Skocz do zawartości
szaraczek

Intel Box? Ile Db?

Rekomendowane odpowiedzi

hej mam nortwooda ale mam zamiar kupić radiator z wentylem z prescota i chcial bym zebyscie mi powiedzieli czy jest on bardzo głośny, lub czy jest cichszy od tego z nortwooda?? aha i czy jesli wymienil bym ten wentyl boxowy na arctic cooling pro fan tc to byla by lepsza czy gorsza wydajność?? albo jeszcze pytanko czy ten z prescota jest duzo cichszy od nortwooda i czy wogule jest cichszy?? a moze lepiej dac tego arctica na obudowe a na procka sam intelowski narazie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej mam nortwooda ale mam zamiar kupić radiator z wentylem z prescota i chcial bym zebyscie mi powiedzieli czy jest on bardzo głośny

Jest głośny. Zwłaszcza jak sie rozkręci na powyżej 3200 obr. Jest tragicznie głośny.

aha i czy jesli wymienil bym ten wentyl boxowy na arctic cooling pro fan tc to byla by lepsza czy gorsza wydajność??

Arctic nie dosięga temu z boxa wydajnością do pięt. Nie da rady z tym procem.

a moze lepiej dac tego arctica na obudowe a na procka sam intelowski narazie??

Lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oryginalny boxowy wentylator od prescota jest glosny ale chyba tak samo jak boxowy od nortwooda, Ja nie slysze roznicy, dla mnie oba sa tak samo glosne. A jeszcz jedno jak boxowy od prescota zlapie troche kurzu to hlasuja jak ciagnik. Lepiej kupic jakas alternatywe niz Box Intela

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez tak slyszelem ze Arctic Freezer 7 jest lepszy od Thermalrighta XP120 i do tego tanszy ale gdzie go mozna kupic? i jak wypada w testach. Mnie to by interesowal Arctic Freezer 4 na socket 478. Mam tez pytanka bedzie lepszy czy cichszy od XP120 Thermalrighta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

interesowałem sie tematem jak sie okazało że mój Thrmaltake Tower 4in1 jest za mało wydajny a zainstalowany na nim SilientCat za głośny (zresztą odpytałem na forum kilku kudzi którzy mają XP-120).

No i co wychodzi.

Wychodzi na to że na 4in1 ma sie przy 100Wat procku około 69 stopni w całkiem nieźle wentylowanej budzie i w temperaturze otoczenia 20 stopni. Nędza bo 69 to rozsądny max a w lato bedzie 34-37 stopni a nie 20. Zresztą towera projektowali do "może 3,2 obsłuży"

XP-120 wydajnością starcza. Ludziom na forum trzyma temperatury obciążony w granicach 53-57 stopni. Wszystko równiez w temperaturze otoczenia około 20 stopni

Ale to 250 zeta + wentylator ze 40 + jak masz pecha podstawka pod LGA 775 za 35 zyli. Głośność zalezy od tego jaki wentyl kupisz i na ile go puścisz obrotów.

Jest w zasadzie obliczony do 3,6-3,8 GHz made in intel czyli gdzieś do 140-150 wat

No i nowość Arctica (to dla mnie lider cichosci od kiedy kupiłem ich ProTC w róznych konfigach). Tanio i fajnie.

Ten Frezeer 7 w temperaturze otoczenia 28 stopni (czyli 9-10 wiecej niż reszta) jst i tak najwydajniejszy

http://www.techniz.co.uk/modules.php?name=...t&id=177&page=7

I jak ich znam to jest cichy. zresztą już 2-3 osoby co najmniej go mają a ja go mam jutro :). Temperatury mają takie że ja mam na Thermaltake nieosiągalne.

No i mocowanie - nie tak kłpopotliwe w przypadku LGA775 jak u konkurencji bo mocuje sie jak fabrycznego Boxa.

No i jst podobno obliczony na około 200 wat proca czyli 4,4 Ghz wintelu (estymowane). Czyli ma teoretycznie najwyższą wydajność z całej tej trójki przy obrotach 2500 wentylatora. Ja potrzebuje połowy jego wydajności to i wentyle bedą skręcone na niższe obroty. Cena wręcz zabawna. 6 lat gwarancji. CO chcieć więcej :)

Tu masz testy dla Socket 478 dla Freezer 4, LGA775 dla Freezer 7 i Freezer 64 dla AMD.

http://www.pcmoddingmy.com/content.php?review.160.3

masiakra. 28 stopni temp. otoczenia.. jestemn ztrasznie ucieszony bo czekalem na wyrób arctica pod LGA775 i sie doczekałem

Można kupić na angela.pl za 110zł i realizują 10 dni (tak se napisali) a ja wyrwałem od gościa na allegro co handluje arcticem i ma przedstawicielstwo, za 109zł i miał od ręki 2 sztuki.

Będe miał porównianie arctica za 110zł to Thermaltake'a za 180 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi