Skocz do zawartości
Boss87

Jak Sprawdzić Prędkość Ramu?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały dylemat dotyczący moich pamięci ;) chodzi o to, że kupiłem to jako 256mb DDR(400) ale nie jestem pewien tego 400 :P ostatnio zainstalowałem program EVEREST, który pokazuje co ja mam tam w środku. I nie bardzo się na tym znam... pod tym adresem jest screen na którym że szybkość mojej pamięci tp PC3200(200MHz). czy nie powinno być czasami 400?? możliwe że się mylę ale czy mogłem zostać oszukany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam mały dylemat dotyczący moich pamięci ;) chodzi o to, że kupiłem to jako 256mb DDR(400) ale nie jestem pewien tego 400 :P ostatnio zainstalowałem program EVEREST, który pokazuje co ja mam tam w środku. I nie bardzo się na tym znam... pod 1204611[/snapback]

z tego co wiem to wszystko ok z tym ramem ddr 400 mają 200 Mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha :P no to super. Dzięki za podpowiedź. Ale mam jeszcze jedno pytanie. Chodzi o zakup nowej kości. chce 256 (400) i nie wiem czy jeśli kupie sobie np. geila albo kingstona to czy to da mi naprawdę dużo więcej niż gdybym kupił jakiejś słabszej i tańszej firmy?? i czy będzie lepiej chodziło jak kupię sobie jedną kość 512 albo zostawie 2x 256. :P to będzie na tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz płytę na Nforce2 (podobnie jest zdaje mi się na KT880) to kupując 2x256MB zyskasz jakieś 3-5% i troszkę więcej w testach syntetycznych. Jeśli to jest inny chipset to mu wszystko jedno i lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 512MB bo masz jeden slot mniej zajęty.

Platforma Intel i A64 to inna bajka, tam dual daje bardziej "realny" wzrost wydajności i opłacało by się <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 2x256 lub 2x512MB jesli masz dość kasy.

Wybór jak zwykle należy do Ciebie. W sieci znajdziesz mnóstwo testów i porównań duala i singla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z pamieciami jest wszystko ok.

Te 200 Mhz ktore Ci pokazuje mnozysz x2.

1204808[/snapback]

Witam. Częstotliwości pamięci się nie mnoży. W przypadku pamięci DDR400 pamięc pracuje z zegarem 200 MHz i nic na to nie poradzimy. Oznaczenie "DDR400" mówi nam o ilości MT/s a to jest ilość transferów pamięci SDRAM. Całość jest tutaj: http://www.egielda.com.pl/?a=10&id=96

Program pokazujący częstotliwość taktowania pamięci jest np. CPU-Z i jego najbardziej polecam. Odrazu widzimy timingi pamięci.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Nie mnoży się fizycznie. Pamięci DDR400 pracują z szybkością nominalną 200Mhz. Przyjęło się mówić 2x ponieważ podczas jednego cyklu zegara (1Hz) pamięć (mówiąc najogólniej i najprościej) wykonuje DWIE operacje (ang. Double Data Rate), fachowo rzecz biorąc pamięć DDR przesyła dane podczas wzrostu i podczas opadania sygnału (taktu) zegara czyli dwukrotnie więcej niż w SDRAM-ach. Ot i wsio :D

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Nie mnoży się fizycznie. Pamięci DDR400 pracują z szybkością nominalną 200Mhz. Przyjęło się mówić 2x ponieważ podczas jednego cyklu zegara (1Hz) pamięć (mówiąc najogólniej i najprościej) wykonuje DWIE operacje (ang. Double Data Rate), fachowo rzecz biorąc pamięć DDR przesyła dane podczas wzrostu i podczas opadania sygnału (taktu) zegara czyli dwukrotnie więcej niż w SDRAM-ach. Ot  i wsio  :D   

Pozdrawiam.

1218214[/snapback]

Dokładnie - nic dodać nic ując.

Ja tylko powiem tyle, że przyjęło się mówić "podwójnie" i nie robi to nic innego jak tylko wprowadza w błąd masę ale to masę ludzi, którzy później są wielce rozczarowani wartościami jakie widzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi