AsRocker Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Witam wszystkich forumowiczów. Pacific - nie słyszałem o takim, a czy jest może mod na SLI :) Pytam się ponieważ jak wziąłem zdjąłem radiator z czipsetu zobaczyłem coś czego zupełnie się nie spodziewałem - MOIM oczą ukazał się napis na czipsecie- "NVIDIA NF4-SLI-A3". Ale to jej i tak nie daje możliwości OC bo max co z niej wyciągam teraz to 260 Mhz FSB czyli 2,35 GHZ na Athlonie 3000+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pacific Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Eee zmieniales moze radiator na NB czy na stockowym jedziesz ? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AsRocker Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 jade na stockowym chwilowo bo nie mam funduszy nawet na tego zalmana NB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidy Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 Ta płyta to shit jakich mało. Nie dość że o podkręcaniu mowy nie ma. Nie działa też regulacja wentylatora na procku w biosie (jakbym nie ustawił, to i tak się kręci tak samo - 3000rpm). To dziś już mnie szlag trafił, kiedy po włączeniu komputera zatrzymał mi się podczas post. Wchodze do biosu, patrzę i widzę, że wszystkie ustawienia sie zresetowały (dlatego się zatrzymał).. Jeszcze raz takie coś i lecę z nią do sklepu reklamować :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pacific Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 jade na stockowym chwilowo bo nie mam funduszy nawet na tego zalmana NB No to podziwiam :blink: U mnie się cholernie grzeje.. Jest bardzo gorący można się nim łatwo poparzyć Ta płyta to shit jakich mało. Nie dość że o podkręcaniu mowy nie ma. Nie działa też regulacja wentylatora na procku w biosie (jakbym nie ustawił, to i tak się kręci tak samo - 3000rpm). To dziś już mnie szlag trafił, kiedy po włączeniu komputera zatrzymał mi się podczas post. Wchodze do biosu, patrzę i widzę, że wszystkie ustawienia sie zresetowały (dlatego się zatrzymał).. Jeszcze raz takie coś i lecę z nią do sklepu reklamować :angry: Eee to coś masz bios nie tak albo wina płyty. MI z poziomu biosu normalnie się da rpm'y regulować. Co do resetowania ustawien to fakt... :mur: Raz wystartuje tak jak ja chce na moich ustawieniach raz na default.. Eh nie polecam tej płyty.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCat Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Witam ! Jednym z powodów porannego niewstawania płyty (przy odnajdywaniu dysków) moze byc tez chyba zasiłka - sprawdził to już ktoś ? U mnie na początku musiałem odłączyc tylko nagrywarkę, potem już dvd a ostatnio i dodatkowy dysk. Wygląda an to że zasilacz "słabnie" i żeby ruszyła musze odłączać komponenty. Zbieram na nową zasiłkę...Ale max stabilności, jak już odpali. Ciężko ją wyczuć. BTW - u mnie płytka wstaje na 3 kosciach 512 bez problemu, 100% stabilności i napewno ta 3 kostka nie jest przyczyną niewstawania. Rzecz jest gdzieś indziej - albo zasiłka albo coś z kanałami ide... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaD_LU Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Ta płyta to shit jakich mało. Nie dość że o podkręcaniu mowy nie ma. Nie działa też regulacja wentylatora na procku w biosie (jakbym nie ustawił, to i tak się kręci tak samo - 3000rpm). To dziś już mnie szlag trafił, kiedy po włączeniu komputera zatrzymał mi się podczas post. Wchodze do biosu, patrzę i widzę, że wszystkie ustawienia sie zresetowały (dlatego się zatrzymał).. Jeszcze raz takie coś i lecę z nią do sklepu reklamować :angry: Mam jedna z 1 wypustow tej plyty i jesli chodzi o OC to jest bardzo dobra wyciska grubo ponad 300 na szynie ! Co do resetow biosu zgadza sie ! Podczas wstawania plyty nie naciskajcie power ani reset najlepiej poczekaz i zamknac z windy bo inaczej reset ustawien! Wentylator sie reguluje ale predkosci jakie jedynie dzialaja to od 0 czyli nie kreci do 4 czy 5 o plynnej regilacji nie ma co marzyc wiem ze to smieszne za max obrotow na skali od 0 do 100 jest juz przy 5 ale dziala! Pamieci tez da sie ustawic dobrze ! Raid dziala swietnie ! Cena jest niska! Ale prawdopodobnie tylko 1 serie dobrze sie kreca ! Mnoznik ht to przy 300 szynie dawac 2 stabilny 3 tez dziala ale nie jestem do konca przekonany jego stabilnosci zreszta i tak nie ma to wplywu na ogolna wydajnosc wiec 2x jest ok! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Wie ktoś czy na wersji Ultra wsytępują takie same problemy z podkręcaniem z biosu jak na normalnej?? Bo nie mogę nigdzie znależć DFI Lan Party NF4 Ultra-D i się zacząłem zastanawiać nad tą płytką tylko, że zależy mi na OC. A zna ktoś może jakiś sklep albo człowieka, który sprzedaje DFI Lan Party NF4 Ultra-D, albo DFI Infinity NF4 z gwarancją?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pacific Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Napisz na forum ogłoesznie to nie problem ;) Na allegro moze tez się coś znajdzie... (mowa o DFI oczywiście). A tego gigaszita to nie polecam, wręcz odradzam. :| Posiadam tą płytę i nie jestem z niej zadowolny.. Za dużo to na niej sie nie po "ocuje" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siebek Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Mam ultre i jak wczesniej juz pisalem - wystepuja takie same problemy z podkrecaniem :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekg7 Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 A ja jednak sądze ,że wszystko zależy od wersji płyty a dokładniej od partii z której pochodzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pacific Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Ja niestety posiadam rev.2 tej płyty... :| z kolei rev.1 lajtowo zrobi 270 HTT jak nie więcej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaD_LU Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 (edytowane) Mam taki problem ! Zauwazylem ze komp sie nie wylacza jak chodzi wiele godzien np 2 dni jak cos zaciagam . Wylaczam go z windy i zatrzymuje sie na ostatniej planszy w chwili kiedy powinien odciac zasilanie ! Nie wiem co to moze byc chyba w windowsie 64-bitowym tego nie bylo ale nie pamietam dokladnie ! Spotkał się ktoś z takim problemem na tej plycie? Edytowane 4 Lutego 2007 przez MaD_LU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCat Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 nie to raczej nie wina płyty. Wg mnie cos z systemem. Jakiś program lub sterownik może robić problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speedway Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Witam na wstepie chcialem powiedziec ze jestem laikiem w tych sprawach jak narazie wiec prosze o wyrozumialosc :oops: chcialem sie zapytac dlaczego przy zwiekszaniu szyny ht zmniejsza mi sie czestotliwosc ramu?? mam athlona64 3.2 Venice przy ustawieniach 10x230 przy ht 3x mialem w 3dmarku 03 Cpu test 840pkt przy ustawieniach 10x240 przy ht 3x mialem w 3dmarku 03 Cpu test 820pkt przy ustawieniach 10x260 przy ht 3x mialem w 3dmarku 03 Cpu test 870pkt ram Kingston 512 DDR 400 Cl2.5 galaxy geforce 7600gs chieftec 450box dlaczego sa takie roznice? moze dlatego ze zmniejsza mi sie mHz ramu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Witam na wstepie chcialem powiedziec ze jestem laikiem w tych sprawach jak narazie wiec prosze o wyrozumialosc :oops: chcialem sie zapytac dlaczego przy zwiekszaniu szyny ht zmniejsza mi sie czestotliwosc ramu?? mam athlona64 3.2 Venice przy ustawieniach 10x230 przy ht 3x mialem w 3dmarku 03 Cpu test 840pkt przy ustawieniach 10x240 przy ht 3x mialem w 3dmarku 03 Cpu test 820pkt przy ustawieniach 10x260 przy ht 3x mialem w 3dmarku 03 Cpu test 870pkt ram Kingston 512 DDR 400 Cl2.5 galaxy geforce 7600gs chieftec 450box dlaczego sa takie roznice? moze dlatego ze zmniejsza mi sie mHz ramu?? Jeżeli masz ram w biosie ustawiony na auto to ze wzrostem htt może Ci obniżać timingi ramu lub jego częstotliwość. Dobry wniosek w każdym razie wyciągnąłeś. A ja mam inne pytanko. Sorki za objętość, ale może ktoś to przeczyta. Jak się komuś nie chce niech przeczyta ostatni akapit:) W jaki sposób określić max HT płyty, które ustawie w biosie. Aktualnie mam 9x258 co jest maxem jeżeli chodzi o domyślne napięcie procka - 2325MHz. By znaleść max HT obniżyłem mnożnik do x8 i oczywiście mnożnik pamięci by nie były decydujące. Sprawdzałem co 10 a więc 260, 270, 280, 290 i 300. Przy 300 taktowanie nie zmieniało się tak jak by zawiesiło się na 290. Powrót płyty do reagowania na zmiany wymagał załadowania domyślnych ustawień biosu. Stwierdziłem że skoro zawieszał się na 290 to obniżę nieco. Wydawało mi się że odpowiednie HT będzie na takim poziomie gdy nie będzie zawieszał się przy poście. Obniżałem to poziomu około 280 i wtedy przechodził post ale zawieszał się przy ładowaniu windows. Przy procesie stopniowego obniżania HT i coraz "lepszym" ładowaniu się windows w końcu windows zastrajkował w taki sposób (tak się powiesił) że należało zrobić reinstall. Na szybko zainstalowałem windows ponownie na ta samą partycję co pozwoliło wybadać HT do poziomu 274. Jednak i to nie było sprawne gdyż windows znowu się wywalił i nie wczytywał. Zainstalowałem wtedy windows na gołą partycję i zrobiłem już ostatecznie ze wszystkimi sterownikami itp. I tu moje pytanie. Jak sprawdzić "bezpiecznie", a więc bez wywalania się windowsa w opisany powyżej sposób, system. 100% stabilne jest HT 258. Wiem że 274 nie jest stabilne a więc muszę sprawdzić przedział 259-273. Ktoś ma jakieś pomysły bo nie chce mi się znowu instalować windows (nie używam ghosta). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avoid Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 W jaki sposób określić max HT płyty, które ustawie w biosie. Aktualnie mam 9x258 co jest maxem jeżeli chodzi o domyślne napięcie procka - 2325MHz. By znaleść max HT obniżyłem mnożnik do x8 i oczywiście mnożnik pamięci by nie były decydujące. Sprawdzałem co 10 a więc 260, 270, 280, 290 i 300. Przy 300 taktowanie nie zmieniało się tak jak by zawiesiło się na 290. Powrót płyty do reagowania na zmiany wymagał załadowania domyślnych ustawień biosu. Stwierdziłem że skoro zawieszał się na 290 to obniżę nieco. Wydawało mi się że odpowiednie HT będzie na takim poziomie gdy nie będzie zawieszał się przy poście. Obniżałem to poziomu około 280 i wtedy przechodził post ale zawieszał się przy ładowaniu windows. Przy procesie stopniowego obniżania HT i coraz "lepszym" ładowaniu się windows w końcu windows zastrajkował w taki sposób (tak się powiesił) że należało zrobić reinstall. Na szybko zainstalowałem windows ponownie na ta samą partycję co pozwoliło wybadać HT do poziomu 274. Jednak i to nie było sprawne gdyż windows znowu się wywalił i nie wczytywał. Zainstalowałem wtedy windows na gołą partycję i zrobiłem już ostatecznie ze wszystkimi sterownikami itp. I tu moje pytanie. Jak sprawdzić "bezpiecznie", a więc bez wywalania się windowsa w opisany powyżej sposób, system. 100% stabilne jest HT 258. Wiem że 274 nie jest stabilne a więc muszę sprawdzić przedział 259-273. Ktoś ma jakieś pomysły bo nie chce mi się znowu instalować windows (nie używam ghosta). Pozdrawiam jakis czas temu sprawdzalam max swojej plyty. Do 290 MHz bylo wszystko Ok i np. w CPU-Z pokazywalo jak trzeba ale po zwiekszeniu szyny bylo caly czas widoczne tylko 290 mimo, ze szyna dochodzila juz do 300/305. Remedium okazalo sie zresetowanie biosu (wyciagnelam baterie na jakies 10 min) i wowczas szyna poleciala na 325 i w orthosie sobie spokojnie 2h chodzila i sie nie wywalala. Oczywiscie reset biosu mija sie z celem do normalnej pracy (to w ramach ciekawostki). Generalnie podnosilam szyne co kilka MHz i testowalam orthosem. Procesor byl ustawiony na 5x zeby nie kolidowal a pamieci na 2:1.33 (mozna tez oczywiscie mniej ;-)) Jak plycie cos nie pasowalo wracala do poprzednich ustawien. Proponuje zwiekszac szyne o niewielka ilosc MHz i testowac ktoryms z programow, a pozniej do tego dobrac sobie ustawienia proca i pamieci. Na dzien dzisiejszy stwierdzam, ze ta plyta jest dosc dziwna ale..... to inna bajka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wodnik. Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 @avoid Jaki rev plyty? Najnowszego biosa masz wgranego mam rozumiec ? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avoid Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 @avoid Jaki rev plyty? Najnowszego biosa masz wgranego mam rozumiec ? :wink: alez oczywiscie, ze nowy bios jest wgrany B-) revizja to 3 (plyta byla kupowana jakos w grudniu 2006) a ta szyna poszla na 325 jak zresetowalam biosa bo na nowym ni ch.oolery ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziadek_bober Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 (edytowane) Witam Do tej pory siedizelem na Socket A wiec troche laik ze mnie jezeli chodzi o A64. W tym momencie proca dalem na: FSB 260, mem 166, HT x4 co daje 2350MHz. Dalem na FSB 270, mem 133 i HTx3 i nie wstalo <_< Co moze nie dawac rady: proc, memo czy mobo? :huh: Jak to sprawdzic i jak sprawdzic jaki jest rev. plyty? :oops: Z gory dzieki za odp. Edytowane 25 Maja 2007 przez Dziadek_bober Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wodnik. Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 (edytowane) Everestem ;) Jesli masz rev 2.0 to na tej plycie duzo nie pokrecisz. Mialem ta plyte i max takty jakie uzyskalem to 2,35 gigsa [; Edytowane 25 Maja 2007 przez Wodnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avoid Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 (edytowane) a to ciekawe bo mi wg everesta pokazuje v2 a wg cpu-z rev 3 (z tym, ze ja mam wersje ekologiczna RH :lol2: ) moze potestuj po kolei najpierw sama plyte a pozniej reszte (osobno) to zobaczysz co Cie blokuje. Mnie na pewno proc (tylko 260 na def.) o pamieciach nie wspomne. Edytowane 26 Maja 2007 przez avoid Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wodnik. Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 (edytowane) sprawdz max plyty na samym poczatku ;) dzielnik pamieci zmniejsz, mnoznik na procu w dol i jazda w gore z htt :D Edytowane 26 Maja 2007 przez Wodnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziadek_bober Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 W CPU-zecie jest rev. A3 <_< Chyba jestem slepy bo w Everescie nie wiem gdzie jet to napisane. Pobawie sie plyta tak jak napisalescie. Dzieki za odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekg7 Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Ja na swoim kompie spokojnie wyrabiam 280 fsb :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wodnik. Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Ja na swoim kompie spokojnie wyrabiam 280 fsb :razz: Moja zrobila 261 htt a potem sciana nie do przejscia :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avoid Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 to z tego wciaz wynika, ze ta plyta jest loteryjna. Jednym (np. mi) trafi sie taka co ja procesor ogranicza, a inni nawet nie pociagna proca na 10-20%. Po prostu fuks sie trafia, a od czego to zalezy to juz chyba testerow z gigabyte'a trzeba by pociagnac za jezor. Chociaz moze te produkty z 2006r. wyszly im nieco lepiej. Wniosek prosty....moze plyta jest slaba ale proca trzeba miec z wysokim mnoznikiem, tylko wtedy jest szansa na jakies sensowne osiagi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wodnik. Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Jest jeszcze jeden wniosek. Pierwsze rewizje tych płyt jako tako nadawały sie do oc. Kolejne odslony plyty to kompletne padaki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avoid Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 rozumiem, ze ja i koledzy wyzej mielismy szczescie? (moja kupowana jakos w grudniu 2006) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekg7 Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 (edytowane) ja też swoją zakupiłem w grudniu 2006, sądzę jednak że ogranicz mnie kiczowate chłodzenie mostka Edytowane 31 Maja 2007 przez radekg7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...