Skocz do zawartości
KaziQ

Gigabyte Ga-k8nf-9 Nf4

Rekomendowane odpowiedzi

Wgralem Biosa F2 i niestety nie ma tam blokady PCI. Wciskalem też CTRL+F1. Nic. W takim razie jakim cudem ty miałeś w nim tą blokade?

Zegary można było podnosić w F2 w dwóch miejscach - w jednym PCI szło do góry, a w drugim nie. Poprawna opcja to CPU frequency i można wysoko kręcić i PCI stoi w miejscu (na F2 wykręcałem mojego Winchestera 3000+ do 2.5 GHz i PCI było na 33 MHz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TAK,ale ja kręce przez EASY TUNE 4. A PCI chce zablokować w BIOSIE. A te biosy z tą opcją mi nie działają.

Kręć za pomocą clockgen (w ostateczniości, bo najlepiej kręcić w biosie) i wtedy widzisz dokładnie czy PCI jest nadal na 33 Mhz czy nie. Aby PCI było zablokowane musisz w biosie zmienić CPU frequency (albo CPU Clock sie to w F2 nazywało) na wartość inną niż 200 MHz i wtedy nie ma problemów z blokadą PCI. Poza tym w easy Tune jest chyba opcja Lock PCI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm a jednak PCI szlo w góre. EASY TUNE głupi pokazuje dalej na 33mhz. A clockgen koło 50 mhz. Coś trzeba z tym zrobić. KOnieczna blokada.A w BIOSIE wartośc powyzej 200 CPU CLOCK blokuje PCI? Jakim sposobem? Przeciez to tylko zmiana zegaru?

Edytowane przez toren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko z serii lame :oops:

Co właściwie mam zainstalować po świeżej instalce windy? Z chipsetem Nforce 4 nigdy nie miałem do czynienia (jade na intelach od zawsze)

http://www.gigabyte.com.tw/Motherboard/Sup...r_GA-K8NF-9.htm

Na tej stronie jest tona driverów ...nie ma jakiejś uniewersalnej paczki dla NF4 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kręć za pomocą clockgen (w ostateczniości, bo najlepiej kręcić w biosie) i wtedy widzisz dokładnie czy PCI jest nadal na 33 Mhz czy nie. Aby PCI było zablokowane musisz w biosie zmienić CPU frequency (albo CPU Clock sie to w F2 nazywało) na wartość inną niż 200 MHz i wtedy nie ma problemów z blokadą PCI. Poza tym w easy Tune jest chyba opcja Lock PCI

Mach znasz się na rzeczy. ZWiekszylem CPU CLOCK w biosie na 210 i od razu się włączyła blokada na PCI. Następnie dokręciłem w EASY TUNE na 2600mhz i 0 problemów z netem.Sieciówka się zachowuje normalnie. DZięki. Jak jakiś problem sie jeszcze pojawi to do ciebie , się zglaszam:)

Obecnie PCI 33mhz a FSB 289:). CZyli jest blokada. Tak CLOCKGEN pokazuje. Jeszcze raz dzięki, bo bez ciebie bym do tego nie doszedł napewno.

Edytowane przez toren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko z serii lame :oops:

Co właściwie mam zainstalować po świeżej instalce windy? Z chipsetem Nforce 4 nigdy nie miałem do czynienia (jade na intelach od zawsze)

http://www.gigabyte.com.tw/Motherboard/Sup...r_GA-K8NF-9.htm

Na tej stronie jest tona driverów ...nie ma jakiejś uniewersalnej paczki dla NF4 ?

Najlepiej to: http://www.nvidia.com/object/nforce_nf4_wi...2_amd_6.70.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mach znasz się na rzeczy. ZWiekszylem CPU CLOCK w biosie na 210 i od razu się włączyła blokada na PCI. Następnie dokręciłem w EASY TUNE na 2600mhz i 0 problemów z netem.Sieciówka się zachowuje normalnie. DZięki. Jak jakiś problem sie jeszcze pojawi to do ciebie , się zglaszam:)

Obecnie PCI 33mhz a FSB 289:). CZyli jest blokada. Tak CLOCKGEN pokazuje. Jeszcze raz dzięki, bo bez ciebie bym do tego nie doszedł napewno.

Ciesze się że mogłem pomóc. Sam kiedys niesamowicie się męczyłem z podkrecaniem w windows, bo nie wiedziałem, że PCI nie bedzie zablokowane aż się zmieni CPU Clock w biosie. Dojście do tego zabrało mi sporo czasu ale się udało. Jak widać, nie tylko ja miałem problemy aby na to wpaść.

A co do wyniku - 2.6GHz to całkiem fajny rezultat na venice, a zapewne to jeszcze nie wszystko co ten procesor potrafi.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciesze się że mogłem pomóc. Sam kiedys niesamowicie się męczyłem z podkrecaniem w windows, bo nie wiedziałem, że PCI nie bedzie zablokowane aż się zmieni CPU Clock w biosie. Dojście do tego zabrało mi sporo czasu ale się udało. Jak widać, nie tylko ja miałem problemy aby na to wpaść.

A co do wyniku - 2.6GHz to całkiem fajny rezultat na venice, a zapewne to jeszcze nie wszystko co ten procesor potrafi.

Pozdrawiam

A jednak, na 2,6ghz nie chce ruszać. Jestem zmuszony dać 1,65v na cpu, 0,2+ na ram. CPU na 2,5ghz. Na więcej nie chce ruszać.

Obecnie dzielnik pamięci 140. NIestety koniec marzeń z 2,6ghz. Zostaje mi tylko 2,5ghz(277 FSB). Ale lepszy rydz niż nic.

Pisze tak,dlatego bo PRime zgłaszał błędy po 1 godzinie na 2,6ghz.(nie ważne jakie napięcia i ustawienia).

Edytowane przez toren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jednak, na 2,6ghz nie chce ruszać. Jestem zmuszony dać 1,65v na cpu, 0,2+ na ram. CPU na 2,5ghz. Na więcej nie chce ruszać.

Obecnie dzielnik pamięci 140. NIestety koniec marzeń z 2,6ghz. Zostaje mi tylko 2,5ghz(277 FSB). Ale lepszy rydz niż nic.

Pisze tak,dlatego bo PRime zgłaszał błędy po 1 godzinie na 2,6ghz.(nie ważne jakie napięcia i ustawienia).

Jak nie chcesz stracić procesora, to lepiej szybko zjedź z tym anpięciem o co najmniej 0.05V. Jazda powyżej 1.55V jest odradzana do codziennej pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt chyba nie zauważył, że do naszej wspaniałej mobo wyszedł nowszy bios F10 - jest ktoś chętny do potestowania? Bios do zassania ze stronki:

http://asia.gigabyte.com/Motherboard/Fil..._k8nf-9_f10.exe

Jakieś ważne nowości?

Edytowane przez mach82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, czy wiecie, ale Gigabyte K8NF-9 mozna przeflashowac biosem od plytki z chipsetem ULTRA :). Moze juz ktos o tym pisal, datego z gory przepraszam, ale jesli jednak nikt tego jeszcze nie odkryl, to mowie, ze mozna tak zrobic:)

Wgralem do mojego GG z F7, bios F2 do ULTRa - najpier byly problemy z uruchomieniem kompa, ale po odlaczeniu zasilania na pol godzinki, komputer wystartowal - ladne logo DUAL BIOS mam teraz :) ) . No i oczywiscie raz, ze pojawilo sie sporo nowych opcji w biosie (w szczegolnosci od ustawien timingow pamieci), ale zwikeszyly sie mozliwosci OC plyty. Na biosie F7 od zwyklego nf4 4x nie moglem przekroczyc FSB 220, za zadne skarby nie chcialo isc wiecej, bawilem sie htt, mnoznikami, napiecmia i ustawieniami pamieci, ale nie szlo. Teraz, z nowm biosem, moj Athlon64 3200 (2Ghz) pracuje super stabilnie na 2430Mhz (243Mhz FSB x 10 mnożnik), przy HTT 3 i timingach pamieci ustawionych na auto - za wyjatkiem oczywiscie stosunku czestotliwosci pamieci do plyty 2/1.66, co w sumie daje 403Mhz. Faktem jest, ze tak chyba traci sie gwarancje (albo i nie?:) ) .

BIOS od K8NF-( Ultra wgral sie w kazdym razie bez protestu, chodzi super, stabilnosc zyskal. Teraz tylko musze kupic jakis mocny dobry cooler na procesor (boxa mam teraz, temp max to dla niego obecnie 37st C przy ciezkiej pracy, ok 30 w odpoczynku), jakis coolerek jeszcze ana chipset plyty i bedzie cool.

Fajna ta plyta jest juz :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam takie pytanko, jestem posiadaczem tej plytki. Chodzi sobie stabilnie z sempronkiem 3000+ na 2500Mhz (9*278Mhz). Zauwazylem jednak jedna niepokojaca mnie rzecz. Jak wlacze odtwarzanie muzyki z winampa to sychac taki cichy pisk z kompa(przypuszczam ze z mobo), jak muze wylacze to pisk ustaje. Nie jest to denerwujace bo prawie tego nie slysze. Jednak zastanawiam sie czy to jest normlane na tej mobo :?: mial juz ktos taki przypadek :?: Dodam ze na niepodkreconej maszynie jest tak samo :) Odtwarzam oczywiscie muze z zintegrowanej dzwiekowki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, czy wiecie, ale Gigabyte K8NF-9 mozna przeflashowac biosem od plytki z chipsetem ULTRA :). Moze juz ktos o tym pisal, datego z gory przepraszam, ale jesli jednak nikt tego jeszcze nie odkryl, to mowie, ze mozna tak zrobic:)

Wgralem do mojego GG z F7, bios F2 do ULTRa - najpier byly problemy z uruchomieniem kompa, ale po odlaczeniu zasilania na pol godzinki, komputer wystartowal - ladne logo DUAL BIOS mam teraz :) ) . No i oczywiscie raz, ze pojawilo sie sporo nowych opcji w biosie (w szczegolnosci od ustawien timingow pamieci), ale zwikeszyly sie mozliwosci OC plyty. Na biosie F7 od zwyklego nf4 4x nie moglem przekroczyc FSB 220, za zadne skarby nie chcialo isc wiecej, bawilem sie htt, mnoznikami, napiecmia i ustawieniami pamieci, ale nie szlo. Teraz, z nowm biosem, moj Athlon64 3200 (2Ghz) pracuje super stabilnie na 2430Mhz (243Mhz FSB x 10 mnożnik), przy HTT 3 i timingach pamieci ustawionych na auto - za wyjatkiem oczywiscie stosunku czestotliwosci pamieci do plyty 2/1.66, co w sumie daje 403Mhz. Faktem jest, ze tak chyba traci sie gwarancje (albo i nie?:) ) .

BIOS od K8NF-( Ultra wgral sie w kazdym razie bez protestu, chodzi super, stabilnosc zyskal. Teraz tylko musze kupic jakis mocny dobry cooler na procesor (boxa mam teraz, temp max to dla niego obecnie 37st C przy ciezkiej pracy, ok 30 w odpoczynku), jakis coolerek jeszcze ana chipset plyty i bedzie cool.

Fajna ta plyta jest juz :lol2:

NO nie wasko a powiedz mi jakie teraz masz maksymalene napiecie na ramach! Daj na maxa i zobacz w win ile ci pokazuje?

Bo jesli jest tak samo jak na normalnym biosie nie widze potrzeby zmiany biosu! Ja mam f10 i smiga magistrala na 300 bez protestu i bez chlodzenia chipsetu! Tylko brak mozliwosci zapodanie wiekszego napiecia na ramy mnie denerwoje przydalo by sie 3,3 V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to F10 !

1.Nie widze roznicy miedzy f9 moze i dobrze bo f9 byl ok! Moze ktos cos dostrzegl??

2.Oc takie samo. Moze ktos znalazl juz jakies roznice miedzy biosami F9 a F10?? Piszcie!

Mi smiga tak samo 300x9 1,45 Na codzien pracuje 280x9 i 1,325v na boxie wentylatorek moze wtedy smigać 1% obrotow

a procek zimny jak lod no i oczywiscie oszczednasc pradu! Plyta jest dobra biosy byly do kitu ale juz od F8 jest ok!

Mam jwszcze 1 pytanko posiada z was ktos na tej plycie 4 kosci pamieci KINGSTONA mam zamiar dokupic ale slyszalem ze sa problemy

z dualem! Dajcie zanac jesli ktos z tym walczyl!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to F10 !

1.Nie widze roznicy miedzy f9 moze i dobrze bo f9 byl ok! Moze ktos cos dostrzegl??

2.Oc takie samo. Moze ktos znalazl juz jakies roznice miedzy biosami F9 a F10?? Piszcie!

Mi smiga tak samo 300x9 1,45 Na codzien pracuje 280x9 i 1,325v na boxie wentylatorek moze wtedy smigać 1% obrotow

a procek zimny jak lod no i oczywiscie oszczednasc pradu! Plyta jest dobra biosy byly do kitu ale juz od F8 jest ok!

Mam jwszcze 1 pytanko posiada z was ktos na tej plycie 4 kosci pamieci KINGSTONA mam zamiar dokupic ale slyszalem ze sa problemy

z dualem! Dajcie zanac jesli ktos z tym walczyl!

Ja mam 4 kości kingston'a na tej płyte i jak dotąd 0 problemów! Wszystko chodzi oczywiście w dualu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :)

Użytkuję K8NF-9 od jakiegoś tygodnia. Płytka ksoztowała mnie coś koło 350zł. Po zamontowaniu w obudowie, rozpocząłem testy. Na początku, na biosie F7, mobo nie rozpoznawało Opterona, nie było również kilku funkcji doty. o/c w biosie (ctrl+F1 jest mi znane :) ). Tak więc wgrałem F9 i zacząłem spokojnie, dalem HT x3 i podnosiłem HTT. Dojechałem do 260mhz i zonk... dalej już cały czas same zwisy, już na teście post. Po kilku próbach doszedłem, że HT musze dać na x2... i podjechałem do HTT 290MHZ, co przy mnożniku x9 dało mi coś koło 2600mhz. Od razu się lepiej poczułem, ale było mi mało.

Niestety, HTT 300mhz nie działa, tzn komputer wstaje, w post pokazuje dobrze, ale już w windowsie wszystko wskazuje na to, że procek jedzie na HTT 290mhz. Próbowałem dawać mnożnik na x6, HT x1 ale cały czas to samo. Tak więc coś z tą płytką (w połączeniu z opteronem) jest nie tak. Ale to nic, i tak normalnie procek mi chodzi na 2500mhz przy vcore 1.5V.

Musze tylko coś wykombinować z tym chipsetem, bo się skubaniec nieźle grzeje :)

Pozdrawiam.

EDIT

Aha, w/g instrukcji obsługi nie można umieścić 3 kości pamięci, czy ktoś sprawdzał, czy faktycznie komputer nie wstaje po umieszczeniu modułow w 3 bankach?

Edytowane przez KamilM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, już po woli rozpracowuję te mobo :). Dałem HT x1, i HTT podjechałem do 305, co przy mnożniku x9 dało 2745mhz, ale troche nie stabilne a boję sie dac 1.7v na procku :). Tak wiec dałem na 178 x9 i jest dobrze, starcza mi :)

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam siły tego czytać - (czytałem do kilku pierwszych stron) - ale chciałem się Was zapytać, czy Wy również macie (nowi użytkownicy tej płyty) problemy z podkręcaniem na niej z poziomu BIOSu?

Zawsze używałem tej płyty do testowania kart graficznych i nigdy z nią nie miałem problemu - pracowała na HTT 260, 275, 300 MHz zawsze bez problemu.

Ostatnio testowałem zrobiliśmy obszerniejszy test Gigabyte K8NF-9 i niestety podkręcanie z poziomu BIOSu jest bardzo utrudnione - mało kiedy wstaje. Np. Teraz mam tak, że chcąc podkręcić Athlona 3000+ na 2750 MHz muszę ustawić HTT 201 MHz i dopiero clocgenem - z biosu nie ma mowy by wstało nawet z niskim mnoznikiem procesora.

Wy też tak macie?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam siły tego czytać - (czytałem do kilku pierwszych stron) - ale chciałem się Was zapytać, czy Wy również macie (nowi użytkownicy tej płyty) problemy z podkręcaniem na niej z poziomu BIOSu?

Zawsze używałem tej płyty do testowania kart graficznych i nigdy z nią nie miałem problemu - pracowała na HTT 260, 275, 300 MHz zawsze bez problemu.

Ostatnio testowałem zrobiliśmy obszerniejszy test Gigabyte K8NF-9 i niestety podkręcanie z poziomu BIOSu jest bardzo utrudnione - mało kiedy wstaje. Np. Teraz mam tak, że chcąc podkręcić Athlona 3000+ na 2750 MHz muszę ustawić HTT 201 MHz i dopiero clocgenem - z biosu nie ma mowy by wstało nawet z niskim mnoznikiem procesora.

Wy też tak macie?

Pozdrawiam

Jesli wczesniej nie miales problemow z HTT 300 a teraz masz to jest to conajmniej dziwne. Zmien bios na conajmniej F8 jesli jeszcze tego nie zrobiles.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wy też tak macie?

Pozdrawiam

Można kombinować z ustawieniem mnożnika HTx2, co często pomaga, rónież na "syndrom 214 MHz". Jak wiadomo, różnica między HTL 500 i 1000 MHz jest żadna, więc nie ma co się bać niskich mnożników HT. Można też się pobawić napięciami na chip nForce4 i szyny HTT (można dać nawet +0.3V, więc warto poeksperymentować). W ostateczności proponuję dać nawiew na nForce4 i układ zasilający.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, no własnie, u mnie to bez niskiego HT to raczej niezbyt daje się podkręcać CPU, ale generalnie, to nie narzekam :). Martwi mnie tylko ten mostek, nie wiem, czy dać jakiś nawiew, czy on może się tak grzać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem się Was poradzić ile wart jest płyta Abit NF7v1.2+Barton2800+ używane of corse.

I czy odczuje jakąś różnicę ja przesiądę się na płytkę na Socet 754 na NF4+Sempron2800+(754)

:blink:

Oj stary chyba pomyliles tematy/dzialy :-|

Co do pierwszego pytania to allegro.pl tam masz odpowiedz.

Co do drugiego pytania to chyba rowniez przesiadasz sie na nowa grafe... Jak tak to odczujesz roznice w graniu ,w windzie roznica bedzie niewielka i to niekoniecznie na korzysc nowego nabytku :wink: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, no własnie, u mnie to bez niskiego HT to raczej niezbyt daje się podkręcać CPU, ale generalnie, to nie narzekam :). Martwi mnie tylko ten mostek, nie wiem, czy dać jakiś nawiew, czy on może się tak grzać?

Niska częstotliwość HTL nie daje żadnych negatywnych wyników w wydajności, więc to, że nie za bardzo możesz podkręcać na wysokim HTL, nie jest wadą. Druga sprawa - chłodzenie chipa nForce4 - odpowiedź już padła wielokrotnie - może się tak grzać i nie ma się czym przejmować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niska częstotliwość HTL nie daje żadnych negatywnych wyników w wydajności, więc to, że nie za bardzo możesz podkręcać na wysokim HTL, nie jest wadą. Druga sprawa - chłodzenie chipa nForce4 - odpowiedź już padła wielokrotnie - może się tak grzać i nie ma się czym przejmować.

Dzięki wielkie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi