Skocz do zawartości
DivineOne

Problem Z Obrazem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam powazny problem ktorego nie potrafie rozwiazac. Moj sprzet to: Asrock k7s41gx, Sempron 2200+@2500+ , Radeon 9550 128 MB, 128 bit ( Sapphire ) , 256 RAM ( niefirmowe ). Chodzi o to ze w grach mam dziwne pasy, jakby przezroczyste ( podobne do wypuklego szkla ). Pojawiaja sie one wtedy gdy szybko zmieniam polozenie kamery badz sie poruszam. Tak np. jest w Jedi Outcast, dodatkowo gdy biegne po scianie obraz zaczyna sie trzesc. Jak wczesniej wspomnialem w innych grach jest tak samo. Poczatkowo myslalem ze to przez zbytni OC Radeona. Mylilem sie. Na ustawieniach podstawowych jest identycznie. A wiec pomyslalem ze moze cos sie stalo ze sterownikami. Instalowalem rozne- Omegi, Dna, firmowe takze. Ciagle to samo. Zreinstalowanie windowsa ( xp ) nic nie dalo. A wiec sie przeleklem i pomyslalem ze cos jest zlego z moja karta. Jednak po jej wyjeciu i graniu na karcie zintegrowanej problem ciagle jest. Zaznaczam ze z poczatku wszystko bylo dobrze, zadnych pasow nie widzialem. Pomyslalem ze moze mam cos na dysku co powoduje te linie. Sformatowalem dysk i niestety pasy mam ciagle. Temperatura na procku nigdy nie przekroczyla 60 stopni, na plycie glownej tez nie. Nie wiem juz czego to moze byc przyczyna i prosze o pomoc. Czy to moze byc wina procesora lub pamieci RAM ? Prosze o odpowiedz , bo nie mam pojecia co robic. :(

Thx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmniejsz taktowanie karty graficznej GPU/RAM ... i zobacz czy beda pasy... jak nie bedzie to grafika na reklamacje, jak beda .. to moze to nie sa pasy tylko rwanie, wtedy kombinuj z Odswierzaniem , opcjami VerticalSync w ustawieniach sterownika i/lub zmien sterownik.

P.S. Masz przy kompie gniazdko ~230V z bolcem zerującym ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze dokladnie przeczytac problem.

Jak napisalem zmiana ustawien sterownikow i ich reinstalacja nic nie dala.

Nie jest to takze wina karty graficznej , gdyz na karcie zintegrowanej pasy sa takze. Nie wiem o jakie gniazdo zasilania Ci chodzi, glosniki, kabel zasilania i monitor sa podlaczone do przedluzacza z potrojna zlodziejka. Czy moze byc to wina zasilacza, czy mogl on znienacka spowodowac te pasy ?

Mam nadzieje ze ktos w koncu bedzie potrafil rozwiazac ten problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze dokladnie przeczytac problem.

Jak napisalem zmiana ustawien sterownikow i ich reinstalacja nic nie dala.

Nie jest to takze wina karty graficznej , gdyz na karcie zintegrowanej pasy sa takze. Nie wiem o jakie gniazdo zasilania Ci chodzi, glosniki, kabel zasilania i monitor sa podlaczone do przedluzacza z potrojna zlodziejka. Czy moze byc to wina zasilacza, czy mogl on znienacka spowodowac te pasy ?

Mam nadzieje ze ktos w koncu bedzie potrafil rozwiazac ten problem.

1205675[/snapback]

W takim razie zasilacz albo monitor, ale to tez nie tak na 100%

Chodzilo mi o gniazdko 230V w scianie, najlepiej by bylo jakby bylo z bolcem zerujacym ... przedluzacz rowniez.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to wina monitora bo sprawdzalem z innym. Zobacze co da sie zrobic w sprawie zasilacza. Jesli chodzi o te gniazdko to ma ono 230 V. Podlaczalem takze kompa bezposrednio do gniazda lecz nie przynioslo to rozwiazania problemu.

1206124[/snapback]

To ze ono ma 230V i to wcale nie dziwne ;)

Ale do kompa zalecany jest bolec zerujacy, a w pokoju prawdopodobnie go nie masz, wystepuja w kuchni i łazience ;) Taka oszczednosc konstruktorow instalacji elektrycznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie nie mam za bardzo mozliwosci sprawdzenia z innym zasilaczem jak dzialalby komp. Zauwazylem ze paski sa nie tylko w grach. Kiedy przewijam strone w gore czy w dol takze je widac.

1207725[/snapback]

Najprosciej to by bylo wsadzic inna stara karte na AGP albo i nawet na PCI, a twoja sprawdzic u kumpla. Bo bedziemy zgadywac do nowego roku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy zintegrowana karta graficzna jest w czyms gorsza do sprawdzenia ?

Przeciez na niej tez sa pasy wiec to chyba nie moze byc wina Radeona.

1207865[/snapback]

To pozostaje zasilacz i/lub monitor.

Ew. cos ci zakluca w pokoju, ale to raczej nie.

Albo baaaaaaardzo badziewna plyta glowna :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze nikt sie ostatnio nie wypowiadal. Pewnego razu jak siedzialem przy kompie sam mi sie zresetowal. Chce wlaczyc, patrze - dysk sie sam sformatowal :blink: No to zainstalowalem Windowsa 98. Patrze - nie ma paskow. Pozniej jeszcze zeby sie upewnic patrzylem na XP - nadal byly. W takim razie zostane przy win98 ale problem jakby nie patrzec nadal istnieje. Gdyby ktos wpadl na pomysl niech go tu przedstawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co tam nabroiłes ale zapewniam Cię, że dysk się sam nie formatuje. Nawet jakbyś miał jakiegoś wrednego wirusa to proces formatowania trochę trwa, a nie nagle przy restarcie. Musiało sie stać coś innego.

A co do obrazu to jeśli wszystko jest sprawne jak twierdzisz, to coś musi zakłócać z zewnątrz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pasow na Win98 to tez sa. W przegladarce ich nie widac bo sa inne ustawienia niz w xp, ale w grach niestety sie pojawiaja. Co do tego dysku to nic dziwnego ze nie mozesz uwierzyc, bo ja tez nie moglem... To bylo tak. Siedze sobie przy kompie i przegrywam film z plyty na dysk twardy. Czekam, czekam a tu bach. Pierwszy jak do tej pory samoczynny restart. No to trudno mysle, nic takiego strasznego. Chce go uruchomic, a on nie chce. Nie wykrywa boot recorda na dysku i w ten sposob windows sie nie chce zaladowac. No to mysle ze reinstalacja pomoze. Wkladam plytke, zabieram sie do reinstalacji a tu co ? Nie ma co reinstalowac. Byl tylko pusty obszar niepodzielony na partycje !. Mozliwe ze byly na nim jakies inne dane ale wtedy o tym nie pomyslalem. Moglem przeciez wlozyc go jako dysk wymienny do innego kompa i tam sprawdzic czy cos zostalo. No ale juz po fakcie. Zapewniam ze z zewnatrz nic nie zakloca, bo wynosilem komputer do innego pokoju, tam to samo. Tak wiec chyba bede musial w koncu zaniesc komputer do serwisu :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, wirusa to raczej nie mam bo od czasu problemu mialem z 5 formatow... zasilacz 200 watowy. No ale wczesniej wszystko bylo dobrze wiec cos sie musialo popsuc skoro wczesniej dzialalo bez zarzutu.

1243242[/snapback]

o zesz w pi....e :mur:

200W? ze jeszcze ci sie nie spalil z reszta konfiga to tylko dziekuj opatrznosci i zaperniczaj po jakiego modecom'a(NIE GIGABAJT I NIE CODEGEN)300W badz 350W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, wirusa to raczej nie mam bo od czasu problemu mialem z 5 formatow... zasilacz 200 watowy. No ale wczesniej wszystko bylo dobrze wiec cos sie musialo popsuc skoro wczesniej dzialalo bez zarzutu.

1243242[/snapback]

Jezuuu... 200W zasilacz to ja miałem jeszcze w 486... :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi