Skocz do zawartości
beavisek

Pilne.pomocy!znowu o bluescreenach pod XP!

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki za info do wczesniejszego posta :) Teraz już wszystko zainsatlowałem i jest prawie OK. Prawie :( Raz na pół godziny czasami co 5 minut :evil: wyskakuje ten sam bluescreen! "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL " O co chodzi? Mój sprzęcior to: płyta Gigabyte 8PE667Ultra, 512 DDR333, Ati9700pro, PIV2,53GHz, SBLive5.1,Pinnacle pro1 rtdv.

Jest troche tych urzadzeń i kazde zabiera pare IRQ i pewnie o to chodzi :cry: Nie wiem czy SB nie daje w dupę :?: Jest na to jakieś lekarstwo? Powyłączałem co się da! Może pomóc SP1 i najnowsze stery pod płyte czy grafę? Prosze o wszelkie porady bo jest to strasznie wk... ciągłe wcisaknie RESETU :twisted: !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za info do wczesniejszego posta  :) Teraz już wszystko zainsatlowałem i jest prawie OK. Prawie :(  Raz na pół godziny czasami co 5 minut :evil: wyskakuje ten sam bluescreen!  "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL " O co chodzi? Mój sprzęcior to: płyta Gigabyte 8PE667Ultra, 512 DDR333, Ati9700pro, PIV2,53GHz, SBLive5.1,Pinnacle pro1 rtdv. 

Jest troche tych urzadzeń i kazde zabiera pare IRQ i pewnie o to chodzi  :cry: Nie wiem czy SB nie daje w dupę :?:  Jest na to jakieś lekarstwo? Powyłączałem co się da! Może pomóc SP1 i najnowsze stery pod płyte czy grafę? Prosze o wszelkie porady bo jest to strasznie wk... ciągłe wcisaknie RESETU :twisted: !

stery do chipsetu na początek zainstaluj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za info do wczesniejszego posta  :) Teraz już wszystko zainsatlowałem i jest prawie OK. Prawie :(  Raz na pół godziny czasami co 5 minut :evil: wyskakuje ten sam bluescreen!  "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL " O co chodzi? Mój sprzęcior to: płyta Gigabyte 8PE667Ultra, 512 DDR333, Ati9700pro, PIV2,53GHz, SBLive5.1,Pinnacle pro1 rtdv. 

Jest troche tych urzadzeń i kazde zabiera pare IRQ i pewnie o to chodzi  :cry: Nie wiem czy SB nie daje w dupę :?:  Jest na to jakieś lekarstwo? Powyłączałem co się da! Może pomóc SP1 i najnowsze stery pod płyte czy grafę? Prosze o wszelkie porady bo jest to strasznie wk... ciągłe wcisaknie RESETU :twisted: !

stery do chipsetu na początek zainstaluj
Chipset zainstalowałem jako pierwszy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patch był do problemy SDI pod XP I w2k. Znajdziesz na www.win2k.pl

Co do karty TV to u siebie miałem motyw, że najpierw musiałem instalowac stery do dzwieku pozniej do TV inaczej dusza blada.

A moze lepiej olać SBlive i uaktywnic ta co jest na płycie (jest 6 kanałowa :lol: ). Może będzie mniej problemów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a próbowałeś z wyciąganiem kart jak pisał analfabeta? ja bym stawiał że kwasi ci wszystko ta karta tv

Karta nie kwasi. Chyba. Bo przed zainsatlowaniem jej już maiłem takie bluescreeny! A ma znaczenie to w którym pci siedzi np karta muz? :?:

Rzućcie jeszcze jakieś porady :) Nie wiem już co robić co sprawdzać! :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie takie cos wyskakuje jak za mocno podkrece proca

chociaz kiedys jak takie cos mialem to oddalem plyte na gwarancje i dostalem nowa bo stwierdzili ze jest spalona 8O :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chociaz kiedys jak takie cos mialem to oddalem plyte na gwarancje i dostalem nowa bo stwierdzili ze jest spalona 8O :P

Ale co ma procek do IRQ?

:?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a próbowałeś z wyciąganiem kart jak pisał analfabeta? ja bym stawiał że kwasi ci wszystko ta karta tv

Karta nie kwasi. Chyba. Bo przed zainsatlowaniem jej już maiłem takie bluescreeny! A ma znaczenie to w którym pci siedzi np karta muz? :?:

wiesz co? napierał bym na to byś odpalił kompa z minimalną ilością kart, jak się da to tylko z grafą,

potem jak masz muze onboard to też wyłącz. zobacz w biosie czy masz włączone acpi, wyłącz z kolei zgodność z pnp.

w menedżerze urządzeń - czy są żółte wykrzykniki? też w menedżerze włącz w widoku "pokaż ukryte urządzenia" - czy nie ma poinstalowanych podwójnie?

czy kontrolery dysków są ustawione w trybie dma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co ma procek do IRQ?

:?:

teoretucznie to niewiele ale u mnie pomaga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz co? napierał bym na to byś odpalił kompa z minimalną ilością kart, jak się da to tylko z grafą,

potem jak masz muze onboard to też wyłącz. zobacz w biosie czy masz włączone acpi, wyłącz z kolei zgodność z pnp.

w menedżerze urządzeń - czy są żółte wykrzykniki? też w menedżerze włącz w widoku "pokaż ukryte urządzenia" - czy nie ma poinstalowanych podwójnie?

czy kontrolery dysków są ustawione w trybie dma?

Nie sprawdzałem tego DMA. A mają być włączone? Mam 2 dyski 80gb caviary 8mb cachu i 2 nagrywarki. Mam też 2 raidy ale na razie może lepiej wyłączyc raidy i podłaczyc normalnie 2 dyski na ide1 i 2 nagrywarki na ide2. Napisz czy mam rację? Dzieki :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak teraz napisałeś to obecnie obstawiam na drugą nagrywarkę. spróbuj mimo wszystko z ustawieniem: grafa + dysk z systemem + cd. a później dokładaj. przy nowych dyskach powinno dma być włączone i podejrzewam że winda sama to zrobiła ale sprawdź. no i raida wyłącz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie pojawia się to podczas podkręcania, a u Ciebie bez. Patrząc na to co się zmienia przy o/c można dojść do wniosków co u Ciebie jest nie tak.

Więc sprawdź:

- pamięci - zmniejsz ich timingi, albo ewentualnie sprawdź inny egzemplarz

- zasilacz - odepnij wszystko co zbędnę - może Twój zasilacz nie wyrabia przy tak prądożernym zestawie (Radeon 9700, P4)

- temp. - zobacz czy radiator nie jest zbyt ciepły

Na koniec jeżeli to nie pomorze odłącz wszystko i zostaw CPU+MEM+HDD+grafika i zobacz czy będzie działać. Więcej pomysłów narazie nie mam 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...