Skocz do zawartości
KaziQ

Gigabyte Ga-k8nf-9 Nf4

Rekomendowane odpowiedzi

:mur: :mur: sory za post pod postem ale to ciekawa sprawa , jak włącze prime 95 blend test i połącze sie z Neostradą , włącze np. przeglądarke albo flashget i zwis totalny :mur: :mur: :mur: :mur:

co sie dzieje ???

update :

mnie idzie ten giguś na 250 fsb i prime stable , więcej będe próbował jak kupie arctic freezera

aha , nie wiem czemu ale po zainstalowaniu pakietu standalone nvidia pack ze strony nvidii pc sie wiesza np wtedy jak zaraz po jego włączeniu chce włączyć przeglądarke

najpierw jest okropne mulenie , a potem freeze ......

możliwe że to dlatego że mam grafe ati na pci 2 mb ?? (czyt. Syf )

często tym freezom towarzyszy blue screen 0x00000009C (nie wiem ile zer) a text : MACHINE CHECK EXCAPTION

Edytowane przez j.h.hudy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze normalnie dziwne to jest , jak włączem prime i zaraz potem flash geta żeby ściągało pliki to robi sie freez .

a jak włącze prime , odczekam aż przejdzie kilka testów i włącze flash geta to jest ok :blink:

nie rozumiem już tego :blink:

prime po 12 godzinach sie nie wywala , mem test również zero błędów :)

jednak to jest ciekawe że jak włącze za szybko przeglądarke (zaraz po włączeniu pc) to również sie robie freez ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam inaczej, ale jak podkręce procka do 2,4GHz (super pi i prime95 = 0 błędów)!!! Jak gram (np. w NFSU2) to na początku jest dobrze, a potem frezz... Po czasie się odfrezuje i idzie dalej. W Call Of Cuty natomiast mam tak, że jak mi się frezzz zrobi i się po czasie odfreezuje to mam czarny obraz, ale gra i dźwięki idą dalej! Co może być tego przyczyną? Karta grafiki?

p.S. Na obecnych ustawieniach (patrz podpis) jest wszystko OK!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zakupiłem tą płyte wraz z procesorem AMD64 3000+ BOX.

Płytka całkiem dobra :) nie podkręcam bo po co.

mam tylko jedno pytanie, wcześniej ktoś już o tym mówił ale czy to prawa to nie wiem, Temp3 w speedfanie pokazuje mi 70 stopni, włączająć everesta dowiedziałem się, że to niby jest procka temperatura co jest niemożliwe bo w biosie pokazuje max 25-28 stopni, dotykając radiator jest on zimny ;o jak można sprawdzić rzeczywistą temperature procka ? drugie pytanie, mam 2 pamięci twinmos takie same, jedną włożyłem w pierwszy slot a drugą w trzeci slot (czy działa w tym momencie DUAL DDR?)

jakie opcje powinny być w biosie w ostatnim wejściu, tam gdzie sie ustawia FSB itd ? nie chce nic podkręcać, chce ustawić tak aby było okej, procek pokazuje mi że frequency ma na 200. czy jest to właściwa wartość ? niestety nie miałem nigdy do czynienia z AMD64 dlatego pytam o to :)

dziękuje za pomoc.

Edytowane przez Dj nEo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wogóle dziwna sprawa z speed fanem

mi się nie chcą zainstalować

i to są problemy na kilku płytach które montowałem

są też male problemy z explorerem

po otwarciu kilku okien i włącznieu jakiejść dodatkowej aplikacji np. prime występuje błąd explorera poprzedzony zawieszeniem się okienek- jest napisane brak odpowiedzi

wydaje mi się, że jest to problem bardzo niedopracowanych biosów

gdy producent wypuści poprawiony bios będzie to bardzo dobra plyta

1. szybka

2. tania

3. dobrze wyposażona

4. FSB to ok 270

takie udalo mi się stabilnie osiągnąć

moze ktoś zna link do najnowszego biosu do tej płytki??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro wezme te plyte w oboroty razem z A64 3000+ na boxowym chlodzeniu i pamiatkiami Apacera CL2.5 i zobaczymy co z tego wyjdzie. Tylko nie rzucajcie tekstow, ze taki sprzet nie jest do pokrecania, bo to wiem. Nie zostal kupiony z przeznaczeniem krecenia, a za tydzien odjedzie do swojej prawowitej wlascicielki :( Dodam, ze zasilac to bedzie Topower TOP-350P5, wiec luzik :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam bios F2 i nie da sie tam zmienic taktowania pamieci, a domyslnie ustawia mi na 166MHz - co z tym zrobic?! Jest maxymalne taktowanie do ustawienia, ale nic wiecej. HELP!

Mnoznik to maksymalnie x9, wiec tez nici z krecenia, bo na tych pamiatkach bede mial max 210 MHz, jak sie uda je zmusic do pracy z czyms poza 166MHz. W instrukcji pisza, ze mnoznik od 4 do 11, a u mnie tylko do 9.

Przyjem bios do tej plyty inny niz F2, ale tylko standardowe. Podobno F1 jest leszpy. Ktos moze przyslac? daryoosh( @ ) o2.pl

THX!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 2.2 ghz powinieneś spokojnie podkręcić tego procka

z doświadczenia wiem, żę ta płytka idzie ok 270 fsb czyli z mnośnikiem 9x osiągniesz ok 2.4-2.5 ghz

Athlon 3000+ s939 ma mnożnik 9x (max), jeśli gdzieś było napisane że ma większy to bzdura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, az tak zle ze mna nie jest :P. Ale tam jest max taktowanie ramu, a nie ustawienie na sztywno. Nawet jesli zmienie na 200 to jest 166 :mur:

//edit

a jednak jest ze mna zle. nie puscilem pamiatek w dualu i dlatego sie ustawialy na 166MHz, teraz leca na 250 i na razie stable, odczyt z pamieci 6815MB/s - moze byc :D

zaraz poleci prime 95 i zobaczymy co z tego wyjdzie.

//edit

nie wyszlo nic, podniesienie napiecia nic nie dalo, bo pamiatki ledwo zipia i prime sypie sie jak glupi. to oznacza koniec testow, bo mnoznika wyzej nie podniose :( a szkoda, bo proce sie wcale nie grzal przy dolozeniu mu 450 MHz.

Edytowane przez daryoosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich kolejnych testów płyta ta jest bardzo wybredna co do pamięci

obecnie testowałem pamięci Apacer oraz A-Daty dwie kości 512 DDR

bez kręcenia komputer działa ok

po jakimkolwiek podkręceniu komp wiesza się przy starcie biosu

z pamięciami TwinMos czy Infineon nie miałem tyk kłopotów

a Wy Panowie jakie macie pamięci?

Jakie macie spostrzeżenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie jak ze stabilnością <_< Ogolnie też mam problemy z tą mobo, najpierw resety potem komplentne zwiechy jak u kolegów. Coś tam popieprzylem w biosie i sytuacja wymagała resetu cmosu :D Po zworeczce wszystkie dolegliwości minęły, przynajmniej takie mam odczucie, zwisy mam tylko przy Everescie i probie kliknięcia w zakładke "czujnik" albo "przetaktowanie" :/ Czekamy na nowy biosik, pozdro

Edytowane przez emilooos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

u mnie bez żadnego podkręcania coś ostatnio sie dzieje, nie resetuje sie ale ma typową zwiche, komp staje w miejscu i nic nie można zrobić, pomaga tylko reset. ma ktoś coś takiego ?

Edytowane przez Dj nEo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma ktoś, np ja ;/ nie wiem o co łazi, ale często przy programach diagnostycznych mam tego typu problemy, everescik sie wiesza, hdd coś tam do oceniania zuzycia dysku też zwiecha, coś tam do temperatur, zwiecha <_< Ma ktoś jakiś pomysł ? Przy normalnej pracy, grach elegancko. Z biosami kombinowałem, allways to samo, stery od mobo najnowsze etc. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecież ten topic jest właśnie o tej mobo :-o

1403445[/snapback]

Za bardzo nie siędzę w temacie AMD i jego platform. Chodzi mi o tanią i stabilną mobo (nie do OC) dla 12-latka, z przeznaczeniem do gier.

chipset nForce4 4X - co znaczy 4x w nazwie tej płyty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://benchmark.pl/ Tam na tej stronie sa testy tej plyty. Niestety nie da sie dac bezposredniego linka musisz poszukac na stronie glownej, zwykle nowe newsy sa u gory pod paskiem zadan.

Tak naprawde to ta szyna HTT 800 to nie prawda u mnie chodzi bez problemu jak sie da na 1000. To taka uwaga do jednej z informacji co sie dowiesz z powyzszego artykulu.

Jak masz zamiar kupic ta plyte dla 12-latka do grania, a ma byc ona nie droga i do grania to bardzo dobry wybor. Gdyz sam uzywam jej do grania i nic szczegolnie zlego o niej nie moge powiedziec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

ja ogólnie jestem zadowolony z tej płyty, mozna na niej bez wiekszych problemów osiągnać 9x270. Tyle ze w moim wypadku HTT musze zmienić na x2 przy tym fsb.

Jednak przy podkręcaniu, gdy napięcie procka jest na normal płyta od razu daje napięcie 1.65 i to niezależnie czy ustawie 10x220 czy 9x267. Czy ktos ma jakiś pomysł aby przy normal dawała 1.4. Gdy sam ustawie napięcie np na te 1.4 to wtedy Right Mark obniza jedynie mnożnik i no cool&quite jest niepełne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hey all!

Jak Wam się udaje ustawić asynchronicznie pamięci, na K8NF-S?? Czy ktokolwiek może mi podpowiedzieć, co, gdzie i jak trzeba ustawić, bo już załamałem ręce :( Próbowałem BIOS'ów F1, F2 i F3L beta i w żadnym nie mogę znaleźć opcji, umożliwiającej ustawienie zegara RAM :( Nawet w trybie zaawansowanym (CTRL+F1). HELP PLEASE :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi Ci pewnie o K8NF-9? W trybie zaawansowanym pod ctrl + f1 sa dzielniki pamieci: 100, 133, 166, 200. Przy 200 pamieci ida synchronicznie z procem, zas 166, 133, 100 to sa ustawienia asynchroniczne. W a64 jest nieco inaczej przy kreceniu niz w przypadku Athlonow XP. Jak potrzebujesz wiecej info na temat krecenia to przeczytaj poradnik raptora, ktory znajdziesz w przyklejonym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi