L.Viadro Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 Zmieniam sprzęt na P4 i nie wiem jaką płyte kupić pod tego proca (2Ghz). Znaczy upatrzyłem sobie Gigabyte'a GA-8SG667 SiS-648 ale qmple mówią że SiS to lipa. Z innych źródeł słyszałem że SiS'y najlepiej współpracują z Pentiumami. Inni qmpel radzi brać płyte na chipsecie Intela 845e. To ja sie pytam Was-expertoof. Jaką płyte najlepiej wybrać? Mam czas do poniedziałku :( Najlepiej żeby miała już AGPx8 i oczywiscie DDR 333MHz podajcie jakieś konkretne modele, plisss z góry dzienx za pomoc! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Viadro Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 aha! Jeszcze słyszałem że obudowa też musi być specjalna (z jakimś kabelkiem czy cóś). Jak sprawdzić czy moja obudowa da rade P4? Jest to roczna obudowa 300W i chodzi na niej Athlon 1Ghz. Jak taki laik ja jak ma to sprawdzić? O_o Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homer Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 Polecam najnowszy chipset Intela 845PE - premiera w poniedziałek :D DDR 333 supportuje. Co do zasilacza to 300W (ATX 2.03) powinna być dodatkowa wtyczka zasilająca wpinana w płytę główną - taka mała kosteczka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 Ja polecam sis648 jest wydajniejszy od i845pe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homer Opublikowano 5 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2002 Eee, ja osobiście brał bym intela, wiadomo full support w windowsie. Do sisa trzeba kombinować z dodatkowymi sterownikami no i efekt jest różny. Poza tym jak ktoś potrafi dobrze zainstalowac i skonfigurować taką płytę to Sis faktycznie ma niezłą wydajność. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 bierz gigabyte sisy pod pentium 4 sa good Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 bierz gigabyte sisy pod pentium 4 sa goodLOL bardzo rzeczowa odpowiedz - jaki chipset SIS - dlaczego GigaByte a nie np Asus P4S533 ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 Zaraz, a jak to w końcu jest z tym VIA P4X400 :?: Jest czy niema, bo jakoś tak ucichło o nim ostatnio... Czy on niebyłby najlepszy :?: A co do firmy płyty, to brałbym Asusa. Asusiki pod P4 są na prawde bardzo dobre, stabilne i elastyczne. Ostatnio składaliśmy z kolegą kompa , właśnie na Asusie i P4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colsbald Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 No widze ze nie masz chyba wyboru. Wiec nie zastanawiaj sie i bierz [/size]ASUS P4S533 stary zarabista plyta do O/c. Duzzaaaa wydajnosc. No i wogole mi sie komp nie zwiesil ani razu od kilku miechow. :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kane Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 No widze ze nie masz chyba wyboru. Wiec nie zastanawiaj sie i bierz [/size]ASUS P4S533 stary zarabista plyta do O/c. Duzzaaaa wydajnosc. No i wogole mi sie komp nie zwiesil ani razu od kilku miechow. :D :D :D Prawda, od prawie 3 miesiecy nie mialem ani jednego twardego zwisu czy niebieskiego ekranu, na podkreconym procesorze na 2.7 i teraz 2.8 GHz. Nie wyobrazam sobie aby moglo byc stabilniej. Eee, ja osobiście brał bym intela, wiadomo full support w windowsie. Do sisa trzeba kombinować z dodatkowymi sterownikami no i efekt jest różny. Poza tym jak ktoś potrafi dobrze zainstalowac i skonfigurować taką płytę to Sis faktycznie ma niezłą wydajność. Hmm, nie wiem o jakim kombinowaniu mowisz. Jest jedna rzecz ktora trzeba tylko zainstalowac, SiS AGP Port, i na tym sie konczy 'kombinowanie'. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Viadro Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 oczywiście zapomniałem dodać że mnie żadne podkręcanie nie interesuje, jestem zwykłym wyjadaczem chleba ^^ Czyli AsusP4S533? A co niby trzeba z nim kombinować??? Czy wspiera AGPx8 i DDR333??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 oczywiście zapomniałem dodać że mnie żadne podkręcanie nie interesuje, jestem zwykłym wyjadaczem chleba ^^ Czyli AsusP4S533? A co niby trzeba z nim kombinować??? Czy wspiera AGPx8 i DDR333??? DDR333 - tak czyli PC2700 AGPx8 - nie, BTW a po co Tobie ten wynalazek :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 No widze ze nie masz chyba wyboru. Wiec nie zastanawiaj sie i bierz [/size]ASUS P4S533 stary zarabista plyta do O/c. Duzzaaaa wydajnosc. No i wogole mi sie komp nie zwiesil ani razu od kilku miechow. :D :D :D Prawda, od prawie 3 miesiecy nie mialem ani jednego twardego zwisu czy niebieskiego ekranu, na podkreconym procesorze na 2.7 i teraz 2.8 GHz. Nie wyobrazam sobie aby moglo byc stabilniej. Eee, ja osobiście brał bym intela, wiadomo full support w windowsie. Do sisa trzeba kombinować z dodatkowymi sterownikami no i efekt jest różny. Poza tym jak ktoś potrafi dobrze zainstalowac i skonfigurować taką płytę to Sis faktycznie ma niezłą wydajność. Hmm, nie wiem o jakim kombinowaniu mowisz. Jest jedna rzecz ktora trzeba tylko zainstalowac, SiS AGP Port, i na tym sie konczy 'kombinowanie'. 8) 8) 8) od zainstalowania XP o.k 1 miesiąc temu ani jeden zwis :D :D :D polecam tego asusa bo cena też cool Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Viadro Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 Czyli widze że większośc obstawia ASUSA P4S533... a AGPx8 chciałem bo potem będę zmieniał karte graf. i może skusił bym sie na Radka 9700 albo 9500... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kane Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 Czyli widze że większośc obstawia ASUSA P4S533... a AGPx8 chciałem bo potem będę zmieniał karte graf. i może skusił bym sie na Radka 9700 albo 9500... Jest tez nastepca Asusa P4S533 czyli P4S8X na chipsecie 648 z obsluga AGP 8x i serial ATA. http://www.asus.com/mb/socket478/p4s8x/overview.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIR Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 Ja polecam to co w configu. Full wypas tylko pamieci 333 i 400 nie obsluguje (znaczy sie obsluguje, ale jako 266). Podobno wyszedl nowy bios co cos w tej sprawie zmienia, ale nie bylem na stronie abita i nie wiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 Ja polecam to co w configu. Full wypas tylko pamieci 333 i 400 nie obsluguje (znaczy sie obsluguje, ale jako 266). Podobno wyszedl nowy bios co cos w tej sprawie zmienia, ale nie bylem na stronie abita i nie wiem. Mam teraz chwilowo BD7 II RAID i z tego co widzialem to da sie ustawic asynchroniczne taktowanie dla pamieci i to dotego jest dosc bogato (mozna pokombinowac). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 W tej chwili jeżeli chodzi o MOBO pod P4 to w grę wchodzi tylko i845PE albo następca SiS648 czyli bodajże 655. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Viadro Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 A więc poszprałem troche po stronach i oto co wybrałem: 1. Gigabyte GA-8SG667 SiS-648 (DDR333 i AGPx8) [450zł] 2. ASUS P4S8X (DDR333 i AGPx8) [650zł] 3. MicroStar 648 MAX MS-6585 (DDR333 i AGPx8) [500zł] 4. Gigabyte GA-8PE667Pro Intel 845PE (DDR333 ale AGPx4) [600zł] ceny z Komputronika, tak dla przykładu I co mam wybrać? Musze dziś zdecydować bo jutro zamawiam...:( P.S SiS655 jeszcze nigdzie nie widziałem ; / Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Viadro Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 aha! Jeszcze ASUS P4S533 tyle że on nie wspiera AGPx8...no ale jakoś bym to przeżył może...^^ Osobiście najfajniejsze wydają mi sie (jakość/cena) MSI i GA...co o tym myślicie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Viadro Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 poszperałem troche po sieci i znalazłem conieco o tym SiS'ie655. No więc go jeszcze nie ma na rynku :P A ja zamawiam sprzęt jutro więc SiS655 to raczej nierealne...ale thx anyway Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 poszperałem troche po sieci i znalazłem conieco o tym SiS'ie655. No więc go jeszcze nie ma na rynku :P A ja zamawiam sprzęt jutro więc SiS655 to raczej nierealne...ale thx anyway Wiem, że narazie nie ma, ale IMHO nie ma wogule sensu kupować teraz MOBO pod P4. Nowe mobo na SiS i Intel będą miały obsługę HT i FSB667 MHz. Kupując teraz MOBO zamykasz sobie drogę do poźniejszej modernizacji komputera. Ja poczekam... na SiS655 albo Intel845PE. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Viadro Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 no to co ja mam zrobic? Ja jutro musze kompa zamówić ; / Doradzcie co mam wybrać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 Komputer jest dla Ciebie? Jeżeli tak to poczekałbym. Jeżeli masz dużo kasy to Asus P4PE/LAN Intel 845PE DDR, a jeżeli mniej to np. Asus P4S8X SiS-648 + LAN Może być czy coś jeszcze tańszego/innego ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 No może jeszcze ewentualnie to - Microstar 648 MAX (MS-6585) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Viadro Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 czyli jednak lepiej Intel? A czy on sie nie jebie z DDR'ami jak te wcześniejsze chipsety? Zwłaszcza DDR333? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 Nie. Wszystko ma ok no i obsługuje HT i FSB667. Ale ma dwie bardzo poważne wady - cena i dostępność. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Viadro Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 no to siupej...no ale nic...poszukam...a jakbym tego nie znalazł to brać na SiS'ie? A czemu nie MSI? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 A czemu nie MSI ? Czy ja pisze gdzieś, że MSI nie? Sam mam i sobie chwalę (do czasu nie kiedy nie zwaliłem BIOSu). Mam MSi 645 jak na swoje pieniądze to spox MOBO. A podałem ASUS'a bo to IMHO lepsze MOBO do O/C itd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 6 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2002 Gr00bY Mazur"] Wiem, że narazie nie ma, ale IMHO nie ma wogule sensu kupować teraz MOBO pod P4. Nowe mobo na SiS i Intel będą miały obsługę HT i FSB667 MHz. Kupując teraz MOBO zamykasz sobie drogę do poźniejszej modernizacji komputera. Ja poczekam... na SiS655 albo Intel845PE. A to dziwne. Bo z tego co wyczytalem i845e po upgradzie biosu ma obslugiwac HT (chyba ze powolujesz sie ze newsy na http://www.twojepc.pl sa niewiarygodne :P) Jaki upgrade ?? Przeciez i tak jak wyjdzie Pentium 4 Prescot 0,09 um to bedzie wymagal nowego zlacza bo obecne gniazdo nie oferuje tyle mocy zeby zaspokoic to cacko SIC! Chociaz overclockerzy udowodnili ze moze :P ale przeciez intel wie lepiej i dba o klientow i na kazda mozliwa okazje zmienia podstawki :) Tak tak kochamy go za to :lol: I pomyslec, ze chcialem przesiasc sie na P4 ale jak wiem, ze kupujac teraz plyte moge zapomniec o prockach szybszych niz 3,3 Ghz bodajze ... W sumie na dzien dzisiejszy nie oplaca sie zmieniac sprzetu : P4 nie przyszlosciowa (za pol roku zmiana mobo? wow) TB "B" drogi i bardzo kieszen boli ... @L.Viadro : Po jakiego tobie AGP x8 ? Kryterium twojego wyboru zdecydowanie to nie powinno byc a stabilnosc i mozliwosci O/C bo to igraszka w P4 :P I kupno P4 z planam nie podkrecania to szczerze mowiac marnowanie kasy - takie moje zdanie. Zreszta zobacz benchmarki i porownaj ceny z AMD BTW : Chce kupic jakiegos wolnego Northwooda i wykrecic ile fabryka dala no ale nie bede zmienial mobo za pl roku :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...