Skocz do zawartości
Gość wortigern

Age Of Empires 3

Rekomendowane odpowiedzi

zawiodłem się na Age of Empires III - mam od kilku dni ver. PL, jest o wiele za mało rozbudowana, a cała rozgrywka sprowadza się do kilku elementów które de facto nie wystarczą aby się "nasycić", grafa jest na dobrym poziomie, ale giera poprostu za prosta :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest recka na FracPC - http://www.frazpc.pl/artykuly/415/Age/of/empires/3

Taka sobie ale zawsze to kolejna do kolekcji.

Pierwsze wrazenie gra robi piorunujace. Jak juz wspominalem nie jestem fanem RTS i dla mnie pojecie strategii jest dosc dalekie.

Nie mam porownania do innych RTS (ostatni w jakiego gralem i ktory mi sie dosc spodobal to EARTH 2150) i dlatego moje pierwsze spotkanie z AoE III moze byc wypaczone.

Oprawa A/V jest cudowna, samo menu, jego mozliwosci sa po prostu swietne.

Dodatki w postaci opisow historycznych - mmhmm - mozna nad nimi spedzic ladnych kilka godzin.

Tutorial prowadzi za raczke takiego laika jak ja ale narazie niektore opcje sa dla mnie niejasne szczegolnie w miescie.

Jednak gralem dopiero jeden wieczor i wszystko przede mna.

Nie wiem czy w RTS sie liczy fabula ale widze, ze tutaj sie jakas rozpoczyna.

Narazie gra mi sie podoba, a jak dalej to zobaczymy.

Update.

Wow, ale zawodowa gierka.

Cos czuje, ze bedzie to zapelniacz wolnego czasu. NFS, CoD2, Riddick, F.E.A.R. juz polecialy z HDD bo zawadzaly miejscie.

Zostaly moje ulubione MAFIA, Q4, RBR i wlasnie AoE III.

Niesamowicie wciaga.

Dodam, ze niezle sie gierka delektuje i jestem dopiero gdzies w 3, 4 misji i widac, ze nie mam doswiadczenia w tego typu grach bo juz na tych poczatkowych misjach sie wykladam.

Np. plyniemy na podboj Nowego Swiata i po drodze zatrzymalem sie na wyspie gdzie musze podbic miasto Sahhima i nie potrafie tego zrobic.

Uzbieralem armie po 20 zolnierzy w kazdym z oddzialow, a robie ich 4 rodzaje, banda klerykow do leczenia i kurcze nie potrafie rozwalic Town Center.

Wybijam wszystkich ale z wierzyczki Town Center wali dzialko i rozwala mi 90% armii :unsure:

Zdobede sposob na pewno ale jakis maly tipsik to bylbym wdzieczny.

A opisujac same wrazenia z gry to przyznam, ze dawno takiego wrazenia na mnie nie zrobila inna oprocz FPP.

Mistrzostwo swiata w oprawie A/V i fizyce. Myslalem, ze padne jak kolesia na brzegu pierdyknelo dzialo z mojego statku.

Niedosc, ze go wybilo w powietrze to jeszcze kula stoczyla sie spowrotem do wody !

Albo drzewo sciete przez settlersa opadlo na domek, ktory stawil mu opor i drzewko musialo zmienic tor upadku zeslizgujac sie po nim 8-O

Silnik Havoc ale zeby w takim stopniu w RTS ? - Szok

Czego chciec wiecej - woda jak w FarCry, cienie w real time (nawet jak drwal rabie drzewo to cien drga), fizyka z HL2, miodnosc jak w najlepszych produkcjach z ciekawie zarysowujaca sie fabula (przeczytalem troche newsow o grze i urywki z niej znam).

Warto dac za gre 100PLN - na allegro w wersji kolekcjonerskiej jest w twardym pudle z super dodatkami.

PS. dajcie linka do jakiegos forum gdzie mozna pogadac o tej grze.

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość futureeman

zawiodłem się na Age of Empires III - mam od kilku dni ver. PL, jest o wiele za mało rozbudowana, a cała rozgrywka sprowadza się do kilku elementów które de facto nie wystarczą aby się "nasycić", grafa jest na dobrym poziomie, ale giera poprostu za prosta :angry:

no to wystarczy grać na najwyższym poziomie trudności

Edytowane przez futureeman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam problem z ta giera. Mam semptrona 2200+@1800Mhz 512ram, abit kv7-v kt600, radeona x800pro@500/560 i gra dziala mi niewiele lepiej niz na poprzedniej karcie radku 9800pro dalej sa spadki FPS do 18 jak sie duzo dzieje(bez cieni jest ok). Nie przeinstalowywalem jeszcze windy po zmianie karty, aczkolwiek 3dmark 2003 9600punktow, 3dmark05 5000punktow, ogolnie wszystkie gry dzialaja niewiele lepiej jak F.E.A.R czy demo NFS Most Wonted(prawie jak na 9800pro), w Gta San Andreas spadki fps do 25 na 9800 pro byly do 23(roznica tylko taka ze moge wlaczyc AA 6x a na 9800pro tylko 4X bo na 6x cxzasami ciela. Sprobuje przeinstalowac winde ale nie wydaje mi sie zeby to bylo problemem. Zastanawiam sie czy procek nie jest za slaby?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam problem z ta giera. Mam semptrona 2200+@1800Mhz 512ram, abit kv7-v kt600, radeona x800pro@500/560 i gra dziala mi niewiele lepiej niz na poprzedniej karcie radku 9800pro dalej sa spadki FPS do 18 jak sie duzo dzieje(bez cieni jest ok). Nie przeinstalowywalem jeszcze windy po zmianie karty, aczkolwiek 3dmark 2003 9600punktow, 3dmark05 5000punktow, ogolnie wszystkie gry dzialaja niewiele lepiej jak F.E.A.R czy demo NFS Most Wonted(prawie jak na 9800pro), w Gta San Andreas spadki fps do 25 na 9800 pro byly do 23(roznica tylko taka ze moge wlaczyc AA 6x a na 9800pro tylko 4X bo na 6x cxzasami ciela. Sprobuje przeinstalowac winde ale nie wydaje mi sie zeby to bylo problemem. Zastanawiam sie czy procek nie jest za slaby?

Nie przesadzacie czasami z tymi AA i AF ?

Karte masz middle end i procka rowniez middle ale raczej podchodzacy pod dolna polke, a chcesz grac AAx6 i pewnie AFx16.

Po pierwsze o ile w tej grze ladniej wyglada wszystko z AA to AF jest tam zbedne.

Do tego te cienie na maxa sa jednak troche FPSo-zerne wiec i na Twoim sprzecie bedzie ciac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przesadzacie czasami z tymi AA i AF ?

Karte masz middle end i procka rowniez middle ale raczej podchodzacy pod dolna polke, a chcesz grac AAx6 i pewnie AFx16.

Po pierwsze o ile w tej grze ladniej wyglada wszystko z AA to AF jest tam zbedne.

Do tego te cienie na maxa sa jednak troche FPSo-zerne wiec i na Twoim sprzecie bedzie ciac.

Wlasnie chodzi o to ze nie wlaczam w Aoe AA i Af wogule, a jesli wlacze na przyklad AA w opcjah gry low i filtrowanie low to gra dziala z taka sama predkoscia jak i bez tego. Gra zwalnia przy pelnych detalach bez AA i AF do 18-19 klatek na niektorych mapach jak sie cos duzo dzieje, na innych bywa roznie czasami spada do 25, 27, zalezy od mapy, ale zastanawia mnie rowniez wynik w Doom3 timedemo1 44fps 1024x1204 High bez AA Af, a na starym 9800pro 39, dlaczego tak niewielka roznica w przyroscie fps. na x800pro@500/560 3dmark 03 i 05 jes roznica olbrzymia w porownaniu z 9800pro okolo 80%, a gry mi przyspieszyly moze o 15% w porownaniu z 9800pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie chodzi o to ze nie wlaczam w Aoe AA i Af wogule, a jesli wlacze na przyklad AA w opcjah gry low i filtrowanie low to gra dziala z taka sama predkoscia jak i bez tego. Gra zwalnia przy pelnych detalach bez AA i AF do 18-19 klatek na niektorych mapach jak sie cos duzo dzieje, na innych bywa roznie czasami spada do 25, 27, zalezy od mapy, ale zastanawia mnie rowniez wynik w Doom3 timedemo1 44fps 1024x1204 High bez AA Af, a na starym 9800pro 39, dlaczego tak niewielka roznica w przyroscie fps. na x800pro@500/560 3dmark 03 i 05 jes roznica olbrzymia w porownaniu z 9800pro okolo 80%, a gry mi przyspieszyly moze o 15% w porownaniu z 9800pro.

Wiem, ze zmieniales z Ati na Ati ale i moze format sie przyda bo w takim razie kiepsko Ci to chodzi lub ew. sternikow roznych poprobuj.

Ale nie mowmy o predkosci dzialania gry.

Nie jest wymagajaca i ona nie jest winna ze Ci tak chodzi wiec kombinuj poza tym tematem.

Umiesc to w forum ze sprzetem lub softem, a nie tutaj.

Mam Windowsa XP i SP2. O jakiej łatce piszesz ?

O SP2 wlasnie :) Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam inny problem, mianowicie chodzi o aktualizacje poprzez gre do wersji 1.02 :/ , nie idzie wogóle jej zaktualizowac bo pasek postepu ciagle sie resetuje.

mam orginal

na stronie gram.pl znalazlem cos takiego

Znalazłem rozwiązanie problemu z aktualizacją (a co za tym idzie z zanikającym dźwiękiem)

1. W zależności od posiadanej przez nas wersji ściągamy odpowiedni plik. I tak dla:

a) wersji 1.0 ściągamy plik: http://aom.zone.com/aoe3-10to102-polish.cab

B) wersji 1.01 ściągamy plik: http://aom.zone.com/aoe3-101to102-polish.cab

2. Podmieniamy ściągniety przez nas plik z plikiem AOE3Update1.cab, zmieniając zawczasu jego nazwę.

3. Otwieramy notatnik i wspiujemy:

autopatcher.exe

autoPatchGameMode=1

Następnie klikamy na

Plik->Zapisz jako,

rozwijamy Zapisz jako typ i wybieramy Wszystkie pliki. Nasz nowy plik tekstowy nazywamy patch.bat i zapisujemy go w folderze, w którym zainstalowaliśmy grę.

4. Otwieramy plik patch.bat i czekamy na koniec aktualizacji :D

tylko ze jak sciagam ten plik to przy 2,6mb konczy pobieranie a plik ma 10,7mb

Pomocy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy problemy z dzwiekiem sa na okreslonych platformach sprzetowych czy u kazdego powinny wystapic.

Gram juz sporo ale jeszcze nie uswiadczylem podobnych problemow.

Kolejna recka sie pojawila.

Rowniez wysoka nota.

http://www.benchmark.pl/po_godzinach/Age_o...3/strona-1.html

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość futureeman

proponuję wgrać najnowsze sterowniki od ATI bo kilka dni temu miałem ten sam problem ze zwalnianiem innej gry i myślałem że jest to wina gry a gra mi tak cięłą że dosłownie nie dało się grać - zainstalowałęm najnowsze sterowniki i gra zaczęła chodzić płynnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam podobne objawy u siebie przy tej grze. Ale na R9800pro, co miałem wcześniej, to dużo wolniej ta gra śmigała. Chyba jest poprostu tak napisana, pod lepszy sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz oficjalnie sie dowiedzialem, ze gra wynaga do uruchomienia procesora z SSE, czyli jesli masz Athlona ponizej 1600+ to sobie nie pograsz...

Tylko że ja mam 2000+ i też sobie nie mogę pograć chociaż ten procek ma obsługę SSE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobne objawy u siebie przy tej grze. Ale na R9800pro, co miałem wcześniej, to dużo wolniej ta gra śmigała. Chyba jest poprostu tak napisana, pod lepszy sprzęt.

Chyba na radkach gorzej chodzi bo nie wierze aby na sprzecie pokroju X800PRO/6800 ta gierka chodzila powoli.

Na 6600 jest wiecej niz znosnie.

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowalem najnowsze stery(omegi), nowy system, sp2, x800pro@540/590 1GBRAM, i gra dziala tak samo jak poprzednio, najgorzej chyba jest na planszy "Pirates" w drugim rozdziale, wystarczy 5-8 statkow i jak adakuje nimi osade przeciwnika to FPS spadaja nawet do 12!!! Horror(detale na Full AA medium i Af medium), Probowalem juz wszystkiego, w pierwszej planszy przy ataku obcych jednostek spadki do 22-23 w 2 misji to samo, jak nie walcze to oczywiscie okolo 30-50klatek. Co gorsze wszystkie gry smigaja F.E.A.R full detale bez AA z Af, FPS nie spadaja ponizej 30klatek, Doom3 Full Details 1024x1024 AA4x Af8x smiga jak glupi, Quake 4 Full Details 1024x1024 AA4x Af8x tez smiga. Nie wiem co jest grane jaby ktos mogl sprawdzic np. misje "Pirates" w drugim rozdziale bylbym bardzo wdzieczny! Moze wina jest semptron 2200@1800Mhz, aczkolwiek jesli inne gry smigaja to AoE3 tez powinno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat gram drugi rozdzial i gram druga misje z niego.

Daleko jeszcze do misji Pirates ?

Sprawdze to dla Ciebie i moze jest to faktycznie wina zoptymalizowania gry gdy jest mnostwo jednostek na ekranie.

Ale watpie aby Ci to przeszkadzalo w czerpaniu frajdy z tej gry ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fak ;/

Przy reinstalacji systemu z kopii, zapomnialem zgrac save :mur: Ma ktos sejwy z konca 2 etapu ?

Czy gry niemoga trzymac save w swoich katalogach, tylko wala do dokumentow

Edytowane przez Cmx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WITAM,

ZAPRASZAM WSZYSTKICH FANOW GRY NA POLSKIE CENTRUM AGE OF EMPIRES 3 !!

HTTP://WWW.AOE3.PL - NASZ SERWIS WLASNIE POWSTAJE,

HTTP://WWW.FORUM.AOE3.PL - NASZE FORUM JUZ DZIALA !!

ZAPRASZAMY WSZYSTKICH SERDECZNIE! KLANY AOE3 Z PEWNOSCIA ZNAJDA TAM SWOJE MIEJSCE TAKZE...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie moze co zrobic zeby dalo sie grac na procesorach nie posiadajacych SSE? Bo to troche przesada, ze nawet nie az tak slabym procach (AXP2000+) gra poprostu nie dziala.

Mam identycznego procka i ten sam problem, ale udało mi się go zlikwidować, a mianowicie wgrałem nowy bios do płyty i gierca śmiga jak nic

:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Interesuje mnie taka jedna rzecz. Jak duza jest roznica w jakosci grafiki AoE3 widziana na kartach np x800xt i gf6800. Chodzi mi dokladnie o ten pixel shader 3.0 Duza jest roznica miedzy ps2.0 a 3.0 w jakosci grafiki i efektow? Prosilbym o screen'y jakby ktos mial. Bardzi mnie to interesuje a nie bardzo mam jak sprawdzic bo nie mam tej gry(dopiero sie przymierzam do kupna). :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Interesuje mnie taka jedna rzecz. Jak duza jest roznica w jakosci grafiki AoE3 widziana na kartach np x800xt i gf6800. Chodzi mi dokladnie o ten pixel shader 3.0 Duza jest roznica miedzy ps2.0 a 3.0 w jakosci grafiki i efektow? Prosilbym o screen'y jakby ktos mial. Bardzi mnie to interesuje a nie bardzo mam jak sprawdzic bo nie mam tej gry(dopiero sie przymierzam do kupna). :)

Jest roznica bo po prostu na karcie GF6 mamy HDR.

A screeny sa w watku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej ludzie prosze pomuszcie mi bo ja nie wiem o co chodzi, moj sprzet to

Plyta g. Gigabyte GA-K8n SLI Ultra

Procek AMD 3500@3800

4x512 DDRam 400MHz Kingstone

Karta g. Leadtek WinFast GF7800GT

I z ta gra mam problem, poniewasz podczas gry chodzi ladnie pieknie (zgodze sie z tym ze gra wyglada cudownie, ale jest niedorozwinieta) Podczas gdy sie rozbuduje i bede szedl na wojne, to momentami strasznie mi sie przycina, FPS spada ponizej 20 o co moze chodzic ?? Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat oraz SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie, nom mam nadzieje ze juz problem zostal rozwiazany, ale dopiero jutro sie dokladnie dowiem, bo walsnie dzisiaj sciagnalem Patcha 1,03 i jutro bede dopiero go testowal, ale dzisiaj jak zapodalem, to znacznie szybciej i lepiej gierca chodzila, wiec mam nadzieje ze juz bedzie o wiele lepiej. Pozdro i jeszcze raz wyszystkiego NAJ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi