Skocz do zawartości
Spawacz

Podkręcanie P4c3.0ghz - Nie Extreme Ale Jest :d

Rekomendowane odpowiedzi

Odrazu piszę że niejest to temat o extremalnym podkręcaniu :(, ale piszę go tutaj ponieważ Wy się najlepiej na tym znacie.

Posiadam prcka tak jak w temacie.

Poniżej screan z CPU-Z

Narazie wycisnąłem z niego max 3500Mhz przy napięciu 1.675V stabilnie ale ten zasilacz i tak niedaje tylke, według mobo w porywach dochodziła do 1.6Va takto niżej.

Oczywiście zasilacz wymienie w najbliższym czasie (musze zebrać trochę kapusty po wydatku na grafe) na oku mam tagana 420W no i to tyle z mojego oka więcej pomysłów niemam, może ktoś z was zna jakiś dobry zasilacz do OC w cenie do 500zł choć i to jest już dla mnie dużo ??

Kolejny problem to chłodzenie :P, posiadam boxa, który o dziwo ma rdzeń miedziany :?. Co polecicie?? Porblem jednak jest dość skomplikowany ponieważ dawca funduszy na kompa niepozwala montować wody. Heh twierdzi że nawet dejonizowana przewodzi trochę prąd i moze to być z deka ryzykowne.

Więc zostaje mi chłodzenie tradycyjne.

No chyba ze freon :D, ale niewiem na ile to ryzykowne jakie są przeciwwskazania jakie problemy z nim związane no i oczywiście jakie koszty.

Oczywiście chciałbym uzyskać wynik w pełni stabilny a nie na odpalenie CPU-Z i zrobienie screana.

Na ile podatna na podkrecanie jest seria mojego procka??

Czy realne jest na tym co mam +dobre chłodzenie powietrzne i zasiłka osiągnięcie FSB 250 ??

Widziałem że ktoś tutaj osiągnął z procka 2.8C o takim samym steppingu też D1 4000Mhz, ale on miał WC :(

nVidia nForce 5 z obsługą FSB 1200MHz

Według najświeższych informacji, zapowiadany nowy chipset nVidii - nForce5 - przeznaczony dla płyt pod procesory Intel Pentium 4, będzie zdolny do obsługi szyny FSB 1200 MHz - Quad Pumped Bus 300MHz. Panowie z serwisu www.ocworkbench.com bez większych problemów na inżynieryjnej płycie "puścili" procesor Pentium 4 z częstotliwością FSB 300 MHz.

Pierwszych płyt głównych opartych na tym chipsecie możemy się spodziewać jeszcze w pierwszym kwartale 2005. Nie trudno się domyślić, że nForce 5 może stać się dużym przebojem w segmencie platform P4.

Hmm to podkręcalnośc procesora w tak dużej mierze zalerzy od płyty głównej że udało im sie bez problemu uzyskać fsb 300. Ciekawe na jakim chłodzeniu itd. i ile taka płyta bedzie kosztować. Niestety napewno niebędzie takiej na s478 :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi