Skocz do zawartości
bruzek

Udostepnianie Drukarki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Otoz mam taki problem sa 2 komputery polaczone w siec poprzez router. Wszystko chodzi na automatyczynch ustawieniach zarowno siec jak internet. I tak na pierwszym komputerze jest oprogramowanie xp i podlaczona drukarka, na drugim w98se. Na xp udostepnilem drukarke dla komputera drugiego, na drugim po wgraniu sterownikow, drukarka nie drukuje z komputera w sieci, drukuje tylko tam gdzie jest podlaczona. Pisze ze brak polaczenia i w tym jest wlasnie problem. Czy moze mi ktos wskazac jakies rozwiazanie i instrukcje co powinienem zrobic by wreszcie to cholerestwo dzialalo? Pozdrawiam i czekam na odpowiedz :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Otoz mam taki problem sa 2 komputery polaczone w siec poprzez router. Wszystko chodzi na automatyczynch ustawieniach zarowno siec jak internet. I tak na pierwszym komputerze jest oprogramowanie xp i podlaczona drukarka, na drugim w98se. Na xp udostepnilem drukarke dla komputera drugiego, na drugim po wgraniu sterownikow, drukarka nie drukuje z komputera w sieci, drukuje tylko tam gdzie jest podlaczona. Pisze ze brak polaczenia i w tym jest wlasnie problem. Czy moze mi ktos wskazac jakies rozwiazanie i instrukcje co powinienem zrobic by wreszcie to cholerestwo dzialalo? Pozdrawiam i czekam na odpowiedz :sad:

1203635[/snapback]

Komputery musza sie widziec w otoczeniu sieciowym to po pierwsze.

musi byc ta sama grupa robocza i na win98 tez musi byc aktywne udostepnianie plikow i folderow.

Komputer z win98 musi w otoczeniu sieciowym widziec drukarke 'sieciowa'

klikasz wtedy w nia i dajesz zainstaluj czy jakos tak.

Jak jej nie widzi to wina lezy po stronie kompa z XP-kiem.

start > ustawienia > polaczenia sieciowe i telefoniczne > polaczenia lokalne > wlasciwosci > udostepnianie plikow i folderow > i tam musisz wlaczyc udostepnianie drukarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jest tak jak mowisz w otoczeniu sieciowym drukarka, po wgraniu sterwonikow, jak chce drukowac pojawia sie okienko zadan ale wychodzi komunikat brak polaczenia z drukarka...

1207556[/snapback]

No to juz nie wiem, skoro na XP-ku dziala to tam raczej jest ok, problem jest gdzies po stronie sieci. Moze sprubuj inny sterownik zainstalowac na tym win98.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z drukarką sieciową.

Windows XP widzi ją (i można drukować z np. "word'a") ale kiedy wpiszę w DOS "net use" to pisze obok tej drukarki :brak dostępu

Pewnie coś gdzieś trzeba wpisać ale nie wiem co <_<

Może ktoś z WAS miał do czynieniami z takim antycznym problemem (program dosowy z tamtego tysiąclecia + drukowanie z drukarki sieciowej)? HELP

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi