minimalny_zenon Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 Witam! Mam taki oto problem: Jest sobie shitowy komputerek mojej znajomej o fantastycznej konfiguracji : Chaintech CT-7AIA5 (kt 133A) + duron 1 GHz + 256 SDRAM 133 MHz + Samsung 40 GB + 300 W no name + LG 52x + gf 2 mx400. Hula na tym win xp prof sp2, ktory niedawno zaczal sie zaiweszac. Po prostu raz na 2 dni jest zwis ( bez blue screena ). Zrobilem format, instalke windy i na czystym sytemie to samo. Wymienilem dysk i grafike - to samo. Obudowa jest baby atx i zasilacz jest tuz nad wiatrakiem, wiec pomyslalem ze procek sie grzeje. Zrobilem torture test prime95 i temp wzrosla jedynie do 50 stopni, a test przeszedl pomyslnie. Nie mam za bardzo juz pomyslow co moge jeszcze zrobic. Moze to jest problem z ramem? Moze to ten shitowy zasilacz? Prosze pomozcie, bo to dosyc pilne... :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 Dobrze kombinujesz. Prawdopodobnie zasilacz albo ram bedzie tutaj winowajca. Zrob jeszcze dla formalnosci memtesta i koniecznie sprawdz napiecia jakims programem do pomiaru napiec. Mozesz to takze zrobic miernikiem tak jak tutaj: http://www.neotec.pl/page.php?id=11 Jesli zauwazysz ze ktores z napiec jest niestabilne to prawdopodobnie zasilacz padl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 Na windowsie ram lubi od czasu do czasu sypnac blue screenem, a jak jest freezee to albo procek albo zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minimalny_zenon Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 Witam ponownie! Dziekuje za wszystkie rady. A wiec wymienilem zasilke na chieftecka, wyjalem 2 tony kurzu ze srodka i dalej to samo. Zrobilem test pamieci memtestem i ms windows memory diagnostic. Przeszedl bez bledow. Pomyslalem, ze jednak przeszkadza ten zasilacz uwieszony zaraz nad wentylatorem, wiec go wyjalem i polozylem obok. Oczywiscie nic to nie dalo. Czy macie jeszcze jakies sugestie, bo ja juz mniej wiecej wygladam tak :mur: Z gory dziekuje za rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minimalny_zenon Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zrobilem kolejne modyfikacje. Wymienilem RAM , przetestowalem w obu bankach , to samo <_< Sflashowalem bios, niestety na ten sam :blink: bo chaintech nie byl tak uprzejmy i nie wydal nowego. Po zwisie , windows nie robi pliku .dmp czy to oznacza, ze to wina sprzetu a nie systemu? Jestem bliski wyrzucenia tego kompa za okno :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 spójrz na kondensatory :> czy nie są wybrzuszone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minimalny_zenon Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 Tak sprawdzilem, wszystko jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peseq Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 coś z mobo.. na sto procent.. jezeli juz wszystkie mozliwe mozliwosci sie ukonczyly... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bakel Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 Jo Mam podobny problem... po prostu system się zwiesza, beznadziejnie, obecnego XP mam już od ponad pół roku, beż większych problemów, na bieżąco wyrzucam śmieci z rejestru, nie instaluję niepotrzebnego syfu, dbam o system. Myślałem, że w tym wątku znajdę odpowiedź na mój problem, ale niestety, żadnych rezultatów jak na razie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 sprawdź napięcia na kompie ale miernikiem ;] pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bakel Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Heh, przyczyną tych zwisów był u mnie zasilacz, który to starał się zrobić z mojej płyty głównej karmel ;p A w zasadzie czerwone kable, chyba 5V. Nie wiem dlaczego, ale właśnie owe 4 kable próbowały spalić moje gniazdo płyty gł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...