MaD_LU Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 A mi f9 w ogóle nie przypadł do gustu, za pierwszym razem nie moglem body odpalic z audigy2 :? Jak razie mam spokojne :D ustawienia na f8. A t1 robi dobre rzeczy, w moim przypadku np. +30% write w evereście :-P Szkoda tylko, że nadal nie można >+0.2 vdimm, na odpowiedź na mojego mejla od gb nadal czekam :-| pozdrawiam Hmm u mnie pada podczas ladowania windy na 1T ale mam cienkie pamieci kingstona 3cl ustawione na 2,5 3 3 6 i niestety 1T! Jak myslisz warto cos zmienic by miec 1T? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alibudda Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 wczoraj mialem okazje odrobinke "potestowac" dwie plyty gigabyte K8NF-9 nowiutkie, prosto z hurtowni (rev. chipsetu A3). Oba modele testowalem na biosie F8 i F9. Musze przyznac ze z plytami jest chyba taka sama loteria jak z seria procesora. Jedna z plyt nie podniosla sie nawet na 300 FSB, natomiast druga ruszyla na FSB ok 320 MHz. Obie testowane na tym samym procku i tym samym ramie (przy czym proca i RAM puscilem na najnizszych ustawieniach... chodzilo mi tylko o sprawdzenie plyty). Niestety mialem bardzo malo czasu ma zabawe, wiec to tylko takie pobierzne sprawdzanie (mozliwe ze gdybym mial wiecej czasu, to daloby rade wycisnac wiecej z tych plyt). Pozdroofki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilooos Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 odkopie troche topic. mam pytanie, probowaliscie z zwiekszanie napiecia HT Link ? moze troszke laikowo, ale nigdy go nie zwiększałem, ostatnio po fali zatrzymania na ekranie post, podniosłem +0.1V i jakby nie było tego problemu :blink: czy w takim razie +0.3V jest bezpieczne? na co ma wpływ podniesienie napiecia HT, co w efekcie się bardziej grzeje? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaD_LU Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 odkopie troche topic. mam pytanie, probowaliscie z zwiekszanie napiecia HT Link ? moze troszke laikowo, ale nigdy go nie zwiększałem, ostatnio po fali zatrzymania na ekranie post, podniosłem +0.1V i jakby nie było tego problemu :blink: czy w takim razie +0.3V jest bezpieczne? na co ma wpływ podniesienie napiecia HT, co w efekcie się bardziej grzeje? pozdrawiam Hmm na ile masz ustawione ht? Ja mam x2 i nie mam problemu ze stabilnoscia 300x9! Z V bym nie przesadzal bo i tak chipset strasznie sie grzeje nie wiem ale ja na normalnym V mam i tak wiataczek na chipsecie! Slyszalem ze ht na 2x czy na 5 nie daje przyrostu wydajnosci! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrkiel Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 odkopie troche topic. mam pytanie, probowaliscie z zwiekszanie napiecia HT Link ? moze troszke laikowo, ale nigdy go nie zwiększałem, ostatnio po fali zatrzymania na ekranie post, podniosłem +0.1V i jakby nie było tego problemu :blink: czy w takim razie +0.3V jest bezpieczne? na co ma wpływ podniesienie napiecia HT, co w efekcie się bardziej grzeje? pozdrawiamDziwne, ale moja płyta w ogóle nie reaguje na zmianę tego napięcia :? +0.3 oczywiście dawałem :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilooos Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Hmm na ile masz ustawione ht? Ja mam x2 i nie mam problemu ze stabilnoscia 300x9! Z V bym nie przesadzal bo i tak chipset strasznie sie grzeje nie wiem ale ja na normalnym V mam i tak wiataczek na chipsecie! Slyszalem ze ht na 2x czy na 5 nie daje przyrostu wydajnosci!ale ja mam problemy wlasnie na ht x2 ... no nie czaje ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukix Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 Witam. Mam wielkiproblem. Wgralem nowegobiosa f10.. wszystko ok, doszło dużo fajnych opcji... wszystklo było ok.. jednak sytuacja sie zmieniła... system nie chce sie uruchomić... restartuje sie na samym poczatku ładowania windowsa XP... Zresetowałem ustawienia biosa, ale nie pomogło... gdzies bylo o tym napisane, ale niemoge tego znaleźc. pisze z laptopa kumpla, prosze o jakies info,co z tym zrobic.. szukalem na forum, ale cos niemoge tego znalezc.. pozdr.. edit ------------------ wgrałem spowrotem biosa f6 i wszystko śmiga (czasami sie restartuje...) pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 Bios F10? Nawet nie probowalem F9. Chlopaki z Gigabyte'a wzieli sie do roboty :D Jakies powazne zmiany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukix Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 (edytowane) Mam takie pytanko odnośnie tej płyty... po co są dwie sieciówki? Można podłączyć obydwie do jednego huba? a jezeli tak, to da to coś? ---------------------- A tak pozatematem, to jak myslicie na ile ta płyta (K8NXP SLI) "starczy"? Tak sie zastanawiam, co nowego moga jeszcze wymysleć producenci... PCIe x16 , SATA300, socket 939, jedyne co przychodzi mi teraz na mysl, to następne generacje DDR... Edytowane 18 Listopada 2005 przez kukix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrkiel Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 (edytowane) Mam takie pytanko odnośnie tej płyty... po co są dwie sieciówki? Można podłączyć obydwie do jednego huba? a jezeli tak, to da to coś? ---------------------- A tak pozatematem, to jak myslicie na ile ta płyta (K8NXP SLI) "starczy"? Tak sie zastanawiam, co nowego moga jeszcze wymysleć producenci... PCIe x16 , SATA300, socket 939, jedyne co przychodzi mi teraz na mysl, to następne generacje DDR... Dwie sieciówki - można zrobić z kompa ruter lub po prostu gateway dla innego/innych kompów. Swoją drogą ja nie mam drugiej u siebie :-P Skąd masz bios F10?? O jakiej płycie piszesz? Edytowane 18 Listopada 2005 przez cyrkiel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukix Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 Dwie sieciówki - można zrobić z kompa ruter lub po prostu gateway dla innego/innych kompów. Swoją drogą ja nie mam drugiej u siebie :-P Skąd masz bios F10?? O jakiej płycie piszesz? co to jest ten ruter, albo gateway? Pisze o płycie GA-K8NXP SLI .. a bios ten jest na stronie gigabyte.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrkiel Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 co to jest ten ruter, albo gateway? Pisze o płycie GA-K8NXP SLI .. a bios ten jest na stronie gigabyte.. A o jakiej jest płycie mowa w tym temacie? router - służy do łączenia kilku sieci, gateway - bramka (np. do udostępniania neta dla innego kompa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sew333 Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 (edytowane) Mój się kręci góra na 210 FSB. TO jest smiech na sali. Oszuści. Przy wykrywaniu OVER CPU CLOCK mam restarty. NA mnoznikach 9x, 8x, na HT 3X , na napięciu 1,525V, też tak się dzieje. Nie wiem co jest grane. OD 215 fsb nie chce się system wgrać. CZhyba że tak [ciach!]iana plyta glowna to jest. Edytowane 19 Listopada 2005 przez sew333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Mój się kręci góra na 210 FSB. TO jest smiech na sali. Oszuści. Przy wykrywaniu OVER CPU CLOCK mam restarty. NA mnoznikach 9x, 8x, na HT 3X , na napięciu 1,525V, też tak się dzieje. Nie wiem co jest grane. OD 215 fsb nie chce się system wgrać. CZhyba że tak [ciach!]iana plyta glowna to jest. To nie jest wina płyty, tylko brak umiejętności podkręcającego. Ustaw mnożnik HTx2 i pamięci jako 166 MHz z timingami 3-8-3-3 i wtedy kręć w biosie podwyższając HTT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sew333 Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 (edytowane) To nie jest wina płyty, tylko brak umiejętności podkręcającego. Ustaw mnożnik HTx2 i pamięci jako 166 MHz z timingami 3-8-3-3 i wtedy kręć w biosie podwyższając HTT. POwiedz dokladnie jakie to są opcje w BIOSIE te Timingi. CO dokladnie zmienić.Nie znam sie super. F4 bios mam. NIe orientuje się w nim zabardzo, jesli chodzi o timingi. NApisz co zmienic Edytowane 19 Listopada 2005 przez sew333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 POwiedz dokladnie jakie to są opcje w BIOSIE te Timingi. CO dokladnie zmienić.Nie znam sie super. F4 bios mam. NIe orientuje się w nim zabardzo, jesli chodzi o timingi. NApisz co zmienic Update BIOSU BIOS wgrywasz (obowiązkowo) najnoszy F9, dostępny na stronieGigabyte. Rozpakowujesz pliki i wgrywasz plik k8nf-9.F9 na dyskietkę. Wchodzisz do biosu i naciskasz F8, wybierasz ten plik i dajesz enter. Poczekaj aż proces wgrywania biosu sie zakończy, uruchom ponownie komputer, daj "Load Optimized Values", zapisz i uruchom jeszcze raz kompa. Teraz wejdź do biosu. Naciśnij kombinację Ctrl+F1. Podkręcanie Wchodzisz w zakładkę M.I.T. - Ustawiasz HT Frequency Ratio na x2 - ustawiasz CPU Frequency na 245 MHz - DDR Clock Timing Mode Manual - CPU/DDR clock Ratio [2/1.66] - DDR timing Manual - TCL 3 - TRAS 8 - TRCD 3 - TRP 3 - TRRD 3 - Tref 166 MHz, 7.8 us Wyjdź do menu głównego biosa w zakładce Advanced Chipset Features wejdź w DRAM configuration i zmień 1T/2T timing na 1T. Zapisz ustawienia. Gratulacje, jeżeli masz procesor A64 3000+, to w tej chwili masz 3500+ (245x9) - 2200 MHz Jeżeli chcesz dalej kręcić, to zmieniasz CPU/DDR clock Ratio na [2/1.5] i lecisz z CPU Frequency na 267 MHZ i uzyskujesz procesor 2400 MHz. Badasz stabilność komputera programem Stress Pieme 2004 (test blend przez co najmniej 8 godzin - zapuść w tle). Następnie przychodzi czas na optymalizacje ustawień - tzn. jeżeli system chodzi stabilnie, to zmieniasz TCL na 2.5 i TRAS na 7. Jeżeli po podkręceniu system nie pracuje stabilnie, to można zmienić napięcie procesora (w zakładce M.I.T.) ze standardowych 1.4V na 1.45V-1.5V (CPU voltage). To tyle - jezeli masz dobre pamięci i chłodzenie, to dalej podbijaj CPU frequency. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sew333 Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 (edytowane) Ludzie, pomocy, wgralem biosa F9. I Teraz nie chce mi sie windows wgrać, tak samo nie chce sie instalowac. PRzy instalowaniu urzadzen (instalka XP) mam restarta. TAK samo przy wgrywaniu. KOmp nie krecony. CO jest?? Zmienic biosa czy co? CZy plyta padla??? W ogole nawet instalka nie chce isc. CO jest. NIech ktos mi orginalnego wysle BIOSA. moZe to cos da EDIT: UDalo sie wgrać kompa z biosem F3, nie wiem czemu te nowsze coś nawalają. UDalo sie ale fuks. Wczesniej F9 mi działał, teraz nie chce komp ruszyć, dziwneee Edytowane 20 Listopada 2005 przez sew333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Update BIOSU BIOS wgrywasz (obowiązkowo) najnoszy F9, dostępny na stronieGigabyte. Rozpakowujesz pliki i wgrywasz plik k8nf-9.F9 na dyskietkę. Wchodzisz do biosu i naciskasz F8, wybierasz ten plik i dajesz enter. Poczekaj aż proces wgrywania biosu sie zakończy, uruchom ponownie komputer, daj "Load Optimized Values", zapisz i uruchom jeszcze raz kompa. Teraz wejdź do biosu. Naciśnij kombinację Ctrl+F1. Takie male update do wgrywania biosu. 1. Przed wgrywaniem nowego ustaw bios na default 2. Lepiej nie wgrywac biosu z dyskietki, jestem starym amigowcem wiec wiem, dyskietki sa zawodne i to bardzo :) Polecam wykorzystac @BIOS do jego zmiany a jesli nie to samemu zmieniac bios, ale z dysku twardego w dosie. Kilka komend w dosie chyba zna kazdy. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 (edytowane) Ludzie, pomocy, wgralem biosa F9. I Teraz nie chce mi sie windows wgrać, tak samo nie chce sie instalowac. PRzy instalowaniu urzadzen (instalka XP) mam restarta. TAK samo przy wgrywaniu. KOmp nie krecony. CO jest?? Zmienic biosa czy co? CZy plyta padla??? W ogole nawet instalka nie chce isc. CO jest. NIech ktos mi orginalnego wysle BIOSA. moZe to cos da EDIT: UDalo sie wgrać kompa z biosem F3, nie wiem czemu te nowsze coś nawalają. UDalo sie ale fuks. Wczesniej F9 mi działał, teraz nie chce komp ruszyć, dziwneee A dałeś "Load optimized defaults" po tym jak wgrałeś nowego biosa? Sprawdzałeś, czy pamięci były dobrze ustawione? Słyszałem juz o tym że komuś sie komputer resetował po wgraniu biosa F9, ale osobiście nie doświadczyłem żadnych problemów. Na F8 nikt się nie skarżył. Może wgraj F8 (jest na stronie gigabyte), ale pamietaj, że po wgraniu nowego biosu musiasz koniecznie dać "Load optimized defaults" i wtedy nie powinno byc problemów. Jak wgrasz F8, to wtedy zabieraj sie za podkręcanie. Edytowane 20 Listopada 2005 przez mach82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sew333 Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 ALe co sie stalo , ze nie moglem systemu wlaczyc na biosie F9 i F8?? MIalem DDR DIMM 1 2 zamiast 1 2 4 5 . TEraz dobrze wykrywa. CZemu wykrywalo 1 2 tylko? na tamtych biosach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 ALe co sie stalo , ze nie moglem systemu wlaczyc na biosie F9 i F8?? MIalem DDR DIMM 1 2 zamiast 1 2 4 5 . TEraz dobrze wykrywa. CZemu wykrywalo 1 2 tylko? na tamtych biosach A ile masz obsadzonych modułów? 2? Siedzą w gniazdach 1 i 2, tak? No to dobrze wykrywało. Odpowiedz na pytanie, dałeś "Load optimized defaults" po wgraniu nowego biosa, czy nie? Poza tym czasami bios może ustawić za ostre timingi dla pamięci, co powoduje resety (u mnie również bios domyślnie ustawia 2-6-3-3 zamiast 2.5-6-3-3) i trzeba je ręcznie zmienić w zakładce M.I.T. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sew333 Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Obecnie mam HT2x, FSB 267, mnoznik CPU 9x, dzielnik ram 133 i zegar 2400mhz. ALe niestety dalej jak podciągam to mam zwiechy. NAWet jak zmieniam mnożniki, napięcia i timingi ram. Nie wiem co począć, to już koniec możliwosci?? I obecnie z 133 frequency poszło na 177. I duzo to sie rozni to frequency 177 od 200 (default) ? Jest jaka roznica w wydajnosci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Obecnie mam HT2x, FSB 267, mnoznik CPU 9x, dzielnik ram 133 i zegar 2400mhz. ALe niestety dalej jak podciągam to mam zwiechy. NAWet jak zmieniam mnożniki, napięcia i timingi ram. Nie wiem co począć, to już koniec możliwosci?? I obecnie z 133 frequency poszło na 177. I duzo to sie rozni to frequency 177 od 200 (default) ? Jest jaka roznica w wydajnosci? A czy zmieniałeś napięcie dla procesora? Obecne venice niestety nie kręcą sie tak dobrze jak początkowe serie. Jeżeli temperatura procesora po obciążeniu nie przekracza 50 stopni, to możesz zwiększyć napięcie procesora do 1.5V. Dzielnik dla pamięci ustaw na 150 i wtedy przy HTT 267 pamięci będą chodziły dokładnie na 200 MHz (no chyba że pozostałeś przy starym biosie, to 150 MHz nie ustawisz). Jeżeli chodzi o różnicę 177 vs 200 MHz, to będzie spora różnica w przepustowości pamieci w programach takich jak verest czy sisoft sandra, a w zwykłych aplikacjach różnicy dużej nie będzie. Swoją drogą, jeżeli masz tylko 177 MHz na pamięciach, to na pewno możesz dać niższe timingi dla pamięci, np. CL 2.5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sew333 Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 A mam pytanie. CZy trzeba blokować magistrale PCI-E zeby kręcić coś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 A mam pytanie. CZy trzeba blokować magistrale PCI-E zeby kręcić coś?nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sew333 Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 (edytowane) Witam ponownie. POdkręcilem VEnice 3000+ na 2500 mhz. Na 1,65 V jest ok. WIęc musialem zwiekszyc napięcie. Teraz śmiga ok. Powiem szczerze, że wątpiłem w możliwości zmian napięć a jednak. NArazie nie kręce więcej. Wystarczy mi to 2500 do gier. Napięcie RAM 2,8v, dzielnik cpu 9x, HT2x , FSB 278 (dopiero na 1,65v ok), dzielnik 133 pamieci (178 frequency obecnie) i jest wszystko ok, jak narazie. Aha mam pytanie, bo dałem na napięcie ram wcześniej 2,7v i napięcie cpu 1,55v i na tym fsb 278 miałem błędy w prime95 po 5 godzinach, a teraz dałem 2,8v i 1,65v i jak narazie leci 8 godzin bezbłędnie. CZyli wg was sypał się po 5 godzinach , bo było za małe napięcie na ram i cpu???? Edytowane 23 Listopada 2005 przez sew333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zales111 Opublikowano 27 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2005 czy ten dysk na sata2 bedzie chodził na naszym mobo http://www.tryton.com.pl/Start.asp?page=ht...%3Fidtow%3D5111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 bedzie :wink: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toren Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Ludzie mam problem, Biosy od F7 do F9 nie chcą mi działać. TZN,wgrywam je, daje optimized defaults, i pozniej jak jest przed wgrywaniem windowsa ta tabelka w dosie jeszcze, to na samej górze mam DDR DIMS AT ROWS 1 2 i następnie zamiast ekranu wgrywanie sie windowsa, komputer mi sie restartuje. Nic nie kręce. JAK zmienie na np bios F4 to mam juz ok DDR DIMS AT ROWS 0 1 2 5 i wtedy się ładuje windows. CO jest nie tak? czy coś musze manualnie zmieniac w tych nowych biosach?? PO prostu od F7 do F9 winda sie nie chce wgrać, bo zamiast paska wgrywania windowsa, jest restart. Inne biosy już ok. NIe chodzi tu o kręcenie. POmozcie, zalezy mi, bo w tych biosach nowych jest blokada PCI. P.S. A programowo jakoś tez mozna zablokowac PCI? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Ludzie mam problem, Biosy od F7 do F9 nie chcą mi działać. TZN,wgrywam je, daje optimized defaults, i pozniej jak jest przed wgrywaniem windowsa ta tabelka w dosie jeszcze, to na samej górze mam DDR DIMS AT ROWS 1 2 i następnie zamiast ekranu wgrywanie sie windowsa, komputer mi sie restartuje. Nic nie kręce. JAK zmienie na np bios F4 to mam juz ok DDR DIMS AT ROWS 0 1 2 5 i wtedy się ładuje windows. CO jest nie tak? czy coś musze manualnie zmieniac w tych nowych biosach?? PO prostu od F7 do F9 winda sie nie chce wgrać, bo zamiast paska wgrywania windowsa, jest restart. Inne biosy już ok. NIe chodzi tu o kręcenie. POmozcie, zalezy mi, bo w tych biosach nowych jest blokada PCI. P.S. A programowo jakoś tez mozna zablokowac PCI? we wszystkich płytach na nForce4 masz blokadę PCI, więc nie tylko w tych najnowszych biosach (jak podkręcałem na biosach F2 i F5c to blokada działała). Co do twojego problemu - może bios zbyt ostro ustawia timingi dla pamięci i dlatego masz restarty. Zobacz jakie masz timingi (Ctrl+F1 w biosie i wchodzisz na zakładkę M.I.T.) pamięci i ewentualnie ustaw wolniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...