Skocz do zawartości
KaziQ

Gigabyte Ga-k8nf-9 Nf4

Rekomendowane odpowiedzi

a moze masz slaba wersje proca ktora nalezy dovoltowac co? zapodaj mu wieksze napeicie.

wyjmij jedna kosc pamieci moze te twinmosy niezachetnie chodza wysoko w udalu ustaw timingi bardzo wysokie i ustaw paimiatki na 100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ciagle to samo reset porzy czestotliwosci wyzszej niz 210 :(

Dwa screeny zostaly zrobione na FSB 210.

Dzieki za zainteresowanie i prosze o dalsza pomoc, powolu rece mi opadaja :(

Wszystko wydaje się dobrze ustawione, więc ustawienia raczej nie powinny być problemem. Mozna jeszcze spróbować ustawić mnożnik HT x2 i pracę z jednym modułem.

Innym sposobem jest ściagnięcie programu clockgen i kręcenie z poziomu windows. Zostaw parametry takie jak naostatnich screenach (210x10) i za pomocą clockgena zwiekszaj HTT. Program możesz znaleźć na stronie

http://www.cpuid.com/download/CG/CG-NVNF4.zip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko wydaje się dobrze ustawione, więc ustawienia raczej nie powinny być problemem. Mozna jeszcze spróbować ustawić mnożnik HT x2 i pracę z jednym modułem.

Innym sposobem jest ściagnięcie programu clockgen i kręcenie z poziomu windows. Zostaw parametry takie jak naostatnich screenach (210x10) i za pomocą clockgena zwiekszaj HTT. Program możesz znaleźć na stronie

http://www.cpuid.com/download/CG/CG-NVNF4.zip

Witam, odpalilem program ktory mi poleciles i stopniowo zwiekszalem czestotliwosc HTT i przekroczylem 220 :) a nawet lepiej zatrzymalem sie na 250 tylko ze wyswietlil sie niebieski ekran, na 240 chodzi chyba stabilnie, bo nie ma jeszcze "blue screen" , jeszcze potestuje go troche.

Dołączona grafika

Wiecie dlaczego spod poziomu windws mozna podkrecac a z biosu nie ? Dodam ze programem easy tune z gigabytea tez nie moglem przekroczyc 210.

Dzieki za pomoc i interesowanie sie moim problemem @mach82 i @pcmax

// Test 3dmark05 przeszedl, ale prime95 na torture test error po 2 minutach.

// @pcmax z chlodzeniem to raczej wyrabia :) chlodze woda mam bloczek x2p rev.2 i temp. na niepodkreconym srednio 33c . To naprawde ten gigabyte jest taki denny pod wzgledem podkrecania, nie ma rady zeby podkrecic w biosie HTT na 220 ? to tylko 20 mhz wiecej, bo tyle mi wystarczy :)

Edytowane przez karols2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom tak jest u mnie rowniez ze gigabyte chyba maja problem ze wstawanie spod biosu z wysokim fsb tzn czasami jak mialem 225fsb to nie chiql rusyzc po zmniejszeniu na 210 wsyztsko oki! ale spod windy na 300 lata swietnie! czyli w zasadzier wszytsko jest w normie dovoltuj proca i ram a zobaczysz ze nie bedzie erroru chyba ze jzu sprzet nie wyrabia i chlodzenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, u mnie problemem z htt było ht. Wszyscy pisali aby nadać HT x3 i podnosic htt. Niestety nie mogłem przekroczyć 250mhz. Dopiero potem zrozumialem, ze musze jeszcze obniżyc ht i dałem na x2.5. Dzięki temu mogę jechac z htt do 280mhz. Niestety jak chce wyżej, to znów musze obniżyć ht do x1.5-x1.

Ponadto czy clockgen czy z poziomu biosu, to raczej mi nic nie daje pod względem o/c. Niestety nie zawsze płytka chce wstawać za pierwszym razem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, odpalilem program ktory mi poleciles i stopniowo zwiekszalem czestotliwosc HTT i przekroczylem 220 :) a nawet lepiej zatrzymalem sie na 250 tylko ze wyswietlil sie niebieski ekran, na 240 chodzi chyba stabilnie, bo nie ma jeszcze "blue screen" , jeszcze potestuje go troche.

[// Test 3dmark05 przeszedl, ale prime95 na torture test error po 2 minutach.

Za małe napięcie procesora - musisz je podnieść, jeżeli chcesz dalej krecić. Masz po prostu słabą sztukę CPU, która nie za bardzo chce sie kręcić. 1.5V możesz dać spokojnie, a że masz wodę, to i wyżej (raczej 1.6V nie przekraczaj).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za małe napięcie procesora - musisz je podnieść, jeżeli chcesz dalej krecić. Masz po prostu słabą sztukę CPU, która nie za bardzo chce sie kręcić. 1.5V możesz dać spokojnie, a że masz wodę, to i wyżej (raczej 1.6V nie przekraczaj).

Jezeli slaba sztuka to dlaczego podkreca sie bez problemu do 2400 w windowsie a z biosu do 2100 ?

Zostaje mi go podkrecac z poziomu windows :( no ale dobre i to :)

Dzieki wszystkim za pomoc :)

//Sporobuje z tym autostartem przynajmniej, a moze wyjdzie jakis nowy bios i sie sprawdzi.

Jeszcze raz dzieki za pomoc, pozdrawiam.

Edytowane przez karols2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli slaba sztuka to dlaczego podkreca sie bez problemu do 2400 w windowsie a z biosu do 2100 ?

no nie tak bez problemu, bo napisałeś że się w prime wywalił i dlatego napisałem, abyś zwiększył napięcie procesora do 1.5V.Dlaczego nie chce się podkręcać przez bios? Może biosik niedopracowany. W sumie nie znam K8NF-9 Ultra, ale niektóre K8NF- też nie chciały się podkręcać przez bios. Moja płytka robi spokojnie HTT 325 MHz przez bios, ale tylko na HT x2, bo na HTx3 zawiśnie w POST nawet na 220 MHz.

Zostaje mi go podkrecac z poziomu windows :( no ale dobre i to :)

Dzieki wszystkim za pomoc :)

A no pozostało podkręcanie z poziomu windows. Jak poczytasz plik readme i dobrze pokombinujesz, to procesor będzie autowatycznie uruchamiał się w windows na np. 2.4 GHz bez żadnego dodatkowego klikania (wrzuć skrót do odpowiedniego profilu ustawień do autostartu - jak stworzyć profil ustawień znajdziesz w readme)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam problem podobny jak KamilM z Opertonem........różnica w tym że umnie siedzi Semp 3000+. HTT 300 spokojnie osiągam przy mnożniku HTT 1.5x a procesora 6x. Po ustawieniu mnożnika procka 9x i ustawieniu HTT 295, 300 czy nawet 305 zmiana widoczna jest w biosie ale już w windowsie HTT jest zablokowane na wartości 290 :( . Płytka rev 1.1 z biosem F10. Podbicie napięcia procesora nic nie daje....zresztą te 9x290 robi na defaultowym napięciu stabilnie w prime. Mnożnik HTT zmieniałem na 1x......nic nie dało. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ustawieniu mnożnika procka 9x i ustawieniu HTT 295, 300 czy nawet 305 zmiana widoczna jest w biosie ale już w windowsie HTT jest zablokowane na wartości 290

Może niezupełnie mam tą płytę, ale też zdarzała się blokada 290. pomaga zmiana w biosie wszystkich wartości na domyślne i kręcenie od nowa. Ważne jest też, aby w biosie przekroczyć od razu 290 bez sprawdzania na mniejszych HTT. Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie, mam problem z klawiatura USB na tej plycie a raczej na modelu ULTRA, ale to chyba bez roznicy.

Nie dziala mi poprawnie klawiatura USB z ta plyta, klawiatura po podlaczeniu do portu USB dziala poprawnie w biosie, ale od momentu gdy sie wczytuje windows zaczyna "wariowac" to znaczy miga lampka NUMLOCK i raz jest a raz nie ma reakcji na wciskany klawisz, a czasami na przyklad gdy probuje napisac cos w notatniku ta litera ktora nacisne raz wyswietli sie dziesiec razy pod rzad.

Na poprzedniej plycie glownej tj.EPOX (nforce2ultra) dzialala bez problemu, brat ma tez plyte gigabyte'a tez na nforce4ultra podpialem ta klawiature do niego i jest ta sama sytuacja, nastepnie podlaczylem ja do laptopa i dzialala bez problemu w biosie i windowsie, zeby miec wieksza pewnosc poszedlem jeszcze do kolegi i podlaczylem pod Epoxa 8rda3+ no i rownierz dziala bezproblemowo.

Oczywiscie przestawilem w biose na obsluge klawiatury USB ale na nic sie to zdalo :(

Sterowniki USB zainstalowalem, nie wiem co moge jeszcze zrobic, prosze o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie, mam problem z klawiatura USB na tej plycie a raczej na modelu ULTRA, ale to chyba bez roznicy.

Nie dziala mi poprawnie klawiatura USB z ta plyta, klawiatura po podlaczeniu do portu USB dziala poprawnie w biosie, ale od momentu gdy sie wczytuje windows zaczyna "wariowac" to znaczy miga lampka NUMLOCK i raz jest a raz nie ma reakcji na wciskany klawisz, a czasami na przyklad gdy probuje napisac cos w notatniku ta litera ktora nacisne raz wyswietli sie dziesiec razy pod rzad.

Na poprzedniej plycie glownej tj.EPOX (nforce2ultra) dzialala bez problemu, brat ma tez plyte gigabyte'a tez na nforce4ultra podpialem ta klawiature do niego i jest ta sama sytuacja, nastepnie podlaczylem ja do laptopa i dzialala bez problemu w biosie i windowsie, zeby miec wieksza pewnosc poszedlem jeszcze do kolegi i podlaczylem pod Epoxa 8rda3+ no i rownierz dziala bezproblemowo.

Oczywiscie przestawilem w biose na obsluge klawiatury USB ale na nic sie to zdalo :(

Sterowniki USB zainstalowalem, nie wiem co moge jeszcze zrobic, prosze o pomoc.

jakie sterowniki zainstalowałeś do USB ?

spróbuj wyłączyć w biosie obsługę klawiatury USB

zainstaluj stery do klawiatury

jest F11http://tw.giga-byte.com/Motherboard/Suppor...S_GA-K8NF-9.htm

Edytowane przez yahu72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest F11http://tw.giga-byte.com/Motherboard/Support/BIOS/BIOS_GA-K8NF-9.htm

Stery do klawiatury zainstalowane niewiem czy to wiele zmienia ale to jest klawiatura z czytnikiem kart , sterowniki USB z plyty gigabyte'a zainsatlowalem.

Moj model plyty to K8NF9-Ultra wiec chyba to nie jest bios do mojej plyty :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stery do klawiatury zainstalowane niewiem czy to wiele zmienia ale to jest klawiatura z czytnikiem kart , sterowniki USB z plyty gigabyte'a zainsatlowalem.

Moj model plyty to K8NF9-Ultra wiec chyba to nie jest bios do mojej plyty :(

bios to do ogólnej wiadomości bo taki temat :wink:

a co do twojej klawiaturki to może coś więcej o niej (diabeł tkwi w szczegółach )

może sprawdź z inną klawą aby wykluczyć winę płyty

polecam też aktualizację windows

jest też nowy BIOS do twojej płyty http://www.gigabyte.com.tw/Motherboard/Sup...NF9%20Ultra.htm

Edytowane przez yahu72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest F11http://tw.giga-byte.com/Motherboard/Suppor...S_GA-K8NF-9.htm

Gdzie ty widzisz F11 ostatni nadal jest f10 z grodnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie ty widzisz F11 ostatni nadal jest f10 z grodnia

Przyjżyj się uważnie a zobaczysz to czego nie widziałeś. 11 jest już.

w biosie podkrec o jeden Mhz (ht 201) i juz ci sie automatycznie zablokuje :wink:

A zapomniałem. Dzienx pomogło. Wiedziałęm że coś nietak. Wystarczyło pomyśleć he he .

smilie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam i mam takie pytanie czy ktos spotkal sie z takim czyms

ze po wgraniu nowego biosu dzieje sie takie cos

po dluzszym przestoju kompa naprzyklad przez noc

wlanczam komp i nic nawet glosniczek biosu sie nieodzywa

tylko lampka hdd swieci sie calyczas i nawet reset w obudowie

niepomaga tylko wylonczenie zasilacza pomaga a potem

komp wlancza sie i dziala poprawnie lecz zdaza sie ze bezposrednio po

uruhomieniu przy duzym obciazeniu zwis a potem dziala jusz bezproblemu

mam bios F2 i niedziala mi