Skocz do zawartości
timmon24

Wydajnośc Płyt Kt600 ? Tak Tragiczna ?

Rekomendowane odpowiedzi

chciałem się zapytac was jak wyglada wydajnośc kt600 w porównaniu z innymi płytami .

Od dawna mam już słabe wyniki w 3damrkach itp... a ostatnio potwierdza się chyba na 80% to jaka kt 600 jest beznadziejna

mam HYNIXY tak jak w podpisie timmingi2,5 3 3 9 fsb 210 synchro a rezultaty w AIDZIE\EVERESCIE to odczyt 2820\zapis 830 tak mam teraz, natomiast gry tak patrze ba wyniki innych osob np płyta ASUS albo jakiś ABIT NF 7 fsb 200 i wynik nieco powyzej 3000\ 1000 spokonie?

(ja na fsb 200 mam 2740\770

Więc czy naprawde ta płyta jest tak tragiczna w wydajności ???

Bardzo was prosze o jakieś sugestie ? :?

Miał ktoś styczność z tymi plytami na kt600 ?

z góry thanx za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci że wiele czynników może wpływać na zaniżenie wydajności.

Sprawdz dokładnie ustawienia w Biosie, zainstaluj najnowsze sterowniki do mobo.

Zaśmiecony i zawirusowany system tez nie jest wskazany wiec poskanuj kompa jakimis programami antywirusowymi i spybotami.

Sprawdz czy zaden proces nie obciaża ci procka.

Zmien stery do grafy najlepiej na OMEGI.

Sprawdz tez msconfig tam duzo programów lubi sobie siedziec i działać w tle co znacznie zaniza wydajnosc pcta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skanowalem antywirem ,adaware i wszystkie syfy sa usunięte a wyniki nadal niskie,po przeinstalowaniu systemu także (juz to robiłem) praktycnzie nie ma róznicy

dziwne mam rzeczy z ta płyta przy CL3 na fsb 210 nie startuje przy Cl2,5 startuje.

W ustawieniach pamieci mam zmienione PERFORMANCE na ultra to nieco pomaga i te timmingi .

Napięcia mam poustawiane napieice plyty 2,8V procek 1,75 V pamieć 2,70V .

Niestety nei mam full stabilności bo SUPER pi na32M nie przechodzi całego ale ogolnie komp w miare stabilny znosnie.

Ale tak ogolnie chciałem zapytać czy jest znaczna róznica w wydajnosci kt600 a ABIT nf7 ? czy ktoś przeszedł z kt600 na abita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chciałem dodac jeszcze ze przy starcie systemu zostaje mi wolnych ok 700 mb a mam 1 Gb pamięci czy to normalne ?

uruchamiaja mi sie takei aplikacje oprócz tych niezbednych systemowych Xp mam :antywirus Kaspersky,GG,ati tray tool no i to wszystko

stery mam najnowsze do płyty auktualniałem poprzez MSI LIVE UPDATE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skanowalem antywirem ,adaware i wszystkie syfy sa usunięte a wyniki nadal niskie,po przeinstalowaniu systemu także (juz to robiłem) praktycnzie nie ma róznicy

dziwne mam rzeczy z ta płyta przy CL3 na fsb 210 nie startuje  przy Cl2,5 startuje.

W ustawieniach pamieci mam zmienione PERFORMANCE na ultra to nieco pomaga i te timmingi .

Napięcia mam poustawiane  napieice plyty 2,8V procek 1,75 V pamieć 2,70V .

Niestety nei mam full stabilności bo  SUPER pi na32M nie przechodzi  całego ale ogolnie komp w miare stabilny znosnie.

Ale tak ogolnie chciałem zapytać czy jest znaczna róznica w wydajnosci kt600 a ABIT nf7 ? czy ktoś  przeszedł z  kt600 na abita

1204700[/snapback]

ale po co ci nforce 2, gdy socket A juz odchodzi....nie ma sensu marnować kase by podjarac sie o 300pkt wiekszym wynikiem w jakims benchmarku....

:lol: :lol: lepiej gdy juz na siłe chcesz zmieniac to qp cos na A64 bo ładowanie w socket A nie ma sensu.... :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam w domu dwa kompy jeden na abicie kv7 drugi nf7 sl i musze powiedziec ze w normalnym uzytkowaniu wyzszoszc nvidii to mit, nikt normalny te 5% nie zauwazy roznicy Co do zapisu to via ma slabszy i nic nie zmienisz z tym ale z drugiej strony nas przedewszystkim interesuje odczyt a tutaj jest podobnie.

Jezeli ktos ostro @ to nvidia jest lepsza.

Natomiast moje zdanie jest takie soc A umiera juz i teraz jak kupowac go to tylko najtansza plyte na jakis czas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na KT400 i ramie 512 333 mhz mam wyniki :

ODCZYT : 1851

ZAPIS : 624

:mur:  :mur:  :mur:  :mur:  :angry:  :angry:  :angry:  :blink:  :blink:  :blink:

1204791[/snapback]

panie kolego ....widze ze pan to juz wogóle nie ma pojecia ....a czego sie spodziewales przy fsb 266 .....skoro procek maxymalnie podaje do ramu 2100mb/s to chyba nie liczyles na 2700... big lol

@timmon24 moglbys chociaz napisac jakie timmingi ma pamiec fabrycznie przy 400 czy 333 bo w koncyu nie wiem co masz .... ustawiasz na jakies zakichane ultra i co z tego . moj ram przy 333 ma 2,5 -3-3-7 (bo to jest 333) jak daje 400 komp przy ustawieniach agresywnych daje 3-4-4-8 i wydajnosc w aida w tedy wynosi 2890/1060 ......wiec ustawilem recznie timmingi na 2,5 -3-3--7 i przepustowosc jest 3062/1160

i oczywiscie probramy w tle maj duzo do powiedzenia........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

domyślne timmingi na fsb 200 mam 3 3 3 8 to sa domyslne hYNIXÓW.

Na fsb 210 jade na 2,5 Cl 3 3 9 bo na cl3 max jest stabilne fsb200.

Ja mam jeszcze takei pytanie czy ten mój Barton2500 bedzie działał na płycie przeznaczonej do AMD64bitowych ,czy tez bede musial i proca kupić nowego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

domyślne timmingi na fsb 200  mam 3 3 3 8 to sa domyslne hYNIXÓW.

Na fsb 210 jade na 2,5 Cl 3 3 9  bo na cl3 max jest stabilne fsb200.

Ja mam jeszcze takei pytanie czy ten mój Barton2500 bedzie działał na płycie przeznaczonej do AMD64bitowych ,czy tez bede musial i proca kupić nowego ?

1206541[/snapback]

No co ty.

Barton to socket A dla procesora na plycie

a Amd64 to socket 939 lub 940 - pomijam 754 bo umiera juz :)

wiec nie da rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panie kolego ....widze ze pan to juz wogóle nie ma pojecia ....a czego sie spodziewales przy fsb 266 .....skoro procek maxymalnie podaje do ramu 2100mb/s to chyba nie liczyles na 2700... big lol

Ja tylko jestem strasznie zdenerwowany procesorem a nie wynikiem w aida :blink: albo ta plyta glowna . Po prostu nie da sie go puscic na fsb 166 wogule to Revision A0 wiec nie w tym rzecz panie kolego .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche mi zal mojego Bartonka 2500 najwydajniejsza rzecz w moim kompie

Nie poznałem jeszcze jego mozliwości OC a pewnei są duże max co komp sie uruchomił to było x11,5 2400mhz no teraz lata na 2300mhz przy 1,75 tak mysle że chciałbym z niego wyciagnąć te 2500-2600 mhz myśle ze do napiecia 1,95V :D

Ale nei bede jednak kupował tego ABITA bo macie racje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...