Skocz do zawartości
KaziQ

Gigabyte Ga-k8nf-9 Nf4

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest sens zwiększania fsb bez windowania procka i pamięci? (fsb w górę, mnożnik z dół, dzielnik pamięci w górę)

1705073[/snapback]

:blink:

Chodzi Ci zapewne o wyzsze HTT przy tej samej czestotliwosci proca...Na tej podstawce nie ma czegos takiego jak fsb, a wysokosc HTT nie ma duzego wplywu na wydajnosc :wink: Ustaw jak najwyzsza czestotliwosc proca przy maksie dla pamieci a reszte mozesz olac :wink: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink:

Chodzi Ci zapewne o wyzsze HTT przy tej samej czestotliwosci proca...Na tej podstawce nie ma czegos takiego jak fsb, a wysokosc HTT nie ma duzego wplywu na wydajnosc :wink:  Ustaw jak najwyzsza czestotliwosc proca przy maksie dla pamieci a reszte mozesz olac :wink: pozdrawiam

No powiedzmy, że chodzi mi o HTT przy mnożniku 1x :wink:

htt 280, mem 232, procek 10x - zawiecha przy odpalaniu windy, vcore 1,45

htt 280, mem 215, procek 10x - bsod + napięcie 1,625 to samo :mur:

WTF? vmem 2,8 (tzn. +0.2), v na ht link +0.3, v na chipset(?) +0.3

To już koniec procka/płyty?

Edytowane przez cyrkiel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprwawdz czy sie grzeja . Jak nie to jedz dalej. Jak sa gorace to zanaczy ze potrzebne sa radiatory :wink:

Sprawdzalem i kosci sa cieple, nie gorace ale wyraznie cieple. Sprawdzalem jak by to okreslic najczulszym miejscem na dloniach - zaraz nad paznokciem :) Co za sredniowiecze. Chyba sobie kupie miernik temp na allegro. Sa ponizej 20zl :)

Co do tej temp to zostawiam 244 mhz dla pamieci. Sprobuje obnizyc timingi moze cos sie da - chyba to nie podniesie temp? :)

Zrobilem testy everestem to test odczytu 6200 MB/s :) Pierwsza lokata :)

Edytowane przez CruX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie, na codzień jezdzicie z zawyżonym V ?? Jak to wpływa na eksploatacje?

No i do chemicznego, na co zmieniles swoją mobo, bo sig chyba jeszcze nie zaktualizowany :>

I jeszcze jedno, jakie testy moge pozapodawać na stabilność? Dzisiaj przy fsb 260 zapuscilem Super PI 16mb, zaliczyło, na cs:source sie wytrzepał komp ;] Prime95? Jaki czas?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobo nie zmienilem i raczej nie zmienie,bo niby poco skoro dojechalem do granic procesora a ponad 2,5GHz mi wystarcza bo nie gram w 3dmarki :)

No co dzien pracuje na napieciu 1,5V i HTT 280MHz,nie wiem czy proc pojdzie stabilnie na nizszym napieciu ale nie chce mi sie sprawdzac :wink:

Jak Ci zalezy na tej ksiazkowej stabilnosci o ktorej mowia Guru na tym Forum to zapusc prime'a na 20h i po tym bedzie stabilny :lol:

Ja sprawdzam stabilnosc grajac w gry ,a najlepiej sprawdza stabilnosc moj brat ktory potrafi katowac kompa po pare godzin grajac w Juiced :lol: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie, na codzień jezdzicie z zawyżonym V ?? Jak to wpływa na eksploatacje?

Apropo eksploatacji. Czytalem kiedys ze podkrecenie skraca zywotnosc sprzetu. Oczywiscie moze tak byc nie przecze. Pytanie brzmi z jakiego okresu skraca :) Przeciez nie bedziesz mial tego procka/plyty przez 4, 5 czy 6 lat. AthlonXp z podpisu byl podkrecony przez 1,5 roku z 1666 na 2100 mhz wlacznie ze zwiekszonym napieciem z 1,6 do 1,7. Radeon podkrecony bym na max (az do granicy artefaktow) przez 2 lata i nic. Sprzet jak ma sie psuc to od razu albo wcale. Wniosek? Kreccie swoje kompy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropo eksploatacji. Czytalem kiedys ze podkrecenie skraca zywotnosc sprzetu. Oczywiscie moze tak byc nie przecze. Pytanie brzmi z jakiego okresu skraca :)

...

1705920[/snapback]

Czas pracy procesora jest przewidziany na 10 do 14lat :blink: Podkrecajac proca skracasz ten czas do 7-5lat a stosujac bardzo ostre o/c ten czas bedzie w okolicach 3-4lat :wink: Oczywiscie zdazaja sie sztuki ktore padaja szybciej ale sa to tylko wyjatki potwierdzajace regule :wink: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas pracy procesora jest przewidziany na 10 do 14lat :blink:  Podkrecajac proca skracasz ten czas do 7-5lat a stosujac bardzo ostre o/c ten czas bedzie w okolicach 3-4lat :wink: Oczywiscie zdazaja sie sztuki ktore padaja szybciej ale sa to tylko wyjatki potwierdzajace regule :wink: pozdrawiam

1705949[/snapback]

:blink: skad masz te dane? Powaznie 10-14 lat? W Polskiej rzeczywistosci to nawet by sie sprawdzalo - mowie o kompach "urzedowych" :) Wczoraj na mojej uczelni widzialem 486 DX2 66MHz :) Co prawda jest przeznaczony do pracy z mineralizatorem (komp podaje tylko temp i cisnienie wewnatrz probki) a sam ten aparat warty jest ponad 100 000 zl, ale fakt istnienia takiego muzealnego eksponatu jakim jest 486 moge potwierdzic :)

Wracajac do tematu. Jak to jest z tym Gigabyte'm. Czy majac dla pamieci 244 przy timingach 3-3-3-8-2T zmienie nagle ktoras wartosc nizej to czego moge sie spodziewac? Totalnej zawiechy nawet w poscie i trzeba bedzie robic reset biosu? Czy bede mogl wejsc do biosu? Pytam bo w Solteku w podpisie mogly sie zdarzac rozne magiczne zdarzenia typu plyta udawala martwa i musiala byc startowana np z wcisnietym Delete. Mam dosc takich czary mary wiec wole zapytac :)

Edytowane przez CruX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Wracajac do tematu. Jak to jest z tym Gigabyte'm. Czy majac dla pamieci 244 przy timingach 3-3-3-8-2T zmienie nagle ktoras wartosc nizej to czego moge sie spodziewac? Totalnej zawiechy nawet w poscie i trzeba bedzie robic reset biosu? Czy bede mogl wejsc do biosu? Pytam bo w Solteku w podpisie mogly sie zdarzac rozne magiczne zdarzenia typu plyta udawala martwa i musiala byc startowana np z wcisnietym Delete. Mam dosc takich czary mary wiec wole zapytac :)

Czasami śmierć w poście i tylko reset cmosu, a czasem restarcik i automatycznie się zresetuje :wink: Delete nie pomoże, tak jak przy zwiększaniu HTT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobo nie zmienilem i raczej nie zmienie,bo niby poco skoro dojechalem do granic procesora a ponad 2,5GHz mi wystarcza bo nie gram w 3dmarki :)

No co dzien pracuje na napieciu 1,5V i HTT 280MHz,nie wiem czy proc pojdzie stabilnie na nizszym napieciu ale nie chce mi sie sprawdzac :wink:

Jak Ci zalezy na tej ksiazkowej stabilnosci o ktorej mowia Guru na tym Forum to zapusc prime'a na 20h i po tym bedzie stabilny :lol:

Ja sprawdzam stabilnosc grajac w gry ,a najlepiej sprawdza stabilnosc moj brat ktory potrafi katowac kompa po pare godzin grajac w Juiced :lol: pozdrawiam

1705721[/snapback]

Ja po 14 godzinach nie wytrzymałem :D A juiced nie mam bo zostało u kumpla na hdd :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@CruX gdzies to wyczytalem ze takie sa mozliwasci obecnych prockow ale teraz juz nie pamietam gdzie :-|

Co do plyty to tak jak pisze cyrkiel moze to byc totalna zawiecha a moze zapostowac i winda sie wysypie :wink:

@Shiningami ja w to wogole nie gram,ale moj brat potrafi...dluuuugo potrafi :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, ostatecznie 1,4V @2,3ghz, z pamieciami 2:1,66, w sumie styka ;] a ja mam do was pytanie, bo sie topic rozochocił, kiedys pytalem ale nie było takiego zainteresowania - mianowicie miał ktoś z was kiedyś problem z speedfanem/innym programem rodzaju diagnostycznego? Przy odpaleniu speedfana mam zwieche, HDD Live (czy jakoś tak, do okreslania zywotnosci hdd) zwiecha, Everest po kliknięciu w zakładke "przetaktowanie" zwiecha :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, ostatecznie 1,4V @2,3ghz, z pamieciami 2:1,66, w sumie styka ;] a ja mam do was pytanie, bo sie topic rozochocił, kiedys pytalem ale nie było takiego zainteresowania - mianowicie miał ktoś z was kiedyś problem z speedfanem/innym programem rodzaju diagnostycznego? Przy odpaleniu speedfana mam zwieche, HDD Live (czy jakoś tak, do okreslania zywotnosci hdd) zwiecha, Everest po kliknięciu w zakładke "przetaktowanie" zwiecha  :-|

1706669[/snapback]

Mialem taki problem. Bylo o tym wyzej. Zainstaluj stery do nForce4 ze stronki nVidii.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skonczylem sie bawic pamieciami :)

Przy 244 Mhz udalo sie obnizyc timingi z 3-3-3-8-2T na 2,5-3-2-5-2T. Wartosc RAS nie zawsze jest najwydajniejsza na 5. Jak jest u was? Ktos robil testy? Na athlonieXP najwydajniesze ustawienie bylo 7. Porobie u siebie ale pewnie bedzie to 8 lub 9.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ladnie...dzisiaj pobawilem się trochę V, przy 1,45 doszedlem do 2,4ghz. Prime leciał przez ~2godziny, SuperPi zaliczone. Po chwili gry w CS:Source - padł. Mysle, ok, najlepszym testerem bedą gry. Wrzucilem 1,475V i juz sie to nie powtorzyło, pracowalem tak kilka godzin. Zadowolony wylaczam kompa, po godzinie wlaczam i co? Ładowanie paska windowsa trwa w nieskonczonosc :-| leci leci leci i doleciec nie moze :? twardy reset, mowie, moze jednak za duzo jak na tego proca, zszedlem do fsb255, httx1 - to samo...zdesperowany wrocilem do 200 :mad: Czy ta płyta jest normalna?

edit: no ja nie wiem, nagle wskoczylo na 2,45ghz i juz sie uruchamia normalnie... :lol:

edit2: eheheh...zwiecha przy najprostszej aplikacji, coz... i znowu ten ladujacy sie w nieskonczonosc pasek...powrot do standardowych ustawien, help ;\

Edytowane przez emilooos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ladnie...dzisiaj pobawilem się trochę V, przy 1,45 doszedlem do 2,4ghz. Prime leciał przez ~2godziny, SuperPi zaliczone. Po chwili gry w CS:Source - padł. Mysle, ok, najlepszym testerem bedą gry. Wrzucilem 1,475V i juz sie to nie powtorzyło, pracowalem tak kilka godzin. Zadowolony wylaczam kompa, po godzinie wlaczam i co? Ładowanie paska windowsa trwa w nieskonczonosc  :-| leci leci leci i doleciec nie moze  :? twardy reset, mowie, moze jednak za duzo jak na tego proca, zszedlem do fsb255, httx1 - to samo...zdesperowany wrocilem do 200  :mad: Czy ta płyta jest normalna?

edit: no ja nie wiem, nagle wskoczylo na 2,45ghz i juz sie uruchamia normalnie... :lol:

edit2: eheheh...zwiecha przy najprostszej aplikacji, coz... i znowu ten ladujacy sie w nieskonczonosc pasek...powrot do standardowych ustawien, help ;\

1711609[/snapback]

Jak masz nie selekcjowany procek to nie rób sobie nadzieji na 2400mhz przy 1,4V Ja np. mam 2,4GHz przy 1,525V dalej nie moge iść bo musiałbym przestawić pamięci i by by za wolno działały a proc pewnie by ledwie do 2,7 GHz doszedł :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Ja nie posiadam selekta, ale spokojnie 2,4 przy standardowym napięciu lece. Zwisy przy ładowaniu to nie zawsze wina zbyt dużego fsb, często opamiątki nie wytrzymują, moje powyżej 200MHz za nic nie chcą iść. Wystarczy 201MHz i zwis. Ja szukał bym winy gdzie indziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś jeszcze slyszalem o APCI Mode, wie ktos cos about?

A łudzić to sie nie łudziłem, ale odpalając na 2,45ghz i kilku godzinach prime'a moglem mieć podstawy do zadowolenia. Wygląda to tak, że przechodzi bios, dochodzi do ładowania windy (gdzie jezeli proc na stable się wywala) i ładuje w nieskończoność. Dodam jeszcze, ze mieszalem w ustawieniach zarządzania energią, mialem oszczędne 1,35ghz-2,45ghz w zaleznosci od potrzeb, a zmienilem na stale 2,45. Co prawda po powrocie do c&q jest to samo...

btw. ja mam Winniego nie selekta, a tu ludzie takie problemy z Venice'ami ;o

Edytowane przez emilooos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy działa wam w speedfanie regulacja obrotów wentylatora? bo ja za nic nie mogę ustawic tego smartfana w biosie, ani w speedfanie nie działa mi regulacja, czy jakos da się to ustawic??

1719896[/snapback]

Działa. Odpalasz speedfana>konfiguracja>zaawansowane i wybierasz chip IT871...

Teraz ustaw PWM1 Mode na software controlled i zaznacz "zapamiętaj". Resztę sam sobie skonfigurujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wgraniu Biosu F8 temperatura chipsetu skoczyła mi znów ponad 60 st. ( przy f7 było 45). Temp. mierzę aerogate3. Jak u Was?

1724824[/snapback]

Ja nie zanotowalem roznicy (organoleptycznie :) ) miedzy F2, F7 i F8 :)

siemka!

Pytanko denerwujące: czy ktoś zakładaj jakiś passive na ta płytę?? bo mnie to małe gówienko denerwuje swoim buczącym dzwiękiem? Co zakładaliście?? Zwykłe miedziane radiatowki stykną???

Dzięki!  :)

1726286[/snapback]

Chodzi Ci o passive na chipsecie? Wiekszosc ma tutaj passive na chipsecie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi Ci o passive na chipsecie? Wiekszosc ma tutaj passive na chipsecie :)

aha, ok :)

a ma znaczenie jakie to bedzie? znaczy jakiejś firmy czy może musi być po prostu miedziane? np ja dostałem teraz od kumpla pasywne z Gigabyte na kt400 (na klej bp bolce nie pasuja) lub np widzialem 2 miedziane sztabki w sklepie za 12zł (tez klej)? Styknie to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi