mateuszs Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 (edytowane) 3. Podobno troche pamieci sa stabilniejsze (choc ja na F2 nie zauwazylem zeby byly jakies niestabilne:). Ale zauwazylem ze po wgraniu F5a (i pozniej F5b), radiator na chipsecie bardzo sie ochlodzil. Na biosie F2 nie moglem dotknac radiatorka, bo tak mocno parzylo... terraz na F5 jest chlodniejOOOO, to cos dla mnie :D. Pytania: Potrafi ktos sterowac obrotami wentyla na tej plycie ?? Bo mam AC Freezera64 i chodzi nonstop max (2200rpm), a podobno kolo 1700 jest znacznie cichszy (przy 2200 nie moge spac). Gdzie w biosie F5b sa opcje pamieci (fsb, timingi) ?? Bo nie widze :blink: Edytowane 10 Czerwca 2005 przez mateuszs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaKLeZ Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 znowu nowy bios F5c --> tutaj niedlugo do "z" dojada... dzielnikow brak... dodali 1 nowa opcje "Top Performance" lol... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 11 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2005 Ale zauwazylem ze po wgraniu F5a (i pozniej F5b), radiator na chipsecie bardzo sie ochlodzil. Na biosie F2 nie moglem dotknac radiatorka, bo tak mocno parzylo... terraz na F5 jest chlodniej 1489480[/snapback] Czy ktos to jeszcze moze potwierdzic? Zastanawiam sie nad kupnem wiatraczka ale skoro bios zmniejsza temperature to po co przeplacac. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszs Opublikowano 11 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2005 Czy ktos to jeszcze moze potwierdzic? Zastanawiam sie nad kupnem wiatraczka ale skoro bios zmniejsza temperature to po co przeplacac. Pozdrawiam 1491261[/snapback] No ja nie zauwazylem (zmiana z F2 na F5b). Jak sie w F5b ustawia pamieci ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpl Opublikowano 11 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2005 Witam, 1. Czy komus udało się już rozwiązać problem z napięciem przy podkręcaniu procka tj. 1,65V gdy zmienia się FSB a napięcie ustawia na normal?? 2. Wczoraj wgrałem bios F5c i zobserwowałem, że moge przy mnożniku 10x podkrecać procka przy wyższym HTT, wcześniej 10X245 przy HTT 2 a teraz 10X245 przy HTT 3 3. Czy działa wam ta nowa opcja smart fan, bo u mnie dalej jak było głośno tak jest :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszs Opublikowano 11 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2005 Witam, 1. Czy komus udało się już rozwiązać problem z napięciem przy podkręcaniu procka tj. 1,65V gdy zmienia się FSB a napięcie ustawia na normal?? 3. Czy działa wam ta nowa opcja smart fan, bo u mnie dalej jak było głośno tak jest :sad: 1491725[/snapback] 1. Zmien z normal na wartosc taka jaka powinna byc - 1.40V zapewne - wtedy juz bedzie trzymalo 3. Ja nie potrafie u siebie zwolnic wentyla na F5b. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpl Opublikowano 11 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2005 1. Zmien z normal na wartosc taka jaka powinna byc - 1.40V zapewne - wtedy juz bedzie trzymalo No tak ale wtedy nie działa cool&quite. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 (edytowane) Hmm, jakaś dziwna ta płytka. W biosie nie za bardzo mogę podkręcić. Jak dam FSB 220 MHz to komp na 100% zatrzyma się na ekranie POST i dalej nie ruszy. Nawet jak dam mnożnik procesora x6, mnożnik HTx3, pamięci na 100 MHz i napięcie 1.6V to i tak nie ma szans na to żeby komp przeszedł ekran POST i żeby Windows zaczął się ładować. Natomast w windows odpalam Clockgen i ustawiam mojego Winchestera 3000+ na 2.2 GHz (9x245, pamięci w biosie ustawione na 166 MHz, mnożnik HT x3, napięcie 1.4V) i nie ma żadnych problemów ze stabilną pracą. Bios F5c (na F2 było podobnie), pamięci Hynix PC3200, temperatura w stresie po podkręceniu 37 stopni. Bardzo dziwne płytka. Ma ktoś coś takiego, czy tylko ja mam takie przeboje? BTW, co daje opcja Top Performance? Edytowane 12 Czerwca 2005 przez mach82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P!xelek Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 Hmm, jakaś dziwna ta płytka. W biosie nie za bardzo mogę podkręcić. Jak dam FSB 220 MHz to komp na 100% zatrzyma się na ekranie POST i dalej nie ruszy. Nawet jak dam mnożnik procesora x6, mnożnik HTx3, pamięci na 100 MHz i napięcie 1.6V to i tak nie ma szans na to żeby komp przeszedł ekran POST i żeby Windows zaczął się ładować. Natomast w windows odpalam Clockgen i ustawiam mojego Winchestera 3000+ na 2.2 GHz (9x245, pamięci w biosie ustawione na 166 MHz, mnożnik HT x3, napięcie 1.4V) i nie ma żadnych problemów ze stabilną pracą. Bios F5c (na F2 było podobnie), pamięci Hynix PC3200, temperatura w stresie po podkręceniu 37 stopni. Bardzo dziwne płytka. Ma ktoś coś takiego, czy tylko ja mam takie przeboje? BTW, co daje opcja Top Performance? 1492925[/snapback] Masz racje, dziwna płyta :-| Bios F1 podobno rozwiązuje problem. To mój pierwszy i ostatni Gigabyte, co prawda moja płyta troche się różni, ale po wgraniu F1 wstaje na FBS 245 i vcore 1.4V (HT tylko x2 na x3 nie wstaje), chociaż czasem zalicza zwieche podczas POST. Z obserwacji powiem, że cały ten Gigabyte zaczyna pachnieć mi amatorszczyzną :angry: a miałem Abita AN8 i wymieniłem na ten badziew. Płyta wybitnie nie do kręcenia, pasywne chłodzenie NB mówi samo za siebie i te wiecznie niedorobione biosy... smartfan nie działa, puste mnożniki HT (niby są ale nie działają), problemy ze startem po podkręceniu proca... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 (edytowane) Znalazlem ciekawa informacje na IN4.pl Otoz na plycie Gigabyte K8N Ultra-9 wycisneli FSB 280 ale na pasywnym chlodzeniu jak dobrze rozumiem. "Narzędzie o/c standardowe i bez rewelacji ale też nie jest ambicją Gigabyte'a produkować płyty dla tej grupy docelowej. Niemniej jednak podkręcić można całkiem przyzwoicie aż do FSB 280MHz. Biorąc pod uwagę, że mamy do czynienia z pasywnie chłodzonym chipsetem, to wynik jest naprawdę dobry." Co o tym myslicie? Moze nie warto przejmowac sie wysoka temperatora chipsetu? Pozdrawiam Edit: Nie wiem za bardzo kim jest Net Cop ale zdaje sie to on testowal ta plytke na stronce IN4.pl Na moje pytanie o prace z FSB 280 z samym radiatorem odp: "Mało tego, tak pracował przez kilka dni non stop przy tych upałach. Przymierzam do tej płyty dla siebie. GA-K8NF-9 to nieco inny chipset." Czekam na wasze opinie szczegolnie co do roznic w chipsetach. Temp nie wazna? Edytowane 15 Czerwca 2005 przez CruX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P!xelek Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 (edytowane) Znalazlem ciekawa informacje na IN4.pl Otoz na plycie Gigabyte K8N Ultra-9 wycisneli FSB 280 ale na pasywnym chlodzeniu jak dobrze rozumiem. "Narzędzie o/c standardowe i bez rewelacji ale też nie jest ambicją Gigabyte'a produkować płyty dla tej grupy docelowej. Niemniej jednak podkręcić można całkiem przyzwoicie aż do FSB 280MHz. Biorąc pod uwagę, że mamy do czynienia z pasywnie chłodzonym chipsetem, to wynik jest naprawdę dobry." Co o tym myslicie? Moze nie warto przejmowac sie wysoka temperatora chipsetu? Pozdrawiam Edit: Nie wiem za bardzo kim jest Net Cop ale zdaje sie to on testowal ta plytke na stronce IN4.pl Na moje pytanie o prace z FSB 280 z samym radiatorem odp: "Mało tego, tak pracował przez kilka dni non stop przy tych upałach. Przymierzam do tej płyty dla siebie. GA-K8NF-9 to nieco inny chipset." Czekam na wasze opinie szczegolnie co do roznic w chipsetach. Temp nie wazna? 1497400[/snapback] Pierwsza i zasadnicza róznica to SATAII (3Gb/s) a druga to sprzętowy Firewall, ale jeśli ktoś pomyka na neostradzie lub Net24 i myśli, że Firewall obsłuży modem to zonk, tylko LAN i tylko nVidia, Marvella też nie obsługuje. Mam tę płytę, i jakoś specjalnie się nie podniecam. Problemy z OC identyczne jak w GA K8NF-9, czyli niskie mnożniki HT na których płyta raczy wstawać (teoretycznie HT w tej płycie wg. instrukcji to 2000 MHz w praktyce, czytaj u mnie 2*245 MHz, jak dam 3* zaliczam zwieche w post). Założyłem topic o tej płycie K8N Ultra-9 jeśli jakieś pytania na temat Ultry to proszę tam, postaram się odpowiedzieć :) a specyfikacja zanjduje się tutaj w skrócie: CPU Type: Socket 939 HyperTransport: 2000 MHz Chipset: nForce4 Ultra MCPs (media and communication processors) Memory type: Dual Channel DDR 400/333/266/200 Memory socket: DDR*4 Max. Memory: 4 GB Graphics interface: PCI-Express X16 PCI-Express X16 (X8): 1 PCI-Express X1 (X2, X4): 2 PCI: 3 ISA slot: 0 AMR/CNR: 0/0 VGA: N/A RAID Function: Yes LAN: Marvell 8053, CICADA 8201 phy Audio: ALC 850 Codec channel: 8 IDE: ATA 2*PATA133 / 4*SATA / 4*SATAII USB 1.1: Same as USB 2.0 USB 2.0: 10 (6 by cable) DualBIOS: Yes PCB size: 30.5*24.4 cm Form Factor: ATX IEEE 1394: 1394b * 3 Remark: *Support NVFirewall i wszystko w temacie ;) Edytowane 16 Czerwca 2005 przez P!xelek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilooos Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 Witam. Zatrzymałem sie na F2, warto coś teraz zmieniać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfix Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 Hmm, jakaś dziwna ta płytka. W biosie nie za bardzo mogę podkręcić. Jak dam FSB 220 MHz to komp na 100% zatrzyma się na ekranie POST i dalej nie ruszy. Nawet jak dam mnożnik procesora x6, mnożnik HTx3, pamięci na 100 MHz i napięcie 1.6V to i tak nie ma szans na to żeby komp przeszedł ekran POST i żeby Windows zaczął się ładować. Natomast w windows odpalam Clockgen i ustawiam mojego Winchestera 3000+ na 2.2 GHz (9x245, pamięci w biosie ustawione na 166 MHz, mnożnik HT x3, napięcie 1.4V) i nie ma żadnych problemów ze stabilną pracą. Bios F5c (na F2 było podobnie), pamięci Hynix PC3200, temperatura w stresie po podkręceniu 37 stopni. Bardzo dziwne płytka. Ma ktoś coś takiego, czy tylko ja mam takie przeboje? Mam to samo. Bios F2. Można proca podkręcić do FSB250, ale trzeba obniżyć HTx1. Napięcie 1,4V. Mam tak ustawione i komp jest stabilny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 Mam to samo. Bios F2. Można proca podkręcić do FSB250, ale trzeba obniżyć HTx1. Napięcie 1,4V. Mam tak ustawione i komp jest stabilny. 1503104[/snapback] No nie, HTx1 to już przesada :sad: . Z pewnością jest duży spadek wydajności. Na razie ciągnę na F5c i nie narzekam :-P , chociaż podkręcanie muszę wykonywać z poziomu windows (Clockgen). Dobrze że płytka toleruje HT267 MHz przy mnożniku 3 (wtedy proc chodzi na 2.4 GHz - 267x9@1.45V). Na razie 3800+ jest wystarczajacy, a już myślałem że będę musiał szybko płytkę wymienić :D . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 Ma ktos link do strony z testami HT od 1 do 5? Miedzy 3 a 5 nie ma roznicy wlasciwie zadnej. Moze i 1 - 5 nie jest bardzo wyrazna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfix Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 Robiłem testy i przy HTx5 przy FSB 200 w PCMark 2002 ~ 5500 pkt(nie pamiętam dokładnie). HTx1 FSB 250 ponad 7000 pkt. Skok w wydjności jak widać jest. A podkręcanie z poziomu Windows jest dosyć uciążliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 Robiłem testy i przy HTx5 przy FSB 200 w PCMark 2002 ~ 5500 pkt(nie pamiętam dokładnie). HTx1 FSB 250 ponad 7000 pkt. Skok w wydjności jak widać jest. A podkręcanie z poziomu Windows jest dosyć uciążliwe. 1507363[/snapback] Postaraj sie zrobic testy przt tym samym fsb a rozne HT 1 i 5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 Robiłem testy i przy HTx5 przy FSB 200 w PCMark 2002 ~ 5500 pkt(nie pamiętam dokładnie). HTx1 FSB 250 ponad 7000 pkt. Skok w wydjności jak widać jest.Jak podkręciłeś proca o 25% to nie dziwota że takie wyniki wyszły. Zobacz jaka będzie wydajność bez zmiany FSB. A podkręcanie z poziomu Windows jest dosyć uciążliwe.W clockgen wystarczy 2xkliknąć na skrót, który ustawia zdefinoowaną przeze mnie częstotliwość. No fakt, kupa roboty - aż dwa kliknięcia myszą. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
recruit Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 Mam problem z płytą GA K8NF-9. Normalnie zaczynam sądzić, że to badziewie. Komputer mi się włącza kiedy chce. Gdy wyłącze go następnie wyłącze także listwę, a później włącze tylko listwę to on głupi się włącza, albo inny przykład nie było mnie w domu na noc, komp. był wyłączony gdy wychodziłam (z listwy nie) a gdy wróciłam on jak na złość pracował. Stało się tak gdyż nie było prądu, a gdy go już włączyli komp. się włączył. Podsumowując gdy odłącze dopływ prądu, a następnie włącze system się ładuje (za każdym razem). W biosie jest funkcja AC BACK Function, która powinna pomóc, ale niestety jak jej nie ustawię jest to samo. Postawiłam od nowa system, to też nic nie pomogło. Zmiana biosu też nic nie dała. Dodam jeszcze, że mam dziwne akcje (czasem) z wyłączanie komputera, mianowicie wiesza się gdy zapisuje ustwienia przy wyłączaniu. Z zasilaczem jest wszystko OK, sprawdzany był miernikiem. Miał ktoś takie akcje? Macie jakieś pomysły? Czy płytę do serwisu mam oddać? Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc!!! :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bachus81 Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 Jak podkręciłeś proca o 25% to nie dziwota że takie wyniki wyszły. Zobacz jaka będzie wydajność bez zmiany FSB. W clockgen wystarczy 2xkliknąć na skrót, który ustawia zdefinoowaną przeze mnie częstotliwość. No fakt, kupa roboty - aż dwa kliknięcia myszą. :lol: 1508094[/snapback] Takich czarów to jeszcze na oczy nie widziałem, radzilbym oddać na serwis Co do gigabyte K8NF to troszkę o niej wiem bo sprzedałem ich sporo, sporo też razy kręciłem na niej proce. Kilka uwag. Plusy: 1. cena 2. przyzwoite wyposażenie 3. dobra wydajność 4. duża dostępność 5. długa gwarancja (w zależności gdzie kupujemy 2-3 lata) 6. płyta pracowała u mnie na HT 300, mnożnik HT 3x, pamięci na 100, proc na 2400 mhz Wady: 1. są problemy z obsługą niektórych pamięci, 2. nie działa mi na niej speed fan 3. są problemy z zainstalowaniem wirtualnego dysku, choć najnowsza wersja demona temu zaradza 4. denerwująca "zabawa" ze zworką gdy zwiechę zaliczy komp przy samym starcie (to szczególnie mnie wnerwia) 5. są problemy z niektórymi dzielnikami Generalnie jest to dobra plyta dla ludzi co nie kręcą procy, a chcą zaoszczędzić kilka zł. Ja polecam moją ulubioną płytę na Nforce4, ASUS A8N-E. Jest nie gorsza niż DFI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 2. nie działa mi na niej speed fanU mnie działa, więc pewnie źle go skonfigurowałeś. Za to jest jeszcze jedna wada - NB uwieszczone zaraz za slotem PCI-E x16 sprawia, że o wysokich radiatorach na tej płycie można zapomnieć (no chyba że się nie używa karty PCI-E) No i jeszcze jeda wada - w moim przypadku bardzo dziwne zachowanie płytki przy próbie podkręcania z biosu. Oczywiście da się przeżyć podkręcając z poziomu windows, ale niedosyt pozostaje. :sad: Generalnie jest to dobra plyta dla ludzi co nie kręcą procy, a chcą zaoszczędzić kilka zł.Ja bym powiedział inaczej - jest to płyta dla ludzi, którzy nie chcą ekstremalnie kręcić procka, bo co to za problem zrobić na tej płycie 1800@2500 MHz (posiadając odpowiedniego proca)? Do ekstremalnego kręcenia ta płytka się nie nadaje, z tego powodu, że na pasywnym chłodzeniu często nie da się przekroczyć HTT 280 MHz (a nie po to się kupowało płytkę z pasywnym chłodzeniem NB żeby teraz jakiegoś głośnego wentyla wstawiać). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfix Opublikowano 26 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2005 Testwoałem płytę w PCmark2002. Chciałem sprawdzić jak będzie zachowywać się przy różnym HT. Oto wyniki: HTx1 FSB200 - 5620pkt HTx4 FSB200 - 5660pkt HTx5 FSB200 - 5699pkt HTx1 FSB250 - 7024pkt HTx4 FSB250 - 7107pkt (ustawione z poziomu Windows) Jak widać w PCmarku HT nie za bardzo wpływa na wydajność. Trochę to ciekawe. Czy HT to tylko chwyt marketingowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 26 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2005 Do ekstremalnego kręcenia ta płytka się nie nadaje, z tego powodu, że na pasywnym chłodzeniu często nie da się przekroczyć HTT 280 MHz (a nie po to się kupowało płytkę z pasywnym chłodzeniem NB żeby teraz jakiegoś głośnego wentyla wstawiać). 1514247[/snapback] 280 FSB na pasywnym ... jak milo to czytac :) Jak wezme sie wreszcie za krecenie to wiem czegomoge sie spodziewac :) Testwoałem płytę w PCmark2002. Chciałem sprawdzić jak będzie zachowywać się przy różnym HT. Oto wyniki: HTx1 FSB200 - 5620pkt HTx4 FSB200 - 5660pkt HTx5 FSB200 - 5699pkt HTx1 FSB250 - 7024pkt HTx4 FSB250 - 7107pkt (ustawione z poziomu Windows) Jak widać w PCmarku HT nie za bardzo wpływa na wydajność. Trochę to ciekawe. Czy HT to tylko chwyt marketingowy? 1515377[/snapback] Ciekawe wyniki. Widac ze nie ma co sie przejmowac HTi ustawic x1 i spokojnie krecic z biosu. Swietnie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 Na stronie gigabyte właśnie ukazała się finalna wersja biosu F5. http://www.giga-byte.com/Motherboard/Suppo...S_GA-K8NF-9.htm Największą zmianą jest oficjalny support dla dwurdzeniowców. Ja mam F5c, więc nie ściągam, ale jeżeli ktoś by chciał potestować, to proszę bardzo (opinie proszę na forum). BTW, już wiem co daje opcja Top Performance w biosie - podkręcenie szyny PCI-Express i +0.1V napięcie dla pamięci DDR (to akurat dziwne). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.mb Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 Ja polecam moją ulubioną płytę na Nforce4, ASUS A8N-E. Jest nie gorsza niż DFI. 1513806[/snapback] szczerze mówiąc miałem tą płyte tydzień i zaczęły się czary wymieniłem właśnie na Asusa A8N-E i chodzi już 2,5 tygodnia bez problemów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfix Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 Bios F5(oficjalny) u mnie powoduje, że komp normalnie się uruchamia po przetaktowaniu w biosie FSB na 250 i HT3x. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Bios F5(oficjalny) u mnie powoduje, że komp normalnie się uruchamia po przetaktowaniu w biosie FSB na 250 i HT3x. 1523351[/snapback] A u mnie bios F5 niczego niestety nie zmienia jeżeli chodzi o OC. Dzisiaj próbowałem ile płyta jest w stanie wyciągnąć i stabilnie HTT działało na 280 MHz, co przy moim procku A64 3000+ daje nieco ponad 2.5 GHz (napięcie procesora 1.5V). Procesor daje jeszcze radę, ale płyta już nie wyrabia. Szkoda. Napięciami dla NB się nie bawiłem (chociaż można dać +0.3V) bo sam radiator na NB to IMHO za mało żeby odprowadzić taką dużą ilość ciepła (a dodatkowego buczydła nie chcę montować). Przed chwilą też sprawdzałem z jaką max częstotliwością komp nie zalicza zwiechy w POST jak przetaktuję HTT, no więc wyszło coś takiego: HTT x4 max 216 MHz HTT x3 max 217 MHz HTT x2 max 228 MHz HTT x1 max 240 MHz Malutko :angry: . Trzeba więc będzie nadal podkręcać z windows. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaKLeZ Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 ciekawe info... nowe k8nf-9 na nf4 rev. A3 (ultra)? http://img262.imageshack.us/my.php?image=snap19fn.jpg zrodlo http://www.rhcf.com/sisubb/ultimatebb.php/topic/41/167.html koniec zapasow A2?: ) na to wyglada... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zales111 Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 panowie jestem tu nowy ale z moich prób o/c wynika ze: maks jaki mi sie udało stabilnie wyciągnąc to 245 mhz - mało - ale maże to wina pamieci. wiem ze mój vinice 3000+ może wiecej niz 2200 mhz ale ma tym mobo niestety sie nie da :( róznicy w ustawieniu HTT mie ma prawie zadnych, miedzy x1 a x5 róznica miesci sie w granicy błedu pomiarowego(przy standardowym ustawieniu 9x200mhz - bynajmiej w/g Ewerestu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alamo888 Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 Jestem posiadaczem tej płyty od 3 dni. Wszystko niby ok ale mam problem z dyskiem Maxtor 200GB na SATA objawia sie on tym ze czasem komp zwisa mi przy ładowani sie windy, albo np w PCmarku05 na 1 tescie ale ten problem raz wystepuje a raz go niema. Wczoraj musiałem zrobic update biosu z F2 an F5 bo nie mogłem wogóle uruchomic windy gdyz komp sie wieszał i cały czas swieciła sie lampka dysku(po restarcie nie wykrywał mi dysku, poprostu stał na wykrywaniu, dopiero ponowne właczenie pomagało), gdy wykrywałem dysk w biosie pojawiały mi sie jakies krzaczki. Niewiem czym moze byc spowodowana ta niestabilnosc??? :cry: Troche mnie to denerwóje bo nigdy niewiem czy mi komp uwisnie czy nie :/ Moj sprzet to: K8NF-9, Grafa WinFast PX6600, Maxtor200GB na SATA, Nagrywarka LITE ON na IDE1(master) Audigy 2 zasilacz to Tracer 400W ale to chyba nie jego wina gdyz est cały czas chłodny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...