje w wodzie. Czesc jako cieplo, reszta zamieniona na prace wirnika rowniez 'trafia' do wody. A dodatkowe 20W to jest jakies 30% srednio podkreconego XP wiecej, czyli calkiem sporo... Kiedy dodamy potem blok na grafe, zasilacz, dysk itd nagle tych watow robi sie sporo.

Mysle, ze do potencjalnych 1-2 blokow wez 402, 1-3 MJ1000, i 802 do wiekszej ilosci. Zakladam oczywiscie, ze chlodnica bedzie jakos tam w linii z reszta systemu, a nie na oddzielnej petli.

Witchhunter, czesto po przeczytaniu Twoich wywodow , odnosze wrazenie ze nie miales do czynienia z WC, chyba tylko teoretycznie :?

Twierdzisz ze pompka tak podgrzeje wode ??? bigLOL :!: :lol:

Nie wiem czy wyliczyles to teoretycznie, czy sprawdziles "organoleptycznie" ? Ale to nieprawda.

Nie wiem jak nagrzeje ciecz pompka o mocy 30W lub wiecej, ale 14 - 20W ??? Mozna "olac" :lol:

Zapuszczalem sam uklad, z wylaczonym kompem, i jakos nie chciala sie ciecz nagrzac ? 8O Hmm................ dlaczego ? 8O

Jezeli wysnowasz jakies twierdzenia, staraj sie popierac je praktycznymi testami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !!! 

Chcialem na wstepie zaznaczyc ze nie jestem za bardzo w temacie WC...

a mam kilka pytan, dotyczacych tego systemu chlodzenia.

Zainteresowalem sie WC nawet nie ze wzgledu na to ze mozna na nich dobrze podkrecic proca, ale ze wzgledu na to ze sa prawie nieslyszalne- i tu pierwsze pytanie ! 

Czy to prawda ze WC dziala ciszej od wentylatora ? 

Pytanie drugie: 

Ile trzeba wybulic za taki podstawowy zestaw WC? 

I ostatnie pytanie :

Gdzie w wawie znajduje sie sklep gdzie mozna nabyc WC?

Poczytaj starsze posty, sa tam odpowiedzi na wszystkie pytania.

W Wawie to bezposrednio u Mate kupisz all teile do WC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra sprawdziłem "organoleptycznie", zapuściłem układ na sucho (tzn. przy wyłączonym kompie) i po jakichś 4 godzinach woda miała temp pokojową. Przypominam że mam aktualnie Power Head'a 802.

az sie chce powiedziec : a nie mowilem ? :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra sprawdziłem "organoleptycznie", zapuściłem układ na sucho (tzn. przy wyłączonym kompie) i po jakichś 4 godzinach woda miała temp pokojową. Przypominam że mam aktualnie Power Head'a 802.

az sie chce powiedziec : a nie mowilem ? A mówiłeś :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może i ja się odezwę.

A więc nie tyle mi się nei chciało, ale sprzedawcy to straszni zdziercy i marża sklepowa na poziomie 60 % jest całkiem normalna u nich. A kolejni sprzedawcy sami bez powodu odmawiali i nie chciało mi się kolejnego tygodnia spędzać na szukaniu kolejnych...

A to dla zainteresowanych podam ceny z hurtowni:

Obecnie powerhead 402 kosztuje po niewielkiej podwyżce 61 pln (wcześniej 58)

A 802 kosztowała 77 (więc po podwyżce koło 81 pln będzie).

U mine sprzedawca brał 14 % dla siebie więc mój zysk naprawdę był niewielki.

Może jeszcze podejmę ostatnią próbę załatwienia dla siebie pompki i wtedy dam nawet 20 % by mieć 802...

A dla przykładu mogę podać ceny sklepowe 402...Wynosiły one odpowiednio 85,95, a nawet w sklepie zoo w M1 który okazał się rekordzistą kosztowała ona 113, co biorąc pod uwagę że pompki są na 0%vacie daje marże ponad 90 !!! :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja moowiłem, co nie Mateoosh :D

A ty sprawdziłeś to co ci pisałem o tej drugiej (żółtej) dźwigni od ph802, bo u mnei wychodziło, że daje ona dość sporąregulację wydajności (tak na oko 8O 20-30%)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jeszcze podejmę ostatnią próbę załatwienia dla siebie pompki i wtedy dam nawet 20 % by mieć 802...

A dla przykładu mogę podać ceny sklepowe 402...Wynosiły one odpowiednio 85,95, a nawet w sklepie zoo w  M1 który okazał się rekordzistą kosztowała ona 113, co biorąc pod uwagę że pompki są na 0%vacie daje marże ponad 90 !!!  :twisted:

Ja też już szukm, jutro będe miał odpowiedź z dwóch sklepów co do ceny - zapatrują się w innej hurtowni. Więcej nie miałem czasu dziś obejść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witchhunter, czesto po przeczytaniu Twoich wywodow , odnosze wrazenie ze nie miales do czynienia z WC, chyba tylko teoretycznie :?

Twierdzisz ze pompka tak podgrzeje wode ??? bigLOL :!: :lol:

Nie wiem czy wyliczyles to teoretycznie, czy sprawdziles "organoleptycznie" ? Ale to nieprawda.

Nie wiem jak nagrzeje ciecz pompka o mocy 30W lub wiecej, ale 14 - 20W ??? Mozna "olac" :lol:

Zapuszczalem sam uklad, z wylaczonym kompem, i jakos nie chciala sie ciecz nagrzac ? 8O Hmm................ dlaczego ? 8O

Jezeli wysnowasz jakies twierdzenia, staraj sie popierac je praktycznymi testami.

Nie bede sie przypieprzal do skladni, powiedz mi tylko co to znaczy, ze pompka tak podgrzeje wode ??? Dlatego owszem, nieprawda, zeby pompka TAK podgrzala wode, bo nie wiem co rozumiesz przez TAK...

Wiesz dlaczego twoj uklad nie chce sie nagrzac? bo 20W to w gruncie rzeczy niewiele ciepla do odprowadzenia i twoja chlodnica radzi sobie z nim bez problemu, mimo, ze wentylatory sa wylaczone. Do tego weze takze oddaja cieplo. Dokladnie to samo tyczy sie Mateoosh-a. Proste wyjasnienie co?

Jesli zas chodzi o to, skad takie 'niestworzone' historie wymyslam, propunuje otworzyc jakis podrecznik do termodynamiki. Zeby was nadto nie trudzic, zacytuje siebie ze starego posta:

Troche fizy. Temperatura to funkcja sredniej energii kinetycznej ruchu postepowego czasteczek. Natomiast energia wewnetrzna to suma wszystkich rodzajow energii zwiazanych z czasteczkami, atomami i ich czesciami skladowyi, czyli w jej sklad wchodzi takze srednia energia kinetyczna ruchu postepowego czasteczek. Im wieksza srednia kinetyczna tym wieksza temperatura. Pierwsza zasada termodynamiki mowi, ze dE = Q + W, czyli zmiana energii wewnetrznej ciala rowna sie sumie ilosci dostarczonego mu ciepla i pracy wykonanej nad nim przez sily zewnetrzne. 

W naszym przypadku Q to straty powodowane przez silnik pompki, a W praca, jaka wykonuje ona na cieczy wprawiajac ja w ruch. Czy teraz jasne jest, dlaczego CALA moc pobierana przez pompke zatapialna laduje w wodzie zwiekszajac jej temperature? Reasumuja, dasz 20W pompke zatapialna do systemu, a chlodnica bedzie musiala odprowadzic dodatkowo cale te 20W!

Jezeli nadal mi nie wierzysz (wierzycie jak ze smutkiem zauwazam) poczytaj sobie o doswiadczeniu Joule-a z mieszaniem wody w kalorymetrze. Nie trzeba popierac niczym rzeczy oczywistych. Ale jesli nalegasz az tak bardzo... dobrze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TEST

A wiec po kolei:

Test zostal przeprowadzony na zyczenie tutejszych niedowiarkow, a mial na celu dowiedzenie, ze pompka "tak podgrzewa" wode przez sama swoja prace.

Pompa testowana: AquaClear PowerHead 802, moc 21W, 1500l/h, 1.7m slupa wody. (dane producenta)

Zbiornik: Wiadro o srednicy 25cm, wypelnione do polowy

Plyn 6 litrow mieszanki wody i plynu do chlodnic DynaGel o stosunku 5:1

Pomiar temperatury: termometr wieloczujnikowy o dokladnosci 0.1C i zakresie -30C do +120C, czestotliwosc pomiaru 0.5Hz

Czas rozpoczecia testu: 16:45

Czas zakonczenia testu: 22:45

Czas trwania testu: 6 godzin

Dodatkowe informacje:

Pompa zostala zanurzona w zbiorniku z plynem, odlaczone zostaly wszelkie przewody, a wylot zostal skrocony do 2cm. Wszystko to, aby zminimalizowac opory i zwiekszyc skutecznosc samej pompy (aby energia elektryczna zostala w wiekszosci zamieniona na prace, a nie na cieplo zwiazane ze stratami).

WYNIKI:

Czas: 16:45 -Poczatek testu-

Temp otoczenia: 17.4C

Temp wody: 17.0C(po wymieszaniu przez zalaczenie pompy na 3 sek)

Roznica tmeperatury: -0,4C

Czas 22:45 -Koniec testu-

Temp otoczenia: 17.6C

Temp wody: 24.0C

Roznica temperatury: 6.4C

Komentarz:

Test oczywiscie jest znacznie zanizony, a to z uwagi na fakt, ze temp otoczenia pozostawala wzglednie na tym samym poziomie, natomiast rosla temp samej tylko wody. Im wieksza temp wody tym szybciej oddawala ona cieplo do powietrza (wieksza roznica temperatur, na poczatku ujemna -0.6, na koncu +6.4C). Oddawanie ciepla zwiekszal takze ciagly ruch wody, przez co obnizala sie energia wewnetrzna wzglednie calej objetosci plynu, a nie samej tylko jego powierzchni i tych czasteczek znajdujacych sie przy sciankach wiadra.

Przeprowadzenie bardziej wiarygodnego testu wymagaloby ciaglego utrzymywania temp pokojowej na poziomie temp ogrzewajacej sie wody, wtedy przeplyw ciepla wynosilby 0, ale w warunkach domowych jest to niezwykle trudne i zreszta zbyteczne, gdyz zarysowalo by to tylko wieksza roznice.

Zwracam takze uwage na fakt, ze sprawnosc pompy byla wysoka, wiec zaledwie niewielki procent pobranej energii wydzielil sie w postaci ciepla. W wiekszosci energia poszla na prace wykonana przez pompe na wodzie, co jak widac, przyczynia sie wlasnie do wzrostu temp wody.

Wniosek:

A wiec energia pobierana przez pompe jest przekazywana do wody podnoszac tym samym jej temperature.

Tak wiec przykro mi, ale nie macie racji :roll:

Gdyby byly jakies niejasnosci, nigdzie nie uciekam.

PS. Czy zyczycie sobie testu na PH301 (5W, 600l/h) ?

UPDATE:

Jeszcze jedna sprawa, zdaje mi sie, ze nie podkreslilem jednej rzeczy. Celowo postaralem sie o jak najwieksza sprawnosc pompki, zeby pokazac, ze to NIE CIEPLO przez nia wydzielane przyczynia sie w WIEKSZOSCI do wzrostu jej temperatury, ale PRACA jaka wykonuje na cieczy. Tak wiec, jezeli energie pompka zuzywa na prace i na straty w postaci ciepla, to CALA ta energia jest przekazywana wodzie w przypadku pompek zatapialnych, a w przypadku pompek niezatapialnych WIEKSZOSC. Roznica polega na tym, ze w momencie kiedy pompka niezatapialna wydziela cieplo, tylko jego czesc zostaje przekazana wodzie, a czesc do otoczenia, ale PRACA dalej wykonywana jest na wodzie, dalej stanowi procentowa wiekszosc zuzycia energii (nie mowia o zatkaniu odplywu, wtedy wiadomo, praca=0%, cieplo=100%) i dalej przyczynia sie do zwiekszenia jej temperatury. Czyli, CALA energia zatapialnych, PRAWIE CALA niezatapialnych!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TEST

A wiec po kolei:

Test zostal przeprowadzony na zyczenie tutejszych niedowiarkow, a mial na celu dowiedzenie, ze pompka "tak podgrzewa" wode przez sama swoja prace.

Pompa testowana: AquaClear PowerHead 802, moc 21W, 1500l/h, 1.7m slupa wody. (dane producenta)

Zbiornik: Wiadro o srednicy 25cm, wypelnione do polowy

Plyn 6 litrow mieszanki wody i plynu do chlodnic DynaGel o stosunku 5:1

Pomiar temperatury: termometr wieloczujnikowy o dokladnosci 0.1C i zakresie -30C do +120C, czestotliwosc pomiaru 0.5Hz

Czas rozpoczecia testu: 16:45

Czas zakonczenia testu: 22:45

Czas trwania testu: 6 godzin

Dodatkowe informacje:

Pompa zostala zanurzona w zbiorniku z plynem, odlaczone zostaly wszelkie przewody, a wylot zostal skrocony do 2cm. Wszystko to, aby zminimalizowac opory i zwiekszyc skutecznosc samej pompy (aby energia elektryczna zostala w wiekszosci zamieniona na prace, a nie na cieplo zwiazane ze stratami). 

WYNIKI:

Czas: 16:45 -Poczatek testu-

Temp otoczenia: 17.4C

Temp wody: 17.0C(po wymieszaniu przez zalaczenie pompy na 3 sek)

Roznica tmeperatury: -0,4C

Czas 22:45 -Koniec testu-

Temp otoczenia: 17.6C

Temp wody: 24.0C

Roznica temperatury: 6.4C

!

no kurde mi tesz woda nagrzewa sie na max do ~24C

a w pokoju 19C - pompka 8W 500l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Aquarium systems MJ1000 czy Power Head 802 =

Która z tych pąpek jest CICHSZA ?

Która ma dłóższy okres gwarancji ?

Która jest solidniejsza w wykonaniu ?

Zastanawiam sie nad kupnem jednej z nich do układu otwartego na 1 blok Lev2 [od mate] + nagrzewniczka z BMW.Oczywiście chcialbym w przyszłosci mieć możliwośc rozbudowy o kilka kolejnych blokow, (połączonych rónolegle)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...