Skocz do zawartości
fireblade3

Ile Mozna Powiesic Na Grafie

Rekomendowane odpowiedzi

Slowem przymierzam sie do zalozenia chlodzenia na Gf4.. Kupilem od Misia Thermaltake Giant II (bedzie pracowal bez wentyla - rowniez dlatego ze go nie dostalem ;) )

Dołączona grafika

Oraz kupilem Radiatorki na pamieci Revolteck memory chip cooling w wersji miedzianej...

Dołączona grafika

kliknij aby zobaczyc strone

I moje pytanie ile mozna powiesic na karcie graficznej w porcie agp??

Z moich przypuszczen wynika ze to co chce tam wsadzic wazy sporo ponad pol kg:)...

Jak sadzicie urwie mi grafe??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem rowny 1kg no i karta padła sam dokładnie nie wiem co sie stało - pasy w przy uruchamianiu już,nieraz monitor cały czarny ... kiedys sie zepne i podrzuce ja do serwisu zeby oblukali co i jak z nią nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie sam na to wpadlem ;)

duzy lol :) czasem lepiej pomyslec PRZED :)

A tak btw tego chlodzenia to lepiej samemu cos znajstrowac (jakis cooler z proca). Kupisz za 20zl jakiegos bardzo ladnego miedziaka, albo za mniej boxa Al z p4 np i masz lepsza wydajnosc niz z wiekszoscia takich chlodzen robionych pod grafy (zalmany, silencer itd) za grosze. Do tego mozna dac tam radiatorki niesamowitej wielkosci (pociete alu z jakiegos duzego kawalka) i nic cie nie ogranicza. Tanio, cicho i super wydajnie. Ale trzeba pomajstrowac a to dla niektorych przeszkoda nie do przeskoczenia :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to mowi moj kumpel to sluchaj kotku :)...

Gainta w sumie wzialem bo byl tanio... I przed chwila patrzylem i na jednej stronie uphcnalbym te radiatorki a na drugiej musialbym to inaczej rozwiazac- ale generalnie dalbym rade upchnac 90% gianta i 100% radiatorkow ;)... Tylko nie wiem czy warto :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko - ja mam na grafie:

Dołączona grafika

oraz

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Zainspirowany zdieciami, ktore Mechlik umiescil niegdys na forum pokazujace jego chlodzenie, postanowilem zrobic cos podobnego.

Wentyl jaki wybralem to Spire CopperStream II™ SP420B8-2 na socket 478. Wybralem go, poniewaz:

- jest w calosci z miedzi,

- jest niski (35mm), a co za tym idzie w mire lekki (w porownaniu z innymi miedziakami)

- wentyle robione na socket 478 nie maja na samym srodku tej przerwy w finach na zapinke jak to jest w coolerach na socket A.

- jak sie okazalo nie trzeba go prawie wcale przerabiac, aby spokojnie wlazl na moja karte (radeon 9800pro)

A tak to wyglada na karcie (sorry za jakosc -aparat w telefonie kom...):

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Zastosowalem takze fanMate2 Zalmana i na 5V wentyla wcale nie slychac, a temperatura (z dorobionego przeze mnie czujnika, przyklejonego do spodu radiatora tuz w poblizu rdzenia) nie przekracza 50 stopni. Przy obrotach na maxa temperatura ~35 stopni. Obie temperatury przy takrowaniu jak w 9800 XT (412/365) w idle.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Martinii -> Very Good Job! Sorry że nie odpisałem ale Tweak padł i nie mogłem Ci odpisać - no ale widzę ze sam sobie poradziłeś... :D

Możesz jeszcze przerobić radiatorki tak jak gib zrobił - jeżeli nie zależy Ci na oryginalnym wyglądzie.

Yhy i taka rada - możesz podeprzeć karte np. jakims ołówkiem czy też kijkiem. W przypadku ołówka oczywiscie stroną z gumką. Ten cały zabieg gwarantuje Ci lepsze podparcie - odciąża również port AGP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja tesh radze podepszeć karte jakimś patyczkiem, bo długą mogą niepochodzić ze względu na naprężenia jakie występują na PCB przy takim obciążeniu karty. Pewne ścieżki rozejdą się i karta może jush nie wstać nie mówiąc jush o tym, że może zle działać. A ja się męcze zęby zrobić blok na wszystko nie przekraczący 500 g :blink:

edit: za cenę Thermaltake GIANT II Heatpipe (ok. 150 zł) mogę zrobić blok wodny na wszystko (gpu&memy po obu stronach grafiki) który byłby o niebo lepszy od tego chłodzenia pasywnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadbalem i o to. Karta nie jest podparta, a podwieszona.. :D Na PCB jest kilka otworkow - przywiazalem sznurkiem do "sufitu" obudowy :) Wyglada to wiesniacko i wstydzilem sie do tego przyznac w poprzednim poscie. No ale mam przynajmniej gwarancje, ze nic zlego nie powinno sie stac!

Pozdrawiam

Mechlik - w ogole nie wiedzialem, ze moja wiadomosc do Ciebie doszla, bo po kliknieciu wyslij pokazal sie juz error i tweak padl :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak na karte lepsze jest Alu - chodzi o WAGE ! :)

Myśle, że gdy przestane używać Socket A to zrobie sobie pasywne chłodzenie grafiki z mojego aluminiowego SI-97, waży tyle co VGA Silencer, a wydajność lepsza...choć nie wiem-bo się nie znam-jak by działały heat pipe po odwróceniu coolera...

A próbował ktoś może dodatkowo oprzeć chłodzenie grafiki na PCB jakiejś zepsutej karty na PCI? Widziałem taki patent z wentylatorem, ale nie z całym coolerem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ładnie czyli przekroczylem maksimum dokladnie 4 x.Ehhh,dobra człowiek na błedach sie uczy.Teraz mam zamiar kupic jakis kawał alu radiatora i przymocowac na obecną karte,nawet nie chodzi o o/c a o cisze bo teraz to istna suszarka :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi