venepl Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 na 775 jest mozliwosc.. heh z ty, wyjatkiem ze bedzie intel przetwarzal rowno polowe wolniej od amd 64... wiec nie widze sensu... a po co chesz przerabiac?? nic nie ma na 64 bit narazie :D prescoty to tzw czarne konie maja w procu 2 l caache (moge sie mylic ale cos maja 2) z tego jedna jest zablokowana... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 Czyli co na socket 478 tez sie da EMT64 wlaczyc?? 1233343[/snapback] Dokładnie. Problem w tym, że tylko dla niektórych steppingów i dla 3.2GHz w góre. Przeglądałem to pclabową reckę i A FX-55 po prostu wgniótł w ziemię P4 3.4 EMT64...W środowisku linuxowym P4 ma się już roszkę lepiej, ale dalej jest to przepaść Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 (edytowane) wiem ale znowu nie jest az tak zle:)) AMD to byla maszna desktop a Pentak byl serwerem a serwery zadza sie innymi prawami:)) ylo juz to gdzies poruszane chyba przez informatola:)) ps, jak sprawdzalem te stepingi na intelu to wszystkie te procki sa na 775:(( ps2. kurde czemu ta sprawa z odblokowywaniem przez bios ucichla?? na 775 jest mozliwosc.. heh z ty, wyjatkiem ze bedzie intel przetwarzal rowno polowe wolniej od amd 64... wiec nie widze sensu... a po co chesz przerabiac?? nic nie ma na 64 bit narazie icon_biggrin3.gif prescoty to tzw czarne konie maja w procu 2 l caache (moge sie mylic ale cos maja 2) z tego jedna jest zablokowana... zablokowany niby jest grugi ALU ale nie jest zablokowany tylko oblicza to samo co pierwszy!! i wydajnsci wcale nie spada o polowe w 64bitach!! za duzo sie chipow naczytales!! Edytowane 24 Stycznia 2005 przez Fidel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 Czyli co na socket 478 tez sie da EMT64 wlaczyc?? 1233343[/snapback] niezazbytnio...wszystkie procki jakie podal turzol sa pod 775 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 niezazbytnio...wszystkie procki jakie podal turzol sa pod 775 1233479[/snapback] Pomyłka z mojej strony - nie sprawdzałem tych serii na stronie Intela. Po prostu gdzieś kiedyś na XS forum ktoś wspominał o EMT64 dla s478. Ja chyba zrobie radykalny ruch i przesiąde się cała parą na LGA775 + DDR2 + PCI-e - grafy na AGP nie mam póki co (jade na pożyczonej), DDR2 tanieją i rozwijają się dość prężnie (vide Kingston HyperX PC6000), a ceny proców na LGA775 są na poziomie s478. Kto mnie powstrzyma przed tym zamiarem? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 narazie niewiem czy jest sens sie pchac w DDR2 ze wzgledu na te nieszczesne CL ...ale jak masz za duzo kasiory to czemu nie :] ja robie pol roku przerwy ,a pozniej bede znowu rewolucje przeprowadzal :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 a co to sa 64bit wystarczy w 32bit procku zwiekszyc rozmiar rejestrow zwiekszyc rozmiar pamieci na rozkazy i dane zwiekszyc rozmiar stosu i dorzucic jakies nowe rejestry i zrobic ALU zeby te 64 bit za jednym razem moglo przerabiac(na to wystarcza dwie 32bit polaczone) no i poszerzyc wewnetrzna magistrale ALU-rejestry-pamiec i gotowe przwda ze proste ! To sie nie uda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuperRzeźniK Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Niewiem czy jest sens kombinować i wyciskać 64 bity z prescota... Nawet jak by się udało odblokować pełnowymiarowe 64 to czy nie lepiej kupić Athlonka 64 ma 64 w standardzie, cena jest o 200zł niższa, a wydajność w 32 bitach wyższa?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...