Zed Nocear Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 Czy można bezpiecznie używać dysku np. 160GB z Windows 98SE. Czy założenie partycji nie przekraczającej 128GB i nie używanie przestrzeni dysku powyżej wystarczy? Czy partycja nie rozsypie się po jakimś czasie? A może jest jakiś sposób aby zmusić dyski powyżej 128GB do współpracy z Win98SE. Różnica między modelami 120 i 160GB to 30-50zł, więc po co kupować coś gorszego za praktycznie tą samą cenę. Porady w stylu "przejdź na WinXP" mnie nie zadowalają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulaz Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 Jeżeli BIOS płyty głównej potrafi pracować z takim dyskiem, to zrób kilka mniejszych partycji powinno załatwić sporawe, z tego, co się orientuję to już przy partycji FAT32 80GB po jakimś czasie pada tablica alokacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 Jeżeli BIOS płyty głównej potrafi pracować z takim dyskiem, to zrób kilka mniejszych partycji powinno załatwić sporawe, z tego, co się orientuję to już przy partycji FAT32 80GB po jakimś czasie pada tablica alokacji. 1206232[/snapback] bo max wielkosc partycji dla FAT32 to 32gb :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 bo max wielkosc partycji dla FAT32 to 32gb :D 1206499[/snapback] Tylko w NT5.0/5.1/5.2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zed Nocear Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 Jeżeli BIOS płyty głównej potrafi pracować z takim dyskiem, to zrób kilka mniejszych partycji powinno załatwić sporawe, z tego, co się orientuję to już przy partycji FAT32 80GB po jakimś czasie pada tablica alokacji. 1206232[/snapback] Sądzę, że BIOS potrafi, bo to Abit NF7-S 2.0, ale czy adres powyżej 128GB nie przekręci się w WIN i dane z obszaru >128GB nie zamażą pierwszej partycji? Bo wtedy na początku przy partycjonowaniu i formatowaniu może wydawać się OK, dopiero jak zacznę zapełniać partycje danymi wszystko się pochrzani? A propo partycji 80GB. Ja mam dwa fizyczne dyski 120 i 80 GB, na każdym partycję 100% pojemności i nic się nie sypie na nowszym od kilku miesięcy, na starszym od ponad 2 lat. Nawet Scandisk przy starcie Windy mam wyłączony, aby mnie nie wkurzał, jak znowu system zawiesi się przy zamykaniu i rzadko sprawdzam dyski. Ale może stabilność moich partycji ma jakiś związek z moją niechęcią do defragmentowania dysków :rolleyes: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...